Als je dagelijks 6 mediterrane voedingsmiddelen eet, kan je je risico op kanker met bijna een kwart doen dalen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek over 8 jaar bij 26.000 Grieken.
Mediterraan dieet De onderzoekers ontdekten dat als je enkele dingen toevoegt aan een mediterraan dieet, dat je jezelf kunt beschermen tegen kanker. Concreet moet je veel fruit, groenten, peulvruchten, volle granen, olijfolie en vis eten, meldt gezondheid.be. Vlees en zuivelproducten moet je tot een minimum beperken. Maar je mag wel met mate van je rood wijntje blijven genieten.
Daling Als je dagelijks minder vlees en zuivelproducten eet en dit compenseert door meer vis en olijfolie op het menu te zetten, verminder je je risico op kanker met 12 procent. Vervang je boter (verzadigde vetten) door olijfolie (onverzadigde vetten), geeft dat een daling van 9 procent. Dagelijks 6 voedingsmiddelen uit dat mediterraan dieet eten, doet uiteindelijk je risico op kanker met 22 procent dalen. (ep)
|