NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri
 • XANTEN OKRA 21/8/2018
 • Vervolg

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  13-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijs en Kunstenaarsdorpen

  Parijs en Kunstenaarsdorpen

  Met Art Fan, Zoersel

  5-7 augustus 2016

  We vertrekken om 7 u met een ontbijtstop in Nazareth-Deinze naar Auvers sur Oise waar Vincent Van Gogh zijn laatste levensmaanden doorbracht en waar hij begraven ligt. Hij schilderde er nog een aantal van zijn meesterwerken: de kerk, het gemeentehuis, docter Gachet...

  Op de bus zit ik naast Jules Raus, keramieker, die ik heb leren kennen in 1972 op de eerste kruidenwandelingen die we inrichtten met Fik Seymus en apotheker Fred Coulonval, natuurapotheker van de Van Straelenstraat te Antwerpen.

  We stoppen aan het gemeentehuis, ook een bekend schilderij van van Gogh. Er is gelegenheid voor een lunch in l’Auberge Ravoux waar Vincent op 20 mei 1890 aankwam. We zien er zijn klein kamertje en een beeldmontage met bekende en voor mij veel onbekende werken. In de laatste 2 maanden van zijn leven zou hij in Auvers 70 werken geschilderd hebben. Vincent overleed er na zijn zelfmoord op 29 juli 1890. In het gemeentepark staat het beeld van Vincent door Ossip Zadkine, vooral bekend van de verwoeste stad Rotterdam (1953) en het monument Vincent en Theo Van Gogh te Zundert dat ik nog graag zou zien.

  We wandelen naar het huis en tuin van docter Gachet.  Er is gelegenheid om de door Vincent geschilderde kerk van Auvers te zien.

  We moeten Parijs dwarsen om naar het kunstenaarsdorp Barbizon bij Fontainebleau te rijden. Het wordt lang aanschuiven. In de wijk Bercy zien we de nieuwe nationale bibliotheek van Mitterand, 4 hoge blokken, telkens een gebouw met 2 vleugels, als van een boek, gebouwd in een vierkant.

  Barbizon is zeer toeristisch-artistiek. We bezoeken er het huis (meer winkel dan museum), van Jean François Millet, zeer bekend van het boerentafereel ‘het Angelus’. Het hangt er vol schilderijen waarvan sommige te koop zijn bv een D’Aubigny voor € 65.000. Zijn standbeeld zagen we in Auvers.

  De rit naar het Ibis***-Novotel**** op La Defence  met zijn vele wolkenkrabbers verloopt dan weer vlot. Vanaf de 12de verdieping heb ik een prachtig uitzicht over de Seine beneden en de skyline van Parijs met de bult van de Sacré-Coeur. De wijn van de drink is het 4 sterrenhotel Novostar onwaardig. Wel een heerlijk diner.

  Zaterdag 6 augustus

  Het beeld van de vele wolkenkrabbers van La Defence overweldigt ons in het schitterende morgenlicht. Naar Giverny op de Seine, ongeveer halfweg Parijs- Rouen is het een goed uur rijden.

  Dinora houdt een majestrale uiteenzetting over het Impressionisme.

  Er staan al een hele klad bussen. We komen eerst in de tuin met heel veel bloemen. Zijn groot atelier is omgevormd in een shop. Zijn schildersezel is aan de kant geschoven zegt Charles.

  Iedereen volgt zijn eigen weg.

  Afspraak in ‘Les Nymphéas’ voor de fijne lunch met een goed glas wijn.

  Daarna gaan we gezamelijk het Musée des Impressionnismes bezoeken. Er loopt een tijdelijke tentoonstelling over Sorolla (1863 - 1923), un peintre espagnol à Paris.

  Sorolla was mij onbekend, maar een belevenis.

  We rijden terug naar Parijs waar we afstappen op de Place de la Bastille voor de nieuwe opera.

