NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • Nieuwe Peer DAWI
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  20-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 4 3/9

  Normandië   Dag 4   3/9

  Vanmorgen staat de verkenning van de streek, het Marais-gedeelte van de Contentin op het programma. Onder Contentin verstaat men het schiereiland, dat uitsteekt in het kanaal, met als bekendste punt Cherbourg met zijn haven die in november 1944 tijdelijk de grootste aanvoerhaven werd. Daarna zal Antwerpen een voorname rol gaan spelen. Contentin bestaat uit 3 natuurlijke streken. Wij vertoeven in de derde, rond Carentan, die men ‘Le Marais’ (Het Moeras) noemt.

  We rijden door een laag gelegen bocage of heggenlandschap tot de zeeinham, de baye des Veys. Tussen de heggen steeds weiden met nogal wat paarden. Enkele zeldzame maïsakkers. Soms ook echt moerasgebied.

  We wandelen op een stukje dijk bij Catz. Een vorige groep had minder geluk: regen en felle wind. Weer is het laag tij en teruggetrokken water.

  Met een kijker zijn helemaal in de verte zeehonden te bespeuren. Mijn ogen zijn ontoereikend. Dan maar op het strand kijken naar schelpen en kleine krabbetjes.

  Op de terugweg stoppen we in het centrum van Carentan voor een korte wandeling rond het mooie stadhuis, deel van een vroeger klooster uit de 18de- eeuw. Men is volop de andere, oude, indrukwekkende gebouwen aan het restaureren.

  Dan rijden we weer door het bocage landschap tot aan Graignes, een 10 tal km onder Carentan. Dit dorp werd op 13 juni totaal platgebrand.

  Amerikaanse valschermspringers hadden er zich op 6 juni en de volgende dagen gehergroepeerd tot 182 man. De burgerij kookte voor hen.

  Op zat. 10 juni naderde een gemotoriseerde patroelje die men dichtbij liet komen om dan het vuur te openen: 4 Duitsers dood. Het was de voorhoede van een Duitse tegenaanval op Carentan met 2000 man die op 11 juni begon en duurde tot de 12 de. De toestand werd onhoudbaar en de Amerikanen moesten vluchten. De Duitsers maakten de Amerikaanse gevangen en gekwetste soldaten af en vermoordden 44 burgers. Op 13 juni werd het dorp volledig platgebrand.

  Nu heeft men een stuk van de kerktoren heropgebouwd als monument.

  De tegenstand te Graignes zorgde voor vertraging, zodat de Amerikanen tijdig versterking voor de verdediging van Carentan hebben kunnen aanvoeren.

  FOTO’S

  Uitzicht over de baai

  Aan de andere kant staat de bus

  Carentan

  De Mairie (gemeentehuis)

  Graignes

  Pommeau

  Friedhof La Cambe

  Idem

  Idem  20-09-2015, 23:01 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Namiddag 3/9

  Namiddag 3/9

  Nade lunch in het hotel staat het bezoek aan de cider & calvados van de ‘Vergers de Romilly’ op het programma. Eerst zien we een film over het maken van cider en het stoken van Calvados, gevolgd door de proefsessie. De cider viel niet in de smaak met teveel hints van rotte vruchten. De Pommeau, likeur van cider en calvados, 17°,  viel wel te genieten alsook de jonge en oude calvados.

  Het is maar een boogscheut naar het sobere, Duitse kerkhof  (Friedhof) van La Cambe. Hier liggen 21.202 Duitse gesneuvelden.

  Daarna rijden we naar Bayeux. Vijtien km in het binnenland gelegen was het een van de weinige steden die min of meer gespaard bleven en al op 7 juni als eerste stad bevrijd werd.

  Enkelen bezoeken het tapijt van Bayeux, 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings door Willem de Veroveraar in 1066. Hierbij vond de Engelse koning Harold de dood. Het tapijt (van 1068?) is van linnen, geborduurd met gekleurde wol en goudborduurwerk en leest als een stripverhaal. Met de audiofoon die men standaard bij het bezoek krijgt is alles goed te volgen.

  Er is nog voldoende tijd om de prachtige, gotische kerk van Bayeux te bewonderen.

  Vooraleer we vertrekken wordt de groepsfoto genomen.

  In het hotel heeft men zijn best gedaan om ons laatste avondmaal extra te verzorgen. Wat het eten in het algemeen betreft hadden we niet te klagen, doch hun huiswijn is zeer weinig zaaks.  20-09-2015, 22:52 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  19-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 3

  Normandië   Dag  3

  Vandaag staat Le Mont St.Michel, op de grens Normandië en Bretagne, op het programma.

  Er is een eerste stop te Villedieu-les-Poêles, een vroeger koperstadje. We bezoeken de kerk en kijken wat rond.

