Avontuur in China
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • Vrijdag 30 april
  • Donderdag 29 april
  • Woensdag 28 april
  • Dinsdag 27 april
  • Maandag 26 april
  • Zondaq 25 april
  • Zaterdag 24 april
  • donderdag 22 april
  • dinsdag 20 april
  • maandag 19 april
  • zondag 18 april
  • zaterdag 17 april
  • vrijdag 16 april
  • woensdag 14 april
  • maandag 12 april
  • Zondag 11 April
  • Zaterdag 10 April
  • zaterdag 10 april
  • Zondag 11 April
  • Vrijdag 9 April
    Zoeken in blog

    24-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woensdag 24 maart

    Woensdag 24 maart

    28 graden en geen zon. Bij ons zouden we zeggen: ‘het is laf’, maar hier is dat zeer goed verdraagbaar en aangenaam om in te wandelen. Er dreigt geen regen of geen onweer. Ik waag me wat verder van de deur en ga een kijkje nemen bij de rijstvelden. Bij het korter komen zie ik dat alles al is uitgeplant en het veld wordt nu vol water gepompt uit een nabij gelegen gegraven greppel. Met de blote voeten in het water zet de boer zorgvuldig zijn laatste plantjes recht. Hier ben ik ver van het lawaai en echt op den buiten. De boer en de boerin lachen me toe en het is geen probleem als ik foto’s maak, maar ze verstaan is hopeloos! Terecht, ze mogen fier zijn op hun werk. De akkers liggen er proper bij, maar daarnaast is het een echte ramp. Ook hun huisje is zeer pover maar toch hangt er altijd en overal was te drogen. Chinezen zijn proper op zichzelf en dat moet ik geloven.

    Iris doet inkopen bij de apotheker en uit één van de schuifjes haalt de mevrouw wat droge kruiden uit. Ze worden gewogen met een handweegschaaltje en nadien gaan ze in een zakje. Als ik wat uitleg vraag zijn dit gedroogde bloemen, de ene soort is voor de soep en de andere is om af te koken en het vocht dient dan om op je huid te smeren. Goed voor gevoelige huid! Waarom je het ene mag opeten en het andere niet is me een raadsel. Ik zie daar ook de hoeven liggen van een bambi en dit is ook voor de soep. Blijkbaar worden die zacht bij het koken en dat zal ook wel voor iets goed zijn. Hier eten ze echt alles op!



















    24-03-2010, 11:30 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    23-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 23 maart

    Dinsdag 23 maart

    Vandaag koop ik bonen van 50 cm lang, ze lijken wel te groeien aan de lopende meter. Vermoedelijk zijn ze gemakkelijk te plukken, want ik veronderstel dat ze wel aan staken groeien.

    Op onze terugweg van de markt heb ik bezoek van een mooie vlinder op mijn t-shirt en Iris vindt het een foto waard. Op onverwachte dingen moet je hier altijd voorbereid zijn en dus is het fototoestel nooit ver weg.





    23-03-2010, 13:05 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 22 maart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 22 maart

    Een dikke proficiat aan Goedele en de 34 kussen sturen we van uit China. Ongelooflijk toch dat haar kaartje juist vandaag is aangekomen. We hebben het verstuurd op 9 maart. En dan moet je weten dat sommige kaartjes bijna een maand kunnen onderweg zijn. Maar dat is nog altijd beter dan diegenen die van België naar China al meer dan een jaar onderweg zijn en tot op vandaag nog niet zijn aangekomen! In toeristische streken is verzenden van post geen probleem, maar vermits we hier de enigen zijn speel ik nu op veilig en laat ik België en Europa door Iris in Chinese karakters toevoegen. En zie …. het werkt!

    We zien de jarige op skype en we kunnen haar onze wensen overbrengen, dat doet toch iets.

    23-03-2010, 04:53 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 21 maart


















    21-03-2010, 14:48 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 21 maart

    Zondag 21 maart

    De zomerse temperaturen nodigen ons uit op een lange mooie wandeling doorheen de natuur. De visvijvers kunnen we nu wat van kortbij bekijken en zo kunnen we zien dat er vijvers zijn die in de winter overdekt zijn met plastiek. Zouden ze hier misschien warmwatervissen kweken? De huisjes zijn schamel en ver van luxe verwijderd en de bewoners hier leven midden in de natuur en zijn er zo waar mee vergroeid. Ik denk dat ze echt niet veeleisend zijn voor zichzelf en totaal geen besef hebben hoe het elders is. Hier merk ik nu nog een pover bestaan maar toch geen gebrek aan eten. We worden zelfs uitgenodigd om mee te eten, maar we bedanken.

