Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    03-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stromen Nederland

    Stromen Nederland  

    Met dank voor de feedback

    De riviernamen zijn al lang geleden vastgelegd. Ik sta er versteld van hoe mensen in oude tijden  de juiste hoofdtakken toen al goed hebben kunnen traceren. Ik ben bij het begin van de Maas, Rijn, Rhone, Donau, Moezel,  Loire  etc. geweest.

    De stromingen van Rijn en Maas zijn in de tijden nogal wisselend.

    De hoofdstroom van de Rijn en nu nog de benaming loopt bij Wijk bij Duurstede naar het Noorden. Langs Utrecht, Alphen, Leiden, Valkenburg  en mondde net benoorden Katwijk in zee. Deze tak is afgedamd en vormt nog een klein kanaaltje. De naam Rijn komt overal nog voor, ook in de straatnamen (zijn oude oevers).

    Voorbij Wijk bij Duurstede heet de hoofdstroom dan ook  Lek en is eigenlijk een zijtak van de Rijn.                     Nadat de Waal en de eigenlijk hoofdtak van de Maas samenkomen heet de rivier Merwede.  De Bergse Maas na Heusden is eigenlijk een gegraven kanaal. Gorichem ligt dan ook aan de Merwede. Slot Loevestein lag vroeger heel strategisch. Bij de bouw was er nog geen Bergse Maas.

     

    De Biesbosch is ontstaan na een van de Elizabethvloeden. De dijken van toen nog polders waren doorgebroken en omdat de besturen toen jarenlang redetwisten over het betalen van de reparatie van de dijken is dit natuurgebied onstaan.

    Dordrecht was dus in vroegere tijd een zeer belangrijke haven. De Zeeuwse eilanden waren nog niet met elkaar verbonden en Zeeland was meer een open zee met wat eilanden


    Er loopt nog een water van Dordrecht tot Spijkenisse voorbij Rotterdam wat de "Oude Maas" heet. De "Nieuwe Maas" loopt door Rotterdam.

    Waar de Lek en de Noord vanaf Dordrecht samenkomen heet het "Nieuwe Maas". Krimpen a/d Lek ligt aan de Lek, maar Krimpen a/d IJssel loopt door tot aan de Nieuwe Maas.

    Rotterdam, genoemd naar de rivier de Rotte, ligt dus aan de Nieuwe Maas en noemt zichzelf Rijnmond. De straatnamen heten in Rotterdam dan ook "Maaskade" etc.; zal wel door de invloed van Erasmus komen.

    Het zeekanaal wat nu Rotterdam verbint met de zee was vroeger de Maasmond.

    Namen zijn ondermeer Maassluis, Maasdijk en Maaslandkering.

    De naam Maas tussen Woudrichem en Dordrecht kom ik op kaarten niet meer tegen.

    Ik hoop dat je in de nu wirwar van namen iets wijzer bent geworden.

     

    Wim van Velzen    3/07/2016

     

     

     

     

    03-07-2016, 14:59 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Look

    Look

    Al vele jaren plant ik van mijn eigen look. Telkens selecteer ik de dikste knolletjes om te planten. Het planten gebeurt ongeveer half oktober. Wat later kan ook nog.

    Veel vroeger plantte ik in de lente; maar de opbrengst is heel laag.

    Vorig jaar was ik op de Tuindagen van Beervelde en schafte bij een Fransman een prachtig plantras aan. Ben wel de naam vergeten. Blijkbaar had hij ook een ras om in de lente te planten, maar dat betrouw ik veel minder.

    Als je in het najaar plant heb je in de lente al een weelderig ogend gewas in de voor de rest nog kale groentetuin. Bezoekers op de Open Velttuindag dachten dat de dikke stengels prei waren!

    Bij sommige foto’s ligt een lookstreng van vorig jaar. De bewaring is nog vrij goed. Slechts enkele beginnen te schieten. Bewaart het nieuwe ras evengoed? Het zijn grote tenen wat paars betoond.











    03-07-2016, 14:25 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    02-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorinchem – Woudrichem

    Gorinchem – Woudrichem

    Met de Vereniging Oostindische Compagnie

    Kamer Antwerpen  17/06

    Geleid door voorzitter Paul Koop

    In Gorinchem of Gorkum, zoals de stad meestal genoemd wordt komen de grote rivieren de Maas en de Waal (Rijn) en de kleinere Linge samen en vormen samen de Merwede.

