Parijs en Kunstenaarsdorpen
Met Art Fan, Zoersel
5-7 augustus 2016
We vertrekken om 7 u met een ontbijtstop in Nazareth-Deinze naar Auvers sur Oise waar Vincent Van Gogh zijn laatste levensmaanden doorbracht en waar hij begraven ligt. Hij schilderde er nog een aantal van zijn meesterwerken: de kerk, het gemeentehuis, docter Gachet...
Op de bus zit ik naast Jules Raus, keramieker, die ik heb leren kennen in 1972 op de eerste kruidenwandelingen die we inrichtten met Fik Seymus en apotheker Fred Coulonval, natuurapotheker van de Van Straelenstraat te Antwerpen.
We stoppen aan het gemeentehuis, ook een bekend schilderij van van Gogh. Er is gelegenheid voor een lunch in l’Auberge Ravoux waar Vincent op 20 mei 1890 aankwam. We zien er zijn klein kamertje en een beeldmontage met bekende en voor mij veel onbekende werken. In de laatste 2 maanden van zijn leven zou hij in Auvers 70 werken geschilderd hebben. Vincent overleed er na zijn zelfmoord op 29 juli 1890. In het gemeentepark staat het beeld van Vincent door Ossip Zadkine, vooral bekend van de verwoeste stad Rotterdam (1953) en het monument Vincent en Theo Van Gogh te Zundert dat ik nog graag zou zien.
We wandelen naar het huis en tuin van docter Gachet. Er is gelegenheid om de door Vincent geschilderde kerk van Auvers te zien.
We moeten Parijs dwarsen om naar het kunstenaarsdorp Barbizon bij Fontainebleau te rijden. Het wordt lang aanschuiven. In de wijk Bercy zien we de nieuwe nationale bibliotheek van Mitterand, 4 hoge blokken, telkens een gebouw met 2 vleugels, als van een boek, gebouwd in een vierkant.
Barbizon is zeer toeristisch-artistiek. We bezoeken er het huis (meer winkel dan museum), van Jean François Millet, zeer bekend van het boerentafereel ‘het Angelus’. Het hangt er vol schilderijen waarvan sommige te koop zijn bv een D’Aubigny voor € 65.000. Zijn standbeeld zagen we in Auvers.
De rit naar het Ibis***-Novotel**** op La Defence met zijn vele wolkenkrabbers verloopt dan weer vlot. Vanaf de 12de verdieping heb ik een prachtig uitzicht over de Seine beneden en de skyline van Parijs met de bult van de Sacré-Coeur. De wijn van de drink is het 4 sterrenhotel Novostar onwaardig. Wel een heerlijk diner.
Zaterdag 6 augustus
Het beeld van de vele wolkenkrabbers van La Defence overweldigt ons in het schitterende morgenlicht. Naar Giverny op de Seine, ongeveer halfweg Parijs- Rouen is het een goed uur rijden.
Dinora houdt een majestrale uiteenzetting over het Impressionisme.
Er staan al een hele klad bussen. We komen eerst in de tuin met heel veel bloemen. Zijn groot atelier is omgevormd in een shop. Zijn schildersezel is aan de kant geschoven zegt Charles.
Iedereen volgt zijn eigen weg.
Afspraak in ‘Les Nymphéas’ voor de fijne lunch met een goed glas wijn.
Daarna gaan we gezamelijk het Musée des Impressionnismes bezoeken. Er loopt een tijdelijke tentoonstelling over Sorolla (1863 - 1923), un peintre espagnol à Paris.
Sorolla was mij onbekend, maar een belevenis.
We rijden terug naar Parijs waar we afstappen op de Place de la Bastille voor de nieuwe opera.
We vragen ons af wat de kolom met de vermelding 1830 betekent: een monument voor de 3 revolutiedagen van juli 1830 met de val van de restauratieperiode na Napoleon. Louis-Philippe I wordt koning van de Fransen. In 1848 komt er een nieuwe revolutie met als gevolg de 2de Republiek. Met Charles de Gaulle begint in 1958 de 5de republiek die heden nog loopt. Net als in de V.S heeft de president veel macht, maar heeft rekening te houden met het parlement.