    Na twee uur tussen de velden en langs kleine dorpjes zijn we toe aan een frisse pint. Ik drink een glas limoensap en Erik laat zich een tapioca aanpraten. Tapioca is wat wij kennen om in de soep te doen, maar hier is dat dan enkele maten groter, vergelijk het met erwten, en dat in een glas koude thee met melk. Het is een Taiwanese drank en fris bij warm weer. Na een uurtje massage en 4 euro armer, kunnen we er weer tegen. Op onze afspraak om 17 uur bij Mandy, haar man en dochtertje, staat het eten al op tafel, typisch Zhongshan-food en zelf gekookt. Er is maïssoep, kip, iets wat op mosseltjes lijkt, gekookte groene groente en gekookt gemalen varkensvlees. Het Engels van Mandy is echt met haken en ogen maar wat ze niet gezegd krijgt maakt ze duidelijk met uitbundige lichaamstaal. En hier werkt ook de computer een beetje mee: ze gebruikt een woordenboek Chinees-Engels waarbij ook nog gesproken wordt. De Belgische paaseitjes worden met smaak geproefd en goedgekeurd. We zijn trots en zeggen dat in mei op de wereldtentoonstelling hier in Shanghai een Belgische stand zal staan met onze fameuze chocolade. We hebben dus nieuwe ‘vrienden’, en de traditionele groepsfoto mag niet ontbreken. Waarschijnlijk morgen bij het openen van haar e-mail op haar werk zal deze foto het onderwerp van gesprek zijn!















    21-03-2010, 14:32 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    20-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 maart

    Zaterdag 20 maart

    Een dagje om uit te slapen en om 9 uur komt Isabella ons halen voor de morning-thé. Zij is nu 5 maanden zwanger en ja, een gelukkige toekomstige mama. Of het een zoontje of een dochtertje wordt weet ze niet, het is verboden voor de dokters om het geslacht mee te delen. Denk aan de abortussen die in het verleden gebeurden wanneer het een meisje was! In Tanzhou gonst het van het lawaai in een megagroot restaurant, allemaal voor de morning-thé. De théservice gebeurt ceremonieel, in kleine kopjes en uiteindelijk met veel gegozzel . Ik heb hier geen ander woord voor. We eten gewokte sla, dumplings met garnalen, gebakken en gekookte rijstnoedels, kleine loempia’s en zoete broodjes én dit allemaal met stokjes. Niet echt een Belgische ontbijt, dus geen pistoleekes of spek met eieren. Maar voor 8 euro voor 3 personen kunnen we er toch van genieten. Zo’n morning-thé is bij de Chinezen zeer populair en van deze gelegenheid wordt vooral gebruik gemaakt om bij te praten en kan dus twee uur lang duren. Onderweg rijden we langs de rijstvelden en de viskweekvijvers. ’s Middags zoeken we de zon en het water op en lezen rustig in ons boek aan de vijver.

    Om 14 uur stappen we het reisbureau binnen en samen met Emily bereiden we onze trip voor. Niet te geloven, het is 17 uur als we weer buitenstappen, maar het is een reis op maat gemaakt. Hieruit kan je afleiden dat alles toch zeer lang duurt vooraleer je met Chinezen iets kan regelen. Onze reis zal 7 dagen duren en we vertrekken op maandag 29 maart richting Guangzhou, Kumming, Dali, Lijiang en Shangri-La. Deze plaatsen bevinden zich in het westen van China en tegen de grens van Tibet.

    We maken nog een avondwandeling en drinken op een terras een frisse pint vers limoensap.



















    20-03-2010, 14:36 Geschreven door chinezen
    Reageren (2)


    19-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 maart

    Vrijdag 19 maart

    Eenentwintig jaar geleden was deze datum Palmzondag, de dag dat opa in het toenmalige Zaïre is verongelukt. Ook al zijn we ver van Grimbergen verwijderd, toch voelen we ons dicht bij oma die zeker ook vandaag aan dit pijnlijk gebeuren zal terugdenken..

    Deze morgen komt de beenhouwersvrouw terug van het ziekenhuis met een klein bebloed verbandje rond haar linkerwijsvinger. Het aangedroogde bloed op haar hand is nog het gevolg van de slag met het grote hakmes, dus veel verzorging of hygiëne is hier niet te merken. Helaas had ze niet voldoende geld bij en is de wonde maar gehecht met één pinnetje waar er normaal zeker twee nodig zijn. Zo gaat dat hier in China, kom je in het ziekenhuis met te weinig geld dan is de hulp navenant. Weer eens duidelijk dat ik hier absoluut niet wil ziek worden en dan gaat het niet om het geld maar om de verzorging op zich!

