.De ook in de winter groene kuipplant tovert een mediterraan sfeertje op elke plaats waar hij staat, of dat nu het terras, het blakon of de (winter) tuin is.
Samen met andere kruiden uit het Middelandse-Zeegebied, zoals rozemarijn, mirte, lavendel en oregano, kunt u een zuidelijk ogende kruidentuin arrangeren die veel charme zal uitstralen.
Natuurlijk zet u de kruiden dan in stenen of in terracotta potten in een mooi groepje bij de laurier.
.Laurierolie wordt bij verstuikingen en zwellingen op de bewuste plaatsen ingewreven en vermindert snel de klachten.
Uit de vruchten wordt reumazalf gemaakt.
.Laurierblad kruidt soepen, sausen, stoofschotels, vis-en vlees gerechten.
De bladeren worden in hun geheel, maar zonder steeltje, aan het gerecht toegevoegd tijdens het bereiden.
Voor het serveren worden ze verwijderd.
Ingelegde olijven of kaas (feta,geitenkaas) krijgen door laurier een aparte smaak.
.1 Gewassen takje laurier ( met circa 10 -15 bladeren) met 1 puddinglepel venkelzaad in een schone, afsluitbare glazen fles doen (meet een inhoud van 3/4 tot 11).
Aanvullen met appelazijn tot de bladeren helemaal zijn bedekt.
Dat is belangrijk, om dat anders snel schimmel ontstaat.
De fles afsluiten en op een koele, donkere plaats bewaren, waarna de azijn na 2 weken trekken klaar is.
.Wanneer u laurier als kuipplant houdt, kunt u het hele jaar door de bladeren oogsten.
Daarbij zijn tweejarige veel aromatischer dan de jonge, nog hel groene blaadjes.
Gedroogde laurier heeft al wat aroma verloren.
.U kunt laurierplantjes kopen, maar ze ook zelf het hele jaar door vermeerderen uit stek.
Omdat laurier meestal in kuipen of potten staat, moet hij geregeld worden verzorgd met water en voedingstoffen, vooral in de zomer.
Laurier verdraagt eerder een kortdurende droogteperiode dan een langdurige natte periode.
De plant moet vorstvrij en licht overwinterenbij temperaturen van 1-5)C.
Bijzonder gevaarlijk zijn de late nachtvorsten, die de jonge scheuten kapot kunnen maken.
De plant laat zich snoeien als hoogstam, maar ook als piramide of elke andere gewenste vorm.
Het beste tijdstip voor snoeien is het voorjaar, als de nachtvorsten voorbij zijn.
nog een foto van bladeren van laurier.
.Laurier kan zonnig tot halfbeschaduwd staan. hij heeft voorkeur voor een beschutte plek tegen de wind en stelt prijs op humus- en voedingsrijke grond.
.OOrspronkelijk in Voor-Azië inheems, heeft laurier zich over het gehele Middelandse-Zeegebied verbreid.
Op bepaalde plaatsen in de wereld, zoals op de Canarische Eilanden, bestaan nog inmens grote laurierbossen.
Al in de oudheid gold een laurierkrans als symbool van de hoogste erkenning voor grote prestaties, zoals winnaars van de Olympische Spelen, succesvolle veldheren en begenadigde dichters.
Gezien deze achtergrond is de uitdrukking een lauwerkrans 'verdienen' te verklaren.
.De groenblijvende struik kan in zijn thuislanden een 10 m hoge boom worden.
Omdat hij vorstgevoelig is ,wordt hij in onze streken meestal als kuipplant grootgebracht en blijft hij ook daarom klein.
De kleine, witte bloemen, waaruit zich de zwarte besjes ontwikkelen, groeien in de bladoksels.
De mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten aan twee verschillende planten, zodat bevruchting nodig is - dat is de reden dat laurier zelden bloeit in tuinen.
De leerachtige, glanzende, aan de randen gewelfde bladeren geuren heerlijk, omdat zij - naast looi- en bitterstoffen - veel etherische olie bevatten.
.Marjolein bevat spijsverteingsbevorderende etherische olie, looi- en bitterstoffen.
Bij regelmatig gebruik over meerdere weken kan het echter hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
In de homeopathie wordt het gebruikt als stimulerend middel voor het vrouwelijke geslachtsorgaan; het wordt zwangere vrouwen echter afgeradenin die periode marjolein te gebruiken.
Het eenjarige kruid kan goed worden gekweekt in potten of kuipen, ook op het balkon.
Het gedroogde blad geeft nog lang aroma af en is daarom erg geschikt voor geurdoosjes en droogboeketten,.
.De werkzame stoffen bevorderen de stofwisseling en maken vette gerechten licht verteerbaar.
Thee van marjolein versterkt de zenuwen en de maag.
Het kruid werkt eetlustopwekkend en krampwerend.
De oude Egyptenaren gebruikten het zelfs om wonden mee te desinfecteren.
.Het kruidige aroma past zeer goed bij soepen, eenpansgerechten, aardappels en vleesgerechten.
Het is onontbeerlijk bij typisch zuidelijke gerechten als pizza, maar ook bij worstfabricage.
.De malse uitlopers kunt u de hele zomer afknippen en direct vers gebruiken.
Als u takjes wilt drogen kunt u ze het best vlak voor of tijdens de bloei afnemen.
Marjolein laat zich prima inleggen in olijfolie.
- Aardappels met een marjoleinkorstje
- Kies kleine ( onbespoten) aardappels, die zijn sneller gaar.
Spoel ze goed af en leg ze met het snijvlak naar beneden op een met olie ingesmeerd bakblik.
Schuif het blik in de op 200°C voorverwarmde oven ( een heteluchtoven op 170°) en laat ze circa 30 minuten bakken.
Voor het korstje wast u 1 -2 bosjes marjolein, dan drogen en fijnhakken.
Circa driekwart daarvan vermengen met 50 gr fijngehakte zonnebloempitten en 1 eetlepel nigella; breng op smaak met peper en zout.
Keer de aardappels, beleg ze met het mengsel en bedruppel ze met wat olie.
Zet ze nog 5 - 10 minuten in de oven.
Leg de aardappels op een platte schaal en bestrooi met de rest van de marjolein.
.Kweekplantjes zijn in elke goed gesorteerde kwekerij te koop.
U kunt het kruid ook zaaien, vroeg in het voorjaar binnenshuis in bakjes, of vanaf mei in de volle grond als de aarde al iets warmer is.
De zeer fijne zaden worden met een dun laagje aarde bedekt.
Het best plant u steeds 2 - 3 zaden bij elkaar, met een afstand tussen deze plekjes van 25x25cm.
Als u de grond los en onkruidvrij houdt, gedijt het kruid uitstekend.
Bij het oogsten het kruid niet te dicht bij de grond afsnijden, zodat hij weer kan uitlopen.
Hierbij nog een foto van een gedroogd boeketje marjolein.
.Via de Arabische landen kwam echte marjolein, ook zeer bekend onder de naam majoraan, terecht in de landen rond de Middelandse - zee, waar het ook nu nog als meerjarige halheester groeit.
Bij de oude Romeinen en Grieken werd het snel een zeer geliefd kruid, omdat er talrijke geneeskrachtige eigenschappen aan werden toegeschreven.
Als Afrodisiacum werd het toegevoegd aan krachtige rode wijnen.
.Origanum x majoricum is een kruising tussen oregano en marjolein.
De plant is groter en robuuster dan de eenjarige marjolein.
De plant wordt uitsluitend via stekken vermeerderd; in de zomer moet u hem terugsnoeien.