    Ik heb mij steeds afgevraagd hoe dat eigenlijk met die grote stromen in elkaar zit. Op Nederlands grondgebied heeft de Rijn zich gesplitst: een arm loopt over Arnhem en wordt verder de Lek die naar Rotterdam stroomt. De tweede Rijnarm stroomt over Nijmegen en wordt de Waal. In Woudrichem komt er een tak van de Maas bij en iets verder in Gorinchem de kleine  Linge. Ze vormen samen de brede Merwede. Iets voorbij Gorichem zal de Merwede zich splitsen in de Beneden Merwede die tenslotte Rotterdam zal bereiken en de Nieuwe Merwede langs de oostkant van de Bieschbos. De tweede arm van de Maas (Bergse Maas) omsluit de Bieschbos aan de westkant en samen met de Nieuwe Merwede wordt dit de Amer en verder het Hollands Diep met de Moerdijkbrug op de autoweg naar Rotterdam. Rij je van Breda naar Utrecht dan rij je bij Geertruidenberg over de Bergse Maas en in Gorinchem over de nog ongesplitste Merwede.

    We maakten een wandeling door Gorinchem, een historisch vestingstadje dat een rol speelde in de geschiedenis. Denk maar aan de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden (1568-1648). De watergeuzen (1572) onder aanvoerder Lumey, vermoorden 17 geestelijken en 2 lekebroeders, de martelaren van Gorkum, heiligverklaard.

    Na de wandeling door het centrum, met nog enkele historische gebouwen, hadden we ons middagmaal met asperges naast de sluis van de Linge. De waterpoort van ernaast is nu heropgebouwd in de tuin van het Rijksmuseum van Amsterdam. Vorig jaar heeft men op de vroegere plaats een paar Koreaanse beelden geplaatst ter herinnering aan de schipbreuk op de Koreaanse kust in 1653 van Oostindiëvaarders. 36 van de 64 man van de Sperwer overleefden en werden gevangen gehouden. Een van hen was de Gorkumnaar Hendrick Hamel. Na 13 jaar wist hij met nog 7 anderen met een kleine boot te ontsnappen en Japan te bereiken. De Verenigde Oostindische Compagnie vroeg hem zijn belevenissen neer te schrijven. Hij beschreef tevens het land en volk van Korea en in 1668 kwam het ‘Hamel Journaal’ uit in het Nederlands, Engels, Duits en Frans en werd een groot succes. Aldus werd Korea bekend in het westen.

    FOTO’S

    Kerk

    Poëtische tekst die herinnert aan de ontsnapping in 1621 uit slot Loevestein in een boekenkist van Hugo de Groot, humanist, schrijver-dichter, rechtsgeleerde en theoloog.

    Gids Paul Koop, de man rechts

    Het vroegere stadhuis, thans museum.

    Oud weeshuis

    De Doelen, huis van de schutterswacht

    Mondingdsluis van de Linge

    Koreaanse beelden

    Uitleg



















    02-07-2016, 15:32 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG WOUDRICHEM

    VERVOLG  WOUDRICHEM

    Dan met de veer naar Woudrichem, eveneens een middeleeuws vestingsstadje, aan de westkant van de Waal, nog omsloten door vestingen. Van de aanlegplaats wandelden we eerst een eind op de vestingwal met in de verte het waterslot Loevestein, door de vereniging reeds vroeger bezocht. Dan weer in het stadje door de hoofdstraat met oude huizen tot aan de stevige kerk, spijtig niet toegankelijk. Dan weer naar de wal met een machtige stellingmolen erbovenop. Er zijn 3 typen molens : als oudste de standaardmolen; de bovenkruier met enkel de kop draaibaar en dan de stellingmolen, zoals hier. Als slot een smakelijke Duvel in een cafétje met enkel Belgische bieren, waar ook de burgemeester langs kwam.

    FOTO’S

    Veer

    Kaart

    Aanlegsteiger met in de verte Gorkum

    Poort in restauratie

    In de verte een glimp op slot Loevestein

    Oud gemeentehuis

    Nog een oud huis

    Stoere Kerk

    Idem



















    02-07-2016, 15:26 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG 2

    De zalmvisserij was hier destijds zeer belangrijk.

    Uitleg   Er zou terug zalm zitten in de Waal

    Molen

    Idem

    Landschap

    Wallen













    02-07-2016, 14:48 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    29-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bezoek bij Ger Van Santvoort op di 21/06 en de hagelstorm van do. 23/06

    Op bezoek bij Ger Van Santvoort op di 21/06 en de hagelstorm van do. 23/06

    Ger heeft een prachtige collectie perziken, nectarines en abrikozen in zijn serre.