    Iris stelt mij de vraag of in België de kinderen op school gestraft worden als ze bvb iets vergeten zijn of als ze praten. Ik bevestig dit en vertel haar dat de straffen meestal bestaan uit extra taakjes. In China kent men dus nog de lijfstraffen: kinderen worden met een plastiek lat op de hand geslagen en moeten dan 5 minuten in een zeer onnatuurlijke houding staan, lichtjes gebogen door de knieën en armen recht vooruit en gestrekt. Ik heb dit eens geprobeerd en denk dat ik hier over vijf lange minuten mag spreken. En zakken de armen lichtjes, dan komt de leerkracht ze nog eens extra trekken. Hierop kan ik alleen maar antwoorden dat dit in België niet is toegelaten. Ik wil me niet indenken dat we onze kinderen dit nog zouden aandoen én wat een reactie van de ouders we hierop zouden krijgen!

    De eerste foto laat zien hoe hier in een klein restaurantje wordt ontbeten, en dit kan buiten omdat de zon nog niet echt schijnt. Zo’n ontbijt kost 10 eurocent.

    Deze tijd van het jaar zie je hier de rijstboeren op de bevloeide velden werken met een soort motoculteur met een draaiend rad met schoepen. Dit zijn de eerste werken op de natte rijstvelden en de kleine plantjes staan klaar op wachtbedden. Nadien zullen deze op plant gezet worden en dat gebeurt met veel volk, de voeten in het water.

    Terwijl ik op de bank nog wat geniet van de zachte avondzon krijg ik bezoek van een Chinese mama die met haken en ogen in het Engels mij vraagt om haar dochter van 10 jaar wat te helpen met de Engelse taal. Uit haar boodschappentas tovert ze voor mij een banaan en wat kan ik beter doen dan het met een brede lach het aannemen….? Zoals afgesproken brengen we ze een bezoekje op de achtste verdieping in het appartement naast ons. Het is er zeer verzorgd en de thee, koekjes en chocolaatjes laten niet op zich wachten. Als ze hoort dat wij van België zijn neemt ze vlug de chocolaatjes weg want we weet dat dit nu juist de specialiteit is van ons land. We krijgen dus geen kans ze te proeven! Na een tijdje dringt het tot ons door dat deze mensen ons hebben uitgenodigd meer voor de vriendschap dan voor de taal want nu zondag om 17 uur zullen we samen bij hen op the dinner zijn. Vriendelijk toch!

    We sluiten onze dag af met een bezoekje bij de kapper en hier gebeurt millimeterwerk….!



















    19-03-2010, 14:38 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    17-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 maart

    Woensdag 17 maart

    Een gewone marktdag vandaag. Onderweg kom ik voorbij verschillende bloemenwinkels die buiten uitstallen. De overschot van de stengels en overige afval ligt gewoon op de straat. De straatvegers zullen wel langs komen zeker….. . Ik vraag me wel af wie hier zoveel bloemen koopt want nooit zie ik hier één klant staan. Wel worden grote stukken weggevoerd met de

    auto, want elke winkel die opengaat wordt enkele dagen gedecoreerd met verschillende bloemstukken op staanders en omwikkeld met goudpapier.

    Op de markt komt een vis me tegemoet, spartelend op de grond en ontsnapt uit het weinige water. Gelukkig is er iemand die zin heeft in vis en zodoende komt het beestje terecht op de slachtbank.

    Bij het ontbijt zie ik een jonge mama met haar baby’tje van 6 maanden oud. Wat een haardos zeg ….. als ik dan aan ons twee kleine blondjes in Londerzeel denk!











    17-03-2010, 14:27 Geschreven door chinezen
    Reageren (1)


    16-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 maart

    Dinsdag 16 maart

    Ik verneem dat de lente toch stilaan haar intrede doet in ons koude landje. Het wordt dus ook daar eindelijk genieten en deugd hebben aan de voorjaarszon. Daarmee komt het waarschijnlijk dat ze hier niet is, of is gewoon het wolkendek te dik ….. . Wel mooi weer voor een wandeling doorheen de vertrouwde straten van Sanxiang. Ik krijg al direct gezelschap van een Chinese jongeman die perfect Engels spreekt en hij blijft de hele tijd bij mij tot ik zeg dat ik de ‘One plus One’, een grootwarenhuis, binnenga. Sommige mensen zijn toch echt geïnteresseerd hoe het er in België aan toe gaat, welke talen we daar allemaal spreken en hij kent ook Brussel als een financieel centrum van Europa. Hij weet ook wel dat het moeilijk is om China te begrijpen en dat ze op allerlei vlakken nog veel in te halen hebben. ‘We must change our mind’. Dat is ook zo!

