Vrouwen kampen vaker en langer met ernstige pijnverschijnselen dan mannen en krijgen daarvoor minder vaak een passende behandeling. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Independent on Sunday op basis van onderzoek door de International Association for the Study of Pain.
Verschillen De meeste artsen zijn onvoldoende op de hoogte van de genetische, biologische en hormonale verschillen tussen de geslachten om de pijnen en problemen goed aan te pakken. Het zijn net die verschillen die ervoor zorgen dat vrouwen vaker lijden aan pijnlijke en langdurige aandoeningen, zoals migraine, darmproblemen of artrose.
Winst Beter begrijpen hoe de geslachtsverschillen pijn beïnvloeden, kan ook leiden tot een andere medische aanpak. Die kan dan weer duizenden dagen ziekteverlof en miljoenen euro's kunnen uitsparen, en zelfs levens kunnen redden, aldus de pijnexperten.
Pijnstillers Enkele voorbeelden: pijnstillers als paracetamol werken bij vrouwen minder goed dan bij mannen en hebben vaker ongewenste neveneffecten, maar worden toch vaak voorgeschreven.
Ook bleek uit een groot Zweeds onderzoek dat vrouwen bij een hartaanval vaak last hebben van algemene pijn in rug en schouders, terwijl artsen vooral getraind zijn in het opsporen van pijn in de linkerarm, die bij mannen dikwijls aangeeft dat er sprake is van een hartaanval.
Dat leidt ertoe dat in geval van een vrouwelijke patiënt niet altijd de juiste diagnose wordt gesteld, met alle mogelijk fatale gevolgen vandien.
Depressie Ook worden vrouwen, als ze bij hun huisarts klagen over pijn, vaak niet geloofd en doorgestuurd naar een psychiater in de veronderstelling dat ze kampen met een depressie. Daarmee wordt de realiteit op haar kop gezet, want hoewel zware pijnen tot een depressie kunnen leiden, zijn ze zelden de oorzaak.
De deelnemers aan de conferentie in Glasgow pleiten er dan ook voor pijn te erkennen als een aandoening op zichzelf en vragen grotere aandacht voor de specifieke, en tot nu toe onvoldoende onderkende problemen die vrouwen op dat vlak hebben. (belga/edp)
|