Traditioneel worden aan de asperge geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel, en het is nu bekend dat het in asperges voorkomende aminozuurasparagine inderdaad de nierfunctie stimuleert[ Ten slotte worden asperges (vanwege het fallische uiterlijk) ook aangeprezen als afrodisiacum. Tegenwoordig worden asperges vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, daar de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft.
17-04-2012 om 14:42
geschreven door julie (Arlette)
De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in depiramidevan Sakkara inEgypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. Na de val van hetRomeinse Rijkis ook de aspergeteelt in Europa teloor gegaan. De kennis werd wel levend gehouden in deLevant. Vanaf de 15e eeuw kwam de aspergeteelt terug in Europa, vanuitSpanje(meegebracht door deMoren) viaFrankrijknaar het Noorden. Sinds de17e eeuwwerd de asperge inFrankrijken sommige andere West-Europese landen weer gekweekt.
InNederlandworden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rondBergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburghet belangrijkste productiegebied voor asperges. De aspergeveiling inGrubbenvorstis daarvan het centrum. De afgelopen decennia is het gewas ook in andere delen van het land (bijvoorbeeldSallandTwenteenGroningen) doorgedrongen. Een groot deel van de in Nederland gekweekte asperges wordt geëxporteerd naarDuitsland. In 2003 werd inWoerdeneen mes gevonden met de afbeelding van een asperge, waardoor wordt aangenomen dat de asperge in Nederland al in de Romeinse tijd werd gegeten.
In België worden asperges gekweekt in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort) en levert een beperkte oogst. Vooral Kalfort is hier zeer bekend om. Vandaar ook vieringen als 'de aspergeworp' eind augustus, en 'aspuurge' in het 'Bos van Coolhem' in Kalfort. De asperge groeit ook nu nog wild in sommige Europese streken, zoalsPolen.
16-04-2012 om 11:35
geschreven door julie (Arlette)
ASPERGES Deasperge(Asparagus officinalissubsp.officinalis) is een plant waarvan de jongescheutengeteeld worden alsgroente. Er bestaanwitte aspergesengroene asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen alsItaliëde groene asperges. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.
16-04-2012 om 11:34
geschreven door julie (Arlette)
Griet met asperges Ingrediënten 4 grietfilets 1 bundel asperges 15 cl room muskaatnoot een klontje boter peper en zout Bereidingswijze 1. Snijd de kopjes (5cm) van de handgeschilde aspergestengels en houd ze apart 2. Versnijd de asperges in kleine blokjes of schijfjes. Giet de room in een pot en voeg de aspergestukken toe. Breng aan de kook en laat 10 min sudderen onder deksel. Verwijder het deksel en laat inkoken tot 1/3 van het volume verdampt is. 3. Stoom de grietfilets samen met de aspergekoppen gedurende 10 tot 12 min. in de stoompot of -oven. 4. Schep de griet op de borden. Laat Laat een klontje boter smelten in de saus. 5. Overgiet de vis met de saus en leg er de aspergepunten bij.
16-04-2012 om 11:30
geschreven door julie (Arlette)
YUZU: smaakmaker in de topkeuken De yuzu is een vaste smaakmaker in topkeukens, gebruikt in marinades voor vlees en vis en in desserts. De kleine onreglmatig gevormde citrusvrucht uit Japan smaakt minder hard en scherp dan de Eurpese citroen. Door de hoge zuurtegraad wordt hij niet als vrucht gegeten. Het sap versevigt de smaak van de andere ingrdiënten. De olie uit de schil wordt ook gebruikt om je ctrusbad te parfumeren
14-04-2012 om 15:23
geschreven door julie (Arlette)
Gebak zonder eieren In heel wat bereidingen kan je eieren vervangen door plantaardige producten. zo bak je ook lekkeren pannenkoeken met rijpe, geprakte bananen. Eén rijpe banaan vervangt 4 eieren. In taarten en gebak is maïszetmeel gemengd met water een goed alternatief. Voor muffins of vloeibaar beslag kan je dan weer appelmoes gebruiken-na het bakken merk je nauwelijks nog iets van de appelsmaak. Er bestaat ook eiervervangpoeder of "egg replacer", een bindmiddel voor licht gebak en taarten, te koop in de natuurwinkel. Omdat legbatterijen verplicht vervangen worden door verrijkte kooien of scharrelstallen, dreigt er immers een tekort te ontstaan aan eieren. Het opdoeken van de legbatterijen betekent een pak minder dierenleed, maar er blijft een groot verschil tussen kippen in verrijkte stallen en die met een vrije uitloop. waar je eitjes vandaan komen, vertelt het eerste cijfer van de code op elk ei: 3 staat voor legbatterij, 0 voor vrije uitloop. Hoe lager, hoe gelukkiger de kippen.