    Wanneer ik zo langs de straten loop heb ik steeds bewondering voor hun mooie aanplantingen en ook zo goed onderhouden, terwijl je anderzijds weet dat Chinezen alles op de grond gooien. Maar hier ontbreekt het niet aan straatvegers, je komt ze overal tegen terwijl ze snoeien, vegen, of ook … gewoon rusten in het gras. Op de twee jaar tijd dat we hier nu geweest zijn hebben we ook al vele gebouwen zien uit de grond rijzen en dat in een vrij moderne stijl. De degelijkheid …. daar durf ik me niet over uitspreken. Het theatergebouw staat in de onmiddellijke nabijheid van waar we wonen en was bij ons eerste verblijf een herkenningspunt tijdens onze zoektocht naar het appartement.

















    16-03-2010, 11:55 Geschreven door chinezen
    Reageren (1)


    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 maart

    Maandag 15 maart

    Gelukkige verjaardag aan tante Lisette en ja, voor de eerste keer hebben we contact via skype. Als dat geen mooi verjaardagscadeau is……! Toeval wil dat tegelijkertijd ook onze Jan op skype komt en doen we met ons drietjes een ‘Robberechtsengesprek’. Wat er toch allemaal kan ….. onze Marcel moet nog alles wat leren maar vindt het nu toch al een ferm medium. En, al doende leert men!

    Vandaag is het weer zo’n vochtige warme dag, bij de 30 graden, maar met druppels op de muren. Mijn haar is niet aan te zien en weet van deze vochtigheid, ik ben eigenlijk wel een beetje jaloers op dat stugge zwarte haar van de Chinezen. Ik raap de moed bijeen en ga naar de kapper. Hij verstaat mijn lichaamstaal en knipt het wat korter. Waarschijnlijk heeft hij niet vaak de kans om zo’n kwaliteit van haar te bewerken en ik moet zeggen dat hij de grootste zorg besteedt aan mijn Belgisch kapsel. Het resultaat ….. bwa, ’t is niet Chinees, maar ’t is ook niet echt Westroods, en ’t is in elk geval korter!

    Terwijl we ver van huis zijn gebeurt er toch ook wat in de Bergstraat. Via mail komen we van Mariake te weten dat haar huis verkocht is en dat ze in mei verhuist. De nieuwe bewoners trekken in begin juni. Na 35 jaar als goei geburen doet dit afscheid ons toch iets, haar vertrouwde auto zullen we dan niet meer voor haar garagepoort zien staan. Spijtig.

    15-03-2010, 11:58 Geschreven door chinezen
    Reageren (1)


    14-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 maart

    Zondag 14 maart

    Zaterdag hebben we al de kinderen en kleinkinderen gehoord en gezien en ook oma is één van de gelukkigen. Via de laptop van Sven zijn we ook even in Grimbergen geweest en dit maakt de twee maanden van onze afwezigheid iets draaglijker. We zijn blij haar in goede gezondheid te treffen!

    Deze morgen zijn we echte Bourgondische Belgen: we eten spek met eieren en drinken Douwe Egberts. Het brood is van een Japanse winkel maar tot nu toe het beste dat we al gevonden hebben. Dus absoluut niks Chinees!

    In de namiddag bewonderen we de uitgedoste meisjes op de o zo lawaaierige en drukke straten. Je kan zien dat het weekend is! De Taiwanees van het restaurant ‘Hot and Cold’ geeft ons een goed adresje voor voetmassage. Het kost ons voor 1 uur 2,80 euro! Nadien zakken we af voor het avondeten en nemen in zijn restaurant ‘Hotpot’ waar Erik seafood en ik lamsvlees in kook. Met twee flessen bier erbij betalen we 7, 20 euro. We sluiten onze dag af met een bezoekje in de Gildenstraat en horen daar dat ze geen Chinees maar wel Thais eten deze avond. Smakelijk!



















    14-03-2010, 15:13 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 maart

    Zaterdag 13 maart

    Het is gelukt! Onze Marcel is er in geslaagd al twee mails te verzenden. De laatste is verstuurd gisteravond iets voor middernacht. Interessant toch om een computer te hebben en nu is de volgende stap naar skype! We zijn in volle verwachting om zo ook iets van Westrode te horen.

    De temperatuur warmt hier stilaan op, al is het nog zonder de echte zonneschijn. Mooi om te wandelen en toch een terrasje mee te pikken. We zijn heus niet alleen op stap, op sommige plaatsen lijkt het wel een mierennest van mensen, brommers, fietsen en auto’s. Luide muziek galmt door de luidsprekers die buiten aan de winkels staan en daartussen horen we alle soorten van alarmen die op elke fiets en bromfiets zijn aangebracht. Marktkramers vind je hier op alle hoeken van de straten en de koopwaar, soms aan 1 euro per stuk, ligt op de grond uitgestald. Je moet echt niet sukkelen voor een jeans, juwelen of een uurwerk! En zijn je schoenen kapot …. er is altijd een oplossing! Ook de kinderen worden hier niet vergeten, zij worden op een creatieve manier beziggehouden en maken kunstwerkjes door allerlei gekleurd zand te kleven op een bestaande tekening. En van fiere vaders gesproken … ze poseren graag voor de foto.



















