NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • Nieuwe Peer DAWI
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  16-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Imker kweekt bijen die resistent zijn tegen varroamijt

  15.07.2015 Imker kweekt bijen die resistent zijn tegen varroamijt

   

  Een imker uit de Vlaams-Brabantse gemeente Schepdaal is er in geslaagd om bijen te kweken die resistent (tolerant is correcter, nvdr.) zijn tegen de varroamijt. Die parasiet is één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de bijenpopulatie. Tot nu werd de mijt met wisselend succes bestreden met medicatie of organische zuren. Noël De Schrijver, als hobby-imker zelf geconfronteerd met varroamijt, legt uit dat hij bijen begon te kruisen die een betere hygiëne hebben tegenover de parasiet die zich voortplant op het broed. Professor Dirk de Graaf van het bijenexpertiseplatform Honeybee Valley van de UGent reageert opgetogen op Radio 2 en geeft de VILT-lezers extra duiding bij de selectie op varroatolerante bijen. 

  Al meer dan 30 jaar veroorzaakt de varroamijt massale sterfte in bijenkorven. Imker Noël De Schrijver uit Schepdaal slaagde er door selectie en kunstmatige inseminatie in om bijenvolken te kweken die tolerant zijn omdat ze de parasiet geen kans geven om larven aan te tasten. De techniek komt overwaaien uit de Verenigde Staten. "Een kolonie die in onze vaktermen hygiënisch is, kan zelf de ziekte weghouden uit de kast", legt Noël uit in Het Laatste Nieuws. "Dat betekent dat ze aangetaste larven zelf weghalen en dat er dus geen nieuwe bijen komen die de ziekte hebben en zo het hele bijenvolk bedreigen."

  Op Radio 2 hoor je Noël De Schrijver bescheiden zeggen dat hij niet de redder van de honingbij is. “Ik denk wel dat ik een belangrijke stap in de goede richting heb gezet. Maar er is nog veel werk aan de winkel.” Hij wil de resistente volken vermeerderen om andere imkers met koninginnen te kunnen bevoorraden.Op de website van deredactie.be kan je het fragment uit het VRT-journaal herbekijken.

  Professor Dirk de Graaf (UGent / Honeybee Valley) verduidelijkt het belang van deze bevinding: "De imker uit Schepdaal heeft via zijn selectiewerk bijen met varroagevoelige hygiëne bekomen. Dit is een vorm van varroatolerantie die gebaseerd is op het poetsgedrag van de bijen. Gesloten broedcellen waarin de mijt parasiteert op de poppen van de honingbij worden door de werksters herkend, geopend en geledigd. Hierdoor kan de mijt zich niet meer vermenigvuldigen. Dat honingbijen in staat zijn om in harmonie te leven met de varroamijt weten we al van eind de jaren '90, veelal ging het hier over natuurlijke selectie bekomen door de bijen terug aan de natuur te geven. Rond 2007 zien we wetenschappelijke artikels over het gericht selecteren op hygiënisch gedrag door de imker zelf."

  In Vlaanderen zijn een tiental BLUP-bijentelers (Best Linear Unbiased Prediction) actief die eveneens de teeltwaarde bepalen van hun kweekmateriaal, met inbegrip van de mate van varroatolerantie, om zo de bijenstapel te verbeteren. "Sommigen met uitstekende resultaten", weet professor de Graaf. Het belang van het selectiewerk van imkers zoals Noël De Schrijver is volgens de bijenexpert van de UGent dat imkers nu eindelijk bijen kunnen houden zonder deze te moeten behandelen tegen de varroamijt met medicamenten of organische zuren.

  Aan de Universiteit Gent loopt een onderzoeksproject dat gefinancierd wordt door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu waarin getracht wordt om het genoomgebied verantwoordelijk voor varroatolerantie te identificeren om zo met moleculaire merkers het selectiewerk te kunnen ondersteunen. Nu bestaat immers het risico dat massaal gekweekt zal worden met de bijen van Schepdaal, waardoor de genenpoel veel te eng wordt. "Het gebruik van genetische merkers kan de selectie versnellen en het probleem van inteelt voorkomen", aldus de Graaf. De professor voegt er nog aan toe dat de bijen van de imker uit Schepdaal een hulp kunnen zijn bij het moleculair werk. "We zullen eerstdaags contact opnemen met Noël De Schrijver voor verdere samenwerking."

