Rode wijn gaat veroudering tegen
Rode wijn gaat de effecten van veroudering tegen. Meer bepaald zorgt een stof op de schil van blauwe druiven, resveratrol genaamd, ervoor dat de 'Franse paradox' mogelijk verklaard wordt. Dat zeggen wetenschappers in de Britse krant Daily Mail.
Paradox De Franse paradox bestaat uit een dieet rijk aan verzadigde vetten (door de vette kazen) en toch een (relatief) weinig voorkomen van hart- en vaatziekten. De wetenschappers geloven dat de resveratrol hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn.
Kanker, infectie en dna-schade Reservatrol weert ook kankers en infecties. Maar het belangrijkste effect is wellicht dat het de veroudering tegengaat, door het lichaam wijs te maken dat er minder calorieën zijn opgenomen. Caloriereductie tot 30 procent kan het leven verlengen en voorkomt schade aan het dna. Het beste nieuws over reservatrol is echter dat het zelfs in een heel lage dosis werkt.
Proefmuizen Wetenschappers onderzochten het effect van resveratrol door te zoeken naar veranderingen in genen of hart-, spier- en hersenweefsel bij de proefmuizen. Wanneer de muizen op een strikt dieet werden gezet, was er 90 procent minder genenveroudering. Wanneer ze reservatrol toegediend kregen, in een lage dosis, dan was er 92 procent minder genenveroudering. Of het ook je leven kan verlengen, moet verder onderzoek uitwijzen.
Bessen en druiven Reservatrol is een natuurlijke stof, die planten zelf produceren wanneer ze aangevallen worden door bacteriën of schimmels. Ze is in meerdere of mindere mate terug te vinden op de schil van rode druiven en rode wijn, maar ook in blauwe bessen en veenbessen en zelfs op pindanoten.
(belga/edp)
|