NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • Nieuwe Peer DAWI
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  24-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de Adennen

  Naar de Adennen 11&12 juli

  Senioren Zoersel, Reizen Lauwers en gidse Chantal

  We bezoeken Durbuy, het kleinste stadje van België. We maken er een fijne wandeling langs de rotswand met welving in de rotslagen, een inclinatie.

  Het oudste vakwerkhuis ligt op de wandelweg door het oude gedeelte.

  Op mij maakte Durbuy een gave eenheid, een beetje afgezien van het ene cafe-restaurant naast het andere in het centrum.

  Daarna rijden we naar het bedrijf Marcassou en zijn Ardense vleeswaren. Eerst de bedrijfsfilm. Vervolgens hebben we de broodjeslunch en schuiven aan voor de fijne charcuterie en dan een rondgang in het museumgedeelte

  We rijden naar Houffalize voor het grote Vayamundo hotelcomplex ‘OL Fosse d’Outh’. Op mij maakt het geen te beste indruk dat in de late namiddag een deel van de kamers nog niet beschikbaar zijn.

  Een groep gaat met Chantal het centrum verkennen en de moedigen volgen een wandelpad van 9 km.

  We zien in het centrum een Duitse tank die men uit de Ourthe opgehaald heeft. Houfalize heeft te lijden gehad van het Duitse Von Runstedt offensief in de Ardennen van half december 1944. Als ik mij niet vergis zijn er daar 192 geallieerden gesneuveld.

  Voor het diner komen we eerst samen voor een drink. Het diner zelf is in buffetvorm, dranken inbegrepen. Het gaat heel vlot.

  De tweede dag vertrekken we om half tien naar Clervaux in het Groot Hertogdom (27 km). Na de bossen van de Ardennen komen we in een open landschap met vooral veeteelt.

  In Clervaux bezoeken we in het kasteel de 2 toegankelijke musea: het ene een oorlogsmuseum ; het andere met maquettes van burchten. De befaamde tentoonstelling The Family of Man, 503 oude foto’s van 273 fotografen uit 68 landen, uit een keuze van 4 miljoen, verzameld door Edward Steichen , een AmerikaanseLuxemburger is werelderfgoed van de  van UNESCO, spijtig die dag niet open . Geopend in 1955 ,kwam de tentoonstelling in 1964 naar Clervaux.

  In de vrije tijd omhoog gegaan naar de kerk en vandaar verder geklommen naar de abdij waar we ter gelegenheid van de 60 jaar van Aleide met het gezin een nacht verbleven in een slaapzaal van de abdij. Het was verder en inspannender dan ik gedacht had. Even een paar foto’s onder het klokkengelui van 12u. Daarna mij onmiddellijk zo vlug als het kon in een kwartier naar beneden gehaast en nog net op tijd voor de bus.

  Lunch in het hotel.

  Op de terugweg stoppen we te Samrée (Laroche-en-Ardenne) bij de ambachtelijke Chocolaterie Cyril waarbij de eigenaar een plezante uitleg geeft over zijn bereidingen en laat proeven.

  Daarna is het nog wat wachten op de bus die intussen een ongelukkig gevallen mevrouw is gaan ophalen in de kliniek te Bastogne. Gelukkig niets gebroken.

  FOTO’S

  De rotswand met de inclinatie (plooiing) te Durbuy.

  Idem

  Groep

  Verbroederingsbeeld met Japan

  Langs de Ourthe

  Groep met gids Chantal

  Oudste vakwerkhuis

  Marcassou, vleeswarenfabriek

  Persvorm voor ontbeende hespen  24-07-2016, 23:08 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG

  In het centrum van Houffaze: Duitse tank

  Idem

  Idem

  Tank in de Ourthe

  Vernieling

  Naar het kasteel van Clervaux

  Amerikaanse tank

  Furcht

  Burcht van Beaufort  24-07-2016, 23:01 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG 2

  Kasteel van Beaufort

  Kasteel van Vianden

  Kerk van Clervaux

  Binnenzicht

  Mooi zicht op het Kasteel van Clervaux

  Abdijtoren

  Abdij  24-07-2016, 22:46 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinders

  Vlinders

  Met het zomerweer van de laatste week vliegen er weer vlinders. O.a. verschillende citroenvlinders gezien, dagpauwogen, atalanta’s. De struik moederkruid tegen de veranda krijgt vooral bezoek van zandoogjes.

  Tegen de middag landde op de grond naast mij in de tuin een distelvlinder, een trekvlinder. Misschien rustte hij uit na een trek van +/- 3000 km? Het is de eerste die ik zie dit jaar. Enkele jaren terug was er een echte invasie. Hij was weg toen ik terugkwam met de camera.

  Op het moederkruid zat een Gehakkelde Aurelia en een Landkaartje. Men gaf deze naam wegens de tekening van de ondervleugel.

     24-07-2016, 13:59 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  22-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn tomaten in de Tunnelserre.