    13-03-2010, 14:01 Geschreven door chinezen
    Reageren (1)


    11-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 maart

    Donderdag 11 maart

    Proficiat aan onze Jan, hij wordt  69 lentes! En smakelijk, want ik heb al vernomen dat dit wordt gevierd met een restaurantbezoekje.
    Vandaag is een heel gewone dag, zonder hoogtes, zonder laagtes. Op de middag geeft de thermometer 30 graden aan in de zon, maar in de schaduw blijft het amper 15 graden en dat voelt dan koud aan! Dus ook in het appartement blijft het aan de frisse kant en is de airco absoluut nog niet nodig. Op de markt blijf ik kandidaat voor de verse aardbeien en ik betaal net geen halve euro voor 500 gram.





    11-03-2010, 12:15 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    10-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 maart

    Woensdag 10 maart

    Een gelukkige verjaardag aan oma met haar 86 jaar! Flint zal onze wensen per telefoon overbrengen, dat heb ik deze morgen met hem afgesproken.

    In het straatbeeld verschijnen weer de paraplu’s, al is het deze keer niet voor de regen maar voor de zon. Ze schijnt volop maar voor de echte warmte moeten we nog even geduld hebben. Nu is er een groot temperatuurverschil in en uit de zon. In onze tuin is het amper 15 graden en hier mogen ze vinden dat wij het beste appartement hebben, nu zou het zonnetje binnen toch wel deugd doen. Maar ik kan wel geloven bij zomerse temperaturen dat het hier nog best houdbaar is, alles ligt in de schaduw.

    In de namiddag zoek ik toch de zon op en heb mijn lange broek gewisseld voor een korte. Het doet deugd die eerste zonnestralen te voelen! Maar wat dacht je, na nog geen half uur krijg ik al gezelschap van twee Chinese dames, goed aangekleed. Ze spreken me aan maar ik trek mijn schouders op en zeg wat ik kan: ik versta u niet. Ze voelen aan mijn benen en mijn armen en zelfs aan mijne decolté. Ze duiden op hun lange mouwen en ik denk dat ik weet wat ze bedoelen. Ze vinden het waarschijnlijk veel te koud om zo te zitten, maar ik duid veelbetekenend naar de zon. Met nog meer mimiek zeggen ze weer iets en telkens komen ze nog wat dichterbij om uiteindelijk kort naast mij te zitten. Ze bedoelen het wel goed en denken me met goede raad te moeten bijstaan. De conversatie van mijn kant bestaat uit ‘English’ en ‘Be-li-cheu’ maar spijtig, het gesprek sterft uit. We verstaan mekaar niet.







    10-03-2010, 11:45 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 maart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dinsdag 9 maart

    Het journaal van 19 uur gisteravond kunnen we nu volgen via internet en wat zien we, onze Sven op tv! In verband met het inschrijvingsbeleid en het grote aantal kinderen dat uit de boot valt bij het kiezen van een Nederlandstalige school, komt Brussel weer in het nieuws. De school Sint-Joost-aan-Zee is één van deze blikvangers en hier wordt dan ook een interview afgenomen. Het probleem van té weinig klassen en gebrek aan ruimte wordt door de minister Pascal Smet aangepakt en hopelijk wordt dit op korte termijn behandeld. In de Virgo zijn de plannen voor uitbreiding al helemaal rond en zal de tweed fase van de nieuwbouw in de kleuterschool hopelijk in 2010 kunnen starten. Mooi project!

    Dinsdag marktdag in Londerzeel. Gisteren hebben Carlo en Betty ons beloofd de groeten over te brengen aan Jef en Godelieve, ons wekelijks marktgezelschap. In Den Hert is een tafel met vier stoelen voorlopig voldoende!

    Ondertussen zijn we al een week in China en hebben ook de meest uiteenlopende temperaturen en weersomstandigheden meegemaakt. Vandaag is het koud en regent het fel in de voormiddag en voor morgen voorspellen ze nog kouder ….. . Ik moet dus geen spijt hebben dat ik mijn dikke regenjas heb meegebracht, ik kan ze goed gebruiken!

    Niettegenstaande het niet zo warme weer nu kan ik toch genieten van het mooie klimaat, ik eet verse aardbeien met een boterham. Hier groeien ze weelderig van februari tot en met half december, en dat in volle grond.

    Griet heeft foto’s opgestuurd van de kinderen bij de lammetjes in de Bergstraat, maar helaas, Picasa is hier niet bereikbaar, evenmin als Facebook. Probleem van vorige keer is dus niet opgelost!

