Een paasbloem is de volksnaam voor een bloem die rond de Pasen bloeit. Vaak wordt hier de narcis mee bedoeld, maar ook de sleutelbloem en de overbekende madelief dragen deze naam soms. Paasbloem of paasblom is ook de aanduiding voor het fleurige jurkje dat meisjes met de Pasen aankregen. De drager van het jurkje werden ook paasbloem genoemd.
09-04-2012 om 17:36
geschreven door julie (Arlette)
De spinazie ontnerven en spoelen, daarna kort blancheren in een weinig kokend water. Snel afkoelen onder stromend water (Rafraichir). De spinazie laten uitlekken en uitpersen. Maak het recept mornaysaus. Maak het recept gepocheerde eieren. Na het pocheren de eieren met een schuimspaan uitnemen en in ijswater laten afkoelen. Pareer de eieren - de loshangende stukjes eiwit afsnijden. Bak de spinazie in de boter en kruidt met peper, zout en muskaatnoot. Leg een bedje spinazie. Plaats daarboven op de gepocheerde eieren. Oversaus met mornaysaus en overstrooi met geraspte kaas. Gratineer onder de salamander (Grill).
Eens iets anders om Pasen te vieren dan alleen maar chocladeeitjes.
07-04-2012 om 17:04
geschreven door julie (Arlette)
Nodig - 4 eieren - azijn - peper en zout - 1 sjalot, fijn gesneden - 450 g jonge spinazie - boter voor de bladerdeeg: - kant-en-klaar bladerdeeg (8 stukken van ca.9 bij 9 cm) - 1 eierdooier voor de mousselenesaus: - 3 eierdooiers - 2 el water - 45 g koude boter in klontjes - witte peper en zout - 2 el citroensap - 50 ml room, half opgeklopt zo maak je het Rol de bladerdeeg uit op het werkblad en snij er 8 vierkanten uit van ongeveer 9 bij 9 Leg ze op bakpapier op de bakplaat, bestrijk met een losgeklopte eieredooier en bak bruin in ca 10 min. in een voorverwarmde oven op 200°. Klop voor de mousseline de eierdooiers met met het water tot een gladde saus op een laag vuur. Neem de pan van het vuur zodra de dooiers willen gaan stollen. Roer de koude boter stukje per stukje voorzichtig onder de saus tot ze helemaal gesmolten is. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Doe de room bij de saus. Was de spinazie en laat uitlekken. Stoof de sjalot in wat boter zonder deze te laten kleuren, doe de spinazie erbij en laat het vocht lichtjes verdampen. Kruid naar smaak met peper en zout. Breek de eieren één voor één in een kop. Breng water aan de kook met een scheutje azijn en wat peper en maak met een klopper een spiraalvormige beweging in het kokende water. Laat de eieren één voor één voorzichtig in het water glijden en pocheer ca. 3 min. -afhankelijk van de grootte van het ei- tot het eiwit gestold is maar de dooier nog mooi lopend. Leg een stuk bladerdeeg op een bord, bedek met spinazie, leg daarop een gepocheerd ei, giet er wat suas over en sluit af met nog een stuk bladerdeeg. Werk het geheel af met wat waterkerscoulis.
07-04-2012 om 00:00
geschreven door julie (Arlette)
De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is. Een Spaanse jezuïtische missionaris, Jose de Acosta, die aan het eind van de 16e eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. De drank werd onder andere gebruikt aan het hof van keizer Montezuma.
In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. In 1615 werd de chocoladedrank bij officiële audiënties bij de Franse koning ingevoerd, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17e eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel.
De Spanjaarden die in Amerika woonden ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden bakken door suiker aan de cacaopasta toe te voegen. Ze konden de bereidingswijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhouden.
De eerste chocoladefabriek verrees in 1728 in Engeland. In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland, en in 1828 deed Casparus van Houten sr. een belangrijke uitvinding waarmee op eenvoudige wijze het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen.