  Mijn tomaten in de Tunnelserre.

  In de vorige dagen heb ik de schimmeltakken al afgeplukt.

  Vandaag heb ik de lege plekken aangevuld met links en rechts uitgeschoten planten. In de gekregen compost die ik onder de blauwe bessen had gestrooid zijn meerdere tomatenplanten gegroeid. Blijkbaar een sterk ras. Ze hebben zo goed als niet geleden onder het slechte weer. Ter vergelijking: okselscheuten die ik al vroeg in een pot had gestekt, waren flinke planten geworden. Ze stonden buiten en ik had verwaarloosd om die binnen te zetten. Op korte tijd zijn die vergaan door de schimmelplaag.

  Als het zeer warm wordt als in de voorbije dagen stopt echter het schimmelleven. Vandaag heb ik vastgesteld dat de overlevende planten terug een gezonde groei vertonen. Ik heb menige okselscheut, ‘dief’ ,kunnen verwijderen. Ook enkele rijpe vruchten geplukt.  22-07-2016, 22:27 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Connect

  Feedback  Aardappelras Connect

  Dit jaar at ik Connect van vier verschillende kwekers en allemaal de beste patat die ik in jaren at. Jong geoogst vielen ze ferm tegen. (Mijn veronderstelling: Waarschijnlijk nog  te vast ? Later iets meer bloemig?) Vooral de lang bewaarde zijn erg lekker. De laatste at ik op (van de Dobbelhoeve) een drie weken geleden

  22-07-2016, 12:47 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  21-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaagresistente aardappelrassen

  Plaagresistente aardappelrassen (2015)

  In de rassenproeven biologische aardappel van Inagro(*) halen verschillende plaagresistente rassen een goede opbrengst, zelfs onder hoge plaagdruk. Een aantal van deze rassen worden nu geïntroduceerd in de praktijk. Carolus lijkt het standaardras te zullen worden voor biologische friet. Connect is sterk in het veld en de kwaliteit lijkt net te voldoen. Alouette is een nieuw ras met rode schil dat zeer beloftevol lijkt als vastkokende tafelaardappel. 

  De resultaten tonen aan dat men met een aangepaste oogstdatum een aantal kwaliteitsaspecten van de beschouwde rassen kan optimaliseren. De droogte tot half augustus, gevolgd door vochtige bodemomstandigheden daarna, waren bepalend voor de evolutie van het onderwatergewicht en daarmee ook een aantal andere beschouwde parameters.

  Alouette is een kwalitatieve, halflate tafelaardappel met rode schil. Het ras kookte steeds vast, de smaak was goed en verbeterde nog bij afrijping. Een onderwatergewicht boven 350 g/5kg lijkt minstens nodig om eventueel ook als frietaardappel dienst te doen.

  Carolus is laat en heeft een witte schil met rode oogjes. Het ras was steeds frietgeschikt en ook de smaak was steeds voldoende. De kookvastheid was goed bij een vroege oogst op 4 en 17 augustus, terwijl dan met resp. 44 en 51 ton/ha al goede opbrengsten waren gehaald.

  Connect is zeer laat en heeft een witte schil. Qua smaak gekookt en frietgeschiktheid valt het ras net op of onder de lat. Een vroeg oogsttijdstip is ook bij dit ras voordelig voor de kookvastheid.

   

  Een deel van mijn aardappelen had ik geplant op een laag gelegen stuk. Een vijftal jaar geleden had ik er een goede oogst. Nu zijn ze echter allemaal verdronken. Ik wist niet dat dit kon gebeuren.

  Een paar weken geleden kwam Paul Bekaert op bezoek. Begin der 80-tigerjaren patronneerde hij de eerste Fruitwerkgroep  Velt Antwerpen-Voorkempen.  Hij raadde mij de aardappel Connect aan.

  (*)  INAGRO  VZW 2011  De nieuwe naam van POVLT, Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw al opgericht in 1956.  (West-Vlaanderen)

  INAGRO heeft een afdeling biologische productie:  het CCBT CoördinatieCentrum praktijkgericht onderzoek Biologische Teelt  te Rumbeke-Beitem.

   

  21-07-2016, 23:18 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  20-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egotrippel

  Egotrippel

  Oud Heverlee

  Brouwerij Groenendael Blanden  33cl  6,5 alc Vol.

  Kleinzoon Jonas trakteerde mij op dit biertje met de kwaliteiten van een witbier, een trippel en een sterk blond bier.

  20-07-2016, 12:51 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  19-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staphorst en Giethoorn

  Staphorst en Giethoorn

  Met OKRA Halle-Kempen 30/06

  Het is wel een stuk rijden. Je komt in 9 van de 12 Nederlandse provincies. Willem is chauffeur van “De Stille Kempen” en vader Theo is gids. Hij wist bijzonderveel te vertellen. Ik hoorde hem graag bezig ter aanvulling van mijn kennis.
  In Meerkerk, al voorbij Gorinchem hebben we een stop voor koffie/thee met een flink stuk, lekkere taart.

