NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • Nieuwe Peer DAWI
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  24-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend Engelse Tuinen 12-13 september

  Weekend Engelse Tuinen  12-13 september

  Voor de 43 medereizeigers en mij werd het weer een heugelijk evenement. Iedereen was perfect tijdig op de afspraak. We hebben getracht te Calais de P&O boot van 8u40 te halen, doch dit lukte net niet.

  Om Wisley te bereiken hadden we wel een beetje tegenslag. We hebben nogal moeten aanschuiven omdat er een ongeval gebeurd was op de M25, de grote ringweg rond groot londen, net voorbij afrit 10 waar we moetsen afslaan.

  Te Wisley Garden , de hoofdtuin van de Royal Horticultural Society was het heel druk met de Flower Show. Gelukkig hadden ze voor onze bus nog een plaatsje naast de vele andere.  Ik zag dat er geen plaats meer was voor auto’s, niettegenstaande de zeer grote parkings.

  Ik nam een deel van de medereizigers op sleeptouw voor een verkenningstocht. Johan Baecke  nam de Nederlandse pomologen Ger Van Santvoort en Marcel Tros  direct mee naar de fruitaanplantingen.

  Anderen repten zich naar de tientallen bloemenstanden.

  Wij klommen door de grote rotstuin naar de moestuin, doorkruisten en stuk van de rozentuin naar de fruitdemonstratietuin.

  Vandaar gingen we naar de grote allee die bergop leidt naar de Trial grounds, de proefvelden. Je komt er wel dicht tegen de autoweg met zijn storend geluid. Via de kant met oude dennen/sparren en de Sequoa’s giganteum-  Ik zie nog altijd de jongste deelnemer ooit er tegen boksen!- ging het naar de wijngaard en de fruitaanplantingen, waar we enkele appels proefden. Dan haastte men zich naar de vele kramen van de Flowershow. Enkelen hadden ook oog voor het beeldenpad.

  Zelf beklom ik met Ger en Marcel de motte met een leuk overzicht van een gedeelte van het fruitgedeelte. Zij gingen naar de grote serre. Zelf  wou ik nog de shop zien en vooral het Garden center. De speciale zaden van de zoete suikermaïs heb ik alvast op te kop kunnen tikken voor volgend jaar. Tussen haakjes vandaag 22 september heb ik met dochter Leen de allerlaatste van dit jaar –een zeer laat jaar – gesavoureerd met een glaasje cava!

  Op de universiteit van Kent kwamen we terecht in de vernieuwde kamers, met nu een hoog dubbelbed van wat we eerder een conferentieoord zouden noemen. Na het uitgebreid diner daalde ik met de geïnteresseerden naar de stad.  De kronkelende paadjes tussen veel begroeiïng van vroeger zijn vervangen door een rechtlijnig voet- en fietspad. Beneden heb je enkel de weg naar rechts te volgen en je komt uit op het verlengde van de hoofdstraat door Canterbury.

  We wandelden tot aan de kathedraal. En we hadden geluk. Het toegangshek, dat vroeger afgesloten was, stond nu open, zodat we van dichtbij de prachtig verlichte bouw konden bewonderen.

  Dan werd het uitkijken naar een niet te luidruchtige pub waar we met een grote groep binnen konden. De temperatuur was nog goed om het buitengedeelte in beslag te nemen. En dan te bedenken dat het op de thuisbasis van in de namiddag danig aan het gieten was, en dat wij konden genieten van zalig herstweer!

  Op zondagmorgen, goed uitgeslapen om 8u –onze tijd 9u- een stevige full English breakfast, spek en eieren met al of niet bonen in tomatensaus.

  We rijden naar de oude stad Rochester aan de Medwaystroom, waarnaast we parkeren. Via een stijgend straatje komen we naast de slottoren, met 33 m de hoogste van Engeland, op de grote burchtplaats, wandelen onder de jubelende klokketonen naar de kerk. Een dienst gaat beginnen en slechts enkelen geraken binnen. Een mooie, oude kerk, beneden nog ronde, Romaanse bogen, daarboven Gotiek.

  We genieten nog van een wandeling  tussen de oude gebouwen van de High Street.

  Dan naar Faversham. Brogdale is niet te bereiken over de normale weg wegens werken aan de brug over de autoweg. Dan maar een andere toegangsweg genomen. Chauffeur Philippe had al gezegd dat hij hield van nauwe weggetjes, doch het werd wel heel nauw, bijzonder aan het enige huis. Daar had men nog een haag gezet pal naast de weg. De bus moest zich letterlijk tussen de begroeiïngen doorwringen! Voor de terugkeer was er gelukkig  een normale weg.

  In de tussentijd dat we moesten wachten op de lunch hield fruitgids Jonathan Fryer een boeiende inleiding over Brogdale. Daarna was hij de gids in de collectie voor een gedeelte van de groep. Bij onze aankomst was het stilletjes gaan regenen; regen die ophield tijdens de verkenning van de appels. De andere groep had mijn oude kennis, Ted Hobday als begeleider. Wij proefden, na de appels, vooral van de late pruimen. Er was achteraf nog nauwelijks plaats voor de scone, het typisch Engelse gebakje, met boter, jam en room.

  Een eindje na het buitenrijden lag een das als verkeersslachtoffer. Op de wandeling had Jonathan nog gewezen op een groot gat naast de haag: “van een vos of een das”. Dassen zijn verlekkerd op fruit en worden dan ook aangetrokken door boomgaarden.

