Gevoelige darmen hebben het soms wat moeilijk met paprika. Nochtans is de groente bijzonder gezond.
Vitamine C Paprikas zijn bijzonder rijk aan vitamine C, vooral als ze rauw gegeten worden. Maar zelfs gekookt blijven ze nog kampioenen op vlak van vitamine C, terwijl die vitamine normaal wordt afgebroken bij verhitting.
Hoeveel vitamine C een paprika bevat, hangt af van de kleur. De hoeveelheid neemt toe met de tijd. Daardoor bevat een rode paprika twee keer zo veel vitamine C als een groene. Groene paprika is immers een nog onrijpe vrucht die geleidelijk aan geel, vervolgens oranje en tot slot rood kleurt.
Vezels Paprikas behoren tot de groenten met de meeste vezels. Die bevorderen de spijsvertering. Bekend is dat de vezels in paprikas gevoelige darmen soms wat van slag kunnen brengen. Als je het vel verwijdert, vermijd je al een pak ongemakken. Leg de paprikas even op de grill of in de oven, zodat je het vel makkelijker kan verwijderen. Heel even maar, want anders houd je een zwartgeblakerd vel en verschrompeld vruchtvlees over.
Weinig calorieën Zolang je paprikas niet klaarmaakt in een grote hoeveelheid vet, hebben ze een verwaarloosbaar caloriegehalte. Handig meegenomen voor de lijn.
Betacaroteen Paprikas bevatten veel bètacaroteen. Betacaroteen kan door het lichaam worden omgezet in vitamine A. Die vitamine is onder meer van belang voor wie kinderen wil krijgen. Ook is vitamine A belangrijk voor je afweer en voor je groei en ontwikkeling. Ook hier geldt: groene paprikas bevatten er het minste, rode het meeste.
Lees meer in Bodytalk 34 (nu te koop in de krantenwinkel). Door: Liselotte Ampe Bron: Bodytalk
**********
|