  We rijden eerst niet terug de autoweg op maar over een landschappelijk mooie polderweg.

  Langs het veluwemeer komen we via Zwolle in de provincie Overijssel.

  Langs de Oude Rijksweg over Rouveen naar Staohorst is het een lintbebouwing van mooie, oude boerderijen, veelal met stro bedekt en mooi geschilderd. Ze hebben, op een uitzondering na, hun vroeger functie verloren. Ze staan met hun zijgevel naar de weg, soms meerdere achter elkaar. De kerkdorpen houden vast aan de oude levensgewoonten, klederdracht en het ter kerke gaan. In de kerk van Staphorst plaats voor 2300

  We bezoeken de museumhoeve.

  Daarna is het maar een half uur rijden tot Giethoorn; daar haast geen wegen, maar allemaal kanaaltjes: het Venetië van het Noorden. Na het middagmaal stappen we op een ‘punter’ voor een vaart over een wirwar van kanaaltjes. We stappen uit voor een wandeling naast een van de langere kanalen. Er stappen wel wat toeristen, maar dat Giethoorn door 5 miljoen toeristen bezocht wordt volgens de jonge schipper lijkt mij opschepperij. Langs die weg stap je voortdurend over smalle, wel met een leuning afgeboorde, smalle bruggetjes. Ik geloofde hem dat je met een stuk in je kraag er makkelijk naast kunt fietsen voor een frisse duik. Er is geen foto bij van een dergelijk bruggetje, wel van de hoge bruggen over een kanaal.

  Bij de terugkeer rijden we door Flevoland, 165 000ha nieuw land veroverd op de Zuiderzee en Nederlands 12 de provincie. Tot eind der zestigerjaren kon men toen nog rondrijden op de ringdijk rond het nog niet ontgonnen land. We trokken er enkele keren naartoe voor de vogels met De Wielewaal Voorkempen, waarvan ik in 1966 medeoprichter was. Nergens anders heb ik zoveel grote, donkere wolken spreeuwen gezien. Die zie ik niet meer.

  ’s Morgens had ik met een half oor gehoord dat we op de terugweg nog in Zeeland zouden stoppen voor een koffietafel en dat begreep ik niet.

  In Ravenstein verlaten we de autoweg en rijden het binnenland in. Na een tijdje zie ik het naambord van het dorp “Zeeland” en we stoppen aan “Het Witte Huis”.

  FOTO’S

  1. Hoeves Staphorst

  2. Idem

  3. Idem

  4. Idem

  5. Hoevemuseum

  6. Theo in het interieur

  7. Kinderwagen

  8. Bedsponde; met sliep zittend

  9. Melkverwerking

     19-07-2016, 23:14 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  VERVOLG

  10. Weefgetouw

  11. Ploeg, let op het grote wiel dat in de vorige ploegvoor liep

  12. Hondekar

  13. Uitleg

  14. Klederdracht

  15. Uitleg

  16. Rouw  en klederdracht meisjes

  17. Bus De Stille Kempen met eigenaar Theo Verhoeven

  18. Een goed tarwebier  19-07-2016, 23:09 geschreven door Daan

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

  VERVOLG  2

  19. Langs een kanaal

  20. Brug boven een kanaal

  21. Idem

  22. Groep

  23. Groep

  24. Op wandel

  25. Theo

  26. Brug

  27. Wolken. We hebben het getroffen met het weer.  19-07-2016, 22:51 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorg voor nieuwe aardbeiplanten

  Zorg voor nieuwe aardbeiplanten

  Vorig jaar met het zeer droge weer, kwamen de uitlopers van de aardbeien maar zeer traag op gang. Dit jaar zijn ze er vlug bij.

  Van Yves Hendrickx van het biologische proefcentrum te Pamel heb ik geleerd dat je plantgoed kunt kweken in een laag compost op worteldoek. Aldus vermijd je besmettingen.

  Dit bracht mij op een idee. In plaats van het onkruid te verwijderen tussen de bedden leg je er worteldoek van een meter bovenop. Het onkruid eronder wordt zelf plantenvoedsel. Enkel de zijkanten wat proper maken.

  Kleinzoon Jonas moest wel menige kruiwagen houtcompostgrond van waar enkele jaren een grote hoop takken te verteren lag, aanvoeren.

  De uitlopers die tijdelijk wat weggeplooid lagen werden terug naar buiten gelegd . Ze zullen verder wortelen en over een maand worden de beste planten uitgeplant op de nieuwe bedden.

  Mijn aardbeien worden twee jaar aangehouden. Enkel van de bedden van de eenjarige planten worden planten gekweekt. Tot nog toe met voldoende succes, alhoewel die vorig jaar- zonder begieten- eigenlijk te laat kwamen.

  19-07-2016, 18:33 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2019
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!