Groenten bewaren meer gezonde voedingstoffen als ze in hun geheel gekookt worden. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Gezonder en zoete smaak Het snijden van wortelen, de meest gebruikelijk manier om ze te koken, zorgt ervoor dat er een kwart meer gezonde stoffen uit de groente verdwijnen bij het koken. Wortelen hebben heel wat medische eigenschappen, zo verbeteren ze onder het nachtzicht. En de natuurlijke suikers bevechten kanker en geven de zoete smaak aan wortelen.
Makkelijke tip Onderzoekster Kirsten Brandt: "Gesneden wortelen hebben een grotere oppervlakte aan de buitenkant, waardoor er meer gezonde stoffen kunnen vrijkomen. Ook verliezen ze als ze gesneden zijn meer vitamine C en natuurlijke suikers omdat meer cellen dan opgewarmd worden en de mogelijkheid verliezen om het kokende water af te weren. Ook toonde een smaakproef bij 100 vrijwilligers aan dat 80 procent vindt dat wortelen die in hun geheel gekookt werden beter smaken. Als je wortelen in hun geheel kookt en ze pas achteraf snijdt, bewaren ze dus beter hun smaak en voedingswaarde. Dit is een makkelijke tip voor mensen om gezonder te eten, het enige wat je nodig hebt is een grotere kookpot." (ep)
**********
|