Om je goed te voelen in je huis, moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Je moet je veilig voelen, het moet jouw stempel dragen en het moet een oase van rust zijn. Maar om je huis te ontdoen van ballast of zelfs kortweg rommel heb je moed, energie en redelijk wat tijd nodig! Wij geven je enkele tips om het zware werk gemakkelijker te maken.
1) Maak van je hart een steenIets weggooien is voor veel mensen moeilijk. Door de sentimentele waarde, door de potentiële bruikbaarheid in de toekomst of door herinneringen. Maar als je het werkelijk jaren niet hebt gebruikt, je er nooit naar kijkt of het in de weg staat: zet het dan weg. Wat je echt wil houden, steek je in een doos en zet je op de zolder. Let wel: dit moeten uitzonderingen blijven. Leer loslaten, en je zal merken dat er veel ruimte vrijkomt, zowel in je hoofd als in je huis.
2) Kamer per kamerRuim systematisch op en verwacht niet alles in één keer af te krijgen. Pak kamer per kamer aan en hou je daar aan. Wat moet verhuizen, steek je in een doos en pak je later aan.
3) Maak rommelZoals het gezegde 'you have to spend money to make money', moet je ook veel rommel maken om rommel op te ruimen. Haal alles van rekken, uit kasten en uit lades zodat je weet wat je hebt, en kan bepalen wat je zeker niet meer wil. Werkt ook voor het opruimen van je kleerkast!
4) Hou het logischSteek alle gelijkaardige spullen op dezelfde plaats of in elkaars buurt. Zo weet je meteen waar je moet zijn als je, bijvoorbeeld, batterijen nodig hebt. Bewaar de spullen ook op de plaats waar ze het meest gebruikt worden. Zo niet, gaan ze toch weer migreren en is je opgeruimd huis binnen de kortste keren weer een rommelboel.
5) Geheime plaatsjesSteek alles wat je maar occasioneel gebruikt op de zolder of in de kelder. Label het duidelijk, zodat je het zeker terugvindt maar laat het niet rondslingeren. Dit geldt ook voor grote stockaankopen van wc-papier of shampoo.
6) Onderscheid rommel van afvalNiet alle rommel is afval, gooi het dus ook niet allemaal weg! Neem de beslissingen altijd zelf: wat waardeloos is voor de ene, heeft groot belang voor jou. Steek dat allemaal in (speciale) dozen of doosjes die je dicht bij jou bewaart. Zo ben je het niet kwijt, maar komt het ook niet terecht in een plas soep of in de handen van je enthousiast kleurende kleuter.
7) OpruimoplossingenKoop geen mooie en toffe opbergdozen vóór je opgeruimd hebt. Waarom niet? Omdat je voor het opruimen niet kan inschatten wat je nodig hebt. Ruim op, bedenk hoe je het wil aanpakken en ga dan dozen of kasten kopen.
8) Jong geleerd...Betrek je kinderen in dit proces. Opruimen zal niet hun favoriete taak zijn, en ja, ze zullen alles doen om dit taakje te negeren. Maar ze laten meewerken (aangepast aan hun leeftijd of vermogen) is geen slecht idee. Hoe jonger je goede gewoontjes aanleert, hoe beter. Eén tip: probeer je kinderen niets te laten doen dat je zelf ook niet doet. Elke dag hun sokken in de was gooien, terwijl je dat zelf niet doet is bv geen goede taak. Kinderen hebben dat snel door, en het ondermijnt je gezag.
9) Gooi het weg, en voel je bevrijdHet is vreemd wat een flinke opruimpoging met je hersenen kan doen. Je voelt je ruimer, vrijer, opgelucht ook. Zet dingen die nog bruikbaar zijn, maar die je niet wil opzij en breng ze naar een kringloopwinkel of probeer ze te verkopen. Het idee dat je spullen voor iemand anders nog bruikbaar zijn, kan veel doen. Het geld dat je daarmee verdient, spendeer je lekker aan jezelf. Als cadeautje omdat je zo hard hebt gewerkt.
10) Geniet van de ontspanningIn je opgeruimd huis wordt het twee keer zo gemakkelijk om te ontspannen en te bekomen van een drukke werkdag. Ruim vanaf nu elke dag een beetje op, en dat wordt het geen onoverzichtelijke stapel meer. (edp)
**********