14-04-2012 om 15:17
geschreven door julie (Arlette)
Uit de dromen van de lente wordt in de herfst jam gemaakt. Peter Bamm
Eén lente per jaar, en in het leven slechts één jeugd. Simone de Beauvoir
De winter sterft in de lente om in de herfst opnieuw geboren te worden. Marche Blumenberg
Geen enkele winter duurt eeuwig. Geen enkele lente slaat een beurt over. Hal Borland
Min 20 graden, sprak de eskimo, de lente hangt in de lucht. Wiet van Broeckhoven
Eeuwige liefde is even absurd, even ondraaglijk als eeuwige lente of eeuwige muziek. Juist de wisseling van de seizoenen maakt het jaar boeiend, en voor de muziek zijn de stilten even belangrijk als de klanken. Marc Callewaert
De lente wordt eerder herkend door de planten dan door de mens. Chinees spreekwoord
Lente is de terugkeer van de verloren zoon. John Conway
Lente in de grote stad: men hoort s morgens de vogels hoesten. Cédric Dumont
De eerste dag van de lente is één ding, de éérste lentedag is een ander. Het verschil tussen beide is soms zo groot als een maand. Henry van Dyke
Eén vogel maakt nog geen lente en een brutale puber nog geen staatsman. Jan Greshoff
Het is lente: de tijd van de jeugd en van gemakkelijk geluk. René Gysen
De winter is een ets, de lente een aquarel, de zomer een olieverfschilderij en herfst is een mozaïek van al deze. Stanley Horowitz
De winter is in mijn hoofd, maar de eeuwige lente is in mijn hart. Victor Hugo
Met liefde is het net als een bloemenperk in het voorjaar; Je vraagt je af wat er uit komt, en uiteindelijk is het hetzelfde als vorig jaar. Tom Jones
12-04-2012 om 16:42
geschreven door julie (Arlette)
Een paasbloem is de volksnaam voor een bloem die rond de Pasen bloeit. Vaak wordt hier de narcis mee bedoeld, maar ook de sleutelbloem en de overbekende madelief dragen deze naam soms. Paasbloem of paasblom is ook de aanduiding voor het fleurige jurkje dat meisjes met de Pasen aankregen. De drager van het jurkje werden ook paasbloem genoemd.
09-04-2012 om 17:36
geschreven door julie (Arlette)
De spinazie ontnerven en spoelen, daarna kort blancheren in een weinig kokend water. Snel afkoelen onder stromend water (Rafraichir). De spinazie laten uitlekken en uitpersen. Maak het recept mornaysaus. Maak het recept gepocheerde eieren. Na het pocheren de eieren met een schuimspaan uitnemen en in ijswater laten afkoelen. Pareer de eieren - de loshangende stukjes eiwit afsnijden. Bak de spinazie in de boter en kruidt met peper, zout en muskaatnoot. Leg een bedje spinazie. Plaats daarboven op de gepocheerde eieren. Oversaus met mornaysaus en overstrooi met geraspte kaas. Gratineer onder de salamander (Grill).
Eens iets anders om Pasen te vieren dan alleen maar chocladeeitjes.