    Vandaag is de verjaardagskaart gepost voor Goedele, ook al is ze pas jarig op 22 maart. Ik heb ze gisteren verwittigd en zal nu te weten komen hoelang ze zal onderweg zijn. Iris helpt me door België en Europa ook in Chinese karakters op de omslag bij te schrijven, want onze schrijfletters zijn voor hen Chinees!

    Via skype komen we te weten dat het in Grimbergen koud maar droog is, goed voor de dakwerken in de Koraalstraat. Misschien kunnen we dit weekend ook al eens een mailtje versturen naar onze Marcel want vrijdag komen ze internet aansluiten. Hopelijk krijgt hij eerst wat ondersteuning van zijn kinderen, want op je 65 voor de eerste keer voor de computer zitten vraagt toch wel wat durf. En wie weet lukt skype…..!

    09-03-2010, 13:00 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 maart

    Maandag 8 maart

    Vandaag aan alle vrouwen van harte proficiat! Blijkbaar is het vandaag vrouwendag. Niet dat ik het wist, maar in China weer een gelegenheid om versieringen op te hangen en ze zijn verwonderd dat ik dat niet weet, het is internationaal. En ja, ’t is waar, ik heb het opgezocht op internet. Dus vandaar mijn wensen aan de dames van het thuisfront!

    Wat het vuurke stoken betreft heb ik me laten inlichten en moet ik er op terugkomen. Dit kan en mag overal en wordt gedaan als herdenking van de doden op de verjaardag van het overlijden en met specifieke papieren. Vandaag neemt Iris me mee naar een plaats dat ik vergelijk met een kleine kapel en waar ze me vraagt even op haar te wachten terwijl ze binnengaat. Buiten staat een grote vuurhaard en daar verbrandt ze nadien een klein rood omslagje in dat ze van thuis heeft meegebracht. Je kan er uiteraard ook vanalles kopen om te offeren en een drietal bedelaars kiezen deze plek uit om te vertoeven en hopen op een gift. Uit respect blijf ik op afstand en neem ook geen foto. Ze vertelt me er nadien niets over en dus vraag ik ook niets.

    Het straatbeeld toont me weer dezelfde taferelen. Een afwasser zit op de stoep met een berg werk voor zich, maar naar mijn normen is het water dringend aan verversing toe en ik weet zelfs niet of het wel warm is. Ik durf er aan te twijfelen als ik zie aan welk tempo hij werkt! Maar best niet aan denken als we weer eens in een restaurant zitten…. . Beter een eitje eten dat vers gebakken wordt terwijl je er bij staat. Hier wordt dus echt ingespeeld op de Chinese eetcultuur als je ziet wat hier allemaal te koop wordt aangeboden. Maar het is ook zo, Chinezen eten dus bijna altijd buitenshuis en dit kan zowel in een restaurant zijn als op de straat.

    Vandaag is het amper 15 graden en dat is goed te merken, de Chinezen dragen échte winterkleding.











    08-03-2010, 11:27 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    07-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 maart

    Zondag 7 maart

    Iets over tien uur in de morgen vertrekken we met Emily naar ZhuHai, en dit met openbaar vervoer. De bus zit overvol en de chauffeur roept om om de passagiers twee plaatsen af te staan voor ons. Uiteraard begrijpen we niets van wat hij zegt, maar na de vertaling wimpelen we deze voorkeursbehandeling af en blijven we rechtstaan zoals zovele anderen. Aan de gezichten rondom ons merken we dat ze zich afvragen wat die twee vreemdelingen wel op een bus doen! Benieuwde gezichten dus maar toch ééntje die in het engels durft vragen waar we vandaan komen. Einde gesprek.

    Onze bestemming in ZhuHai is als eerste het kapsalon van Wang Tan, de zus van Emily. Haarwassingen met bijhorende massages kennen we ondertussen al, maar deze maal krijgen we een behandeling met gemixte gember aangelengd met water. Deze brij wordt op de hoofdhuid aangebracht en is een remedie tegen allerlei kwalen zoals hoofdpijn en verkoudheden. Niet dat we het direct nodig hebben, maar baadt het niet toch schaadt het niet denken we maar. Na een tijdje voelen we de hoofdhuid branden en we mogen verwittigen wanneer het onhoudbaar wordt. Maar we zijn niet kleinzerig en houden het halsstarrig een tijdje vol. Maar na de massage van één arm mag het er voor mij wel af, het wordt té heet. De warmte zindert nog een tijd na maar na de volledige massage is ook de hitte verdwenen en moet ik me goed voelen zeker …… Nu ja, het heeft wel deugd gedaan. Erik houdt het iets langer vol maar ziet daarna wel helemaal rood. Gelukkig trekt dit ook na een tijdje weg en kunnen we rond 14 uur lunchen. Een klein restaurantje met ééntalige menu en dus laten we ons verrassen: drie éénpansgerechten met rijst, groenten en verschillende stukjes vlees.