    We proefden o.a. de rijpe Amsden en een rode nectarine, Early Platicarpa uit Oostenrijk (fijne smaak, zoet), Spring Crest, geelvlezig, matige smaak,

    FOTO’S

    1. Groep De man met de pet is Marc Ballet, biofruitteler en polyglot van Bombaye (Land van Herve)

    2. Early Platicalpa, platte, rode nectarine

    3. Platte perzik Ufo 3

    4. Spring Crest, geelvlezige perzik

    5. Silver Delice?

    6. Kioto abrikoos

    7. Vrucht

    8. Bergeval abrikoos

    9. Grote vruchten van de Bergeval



















    29-06-2016, 10:41 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. Rijk beladen Kioto

    11. Robusta, de enige abrikoos met rozig vlees

    12. Groep

    13. Ger met Marc Ballat

    14. Ger maakte ons attent op de onderstammen voor abrikoos: Krimsk vva1 met opvallende streepjes. Het ras groeit feller dan de onderstam

    15. Wavit met Perceval, meer beheerste groei?

    16. Zijn zelfgemaakte bijenkasten. Deze winter had hij praktisch geen uitval door de varoamijt weg te houden

    17. Sierlijk houtblok met veel door solitaire bijen bezette gaatjes.

    18. Groep



















    29-06-2016, 10:38 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    28-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hagelstormramp van21/06

    De Hagelstormramp van 21/06

    De  Hagelstormramp die St-Tuiden en Haspengouw trof richtte verder vernieling aan in Noord Brabant

    Ger Van Santvoort  21/06

    Donderdag avond is Someren getroffen door een zeer zware hagelbui met stenen als tennisballen.

    De schatting is dat nog 10 % van de ramen heel zijn op het dek.

    De gevels die de volle laag hebben gehad liggen er ook uit, aan de luwzijde valt het wel mee.

    We proberen een sloper te vinden die de stukken glas op het dek wil verwijderen zodat we er weer enigszins veilig onderdoor kunnen lopen en proberen om mijn perzik en abrikoos collectie te redden.

    Het opnieuw beglazen heeft dan niet zo’n haast, eerst de veiligheid.

    In Someren en Asten ligt meer dan 100 ha glas in puin, de grote glasgroente bedrijven hebben hun oogstpersoneel voor een half jaar naar huis moeten sturen.

    Ook bij grote kippen en varkensbedrijven is de schade en het dierenleed enorm, en dan heb ik het nog niet over de daken en auto’s van de bewoners. Ongelofelijk en dat in een kwartiertje tijd.

    De appel-, pere-n en pruimencollectie buiten heeft veel takbreuk, vrucht - en hagelschade op de stammen maar dat moet ik afwachten.

    NOTA: vul bij Google in : stormschade Someren

     

    28-06-2016, 23:02 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pierre Demeulenaere

    Pierre Demeulenaere

    Ik verneem zijn overlijden, gisteren 27/06/2016.

    Pierre was een oudleerling aan de Tuinbouwschool te Roeselare van Jan Heyman, de stichtende voorzitter en erevoorzitter van VELT vzw. Hij was een sterkhouder van de Veltwerkgroep fruit van Wevelgem en maakte deel uit van het bestuur van de Croqueurs de Pommes Nord Pas de Calais.

    Wij waren bij hem op bezoek. Zie de eerste blog fruit op 29/11/2012.

    http://blog.seniorennet.be/fruit

    Vul bij zoeken in: Pierre Demeulenaere

    28-06-2016, 22:59 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eind juni rijpende Braambozen

    Eind juni rijpende Braambozen

    De eerst rijpende zijn de Taybessen, zowel de gestekelde als de ongestekelde mutatie, de Buckingham Taybes. De gestekelde Taybes naast de Buckingham is nog niet zo goed hersteld van de wintervorsten. De andere gestekelde staat er veel beter bij en draagt ook uitstekend (zie de foto).

    Direct gevolgd door de zwarte Obsidian en dan de Metolius.

    Wellicht is Silvan ook vroeg, maar mijn plant heeft de vorst van 2 jaar terug niet overleefd.

    Kotata komt minstens een 10 tal dagen later.

    De beide Taybessen doen het bij mij evengoed. In de 3 voorbije vriesjaren met temperaturen -12° en lager waren de ranken meestal bevroren, met soms een uitzondering.

    Van Obsidian en Metolius was alles bovengronds bevroren.

    Idem met Silvan

    Kotata had ook te lijden, maar had steeds overlevende takken.

    Vorig jaar bezweek de Obsidian en een Kotata aan heksenbezemziekte. Ik schafte een nieuwe Obsidian aan bij de Proeftuin.Eu.

    Dit jaar heb ik toch obsidian bessen. Blijkbaar had de vorige plant een paar jaar geleden gezorgd voor een nakomeling die dit jaar vruchten draagt.

    Ik vind Taybessen een lekkere vrucht, met een complexe, iets zuurbetoonde smaak. De eerste Obsidianbessen, zijn zwartblinkend en groot en smaken heerlijk zoet. Metoliusbessen zijn slanker en smaken goed, maar minder dan Obsidian.

    FOTO’S

    1. Buckingham Taybes, nog onrijp

    2. Idem

    3. Kotata, nog vrij onrijp

    4. Metolius

    5. Gestekelde Medana taybes

    6. Obsidian

    7. Idem

    8. Idem

    9. Idem



















    28-06-2016, 22:20 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!