  We vragen ons af wat de kolom met de vermelding 1830 betekent: een monument voor de 3 revolutiedagen van juli 1830 met de val van de restauratieperiode na Napoleon. Louis-Philippe I wordt koning van de Fransen. In 1848 komt er een nieuwe revolutie met als gevolg de 2de Republiek. Met Charles de Gaulle begint in 1958 de 5de  republiek die heden nog loopt. Net als in de V.S heeft de president veel macht, maar heeft rekening te houden met het parlement.

  Dinora neemt ons mee naar de Place de Vosges. Het plein van 140 bij 140 meter wordt omringd door 39 gelijk uitziende huizen, ieder gebouwd van rode stenen, een beschermd geheel. Hier woonden veel beroemdheden.

  Dinora heeft nog wat in petto: een wandeling op de vroegere spoorlijn op het hoge viaduct naar het vroegere station van de Bastille, afgebroken en vervangen door het nieuwe opera gebouw. Nu is het een hoge, groene, rustige wandelweg, een verpozing in het drukke Parijs.

  Op de terugweg passeren we de place de Vendome en de kermisattracties tot het grote rad op de place de la Concorde. We rijden verder op de as Champs Elysées tot de Arc de Triomphe en daarna op de avenue de la grande Armée met zicht op de derde boog La Defence.

  Weer een gevulde dag achter de rug.

  Zondag 7 augustus, een schitterende, warme zomerdag

  We kunnen iets langer uitslapen voor de rondrit in de stad. Chauffeur Roel van Cars Verhoeven van Rijkevorsel slaagde glansrijk bij het passeren van de doorgang onder het Louvre, 10cm aan weerszijden van de bus overschot. Wat mij betreft had de rondrit iets ruimer mogen zijn. We stappen uit op de place de la Concorde voor een bezoek aan het museum van de Orangerie, op de eerste zondag van de maand gratis te bezichtigen. Een vorige keer met Art Fan kon men op die eerste zondag ook nog gratis naar het museum Qaie d’Orsay en het Louvre, nu niet meer.

  De Orangerie op de rechterhoek van Les Tuileries was voor mij de moeite waard. De liefelijke Renoirs en de vroege Picasso’s vallen op. Gecharmeerd door Cézanne. De getormenteerde schilder Soutine intrigeert  Zie foto’s.

  De bus brengt ons naar place St.- Michel, naast de Seine in het Quartier latin. We hadden ons voorgenomen de Notre Dame en de Sainte Chapelle te bezoeken. Het is middag en er loopt heel veel volk in de belendende straten. We komen er in een zijstraat met de oude kerk Severin en vinden er een rustig restaurant waar we smakelijk eten.

  Om 15u vervoegen we de rest van het gezelschap op place St.- Michel. Straatmuzikanten spelen een deuntje en Dinora waagt een dansje met een dakloze. Voordien had zij al verteld hoe zij met een universiteit in Parijs ingeschakeld is omtrent onderzoek over daklozen.

  We wandelen door de universitaire wijk tot de Quai d’Orsay, en werpen nog een blik op de  kerk St. Germain de Prés, aan de gelijknamige  boulevard.

  Om 17u instappen voor de terugrit.

  Hiermee komt een waardig einde aan de reizen van Art Fan.

  Ik acht mij gelukkig dat ik met deze uitzonderlijke vzw zoveel artistieke activiteiten heb kunnen meemaken. De vereniging ontstond door de vele leerlingen van de schildersschool Charles Pauwels aan de Zoerselsteenweg (aan de andere kant ligt het beeldenhuis van Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens), 20 jaar geleden.

  We waren al jaren bekend met Ivo en Yvonne Nagels, via De Wielewaal en Veltjeugd (1980-1985) , waarvan hun dochter An, bevriend met onze dochters, deel uitmaakte.

  Via Yvonne, de eerste voorzitster, werden wij vanaf het begin lid. Aleide bekwaamde zich in het tekenen (volgde jaren les bij Franky Michielsen in het Koetshuis). Ik herinner mij een geslaagde tekening van Fons Houben, medeleider, naast Jean-Pierre Billen van de NBS-reis naar de Loirestreek in het hete jaar 2003. Aleide, overleden op 7 juli 2014, zal er dit jaar niet meer bijzijn op de reis van de Nationale BoomgaardenStichting naar dezelfde streek.

