Soms zijn dromen zo vreemd, levensecht of levendig dat we niet anders kunnen dan ons afvragen of ze iets betekenen. Daarbij kan je laten leiden door psychologen als Sigmund Freud ("dromen tonen wat je onderdrukt') of Carl Jung ("dromen zijn de vertaling van een vergeten deel"), door 'professionele' droomuitleggers of door wetenschappers.
Prisma Wie professioneel met dromen en droomonderzoek bezig is, heeft heel wat verklaringen voor 'vreemde dromen'. "In dromenland raakt de waarheid door elkaar gehaspeld, net als licht dat gebroken wordt door een prisma. Het is zeker geen reflectie van de waarheid", vindt professor Bert O. States.
Nuchter licht "Dromen zijn altijd raar als je ze nuchter, rationeel en wakker bekijkt", argumenteert Deirdre Barrett. Ze voegt er aan toe dat 'rare' dromen niet noodzakelijk negatief zijn. "Ze kunnen ook de creativiteit aanwakkeren, of een interessante en nieuwe kijk op de dingen geven. Voor kunstenaars zijn 'rare' dromen eerder een goed teken."
Robert Moss ziet het veel eenvoudiger: "Dromen zijn soms raar omdat ze enkel zo de aandacht kunnen trekken op iets dat we geblokkeerd hebben, of gewoon om ons te amuseren."
Soorten en interpretaties Er zijn verschillende soorten 'vreemde dromen', waarvan nachtmerries en dromen die zich herhalen de twee meest voorkomende zijn. Maar wat de interpretatie ervan betreft, begeven wetenschappers zich niet graag op glad ijs, al zijn ze het er allemaal over eens dat dromen nuttige info kunnen geven over gevoelens, gedachten of gedrag.
Hoogst persoonlijk Sommige dromen zijn zeer duidelijk, en komen in alle culturen voor (bv. tanden die uitvallen verwijzen naar angst om ouder te worden), zijn de meeste dat alleen voor de dromer (je hebt een stuk uit de krant en een stukje film bijeengeplakt, of ze reflecteren een bepaald gevoel).
Om die reden zijn universele verklaringen van dromen of tekens in dromen ook zeer onwaarschijnlijk. Om een stom voorbeeld te geven: voor een leeuwentemmer betekent dromen over leeuwen 'werk', voor een kleuter eerder 'angst'.
Alleen of in groep De enige die een droom dus kan verklaren is jijzelf. Zie je de verklaring niet onmiddellijk, geef jezelf dan wat tijd om over de droom na te denken. Vaak schiet het je in de loop van de dag wel te binnen.
In Amerika zijn 'droomgroepen' ook heel populair. Met enkele vrienden of sympathisanten interpreteer je elkaars dromen. De redenering is dat buitenstaanders soms beter een verband kunnen zien, omdat ze er niet middenin zitten.
Twee technieken Voor wie nog een beetje in het duister tast, zijn er twee gemakkelijke technieken die je op weg kunnen zetten. Bij de eerste stel je je voor dat de droom een deel van jezelf voorstelt. Je moet op zoek naar welk deel en wat dat je vertelt.
Bij de andere techniek werk je meer met wat de droom je geeft en associaties die het oproept. Droom je bijvoorbeeld over een trein, dan vraag je je af welk spoor je volgt, of welke lijn je zit. Droom je over schoenen, dan kan je je afvragen: schoenen hebben zolen, dat lijkt een beetje op zielen, dus misschien zegt het wel iets over je ziel? Succes niet gegarandeerd. (edp)
|