    Tijdens de wandeling merken we een gelegenheid waar we vroeger nog zijn geweest en we bestellen er elk een Ierlandse koffie, ja zo is de Irisch coffee hier vertaald. Met weinig whisky maar met veel ceremonie en slagroom krijgen we het opgediend aan de tafel, tas na tas. Goed dat we veel tijd hebben en we laten het ons smaken.

    Na het afscheid bij het kapsalon nemen we de bus terug en rond 20 uur kan ik de blog aanvullen.

    Vandaag is het een frisse dag geweest, amper 15 graden en af en toe een miezerige regen.















    07-03-2010, 14:35 Geschreven door chinezen
    Reageren (2)


    06-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 maart

    Zaterdag 6 maart

    We nemen een rustig ontbijt thuis met Belgische koffie en een boterham met choco. Wat lezen buiten en tegen de middag wisselen we af met een wandeling. Toch nog even genieten van het mooie weer want vanaf morgen voorspellen ze zo maar efkens 10 graden minder! Wat in België echt niet mag gebeurt hier gewoon op de stoep: vuurke stoken. Twee vrouwen leggen hun papieren op een hoop en steken het in brand, niemand die daar van op kijkt! Ik geloof mijn eigen ogen niet, er is weer een terraske bijgekomen én er wordt koffie geschonken. We laten ons verleiden en krijgen gezelschap van de eigenaar, hij vertelt in zijn beste engels dat de koffie afkomstig is uit Macau en dat hij zelf zijn brood bakt. We bestellen dus een broodje en krijgen het in twee helften opgediend, geroosterd en rijkelijk gesmeerd met boter. Het beste dat we hier al gegeten hebben en echt lekker. Langsheen onze wandeling merken we aan de deuren van winkels en restaurants de nu al iets verdroogde mandarijnenboomjes. Blijkbaar is dit ook nog een overblijfsel van het Springfestival of het Chinees nieuwjaar, dus stel ik het me voor zoals de kerstboom met Kerstmis. De vruchten kunnen nu niet gegeten worden maar worden wel later in de zon gedroogd en op zout water gezet. Je kan ze dan kopen en het zou goed zijn voor één of andere kwaal. Op zijn Chinees dus….!

    Om 17 uur komt de Sunwaycar ons ophalen en na een tijdje verlaten we de goed berijdbare baan. Langsheen kleine en armoedige dorpjes en langs stoffige wegjes komen we uiteindelijk aan het ‘restaurant’. Als we hier al deze naam kunnen gebruiken …… De kippen en de honden komen ons al tegemoet en we worden begeleid naar een achterliggend overdekt paalterras boven een vijver. Wie voor luxe kiest zal het hier niet vinden, maar wie komt voor lekker eten is op zijn plaats. De kippen worden in ingegraven barbecues gebakken en er is een keuze uit diverse groenten en zelfs aardappelen. We mogen aan de beste ronde tafel aanschuiven met zicht op de vijver. De gebakken kippen, twee, zijn wel op voorhand besteld en komen dan ook krokant en gesneden op tafel. En we zouden niet in ZhuHai zijn moest hier de vis ontbreken. We weten ondertussen al dat kip eten met stokjes niet gemakkelijk is, maar deze keer hebben we billen, vleugels en borsten zoals wij het kennen. Dus …. ik eet met de handen! En de beentjes spuwen we op de tafel ….. Voor de afrekening komt raden we naar de prijs, we zijn met 6 personen en hadden 2 kippen, 6 vissen, 3 soorten groenten en 3 grote bierflessen. Dit alles samen kost 160 RMB, wat voor ons 16 euro betekent. Wie kan beter ….? Onze tafelgenoten zijn terecht verbaasd als wij zeggen dat in België deze prijs nog niet voldoende is voor één persoon.

    We sluiten de avond af in de bierstraat waar alle terrassen buiten staan en grote tv’s uitnodigen voor karaoke. Op elke tafel staan de pokerspelen met dobbelstenen, het geliefde spel van de Chinezen. En ja, wij kunnen het ook en spelen mee ….. maar telkens je verliest moet je drinken. Gelukkig zijn de glaasjes klein en kunnen we ons weer versterken met allerlei snacks zoals frieten, rauwe groentjes of fruit. Om 21 uur sluiten we deze gezellige avond af en ….. het begint stilaan te regenen. Ons plan om te voet terug te keren valt letterlijk in het beetje water en we doen beroep op een fietstaxi.



















