Altijd al willen weten waarom je soms wil eten, hoewel je eigenlijk geen honger hebt? Dit zijn de zeven redenen.
1. Aanblik Hersenscans tonen aan dat de hersenactiviteiten van mensen die foto's zien met eten dat ze graag lusten of niet, erg verschillen. Het lichaam anticipeert op voedsel dat op komst is. Dat is meteen ook de reden waarom je begint te watertanden bij het zien van een stuk chocoladetaart.
2. Tijdstip Routine zorgt ervoor dat ons lichaam elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar ontbijt, lunch en avondeten snakt. Een hongertje rond de middag komt er dus omdat dat het moment is waarop je gegeten hebt tijdens de voorbije honderd dagen.
3. Variatie Zelfs na een riante maaltijd houden we vaak plaats vrij voor een dessertje omdat onze zin in zoet nog niet bevredigd werd. Wat veel mensen niet weten is dat soms zelfs een stukje zoet fruit in je bereidingen volstaat om de drang naar suiker te bevredigen.
4. Geur Welriekende etensgeuren melden ons lichaam dat er eten aan zit te komen. De aroma's wekken insuline op en die stimuleert het hongergevoel.
5. Alcohol Het is niet bewezen dat alcohol drinken de eetlust bevordert, maar te veel bier, wijn of likeur kan ons toch meer doen eten. Veel mensen hebben het moeilijker om zich aan hun dieet te houden wanneer ze gedronken hebben.
6. Temperatuur Hoe kouder het is, hoe meer mensen naar eten gaan verlangen. Eten warmt het lichaam op, daarom zetten restaurants hun thermostaten vaak ook laag.
7. Snelle koolhydraten Na een maaltijd met veel snelle koolhydraten zoals pasta, kan het lichaam al na enkele uren terug naar eten hunkeren. Deze voedingsstoffen zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor onze interesse in eten verscherpt.
Door: Jozefien De Marrée
**********
|