NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri
 • XANTEN OKRA 21/8/2018
 • Vervolg

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  26-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloei Japanse Wijnbes – Dorman Red

  Bloei Japanse Wijnbes – Dorman Red

  De wijnbes heeft nog witte bloemblaadjes, dorman red niet. De bloem kruipt als het ware naar binnen en kruipt er later weer uit om te rijpen. De vrucht is tweemaal groter dan deze van de Japanse wijnbes, is glanzend rood met een verfrissende smaak, maar niet zo fijn als de Japanse wijnbes. Ze rijpen beide vanaf half juli. Dorman red staat bij mij aan het achterpoortje, naast en door een sterk groeiende braamzaailing met alle kenmerken van een Himalaya die dan ook begint te rijpen, uitnodigend tot snoepen in het voorbijgaan en harmonierend rood en zwart.  26-06-2016, 11:38 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  20-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wenen (22-27 mei)

  Wenen  (22-27 mei)

  Senioren Zoersel

  Terwijl het buiten regent begin ik aan het verslag over onze Wenenreis. We hebben fantastisch weer gehad, meestal zonnig en tot 25°. Een paar nachten regende het. Enkel bij het uitstappen voor het bezoek aan de oude Benedictijnerabdij Heiligenkreuz was er een laatste restje motregen. De tweede maal was het ’s morgens al opgehouden.

  Net de weersvoorspelling voor Wenen bekeken: alle dagen regen, doch niet in zo’n grote hoeveelheid als bij ons en een temperatuur een stuk boven de 20°. Vergelijk bij ons: om 15u 14,5° (weerstation Zoersel en op mijn thermometer), neerslag 24,8 liter, bij mij 31l.

  We reisden met de Scheldevallei van Oudenaarde en hadden een fenomenale gids: Rudy Vandeputte, classicus en kunstgeschiedenis en daarbij nog criminologie. Daarbij beschikt hij tevens over de gave van het woord en een duidelijke dictie, plus 35 jaar ervaring Wenen!

  Zo. 22 mei, vertrek om 5u, 1100 km en om 20u aankomst in hotel Wiental te Pressbaum, een 20tal km voor Wenen, midden het Wienerwald.

  2de dag. Ma. 23/5 om 8u15 vertrek naar Wenen.

  Het stuk autoweg gaat vlot. In Wenen is het vanzelfsprekend steeds aanschuiven, doch het gaat vooruit. We zullen steeds vlug uitstappen aan de opera. We wandelen voorbij de Albertinabibliotheek en de Augustijnerkerk, waar een dienst bezig is en wij niet binnenkunnen, tot de monumentale ingang van de Hofburg, het paleizencomplex van de Habsburgers. Deze stam kwam al aan de macht in 1273 en ging door tot 1918, wanneer de laatste machthebber moest verzaken aan de troon en de republiek werd uitgeroepen.

  Onze gewesten kwamen onder de Habsburgers toen Maria van Bourgondië huwde met Maximiliaan van Oostenrijk (1477). Haar kleinzoon zal de wereldheerser Karel V worden.

  Ons eerste bezoek in de Hofburg gaat naar het Sisimuseum en aansluitend de keizerlijke vertrekken. Bij het buitenkomen vangen we om de hoek een blik op van de Spaanse ruiterschool met de beroemde Lipizzanerpaarden. Die worden pas wit op 8 jarige leeftijd, voordien zijn ze zwart of bruin. Aan de overkant van het voorplein, dat ontoegankelijk is, zie je de kop van een paard in een stal. We wandelen terug de Hofburg binnen, steken het plein waar we al waren over en komen op een volgend plein met weer machtige gebouwen. We zien het paleis dat nu betrokken wordt door de president. De volgende wordt nu verkozen. Wordt het de extreem rechtse Hofer of toch de linkse Van der Bellen? Het zal de laatste worden met 30 000 stemmen overschot: 50,3%. De grote steden stemmen links, het platteland rechts. Er volgen nog pleinen en gebouwen. We gaan in de buurt dineren.

  Daarna wandelen we verder. Weer pleinen en prachtige gebouwen. Links van ons hebben we in de verte al een blik op de torens van het stadhuis van Wenen.

  We komen aan het grootse standbeeld van Maria Theresia met het Natuurhistorisch museum aan de rechterkant en het Kunsthistorisch museum aan de linkerkant, gezien vanop de grote Ringstraat. Dit museum bevat o.a. de grootste collectie  Breughels ter wereld.

  We wandelen in de voetgangerszone en zien in de voorname straat Graben de mooie pestzuil (1693); na een belofte bij de beeindiging van de grtote pestepidemie van 1679, waarbij ¼ van de bevolking omkwam. Bij de verdere wandeling is het even schrikken als een medereizigster struikelt met een bloedende neus als gevolg. Verder gelukkig niets ergs. “Dat lapt zichzelf” zou mijn vader gezegd hebben. Mijn vrouw Aleide had minder geluk op de Seniorenreis van 3 jaar terug in zuid Tirol in Italië, een beentje gebroken in de knie. Met de ambulence terug.