    06-03-2010, 15:37 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    05-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 maart

    Vrijdag 5 maart

    Na een goeie en voldoende nachtrust kunnen we weer een Chinese dag aan. Mijn ‘bekend’ gezicht op de markt heeft zo z’n voordelen, ik krijg wat mandarijntjes en 3 mango’s. Mijn aandacht wordt getrokken door kakelende kippen en ik kijk even achter het hoekje. In aparte kotjes zitten ze te wachten op mogelijke kopers en is er ééntje uitgezocht wordt ze helemaal gekeurd en dan gewogen. Er is ook een ruimte voorzien waar ze geslacht en gekuist worden, verser kan dus niet! In de namiddag nodigt de zon uit om buiten te vertoeven en ik maak een wandelingetje rondom het compound. Het Chinese nieuwjaar laat hier en daar nog zijn sporen na en dat merk ik aan de rode versieringen met gouden opschriften. Ook aan de schamele deuren wordt geluk en gezondheid gewenst, zo heb ik het me toch laten vertalen!

    Grimbergen komt even aan de lijn en van onze Jan verneem ik dat het deze voormiddag nog heeft gesneeuwd. Wat een verschil….! Huguette en Odette komen even dag zeggen vooraleer ze gaan zwemmen, ik heb het niet gevraagd, maar dat zal zeker wel in een overdekt zwembad zijn!

    In het weekend staat er heel wat op het programma en, juist ja, samen uit eten kan zeker niet ontbreken! Zaterdag neemt Andy ons mee naar een typisch Chinees restaurant met een typisch Chinees kipgerecht ….. ik ben benieuwd!













    05-03-2010, 12:37 Geschreven door chinezen
    Reageren (1)


    04-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 maart

    Donderdag 4 maart

    Het eerste contact gisteravond met de kinderen en kleinkinderen. Goed om ze weer te horen en te zien! Het blijft voor hen moeilijk te begrijpen dat het hier al donker is en bijna tijd om te gaan slapen als zij nog kunnen gaan fietsen. Dat ze er maar van genieten, ik hoor net dat het zonnetje in Londerzeel schijnt. Aiko laat fier zijn rapport zien, maar mama moet wel wat uitleg geven. Ik denk niet dat hij zich al heel goed bewust is wat de procenten betekenen, maar we hebben hem toch een dikke proficiat gewenst met zijn resultaten!

    Bij de douanecontrole in Amsterdam hebben we voor de eerste maal voor de nieuwe scanner gestaan zoals op TV al getoond werd en die toch wel enig ophef heeft gemaakt. We herinneren ons het uiten van verzet door de paus alsook door de Moslimvrouwen. Je staat tussen twee platen met de armen omhoog en je wordt dus helemaal op de body gescand. De douane krijgt dan een beeld van je hele lichaam, weliswaar zonder details, en er verschijnt een groen licht als alles ok is. Wordt het rood dan mag je even opzij voor een verdere controle maar ik vraag me af waar ze dan nog verder zoeken? Maar we zijn gerust, het is voor beiden groen!

    Deze nacht hebben we slecht geslapen, om niet te zeggen dat Erik meent dat hij geen oog heeft dicht gedaan. Is dit een jetlag…..? Om 4 uur in de morgen hebben we uiteindelijk de airco aangezet, het was té warm om te slapen. Zo eenvoudig als gezegd is dat niet, de afstandsbediening telt welgeteld 14 knopjes en buiten een – en een + is al de uitleg in het Chinees. Hopend dat we niet op een timer drukken lukt het ons uiteindelijk toch om lichtjes op het toestel te toveren en de klep voor koudere lucht te openen. Het koelt wat af en ik slaap uiteindelijk toch tot om 7 u30 de wekker gaat. En dan vangt voor ons de dag aan: douchen, ontbijten, nieuws kijken op internet en om half negen neem ik met Iris de bus. Het is dringend dat ik het verjaardagskaartje voor oma post. In een ‘postkantoortje’ wordt de kaart gewogen en met 3 overleggen ze welke zegels er op moeten. Uiteindelijk vinden ze een boek waar ze kunnen opzoeken wat België betreft en ik krijg de zegels en een potje met lijm en borstel en kan ze bevestigen. Of dit ooit goed komt vraag ik me wel af!

    Met de skype met Maria is het klank zonder beeld, om eens iets anders te zijn. Misschien maar goed want blijkbaar was ze nog maar net uit bed!

    Voor deze avond zorg ik voor boontjes met varkensvlees en pijpajuin krijg ik er gratis bij.

    04-03-2010, 14:28 Geschreven door chinezen
    Reageren (0)


    We nemen je mee naar China. Tof dat je er bij bent!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • oost west thuis best (christiane)
        op Vrijdag 30 april
  • Welkom thuis! (Annemie)
        op Vrijdag 30 april
  • bijna thuis (Maria)
        op Woensdag 28 april
  • terug? (tetenne)
        op Maandag 26 april
  • back in Belgium (christiane)
        op Maandag 26 april



  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!