  We geraakten net niet tijdig tot aan de boot, alhoewel, hadden we onmiddellijk –zoals gesuggereerd- naar de ladende, vertrekkende boot gereden, dan waren wij mee. Nu was een Poolse bus ons net voor en werd er afgesloten.

  Al bij al hadden we een prachtig weekend.

  Misschien tot volgend jaar, als ik nog gezond ben van lijf en leden!?

  FOTO’S

  door kleindochter Jasmien Dhondt. Spijtig alleen te Wisley, want daarna was de batterij leeg. Ik kreeg van Lucienne laenen een foto van de verlichte Canterbury Cathedral. Waarvoor dank.

  Wie meer wil lezen en zien van vorige bezoeken te Brogdale verwijs ik naar mijn vorige blog  http://blog.seniorennet.be/fruit

  En vul bij ZOEKEN (links boven) in Brogdale.

  Het begint al met een foto van haar moeder, mijn jongste dochter Tinneke.

  Hertfststijloos-Moeder naakten.

  In de moestuin

  Idem

  De groep

  Mijn jongste twee dochters: Mieke en Tinneke

  Naast de oude bomen die niet bezweken onder de zeer zware storm van 1987.  Er sneuvelden toen tientallen oude bomen, ruimte creërend voor andere zaken.

  Jasmien

  Op de brede Allee.  24-09-2015, 23:48 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 3

  VERVOLG

  Bloem

  Op de Trial grounds

  Idem

  Eucalyptus

  Moeilijke vergroeiïng van Onderstam M9 en geënt ras Lord Lambourne

  We proefden de lekkere vrucht

  Met de Nederlanfse pomologen Ger Van Santvoort en Marcel Tross.

  De grote serre. In 2004, naar aanleiding van het 200 jarig bestaan, brachten de leden hiervoor meer dan een miljoen pond samen.

  De verlichte Canterbury cathedral.

     24-09-2015, 23:47 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  22-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandiƫ Terugreis

  Normandië  Terugreis 4/9

  De eerste stop is te Lisieux met de pompeuse basiliek van de heilige Theresia, in nearomaans-Byzantijnse stijl. Te vergelijken met bij ons Koekelberg. De vele mosaieken zijn wel mooi.

  Te Rouen hebben we eerst een fijn middagmaal bij een Italiaan - spijtig geen Italiaanse huiswijn.  (De huiswijn die men in Frankrijk schenkt is blijkbaar van veel mindere kwaliteit dan die bij ons) - en daarna een kleine wandeling tot de nabijheid van het astronomisch uurwerk. In de verte zie ik nog de spits van de kathedraal van Rouen.

  Het Gros-Horloge is een 14e eeuws astronomisch uurwerk 

  De klok is geplaatst in een renaissance-boog over de Rue du Gros-Horloge in Rouen.

  Het mechanisme werd gemaakt in 1389 en is een van de oudste van Frankrijk. Het mechaniek is geplaatst in smeedijzer. Het heeft ongeveer tweemaal de omvang van de Wells Cathedral clock en is mogelijk het grootste mechanisme dat nog steeds bestaat.[1] Een gevel werd toegevoegd in 1529 toen de klok naar de huidige positie werd verplaatst.[3] De renaissancegevel beeldt een gouden zon uit met 24 stralen op een blauwe achtergrond met sterren. De wijzerplaat heeft een diameter van 2,5 meter.

  De maanstand wordt weergegeven in de oculus aan de bovenkant van de wijzerplaat. Het heeft een volledige rondgang van 29 dagen. De weekdagen worden weergegeven in een opening aan de onderkant van de wijzerplaat met symbolische afbeeldingen voor elke dag van de week.

  Het mechanisme werd elektrisch in 1920-1930 en is gerestaureerd in 1997.

  Het Gros-Horloge was het onderwerp van schilderingen van William Turner en de Franse impressionist Léon-Jules Lemaître.[1]

  Tegenover het restaurant hebben we al een glimp opgevangen van de Eglise Ste. Jeanne d’Arc van 1979. Het speciaal gebogen dak simboliseert de brandstapel. De vroegere kerk op die plaats werd tijdens de oorlog totaal verwoest. Wel had men vooraf de kleurige glasramen in veiligheid weten te brengen, waarvan men hier knap gebruik heeft gemaakt.

  Ik was toch een beetje ontgoocheld omdat ik weer niet de beroemde kathedraal van Rouen heb kunnen bezoeken. Nochtans was dit aangekondigd in de reisfolder.

   

  Tijdens de terugreis zagen zij dier niet sliepen ‘De langste Dag’, de film over de landing op 6 juni 1944.

  Alles samen een goede reis gehad. Het weer zat danig mee en daarbij komt nog de besparing in het reisgeld dank zij Marcella.  22-09-2015, 16:50 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  21-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  Torens van de h

  Kathedraal van Rouen

  We wandelen voorbij een voormalig paleis: nu 5 sterren hotel

  Naar de Italiaan

  Aan de andere kant dtaat de Egide Ste. Jeanne d’Arq

  Groep

  Idem

  Uurwerk

  Idem  21-09-2015, 23:39 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG   2

  Kathedraal toren

  We wandelen terug door een staat met vakwerkhuizen

  Idem

  Naar de église Ste Jeanne d’ Arq

  Ludo geedt uitleg over de kerk

  In de kerk

  Idem

  Idem

  Avondwolken

     21-09-2015, 23:24 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2019
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!