Feiten en fabels
Gebakken, gekookt en gepocheerd. Wie houdt er niet van een eitje bij het ontbijt? Sommigen hebben schrik voor eieren, omwille van de vogelgriep, of omdat ze niet goed zouden zijn voor de cholesterol. Nochtans is dat nergens voor nodig.
Voor alle duidelijkheid: eieren zijn gezond. Ze bevatten eiwitten, vitamines en mineralen, stoffen die ons lichaam broodnodig heeft. Bovendien bevatten ze ook nuttige stoffen als ijzer, foliumzuur en antioxidanten. Bovendien word je van eieren niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 90 calorieën.
Cholesterol? Het idee leeft dat eieren slecht zijn voor je cholesterol, maar dat klopt niet helemaal. Eén eidooier bevat 200 mg cholesterol, in het eiwit zit geen cholesterol. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag opneemt en weinig andere producten met verzadigde vetten eet, zit je goed. Je kan dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.
Wil je elke dag een eitje eten, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Let dus op met vette vleeswaren en kazen, boter en margarines, zoete snacks en tussendoortjes.
Versheid Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is, hoef je het alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. De luchtkamer van het ei wordt immers groter naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het weg te gooien. Overigens kan je ook testen of een ei nog vers is door er mee te schudden. Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan hoor je het klotsen.
Bewaar je eieren zeker in de koelkast, en houd ze niet langer dan twee tot drie weken. Als je ze uit de koelkast haalt, kan je ze beste even op kamertemperatuur laten komen voor je ermee aan de slag gaat.
Let er ook op dat je propere eieren koopt. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen. Propere eieren zijn daardoor langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit.
Soms vind je in een ei een bloestipje, maar dat wil daarom niet zeggen dat er sprake is van bevruchting. Het is wat bloed dat door het scheuren van een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip in het ei is terechtgekomen. Met een natgemaakte lepel haal je het stukje bloed er gewoon uit.
Salmonella Eieren worden vaak in verband gebracht met de darmbacterie salmonella. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of als je ze rauw ergens doorheen mengt. Kook je eieren dus hard genoeg.
Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merk je meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.
Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen. In meer ernstige gevallen is antibiotica noodzakelijk. Loop niet te lang rond met je voedselvergiftiging, want salmonella kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als je nierfunctie uitvalt.
Vogelgriep? Door de vogelgriep van de voorbije jaren hebben veel mensen schrik gekregen dat eieren gevaarlijk zijn. Nochtans is het vrijwel onmogelijk dat je door eieren te eten besmet raakt met het vogelgriepvirus. Je kunt de ziekte immers alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels. Is een ei toch besmet met vogelgriep, dan zal het de hitte in de pan bovendien niet overleven.
**********
|