Dinora neemt ons mee naar de Place de Vosges. Het plein van 140 bij 140 meter wordt omringd door 39 gelijk uitziende huizen, ieder gebouwd van rode stenen, een beschermd geheel. Hier woonden veel beroemdheden.
Dinora heeft nog wat in petto: een wandeling op de vroegere spoorlijn op het hoge viaduct naar het vroegere station van de Bastille, afgebroken en vervangen door het nieuwe opera gebouw. Nu is het een hoge, groene, rustige wandelweg, een verpozing in het drukke Parijs.
Op de terugweg passeren we de place de Vendome en de kermisattracties tot het grote rad op de place de la Concorde. We rijden verder op de as Champs Elysées tot de Arc de Triomphe en daarna op de avenue de la grande Armée met zicht op de derde boog La Defence.
Weer een gevulde dag achter de rug.
Zondag 7 augustus, een schitterende, warme zomerdag
We kunnen iets langer uitslapen voor de rondrit in de stad. Chauffeur Roel van Cars Verhoeven van Rijkevorsel slaagde glansrijk bij het passeren van de doorgang onder het Louvre, 10cm aan weerszijden van de bus overschot. Wat mij betreft had de rondrit iets ruimer mogen zijn. We stappen uit op de place de la Concorde voor een bezoek aan het museum van de Orangerie, op de eerste zondag van de maand gratis te bezichtigen. Een vorige keer met Art Fan kon men op die eerste zondag ook nog gratis naar het museum Qaie d’Orsay en het Louvre, nu niet meer.
De Orangerie op de rechterhoek van Les Tuileries was voor mij de moeite waard. De liefelijke Renoirs en de vroege Picasso’s vallen op. Gecharmeerd door Cézanne. De getormenteerde schilder Soutine intrigeert Zie foto’s.
De bus brengt ons naar place St.- Michel, naast de Seine in het Quartier latin. We hadden ons voorgenomen de Notre Dame en de Sainte Chapelle te bezoeken. Het is middag en er loopt heel veel volk in de belendende straten. We komen er in een zijstraat met de oude kerk Severin en vinden er een rustig restaurant waar we smakelijk eten.
Om 15u vervoegen we de rest van het gezelschap op place St.- Michel. Straatmuzikanten spelen een deuntje en Dinora waagt een dansje met een dakloze. Voordien had zij al verteld hoe zij met een universiteit in Parijs ingeschakeld is omtrent onderzoek over daklozen.
We wandelen door de universitaire wijk tot de Quai d’Orsay, en werpen nog een blik op de kerk St. Germain de Prés, aan de gelijknamige boulevard.
Om 17u instappen voor de terugrit.
Hiermee komt een waardig einde aan de reizen van Art Fan.
Ik acht mij gelukkig dat ik met deze uitzonderlijke vzw zoveel artistieke activiteiten heb kunnen meemaken. De vereniging ontstond door de vele leerlingen van de schildersschool Charles Pauwels aan de Zoerselsteenweg (aan de andere kant ligt het beeldenhuis van Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens), 20 jaar geleden.
We waren al jaren bekend met Ivo en Yvonne Nagels, via De Wielewaal en Veltjeugd (1980-1985) , waarvan hun dochter An, bevriend met onze dochters, deel uitmaakte.
Via Yvonne, de eerste voorzitster, werden wij vanaf het begin lid. Aleide bekwaamde zich in het tekenen (volgde jaren les bij Franky Michielsen in het Koetshuis). Ik herinner mij een geslaagde tekening van Fons Houben, medeleider, naast Jean-Pierre Billen van de NBS-reis naar de Loirestreek in het hete jaar 2003. Aleide, overleden op 7 juli 2014, zal er dit jaar niet meer bijzijn op de reis van de Nationale BoomgaardenStichting naar dezelfde streek.
Ik kreeg een zeer geslaagde foto van het kunstenaarskoppel Charles Pauwels en Dinora De Waele, respectievelijk voorzitter en secretaris van Art Fan in de tuin van Claude Monet te Giverny door Paul en Hilde Thijs-Boogers.
Mijn grote waardering voor het echtpaar Charles en Dinora.
Foto’s
Gemeentehuis Auvers- sur- Oise
Idem
Beeld van Vincent van Ossip Zadkine
Auberge Ravoux
Maison Gachet
Idem
D’Aubigny
Kerk
Idem
|