  Bron: Het Laatste Nieuws / Radio 2 / eigen verslaggeving

   

   

  16-07-2015, 09:31 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  15-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomkweker Ger Van Santvoort

  Boomkweker Ger Van Santvoort

  Ik had het genoegen op bezoek te kunnen gaan bij boomkweker Ger Van Santvoort te Someren Noord- Brabant (NL)

  Ger is een veelzijdig man. Hij is ook imker en houdt zich tevens al 6 jaar bezig met solitaire bijen. De beste nestgelegenheid blijken geschaafde plankjes, die opeen gelegd een holte van 8mm vormen. Zie de foto van de volledig gevulde nestgelegenheid. Hij had verschillende, speciale bijenplanten staan.

  In zijn serre heeft hij een collectie perziken, nectarines en abrikozen. Enkele waren al te proeven. In de  serre zijn nestkastjes opgehangen voor witte kwikstaarten. Bij ons zijn die zeldzaam geworden. Vele jaren terug had ik die ook als broedvogel.

  Wat vogels betreft was het meest merkwaardige dat wij zagen een til voor huiszwaluwen. Bij hem was die nog niet bewoond, doch bij een huis waar een kolonie huisde werd van deze nieuwe nestgelegenheden wel gebruik gemaakt. Men had er een nog grotere geplaatst.  Hij toonde ook een goed gemaakte nestkast voor steenuilen.

  Ger is tevens sterk betrokken bij het netwerk van de collectieboomgaarden in Nederland. Zelf heeft hij een van de grootste met 500 rassen. Men is nu in Nederland op zoek naar samenwerking en een vorm van financiële ondersteuning voor dit levend erfgoed.

  Ik leerde Ger vorig jaar kennen op de tweejaarlijkse fruittentoonstelling ‘Souvenirs van Eeuwen’ in de Fruithof te Frederiksoord. Zie de aflevering van 9 oktober 2014 in mijn eerste blog

  http://blog.seniorennet.be/fruit

  en klik in de rechter marge op 06/10-12/10/2014

   

  FOTO’S

  De klassieke nestgelegenheid voor solitaire bijen met bamboestengels

  Nieuwe, professionele vinding met plankjes. Leo Aerts van Mortsel lanceerde jaren geleden een dergelijke vorm in baksteen, doch deze voldeed minder. De vorm in rubber was al beter. Plankjes zijn naar de ondervinding van Ger het beste. De volledig gevulde nestgelegenheid stond in een boomgaard. Er is wel een aanloopperiode nodig om tot dergelijk resultaat te komen

  De plankjes

  Nestkast witte kwikstaart

  Nestkast steenuil

  Idem

  Zijn vonst voor asperges

  Idem

  Bijenplant

     15-07-2015, 09:52 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  Platte perzik

  Idem

  Idem

  Gewone perzik

  Des Bejonnières geldt als een van de allerbeste wat smaak betreft.

  Nectarine zaailing

  Platte perzik Platicarpe Bianca

  Idem

  Idem  15-07-2015, 09:46 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG 2

  Kioto abrikoos

  De vruchten van de Kioto abrikoos waren al te proeven

  Bijenplant

  Idem

  Idem

  Noch bijenplanten (Engelwortel?)

  Idem

  Huiszwaluwtil

  Idem  15-07-2015, 09:43 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  14-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twan Van Gennip,

  Twan Van Gennip, Lierop (NL) Groot in Klein fruit

  Vorige week hield DVL zijn voorlichtingsdag op dit bedrijf. Daar het wat regende stapte men op de bus van het bedrijf om 400-500 m verder de plantages te bezoeken. 25 Ha productieveld Frambozen; 27 Ha opkweek frambozenplanten. Daarnaast zijn er nog bramen, aardbeien en asperges.