07-04-2012 om 17:04
geschreven door julie (Arlette)
Nodig - 4 eieren - azijn - peper en zout - 1 sjalot, fijn gesneden - 450 g jonge spinazie - boter voor de bladerdeeg: - kant-en-klaar bladerdeeg (8 stukken van ca.9 bij 9 cm) - 1 eierdooier voor de mousselenesaus: - 3 eierdooiers - 2 el water - 45 g koude boter in klontjes - witte peper en zout - 2 el citroensap - 50 ml room, half opgeklopt zo maak je het Rol de bladerdeeg uit op het werkblad en snij er 8 vierkanten uit van ongeveer 9 bij 9 Leg ze op bakpapier op de bakplaat, bestrijk met een losgeklopte eieredooier en bak bruin in ca 10 min. in een voorverwarmde oven op 200°. Klop voor de mousseline de eierdooiers met met het water tot een gladde saus op een laag vuur. Neem de pan van het vuur zodra de dooiers willen gaan stollen. Roer de koude boter stukje per stukje voorzichtig onder de saus tot ze helemaal gesmolten is. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Doe de room bij de saus. Was de spinazie en laat uitlekken. Stoof de sjalot in wat boter zonder deze te laten kleuren, doe de spinazie erbij en laat het vocht lichtjes verdampen. Kruid naar smaak met peper en zout. Breek de eieren één voor één in een kop. Breng water aan de kook met een scheutje azijn en wat peper en maak met een klopper een spiraalvormige beweging in het kokende water. Laat de eieren één voor één voorzichtig in het water glijden en pocheer ca. 3 min. -afhankelijk van de grootte van het ei- tot het eiwit gestold is maar de dooier nog mooi lopend. Leg een stuk bladerdeeg op een bord, bedek met spinazie, leg daarop een gepocheerd ei, giet er wat suas over en sluit af met nog een stuk bladerdeeg. Werk het geheel af met wat waterkerscoulis.
07-04-2012 om 00:00
geschreven door julie (Arlette)
De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is. Een Spaanse jezuïtische missionaris, Jose de Acosta, die aan het eind van de 16e eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. De drank werd onder andere gebruikt aan het hof van keizer Montezuma.
In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. In 1615 werd de chocoladedrank bij officiële audiënties bij de Franse koning ingevoerd, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17e eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel.
De Spanjaarden die in Amerika woonden ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden bakken door suiker aan de cacaopasta toe te voegen. Ze konden de bereidingswijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhouden.
De eerste chocoladefabriek verrees in 1728 in Engeland. In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland, en in 1828 deed Casparus van Houten sr. een belangrijke uitvinding waarmee op eenvoudige wijze het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen.
De eerste eetbare chocolade zou in 1847 zijn gemaakt door de BritseQuakerJoseph Fry. De Quaker-families Fry, Cadbury en Rowntree waren twee eeuwen in de chocolade-industrie actief wikipedia
04-04-2012 om 16:26
geschreven door julie (Arlette)
Nodig - 275 g donkere chocolade (70%) - 275 g melkchocolade (50%) - 550 g room (40%) opgeklopt - 100g kristalsuiker - 80 g eierdooiers - 100 g volle melk - 2 grote of 4 kleine blaadjes gelatine, geweekt in water en dan uitgeknepen - sinaasappelzestes - stukjes meringue voor de chocoldecoulis: - 110 g water - 20 g honing - 40 g room (40%) 35 ml koffie - 25 g cacaopoeder - 20 g griessuiker Zo maak je het Los de gelatine op in melk. Giet over de beide chocolades en laat smelten au bain marie. Laat een beetje afkoelen. Klop de eierdooiers op met de suiker, voeg toe aan de chocolade en spatel er de room onder. Zet tot gebruik in de koelkast. Breng voor de coulis het water met de cacaopeder aan de kook, neem van het vuur en meng er de acerige ingrediënten onder. Laat afkoelen. Voeg wat sinaasappelzeste toe. Verdeel de mousse over de borden en werk af met de coulis en de merengues.
04-04-2012 om 16:20
geschreven door julie (Arlette)
De grote verleidingskracht van chocolade zit niet alleen in de smaak, maar ook in de chemische reacties die het doet ontstaan. Chocolade bevat namelijk phenylethylamine, een natuurlijk antidepressivum. Hierdoor gaan we ons gelukkig voelen, krijgen we meer energie en worden we alerter.
