.250 gr bloemblaadjes van viooltjes
750 gr.fijne witte suiker.
De blaadjes in een mortier pletten. Over de blaadjes een siroop gieten van de suiker die men mengt met een beetje water en dan zchtjes onder deksel laat koken. Van zodra de suiker kookt (borrelt dit is op 105°C) er de blaadjes bijvoegen. Dit alles zeer zachtjes laten koken, ongeveer 20 minuutjes onder voortdurend roeren.
Onmiddelijk in potjes doen en sluiten en omgekeerd laten afkoelen.
.Geen te overrijpe meloenen gebruiken. Eerder naar de nog groene gaan dan wat wij normaal als dessert eten. In stukken snijden en schillen. De vaste en witachtige schil scheiden van het eigenlijke vruchtvlees, dit is zachter en sappiger. Zeker de zaadjes goed verwijderen. Voor 1 kg meloen nemen we 700 gr suiker en een glas water.
Enkele suikerklontjes heel goed wrijven over de schil van de citroen. Daardoor ontstaan er vluchtige oliën. Deze worden door de suiker opgenomen. De klontjes in een confituurkom doen samen met de suiker en het water. Laten koken, daar nu het vruchtvlees inleggen en zonder ophouden blijven roeren tijdens het koken. Weer de test doen van een beetje confituur op een bordje te doen om de stijfheid na te zien. Dan in potjes doen
. 2 kg bananen
2 citroenen
1 kg suiker
1 klein glaasje rum
2 glazen water
De bananen pellen, in ronde schijfjes snijden, ze overgieten met het citroensap (dit om het zwart-bruin te voorkomen), ze in de confituurkom leggen samen met het water, de suiker en de rum. Ongeveer 30 minuten laten koken van het moment dat de massa goed borrelt. Regelmatig omroeren. Daarna direct in potjes doen.
. 1kg bananen gewogen zonder schil
het sap van 1 pompelmoes
Het sap van 1 citroen
1 kg suiker.
De bananen pletten met het sap van de pompelmoes en van de citroen.
1/8 l water toevoegen. Dan de suiker, alles goed mengen, goed laten doorkoken, regelmatig roeren.
eventjes culinair: confituur van veenbessen en peren
.Ingrediënten:
700 gr veenbessen
300 gr peren
300 gr water
1 kg fijne griessuiker van Tienen
werkwijze:
de veenbessen wassen en in een snelkookpan plaatsen met het water en de geschilde en in stukjes gesneden peren.
Gedurende 3 minuten onder druk laten koken.
Het fruit door de groentenmolen draaien.
De bekomen fruitmassa in de kookpot gieten en de fijne griessuiker toevoegen.
Goed mengen. Dadelijk aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen.
Regelmatig omroeren.
Kooktijd bij hevig borrelen: 8 minuten, finale kooktemperatuur: 102°C
Warm in de potten overgieten. Laten afkoelen en daarna afdekken (parrafine en papier).