  Alles is tot in de puntjes verzorgd.

  Op de laatste foto: de bedrijfsleider Twan Van Gennip  14-07-2015, 09:35 geschreven door Daan

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  13-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend Engelse Tuinen

  Weekend Engelse Tuinen

  Zat. en Zo 12 -13  sept ‘15 : Wisley Gardens, Canterbury, Brogdale                      (org. VELT Voorkempen / CoZoeGo

                                                      

  Met de bus op de Shuttle. We rijden Kent door tot in Surrey, onder Groot-Londen. Tussendoor genieten we van het typische Engelse landschap.                                                                                Wisley Gardens , de100 Ha grote, fenomenaal rijke tuin is tevens het hoofdkwartier van de Royal Horticultural Society met zijn 300.000 leden. Meer dan stof genoeg om een ganse dag te verkennen en te genieten. Mooie borders, heel veel fruit. Voor de bloemenliefhebbers: Dit weekend beleeft Wisley een van zijn topdagen met de jaarlijkse Flower show.

  In de late namiddag rijden we naar Canterbury en de University of Kent. We voelen ons weer jong, elk op een studentenkamer (niet verboden om op de kamer te komen!). Het fijne diner staat voor ons klaar. Wie niet te moe is kan nog mee voor een avondlijke wandeling naar de stad en een goede pint (0568l), halve pint kan ook...

   

  Op zondag, na de full English breakfast, verkennen we eerst het oude Rochester, de stad van Dickens.

  Daarna rijden we naar Faversham met Brogdale. Na de lunchworden we gegidst in de fenomenale fruitcollectie:meer dan 2000 appels, 500 peren 350 pruimen enz.; een levend fruitmuseum in zijn herfstweelde!

  Hier en daar kunnen we de proef op de som nemen.

  Daarna Cream coffee / Tea met 2 scones, jam en boter om in de Engelse sfeer te blijven en dan kunnen we zeker verder voor de rest van de dag.

  Opstapplaatsen: Parkeerplaats Rond punt van Wommelgem  Vertrek om 6u 00 stiptWees enkele minuten vooraf aanwezig

  Opstapmogelijkheid in Gent, links van het U.Z. over de ring, aan hotel Campanile, naast Holliday Inn om 6u50, parkeren in de belendende straten  en  Loppem (rond punt afrit) om 7 u 25.   Reis met Shuttle.   Terug rond 23 u 30.

   

  Prijs: €  194 ( Velt en NBS) (€ 199  niet-lid):  alles inbegrepen: bus, drinkgeld chauffeur, overzet, alle inkomgelden, gidsen (vertaling voorzien) , avondmaal , overnachting en full English breakfast,  lunch, Afternoon Tea met scones.

   

  Inschrijven via E-mail en betaling: Iban BE02 0017 3559 5940  BIC GEBABEBB   D. Willaeys  2980  Zoersel.

  Identiteitskaart bijhebben noodzakelijk! Zoniet kan je onmogelijk mee.

   

  Info:  daniel@willaeys.be Tel 03 383 12 37 http://blog.seniorennet.be/fruit2

   

   

   

  Inschrijvingsstrook  terug te bezorgen  Lage Weg 60      2980 Halle -Zoersel

   

  Lidnummer……………………………………

  naam, voornaam, adres, Tel

  1(betaler) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  E-mail adres: ................................................................................ .......      

  :…………………...........

  2 andere(n)  …………………………………………………………………………………………………

  ………………………………………………………………………………………………...

  …………………………………………………………………………………………………

  schrijft in met ……..  personen en betaalt : € ………   op rek .  BE02 0017 3559 5940  v. D.Willaeys. 2980 Zoersel

   

  Opstapplaats:    ……………………………… Datum en handtekening:

                                                                                                                ....................................................

  13-07-2015, 14:00 geschreven door Daan

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2019
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!