  We nemen een kijkje in de St. Peterskerk, een van de drieentwintig districtkerken, luisterrijke, barokke parochiekerken van Wenen.

  Het voornaamste bezoek is echter dit aan de machtige kathedraal, de Stephansdom met 137 m hoge toren, meesterwerk van de gotiek, voltooid in 1433. Knap interieur. We bewonderen de door de guitige beeldhouwer Pilgram geschapen predikstoel. Hij beeldt zijn opdrachtgevers uit als kikkers, die de leuning opklauteren en zelf steekt hij zijn kop door een deurtje onderaan.

  We wandelen terug door de zeer druk bezochte Graben. In de kerk van de Kapucijnen bezoeken we de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder van 12 keizers en 18 keizerinnen, waaronder  Elisabeth (Sisi), echtgenote van keizer Franz Joseph I.  Er zijn eenvoudige en ook zeer pompeuze grafmonumenten.

  Bij het oude café Mozart is er nog tijd om iets te drinken of voor een Sachertorte, het beroemde chocoladegebak met abrikozenvulling van de 16 jarige Sacher. De Sachergebouwen liggen net achter de hoek. De familie Sacher heeft meer dan een cent verdiend met die taart.

   

  FOTO’S

  Inkom Hofburg

  Bekroning van de keizerlijke vleugel

  Nu Paleis van de Oostenrijkse president

  De groep achter het standbeeld van Maria Theresia

  Haar lijfarts, de Nederlander Gerard van Swieten hervormde de medische afdeling van de Weense universiteit.

  Maria Theresia, moeder van 16 kinderen

  De nieuwe Hofburg

  Pestzuil op de Graben, drukke voetgangersweg

  St. Peter, een van de 23 barokke parochiekerken  20-06-2016, 22:22 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  Stephansdom

  Interieur

  Predikstoel

  Pilgrim, de beeldhouwer

  Kaisersgruft, de keizerlijke begraafplaats

  Grafmonument van Sisi en Franz Josph I

  Uitleg

  Verpozen in het Mozartcafé

  In de zijstraat de Sacher gebouwen  20-06-2016, 22:16 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 3 di. 24 mei

  Dag 3 di. 24 mei  

  Uitstap in het Wienerwalt naar de oude Benedictijner (Cisterciëncer)abdij of Stift Heiligenkreuz. De abdij bestaat al van 1133. Er zijn nog elementen te zien van de romaanse bouwstijl van toen. Genoten van het bezoek. We rijden verder naar de Mayerlingkapel. Voordien was dit een jachtslot. Kroonprins Rudolf, enige zoon van keizer Franz Ferdinand I en Sisi vermoorde er eerst zijn 17 jarige maîtresse en pleegde daarna zelfmoord.

  Na het middagmaal rijden we naar Wenen voor een bezoek aan de machtige opera, de Staatsoper aan de Ringstrasse, aangelegd na de afbraak van de stadsmuren. Zeer luxueus. De opera leed schade tijdens de wereldoorlog. Sommige gedeelten bleven intact.

  Vandaar gaat het door een park naar de barokke Karlskirche met imposante koepel en geflankeerd door 2 hoge, gedecoreerde zuilen.

  We werpen nog een blik op het Concertgebouw van het Musikverein, bekend van het Weense Nieuwjaarconcert.

  Er is nog wat tijd om te verpozen op de Naschmarkt (sneukelmarkt).

  FOTO’S

  Abdij Heiligenkreuz

  Pestzuil

  Romaanse stijl in een oud gebouw

  Abdijkerk

  Sacristie

  Cripte

  Glasraam

  Binnenplaats

  Beeld voetwassing  20-06-2016, 22:11 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  Middeleeuwse fontein met aanslag

  Begraafplaats paters

  Kapel Mayerling

  Voor de opera

  Interieur

  Ontvangstzaal voor de hoogste genodigden

  Groep

  Idem

  Zaal  20-06-2016, 22:07 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG  2

  Karelskerk

  Musikverein waar het jaarlijks Nieuwjaarsconcert wordt opgenomen

  Karelskerk

  Idem met zuilen

  Zuil

  Decoratie op de zuil

  Hoogaltaar

  Idem

  Idem  20-06-2016, 22:03 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 4 25/05

  Dag 4 25/05  

  Rit over en stappen langs de Ringstrasse met vele, beroemde bouwwerken, opgetrokken na de afbraak van de vestingmuren (1857) in de tweede helft van de jaren 1800. We stappen uit aan de Votivkerk, neogotiek, in restauratie en niet te bezoeken.