Chocolade staat ook gekend als een lustopwekker. En inderdaad, dokters uit Milaan hebben ontdekt dat vrouwen die regelmatig zondigen aan deze zoetigheid een beter seksleven hebben dan zij die er geen eten. Bovendien zou chocolade ook goed zijn tegen stemmingswisselingen tijdens de menstruatiecyclus
A chocolate a day... keeps the doctor away
Verrassend genoeg is chocolade een van de voedzaamste en best verteerbare levensmiddelen. Het bevat meerdere vitaminen (A1, B1, B2, C, D en E) en mineralen (calcium, kalium, natrium, magnesium, ijzer, zink, koper, chroom en fosfor), die heilzaam zijn voor het lichaam. Dat wisten ook de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, die steeds een reep bij zich hadden.
Volgens recent onderzoek blijkt dat een stukje zwarte chocolade per dag goed is tegen een hoge bloeddruk, trombosen en beroerten. Dat komt door de flavonoïden die erin zitten, een bestanddeel dat je ook terugvindt in rode wijn. Dat betekent echter niet dat we ons nu mogen gaan volproppen met chocolade. Het blijft immers een caloriebom.
02-04-2012 om 17:16
geschreven door julie (Arlette)
MMMMM!!! zoveel lekkers Heerlijk die lekkere chocolade. Met mate gebruikt is het zelfs niet slecht voor de gezondheid. Het is zelfs goed voor het geheugen.
02-04-2012 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
Over de precieze oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen (zie feesten en rituelen tijdens de lente) die sterk op elkaar lijken en waaraan ook het christendom symbolen heeft ontleend. Daarom stellen sommigen dat Pasen eigenlijk een vrij recente feestdag is waarin al dan niet bewust oude symbolieken van de lentefeesten zijn opgenomen. Maar er zijn ook die zeggen dat de oorsprong meer algemeen is; als in een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd.[bron?]
Zo'n lentefeest is in veel culturen en religies vaak ook ter ere van een godin van het leven en de vruchtbaarheid, die de natuur heeft doen ontwaken en vruchtbaar heeft gemaakt. Voor Noord-Europa menen sommigen dat het de godin Ostara betreft. Het is twijfelachtig of deze godin ooit bestaan heeft.
Zowel de naam Ostara (Oudengels: Eostre) als de Duitse en Engelse benaming voor pasen, "Ostern" en "Easter"', zijn te herleiden tot het Oergermaanse woord voor het oosten. Een ander gebruik zijn de paasvuren. De ontstaansperiode hiervan is onbekend. De bedoeling van de vuren is het verjagen van de demonen van de winter. In het oosten van Nederland en het aangrenzende westen van Duitsland, het woongebied van de Saksen, is dit gebruik nog altijd een levendig onderdeel van Pasen.
De paashaas en paaseieren illustreren volgens sommige theorieën hoe voorchristelijke elementen opduiken in de christelijke riten. Zo worden paaseieren opgehangen in de bomen, hetgeen een overblijfsel is van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie. Deze symbolen ziet men ook in andere lentefeesten zoals Beltane en feesten van regeneratie die aanmerkelijk ouder zijn dan de christelijke versie, maar waar deze laatste wel op steunt. Zo is er ook de oude symboliek van de mythe van Adonis, de jaarlijks stervende en herrijzende god, of zoon-gemaal van de moedergodin Wikipedia
01-04-2012 om 16:34
geschreven door julie (Arlette)
Voor de dressing: 3 eetlepels olijfolie, extra virgin 1 eetlepel rode wijnazijn 1 theelepel grove mosterd 1 theelepel verse tijm, gehakt zout en versgemalen peper
Voor de salade: ca. 100 gram gemengde salade (eikenblad, lollo rosso, radicchio) 2 kleine rode appels citroensap 50 gram walnoten 2 ronde geitenkaasjes olijfolie om te bestrijken evt. verse tijm om te garneren
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten voor de dressing. Was en droog de slablaadjes en verdeel ze over 4 bordjes. Was de rode appels, schil ze niet maar snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in plakken en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Verdeel de plakken over de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade. Halveer de geitenkaasjes en bestrijk het snijvlak met olijfolie. Plaats de geitenkaasjes onder een hete gril tot de bovenkant net begint re smelten. Leg de kaasjes op het midden van de salade en besprenkel de bordjes met de dressing. Bestrooi de salade met versgemalen peper en garneer eventueel met een takje verse tijm.
23-03-2012 om 15:28
geschreven door julie (Arlette)