  We rijden verder naar Avranches waar we de botanische tuin bezoeken vanwaar we een prachtig panoramisch zicht hebben op de baai en de 12 km verder gelegen Mont St. Michel. Bij de ingang staat een Sequoia Giganteum, de Mamoetboom, de hoogste op aarde, maar dan in Californië. Sommige medereizigers hebben Sequoia National Park al bezocht.

  De bus rijdt tot de parking. In een complex met vele eetzalen (Het is er op massaal bezoek voorzien!) hebben we ons middagmaal.

  Vandaar vertrekken de pendelbussen naar de nabijheid van de rots. Het is laag water en de zee heeft zich ver teruggetrokken. Ludo weet te vertellen dat het water bij het hoogtij ’s morgens tot 14,80 m hoog stond en de toegangsweg overspoelde.                                                                    Het is al september en toch is het nog erg druk. In de zomer is het over de koppen lopen op de stijle weg met aan weerszijden winkels, eet –en drankgelegenheden, de een naast de andere. We klimmen tot ongeveer halverwege, tot het punt waar men toegangsgeld moet betalen voor de op de top gelegen abdij en kerk. Een dalende weg leidt verder langs de flank van de berg met een panoramisch uitzicht. De zee heeft zich kilometers teruggetrokken, een aansprekende, waterige zandvlakte. Blijkbaar had men een vrouw moeten bevrijden die er zich te ver op gewaagd had, doch dat heb ik niet gezien.

  Met hoogtij zou dit een veel minder mooi zicht zijn.

   

  FOTO’S

  Villedieu-les- Poêles

  Geknikte kerk. Zou meer voorkomen zei de gids.

  Maltezer kruis. De kerk zou door deze ridderorde opgericht zijn. Henri I, koning van Engeland en hertog van Normandië, opvolger van Willem de Veroveraar, leende in de12 de eeuw deze stad aan de Maltezer kruisridders. Zij voerden het kopersmeden in vanuit het Oosten.

  De mammoetboom

  De groep

  12 km verder de Mont St Michel

  La Mont St. Michel

  Idem

  De vlag van Normandië  19-09-2015, 14:51 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  De toegang

  Tot halverwege

  De teruggetrokken zee

  Idem

  Idem

  De groep

  Top

  Nog een kijk achteruit

  Uitkijkpunt langs de kustweg naar Granville, waar we nog een wandeling zullen maken.

     19-09-2015, 14:18 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  18-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandië Dag 2

  Normandië Dag  2

  We reizen met ‘De Stille Kempen’ en Maarten Verhoeven is onze chauffeur.

  Ludo weet mij te boeien als gids. We zijn dit jaar de derde groep van senioren van de Landelijke Gilde die hij hier begeleidt en we hebben ’t meest geluk met het weer; de eerste groep het minst.

  Vandaag staan de Landingsstranden van 6 juni 1944 op het programma.

  We rijden naar UTAH BEACH, het meest westelijke strand waar Amerikanen landden. Hier ondervond men eerst niet te veel tegenstand om een bruggenhoofd te vestigen. Later kregen ze het veel moeilijker in het haast ondoordrinbare heggenlandschap van de Contentin dat de Duitsers veel beter kenden.

  Meer landinwaarts ligt Ste-Mère-Eglise waar de zweefvliegtuigen en valschermspringers neerkwamen. Aan de kerktoren hangt nog steeds een pop ter herinnering aan de valschermspringer die er bleef haperen.

  We bezochten er het interessante museum.

  In een eerste gebouw in de vorm van een parachute bevinden zich een Waco-zweefvliegtuig. Je wandelt er dwars door en ziet hoe benepen de soldaten erin zaten. 
  Het tweede gebouw, dat de vorm heeft van een deltavleugel, herbergt het vliergtuig dat bij de Landing parachutisten heeft gedropt en zweefvliegtuigen heeft gesleept.

  Daarnaast worden veel militair materiaal en en voertuigen tentoongesteld en ook een tank.
  Op dit moment wordt er een grote hal bijgebouwd als uitbreiding van het museum,

  In dit museum krijg je op korte tijd een goede kijk op de oorlogsgebeurtenissen.

  De streek noemt men Contentin, een laag gelegen gebied met haast uitsluitend weiden en ook moerassen. Op veel plaatsen was het gebied onder water gezet. Zweefvliegtuigen zijn er in neergestort en valschermspringers verdronken. Tussen de weiden bevinden zich soms moeilijk doordringbare hagen en heggen, bocages in het Frans, die het oprukken erg bemoeilijkten.

  Alhoewel Ste-Marie-Eglise al op 6 juni bevrijd was, heeft het nog 6 dagen geduurd voor men het 15 km verder gelegen Carentan kon bevrijden.

  Na het middagmaal in het hotel rijden we naar de andere kant van de baai.

  Op Pointe du Hoc moesten de comando’s eerst de rotswand beklimmen. Het ligt er nog vol diepe kuilen van vliegtuigbommen en zware obussen van de kruisers in zee.