De eerste eetbare chocolade zou in 1847 zijn gemaakt door de BritseQuakerJoseph Fry. De Quaker-families Fry, Cadbury en Rowntree waren twee eeuwen in de chocolade-industrie actief wikipedia
04-04-2012 om 16:26
geschreven door julie (Arlette)
Nodig - 275 g donkere chocolade (70%) - 275 g melkchocolade (50%) - 550 g room (40%) opgeklopt - 100g kristalsuiker - 80 g eierdooiers - 100 g volle melk - 2 grote of 4 kleine blaadjes gelatine, geweekt in water en dan uitgeknepen - sinaasappelzestes - stukjes meringue voor de chocoldecoulis: - 110 g water - 20 g honing - 40 g room (40%) 35 ml koffie - 25 g cacaopoeder - 20 g griessuiker Zo maak je het Los de gelatine op in melk. Giet over de beide chocolades en laat smelten au bain marie. Laat een beetje afkoelen. Klop de eierdooiers op met de suiker, voeg toe aan de chocolade en spatel er de room onder. Zet tot gebruik in de koelkast. Breng voor de coulis het water met de cacaopeder aan de kook, neem van het vuur en meng er de acerige ingrediënten onder. Laat afkoelen. Voeg wat sinaasappelzeste toe. Verdeel de mousse over de borden en werk af met de coulis en de merengues.
04-04-2012 om 16:20
geschreven door julie (Arlette)
De grote verleidingskracht van chocolade zit niet alleen in de smaak, maar ook in de chemische reacties die het doet ontstaan. Chocolade bevat namelijk phenylethylamine, een natuurlijk antidepressivum. Hierdoor gaan we ons gelukkig voelen, krijgen we meer energie en worden we alerter.
Chocolade staat ook gekend als een lustopwekker. En inderdaad, dokters uit Milaan hebben ontdekt dat vrouwen die regelmatig zondigen aan deze zoetigheid een beter seksleven hebben dan zij die er geen eten. Bovendien zou chocolade ook goed zijn tegen stemmingswisselingen tijdens de menstruatiecyclus
A chocolate a day... keeps the doctor away
Verrassend genoeg is chocolade een van de voedzaamste en best verteerbare levensmiddelen. Het bevat meerdere vitaminen (A1, B1, B2, C, D en E) en mineralen (calcium, kalium, natrium, magnesium, ijzer, zink, koper, chroom en fosfor), die heilzaam zijn voor het lichaam. Dat wisten ook de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, die steeds een reep bij zich hadden.
Volgens recent onderzoek blijkt dat een stukje zwarte chocolade per dag goed is tegen een hoge bloeddruk, trombosen en beroerten. Dat komt door de flavonoïden die erin zitten, een bestanddeel dat je ook terugvindt in rode wijn. Dat betekent echter niet dat we ons nu mogen gaan volproppen met chocolade. Het blijft immers een caloriebom.
02-04-2012 om 17:16
geschreven door julie (Arlette)
MMMMM!!! zoveel lekkers Heerlijk die lekkere chocolade. Met mate gebruikt is het zelfs niet slecht voor de gezondheid. Het is zelfs goed voor het geheugen.
02-04-2012 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
Over de precieze oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen (zie feesten en rituelen tijdens de lente) die sterk op elkaar lijken en waaraan ook het christendom symbolen heeft ontleend. Daarom stellen sommigen dat Pasen eigenlijk een vrij recente feestdag is waarin al dan niet bewust oude symbolieken van de lentefeesten zijn opgenomen. Maar er zijn ook die zeggen dat de oorsprong meer algemeen is; als in een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd.[bron?]
Zo'n lentefeest is in veel culturen en religies vaak ook ter ere van een godin van het leven en de vruchtbaarheid, die de natuur heeft doen ontwaken en vruchtbaar heeft gemaakt. Voor Noord-Europa menen sommigen dat het de godin Ostara betreft. Het is twijfelachtig of deze godin ooit bestaan heeft.