  Ik kreeg een zeer geslaagde foto van het kunstenaarskoppel Charles Pauwels en Dinora De Waele, respectievelijk voorzitter en secretaris van Art Fan in de tuin van Claude Monet te Giverny door Paul en Hilde Thijs-Boogers.

  Mijn grote waardering voor het echtpaar Charles en Dinora.

  Foto’s

  Gemeentehuis Auvers- sur- Oise

  Idem

  Beeld van Vincent van Ossip Zadkine

  Auberge Ravoux

  Maison Gachet

  Idem

  D’Aubigny

  Kerk

  Idem

     13-08-2016, 09:48 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  Wegwijzer

  Huis Jean.François Millet

  Seine

  Met de Sacré Cœur

  Ons hotel Ibis-Novotel

  Giverny

  In de tuin van Claude Monet

  Atelier

  Schildersezel  13-08-2016, 09:42 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG 2

  Bloem

  Zicht op de tuin

  Sorolla

  Cousant la voile (1896)

  L’été (1904)

  Maria peignant au pardo (1907)

  Sautant à la corde La Granja (1907)

  Le bain à la Granja (1907)

  Maria dans le jardin de la Granja (1907)

     13-08-2016, 09:35 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

  VERVOLG  3

  Place de la Bastille met Colon de Juillet 1830

  Place des Vosges

  Idem

  Idem

  Viaduct

  Arc de triomphe

  Boog van La Defence

  De eerste triomfboog in les Tuileries

  De ingangspyramide van het Louvre  13-08-2016, 09:31 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 4

  VERVOLG  4

  Les nymphéas in de orangerie

  Pierre-Auguste Renoir (1841-1919)

  Paul Cezanne  Paysage uu toit rouge (vers 1875-76)

  Paul Gauguin  Paysage (1901)

  Amedeo Modogliani  Antonia (vers 1915)

  Maurice  Utrillo  La Mairie au drapeau (1924)

  Chaim Soutine  Paysage avec personnage ( vers 1918-19)

  Idem    Les maisons ( vers 1920-21)

  Idem    Le lapin  (vers 1923-24)  13-08-2016, 09:14 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 5

  VERVOLG   5

  Place la Concorde

  Dans op place Saint-Michel

  Idem

  St Germain-des-Prés (oudste kerk van Parijs)

  Moderne fontein

  Raamsmeedwerk

  Een laatste drink

  Idem

  Het kunstenaarskoppel Charles Pauwels, voorzitter en Dinora De Waele, afkomstig van het Raveeldorp, Machelen-aan-de-Leie, secretaris, in de tuin van Claude Monet te Giverny. Foto van Paul en Hilde Thijs-Boogers.

     13-08-2016, 09:10 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  09-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoornkever

  Neushoornkever

   

  We waren vanmiddag mest aan het scheppen voor de opbouw van de aardbeienbedden. Plots twee zeer grote larven opgemerkt, beduidend groter dan de engerlingenlarve van de meikever. De snuit van deze larve is veel donkerder bruin en achteraan is er een effen, bleker stuk.

  Vroeger heb ik nog gelezen dat een grote larve kan voorkomen in compost, maar de naam was ik vergeten. Even gegoogled met ‘grote larve’ en de neushoornkever was zo gevonden.

  De neushoornkever (Oryctes nasicornis) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae) en de onderfamilie Dynastinae. De neushoornkever dankt zijn naam aan de relatief grote hoornachtige stekel op de kop van de mannetjes.

  Totale lichaamslengte is ongeveer 4 centimeter. De larve leeft in plantaardige afvalhopen. Door de broei wordt de omgevingstemperatuur van de larven verhoogd zodat ze zich sneller kunnen ontwikkelen. Minder broei betekent dat ze kleiner blijven.

  Door het composteren is het insect in een gestage opmars.

  Dit is wel de eerste keer dat ik de larve zie. In het totaal zagen we er 8.

  Nu nog uitkijken naar het gehoornde insect.

   

     09-08-2016, 20:45 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Archief per week
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!