Waaraan herken je suikerziekte?
Iedereen kan diabetes krijgen. Jong en oud, dik en dun. Mensen die ouder zijn dan 45 jaar hebben echter een groter risico, net als mensen met overgewicht en mensen van Turkse, Marokkaanse en vooral Hindoestaanse afkomst.
Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het bloedsuikergehalte veel te hoog is. Chronisch wil zeggen dat het niet te genezen is, het gaat niet meer over. Bij diabetes is het lichaam niet meer in staat om zelfstandig suikers - oftewel glucose - uit de voeding te verwerken. Geen mens kan zonder glucose, want deze stof geeft het lichaam de energie om alle spieren en organen dag en nacht te laten werken. Mensen met diabetes zijn dan ook heel vaak moe. Het lichaam kan de glucose niet meer verwerken door een tekort aan insuline, of het lichaam kan niet meer reageren op de insuline.
Wat is insuline?
Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier in de eilandjes van Langerhans. Het is nodig voor het transport van glucose uit het bloed naar de organen. Als er geen, of te weinig, insuline wordt gemaakt, heeft het lichaam moeite om de suikers uit het bloed naar de organen te krijgen. Om schade te voorkomen, scheidt het lichaam de glucose uit via de urine. Je hebt dan voortdurend dorst en moet veel plassen. De energie die normaalgesproken uit suiker wordt gehaald, moet nu ergens anders vandaan komen. Het komt tenslotte niet meer bij de organen die het nodig hebben, je plast het uit! Het lichaam spreekt dan alle voorraden aan in de lever-, spier- en vetcellen om toch nog energie te krijgen. Als gevolg hiervan kun je veel afvallen. Als de glucosewaarde in het bloed extreem hoog wordt, raakt het lichaam erdoor vergiftigd en kun je bewusteloos of zelfs in coma raken.
Diabetes mellitus I Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier (bijna) helemaal geen insuline meer, de eilandjes van Langerhans zijn namelijk beschadigd. De diabetes type 1 patiënten moeten extra insuline inspuiten om glucose uit het bloed naar de organen te transporteren. Type 1 diabetes kun je op elke leeftijd krijgen, maar de meeste mensen krijgen het als ze jong zijn.
Diabetes mellitus II Bij type 2 diabetes is het lichaam minder gevoelig voor insuline. De alvleesklier maakt (in het begin) nog genoeg insuline, alleen de cellen van de organen reageren er niet goed meer op. De glucose blijft in het bloed zitten. Uiteindelijk zal minder insuline gemaakt worden, de organen reageren er tenslotte toch niet meer op. Deze vorm van diabetes kun je op alle leeftijden krijgen, maar ontstaat vooral bij mensen van 45 jaar en ouder (ouderdomssuiker), mensen met overgewicht en mensen van Turkse, Hindoestaanse of Marokkaanse afkomst. Door de vergrijzing van de bevolking, de toename van emigranten en ook door veranderde leef- en eetgewoontes neemt het aantal patiënten met deze vorm van diabetes sterk toe.
Symptomen van diabetes
Veel voorkomende klachten en verschijnselen bij diabetes zijn:
- sufheid of vermoeidheid
- veel plassen en vaak dorst
- hongergevoel
- huidinfecties zoals steenpuisten
- wondjes die niet of moeilijk genezen (vooral op de voeten)
- jeuk
- kortademigheid
- pijn in de benen bij het lopen
- oogproblemen, bijvoorbeeld: dubbel, wazig of slecht zien, of rode en branderige ogen
**********
|