Zowel de naam Ostara (Oudengels: Eostre) als de Duitse en Engelse benaming voor pasen, "Ostern" en "Easter"', zijn te herleiden tot het Oergermaanse woord voor het oosten. Een ander gebruik zijn de paasvuren. De ontstaansperiode hiervan is onbekend. De bedoeling van de vuren is het verjagen van de demonen van de winter. In het oosten van Nederland en het aangrenzende westen van Duitsland, het woongebied van de Saksen, is dit gebruik nog altijd een levendig onderdeel van Pasen.
De paashaas en paaseieren illustreren volgens sommige theorieën hoe voorchristelijke elementen opduiken in de christelijke riten. Zo worden paaseieren opgehangen in de bomen, hetgeen een overblijfsel is van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie. Deze symbolen ziet men ook in andere lentefeesten zoals Beltane en feesten van regeneratie die aanmerkelijk ouder zijn dan de christelijke versie, maar waar deze laatste wel op steunt. Zo is er ook de oude symboliek van de mythe van Adonis, de jaarlijks stervende en herrijzende god, of zoon-gemaal van de moedergodin Wikipedia
01-04-2012 om 16:34
geschreven door julie (Arlette)
Voor de dressing: 3 eetlepels olijfolie, extra virgin 1 eetlepel rode wijnazijn 1 theelepel grove mosterd 1 theelepel verse tijm, gehakt zout en versgemalen peper
Voor de salade: ca. 100 gram gemengde salade (eikenblad, lollo rosso, radicchio) 2 kleine rode appels citroensap 50 gram walnoten 2 ronde geitenkaasjes olijfolie om te bestrijken evt. verse tijm om te garneren
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten voor de dressing. Was en droog de slablaadjes en verdeel ze over 4 bordjes. Was de rode appels, schil ze niet maar snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in plakken en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Verdeel de plakken over de salade. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade. Halveer de geitenkaasjes en bestrijk het snijvlak met olijfolie. Plaats de geitenkaasjes onder een hete gril tot de bovenkant net begint re smelten. Leg de kaasjes op het midden van de salade en besprenkel de bordjes met de dressing. Bestrooi de salade met versgemalen peper en garneer eventueel met een takje verse tijm.
23-03-2012 om 15:28
geschreven door julie (Arlette)
De lente is om 6.41 uur deze ochtend van start gegaan. De zon stond toen precies boven de evenaar. De vorige jaren begon de lente ook op 20 maart, maar het is sinds 1896 dat de lente op zon vroeg uur startte.
21-03-2012 om 18:09
geschreven door julie (Arlette)
De lente komt van ver, ik hoor hem komen en de bomen horen, de hoge trilbomen, en de hoge luchten, de hemelluchten, de tintellichtluchten, de blauwenwitluchten, trilluchten.
O ik hoor haar komen, o ik voel haar komen, en ik ben zo bang want dit is het siddrend verlang wat nu gaat breken - o de lente komt, ik hoor hem komen, hoor de luchtgolven breken rondom rondom mijn hoofd, ik heb het wel altijd geloofd, nu is hij gekomen.
Goud is het in de lucht als goude heiligen, in labberlichtkleden, de zeilige die nu de aarde bevaren, bezeilen, over de luchte meren met het zachtgladde kleed scheren en blijven wijlen en komen keren, het zachte hoog luchtkleed tillende zeilen ze hene en weer wiegelende en blikken zich spiegelend in de blauw verwarmde waterevlakken.
O hoor je haar komen met je zachte warme vingeren hoog trillende in de bloeme- luchten die rondom klingelen? met je vlottend hare met het licht gebaren van je blauwe vervlietende ogen in het allerhooghoge het hoogheilige luchtige goudluchtere licht? hoor je 'm komen tederstil licht?