  In de programmabrochure staat vermeld dat we ook tot het kleurige Hundertwasserhuis zouden wandelen. Ik heb dit gezien in 1993 op een uitstap met de familie. Met schoonbroer Evert Lagrou, prof stedenbouw stond de reis in het teken van de (sociale) bouwwerken. Ergens staat een kerk, opgetrokken in enkele reuzengrote betonblokken.

  We keren echter terug op de Ringstrasse, 57m breed, in stroken verdeeld met groen tussenin. Iets verder betrekt de faculteit der letteren van de Weense universiteit een groots gebouw.

  We wandelen verder door het groen. We zien er een bloemenboom met lilablauwe bloemen. Medereiziger Paul weet die te benoemen als een Anna Palowna, Blauglockenbaum, Paulounia tomentosa.

  We staan voor het majestatische Rathaus, stadshuis. ’s Avonds zullen we terugkeren voor een dinner-show in een van de kelders. De centrale toren is gebouwd naar inspiratie van de stadhuistoren van Brussel.

  Ernaast ligt het indrukwekkende parlementsgebouw.

  Voor het middagmaal rijden we naar de 252 hoge Donautoren van 1964 met op 160 m het ronddraaiende restaurant. Onderweg zien we het Riesenrad van 1897 en 65m hoog, bekend uit de fllm ‘De derde man’.

  Terug in het centrum gaan we in het stadspark door de rozentuin een blik werpen op het standbeeld van Sisi. We wandelen verder door het groen. We zien er een bloemenboom met lilablauwe bloemen. Medereiziger Paul weet die te benoemen als een Anna Palowna, Blauglockenbaum, Paulounia tomentosa.

  Er volgen nog standbeelden tot we voor het zeer bekende, gouden beeld van Johan Straus komen.

  Weer de bus op en naar het paleis en tuinen van het Belvedère, het slot van een voorname prins Eugenius van Savoye, veldheer en staatsman van keizer Leopold I (1657-1705)

  FOTO’S

  De gotische Votivkerk

  Gebouw van de faculteit der letteren van de Weense universiteit

  Stadhuistoren

  Stadhuis

  Idem

  Parlementsgebouw

  Idem

  Gids Rudy

  Groepsfoto  20-06-2016, 21:40 geschreven door Daan

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  VERVOLG

  TV toren

  In het draaiend restaurant

  Afgedamde oude Donau. Mensen zijn maar stippen

  Donau en Donaukanaal met hoogbouw

  De UNOgebouwen naast de vorige

  De stad (zuidwestkant)

  Noordwestkant met Donau en Donaukanaal

  Idem

  De hoge gebouwen samen  20-06-2016, 21:34 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG 2

  Het Rad

  Anna Palowna

  Groep

  Johan Straus

  Belvedère

  Idem

  Bonte kraai

  Monument van de Russische soldaat   Spot: zo hoog gezet om er niet op te kunnen spuwen.

  ‘s Avonds dinnershow in een kelder van het stadhuis.

     20-06-2016, 21:11 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananaskers (Physalis peruviana)

  Ananaskers (Physalis peruviana)

  Vorige zaterdag bezochten we met de moestuingroep Velt-Voorkempen de Velttuin Schoten. Het regenweer speelde ons wel parten.

  Naast het complex loopt een afvalbeek. Tweemaal in de voorbije weken liep de tuin grotendeels onder water.

  Een plant die mij trof: een uitgeplante, overwinterde Anaskers. Die had in een grote pot gestaan. Een medewerker vertelde dat hij in het najaar scheuten nam en die vorstvrij overwinterde. In het voorjaar kon hij dan uitplanten.

  Ananaskers moet je voorzaaien, net als tomaten. Als gevolg van mijn overnatte grond heb ik pas onlangs kunnen uitplanten.

  Ik zaaide in 2000 een eerste maal anaskers en goudbes (Physalis pubescens of pruinosa). De laatste kon ik volop oogsten. Ze zaaiden zichzelf uit en jarenlang kon ik ervan genieten tot ze 4, 5 jaar geleden plots ten prooi vielen aan een schimmelziekte. Vorig jaar had ik na verschillende jaren weer een paar goede struikjes. De zaden blijven blijbaar vele jaren kiemkrachtig. Nieuwe plantjes heb ik nu nog niet gezien. Hun groei begint pas begin juni en momenteel kan ik de geploegde grond niet meer betrefen of ik zak er in weg.

  In 2003, met de zeer warme zomer, ontlook nog een van de zaadjes van de in 2000 gezaaide ananaskers. De ingepakte bessen werden toen wel volop rijp. Het is een subtropische plant en is in een dergelijk klimaat een overblijvende plant. De goudbes integendeel groeit in het wild in de gematigde staten van de V.S. en is een eenjarig gewas.

  20-06-2016, 12:35 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  Archief per week
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!