Leiden in de Sneeuw
Met Ver. Oostind. Compagnie Antwerpen
11 febr. 2017
In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden loopt de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl, Faraovrouwen in Egypte (1500-1000 VC)
Na het vertrek in Merksem begon het te sneeuwen. Voor Paul Koop, de voorzitter de aanleiding om te herinneren aan de kleine ijstijd van de jaren 1600.
Het is steeds een genoegen te luisteren naar zijn geschiedkundige uiteenzettingen. In de 14 de eeuw vluchtte een belangrijke groep mensen uit het Ieperse, wegens de pest naar Leiden en zij lagen aan de basis van de zich ontwikkelende lakennijverheid.
Tijdens de tweede helft van de 16de eeuw en de onderdrukking van de reformatie door de Spanjaarden ontstond een grote vlucht uit onze gewesten naar het noorden. Na de verovering van Den Briel op 1 april 1572 door de watergeuzen scheurden nog verschillende steden zich los van Spanje. Na een klein jaar belegering en uithongeren van Leiden door de Spanjaarden moesten deze zich terugtrekken wegens de onderwaterzetting (3 okt. 1974) en was Leiden vrij. Het jaar daarop (1575) werd er al een universiteit opgericht, de eerste van het noorden. Hier studeerden o.a. Justus Lipsius, Constatijn Huygens, de geneeskundige Boerhave en de Franse filosoof René Descartes. In die tijd waren meer dan de helft van de inwoners van de stad afkomstig uit het zuiden.
Schilders van Leiden waren o.a. Jan Steen, Lucas van Leiden, de landschapsschilder Jan van Goyen. Rembrandt werd er geboren, maar verhuisde naar Amsterdam.
Het sneeuwde flink en wij wandelden tot het prachtige stadhuis, in Renaissancestijl van 1600, ontworpen door Gentenaar Lieven de Key. Enkel de voorgevel is nog authentiek. Erachter ligt de Vismarkt, plaats voor afspraak voor de namiddag. Op zaterdag is er markt met tal van kramen. Geen te best weer vandaag met de sneeuw.
In de namiddag was het opgehouden met sneeuwen. Door kleine steegjes wandelden we voorbij de St. Pieterskerk, de hoofdkerk van Leiden. In zo’n klein steegje vertelde Paul hoe daar, achter de hoofdstraten de kleine lui woonden met hun vele kinderen. Op Rapenburg, aan de voornaamste gracht van Leiden stapten we even het terrein van de uiniversiteit binnen, met aansluitend de Hortus Botanica, die ik in de zomer wel eens graag zou bezoeken. Iets verder op de Rapenburg ligt het Museum voor Oudheden.
Veel mooie dingen en een fijn opgezette tentoonstelling. Die koninginnen waren machtig. Voor ons is het wat bevreemdend hoe die hoogste gezagdragers verweven waren met het godenrijk.
De foto’s volgen later.
13-02-2017, 22:15 geschreven door Daan
|