Laten we nu lachen lachen lachen lachen in zijn gezicht dat daar dagen dagen doet in den dag, laten we tranen wenen wenen wenen wenen, hij weent ook over ons henen in zijn sneeuwglinsterdag.
Lentelicht is nu gekomen, eindelijk is het gekomen, o laten we toch lachen lachen zo licht als dagen, want hij is er, hij is en gij onz' droefenis val toch in tintellichttranen als bleke vallende manen stil in de lichternis.
Wij voelen als twee hoge, op stengel verhoogde lenterood-bloemen midden in de lichtzee - de lente is gekomen.
POPERINGE - De 46ste internationale Keikoppencarnavalstoet heeft gisteren veel volk naar Poperinge gelokt. De zon was van de partij en er heerste een uitbundige sfeer.
Na het busongeval in Zwitserland was aan de deelnemende groepen en kermisuitbaters gevraagd om de muziek niet te uitbundig te laten spelen maar daar was tijdens de stoet niet veel van te merken. Elke groep droeg symbolisch wel een tros witte ballonnen mee. Bij de diverse plechtigheden en feestelijkheden tijdens het carnavalsweekend werd ook telkens een minuut stilte gehouden. Dat gebeurde onder andere bij het Concert Divers/Carnaval Instrumental en de Look-a-like-night op zaterdag.
'Je kunt onmogelijk verwachten dat men carnaval viert op een ingetogen manier. Feesten en rouwen, dat gaat gewoon niet samen. Op zo'n dag mag men toch wel eens wat plezier maken', merkte een Poperingse toeschouwer op. Dat was trouwens de mening van de meeste toeschouwers en deelnemers. 'Er was een stil moment na de kindercarnavalstoet vrijdag. Toen werden witte ballonnen opgelaten. Maar vandaag tijdens de zondagse carnavalstoet mag het toch wel feest zijn. Als teken van medeleven dragen we witte ballonnen mee', vertelde Geert Dequecker van carnavalsgroep De Kastanje Krombeke. Ook Kristof Lobeau, voorzitter van de Orde van de Hommelknop, was die mening toegedaan: 'Alle activiteiten startten met een minuut stilte. Op die manier hebben we toch getoond dat we begaan zijn en meeleven met de slachtoffers en hun familie.' Krantenartikel
19-03-2012 om 17:00
geschreven door julie (Arlette)
Bereidingswijze Snijd de roosjes van de bloemkool en houd een vierde ervan aan de kant. Schil de stengel en snijd in stukjes. Snijd de rest van de groenten in stukken. Stoof de ui, de prei en de selder glazig in boter. Voeg de bloemkool toe en blus met de warme groentebouillon en de melk. Breng aan de kook en laat 30 minuten rustig sudderen. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de resterende bloemkoolroosjes over de borden en schenk er de hete soep over. Lepel er wat zure room over en werk af met kervelpluksels en vers geraspte nootmuskaat.
Bron: Flandria
18-03-2012 om 17:00
geschreven door julie (Arlette)
Louis Daniel Armstrong (New Orleans, 4 augustus1901 New York, 6 juli1971) was een Amerikaansjazztrompettist, zanger en entertainer. Zijn bijnaam was Satchmo of Satch, een afkorting voor Satchelmouth (buidelmond). Hij was ook bekend als Dippermouth, net als Satchmo een referentie aan zijn grote mond. Door vrienden en collega's werd hij meestal aangesproken met Pops, een naam die hij zelf ook voor anderen gebruikte (met uitzondering van Pops Foster, die hij steevast George noemde).
Hoewel zijn carrière begon in de jaren twintig, kennen zelfs huidige generaties hem nog van nummers als What a wonderful world, Hello Dolly en It takes two to tango, die hij met zijn karakteristieke, rauwe stem vertolkte.wikipedia
17-03-2012 om 17:27
geschreven door julie (Arlette)