
Het ziet ernaar uit dat het weer de rest van de zomer niet beter zal worden door een straalstroom die boven België blijft hangen. "Tot 20 augustus blijft het regenachtig en daarna kunnen we alleen maar hopen op beter", zegt het KMI.
Mensen die hadden gehoopt dat door de opwarming van de aarde de Belgische kwakkelzomers voorgoed verleden tijd zouden zijn, hebben het mis. Integendeel. De komende honderd jaar mogen we nog meer van dit soort zomers verwachten: warm maar nat en somber. Dat schrijft De Morgen.
Die verandering van het klimaat zou ook ernstige gevolgen hebben voor Vlaanderen, dat gevoelig is voor wateroverlast. Het Waterloket van de Vlaamse Milieumaatschappij onderneemt al acties om dat in de toekomst te beperken.
Ook warme winters
"Zeer zonnige periodes afgewisseld met intense regenbuien zorgen ervoor dat het water niet snel genoeg wordt opgenomen door de grond", zegt Katrien De Smet van het Waterloket in De Morgen. "Na Monaco heeft Vlaanderen bovendien de meest verharde oppervlakte van de wereld, waardoor de kans op wateroverlast zeer groot is."
De maatregelen zijn overigens niet enkel van belang in de zomer: door de opwarming van de aarde verwachten meteorologen ook dat de winters warmer en dus natter zullen worden.


|