  Iets verder naar het oosten ligt Omaha Beach waar de Amerikanen zware tegenstand aantroffen. Te Colleville-sur-Mer ligt een indrukwekkend Amerikaans kerkhof. Hier liggen 9387 soldaten begraven. Als klokken ‘Stars & Stripes’, het Amerikaans volkslied spelen staan de Amerikaanse bezoekrs in houding. Het zijn ontroerende klanken. Zoveel verspeelde jonge levens. Vanzelf gingen mijn gedachten naar mijn vader die zoveel meer geluk heeft gehad in de eerste wereldoorlog. Zijn wedervaren kan u lezen bij de aanvang van mijn blog Fruit 2.

  We stoppen te Longues-sur-Mer op een hoogte van 65m bij de zee. Een betonweg maakt de batterij gemakkelijk bereikbaar. Drie van de vier bunkers met hun kanonnen van 150 mm, draagwijdte 20 km, staan er nog volledig bij, sommige met afgezakte loop. Ik hoorde wel een paar plezante opmerkingen! Bij de eerste bunker die men tegenkomt blijft van het kanon enkel nog wat schroot over. Deze kanonnen beschotern de landingsvaartuigen, maar werden uiteindelijk het zwijgen opgelegd door de schoten van geallieerde oorlogsbodems.

  Te Arromanches zien we restcaissons van de kunstmatige haven. In de 100 dagen die hij in gebruik is worden er 2,5 miljoen manschappen, 500.000 voertuigen en 4 miljoen ton materiaal aangevoerd.

  Over Bayeux rijden we terug.

   

  FOTO’S

  1. De Stille Kempen
  2. Maarten Verhoeven, onze buschauffeur
  3. De landingsstranden met hun naam. Wij bezochten UTAH en OMAHA en een stukje GOLD (De Britten) met Longues en Arromanches.
  4. Pointe du Hoc met 1 van de kraters.
  5. Het doorploegde kraterlandschap na 71 jaar. Het is een geklasseerd gebied.
  6. Idem
  7. Het menhirmonument met de uitstekend rots in de zee
  8. Op de rit vertder zien we nog een monument dat de verplinterde landingsvaartuigen suggereert.
  9. We passeren ook het oorlogsmonument van St-Laurent-sur-Mer


  18-09-2015, 23:07 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  1. Inkom van het Amerikaans kerkhof te Colleville-sur-Mer
  2. Beeld als zinnebeeld van de moed van de jongens
  3. Idem
  4. Overzicht
  5. Onze groep
  6. Longues
  7. Idem
  8. Idem
  9. Arromanches


  18-09-2015, 22:59 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  14-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Normandië

  Senioren Landelijke Gilde Kontich

  Dag 1

  Na een ochtendstop bij Valenciennes, bereiken we tegen de middag Amiens. Na het fijne middagmaal gaan we de gotische Notre-Dame kathedraal bezoeken. Het is de grootste, gotische katedraal van Frankrijk met een lengte van 145m. De hoogte van het gewelf is 43m. De spits reikt tot 112,70m.   De bouw begon in 1220 en werd voltooid in 1269.

  De kerk is van een schoonheid die pakt en is Werelderfgoed.

  Daarna rijden we in de vallei van de rivier de Somme waar in 1916 een half jaar vreselijk gevochten werd. Tegen het miljoen slachtoffers. Het indrukwekkende, Britse herdenkingsmonument te Thiepval is in volle restauratie voor de 100 jarige herdenking in 2016.

  Terug in de bus begint het te regenen. We hebben geluk. Als we Honfleur bereiken over de grootse Pont de Normandie over de monding van de Seine, is het opgehouden met regenen.

  Te Honfleur, vroeger een vissersdorp, nu een zeer toeristische plaats bezoeken we de 15de eeuwse houten kerk Ste-Catherine, volledig in hout gebouwd door scheepstimmerlieden, met daar ernaast de afzonderlijke eikenhouten klokkentoren. Het is een merkwaardige, 2 beukige kerk. De gewelven hebben de vorm van een omgekeerde scheepsromp.

  Hotel Kyriad te Carentan is onze verblijfplaats voor de volgende dagen. We moeten wel telkens te voet naar de tweedeverdieping.

   

     14-09-2015, 22:19 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG Normandië

  VERVOLG Normandië  14-09-2015, 22:15 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marus Roelandts

  Marus Roelandts

  De 85 jarige Gummarus Roelandts,  beroemde inwoner van Halle-Kempen, afkomstig van Pulderbos is mijn overbuur van de ‘Mollenhoeve’, zijn buitenverblijf.                                                 Regelmatig krijgt hij bezoekers die dan een borreltje getracteerd krijgen.       Het is steeds een genoegen naar zijn belevenissen en verhalen te luisteren.

  14-09-2015, 19:58 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2019
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!