NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Fruit 2
Inhoud blog
 • Nieuwe Peer DAWI
 • De CHUCKLEBERRY
 • ECOLETTE De appel nr 1 in de (kleine) Tuin
 • Morgana - Kizuri

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.

  30-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek tuin Daniƫl Willaeys te Zoersel

  FRUITWERKGROEP Kempen

   

  Bezoek tuin Daniël Willaeys te Zoersel

  23.09.2017                            

   

   

   

  GROOTFRUIT

   

  Zoals de moestuin, is ook het groot-fruit aan een revival bezig: er was een opkomst van een 25tal geïnteresseerden aanwezig in de tuin van Daniël, die daar terecht vereerd mee was.

   

  Vincent Turkelboom werd prompt tot voorzitter gepromoveerd en mocht de bende door de rijke tuin van Daniël leiden.

  Alvorens de rondleiding te starten kon iedereen zich voorstellen en daar waren enkele ware pomologen , alsook een beroepsteler bij, de kennis was dus verzekerd.

   

  WALNOTEN

  Als inleiding gaf Vincent info over het stijgende onderzoek over walnoten in Vlaanderen, deels te wijten aan de verminderde handel in appelen en peren.

  De kennis van walnoten, welke vroeger in onze streken aanwezig was, is de laatste decennia grotendeels verloren gegaan. De laatste jaren is er terug meer interesse naar inlandse variëteiten. Tuincentrum Groendekor organiseert trouwens op 11/12 november een beurs over walnoten te Sint-Pieters-Leeuw.

  Een interessant weetje: vroeger werden de walnoten gezaaid op een bedekte steen zodat er zich geen penwortel kon vormen, maar er zich een oppervlakkig wortelgestel ontwikkelde. Dit had als gevolg dat de bloemvorming later plaatsvond en er daardoor minder kans op nachtvorst was.

  Jacques Bosschaerts liet een smaakvolle noot proeven, gemakkelijk te kraken, die ook nog na twee jaar goed te genieten is.

   

  RONDLEIDING IN DE BOOMGAARD

  En dan de rondleiding door de tuin, hoeveel fruitbomen er staan is moeilijk te achterhalen maar het zijn er veel.

  Daniël heeft bij het merendeel van de bomen wel een eigen verhaal dat wordt aangevuld door  verschillende deskundige aanwezigen.

   

  Te veel om te noteren, hierbij enkele notities:

   

  Door de nachtvorst in het voorjaar zijn er enorm veel bloemknoppen bevroren, ook in de gangbare teelt is er in sommige boomgaarden tot 70% verloren. Een gevolg hiervan is dat de fruitmot zich met alle geweld op al het overblijvende fruit heeft gestort, waardoor het overblijvende fruit werd aangetast.

  Volgens Daniël is er echter hoop, de boom met de appelvariëteitEcolette  is quasi niet aangetast, toeval of niet, en hing boordevol met rode appelen, bovendien een zeer smaakvolle appel, voor de helft Elstar, maar veel gemakkelijker te telen. Het was de eerste resistente appel van Wageningen.  De resistentie is er nog steeds in tegenstelling bv met Pinova. Spijtig dat Ecolette nog zo weinig bekend is.

   

  Enkele rassen van Hugh Ermen (Red Devil, Scrumptious, Limelight : lekker, doch gevoelig voor kanker

  Collina: goede vroege bio appel

  Ontario: late appel, goed te bewaren, geschikt voor zandgrond

  Sterrenet: best enkel hoogstam

  Schöne von Nordhausen, door de Fransen benoemd als Belle de Nordhausen. Lekkere gele appel.

  Court pendu Rosat  kleine, latere appel

  Svatava, een grote, rode Tjechische appel werd zeer lekker bevonden.

   

  En zo wandelden we van boom naar boom, elk met zijn eigen verhaal…

  Vincent gaf de opmerking dat het zeker de moeite zou lonen om alle bomen uit deze boomgaard te archiveren.

   

  Het weer zat mee, hetgeen er fijne namiddag van maakte.

   

  Werner Pauwels

   

   

   

   

      

   

   

   

   

   

   

   

  30-09-2017, 00:00 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  29-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rups groot Koolwitje

  Rups groot Koolwitje

  Het moet lukken. Vanmorgen ging het op het Velt Facebook waarschijnlijk over de rups van het geaderd witje. Net zag ik dit rupsje op het raam klimmen, beter dan op mijn kolen die er ver vandaan staan.

  29-09-2017, 14:27 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kweeperen

  Kweeperen

  Enkele dagen terug heb ik de kweeperen geoogst. Slechts 1 boom droeg dit jaar: Leskovacka of toch Leskovacz? De appelvormige kwee. Het is de meest gezond groeiende en blijkbaar de laatst bloeiende en daardoor ontsnapt aan de vorst van 19 en 20 april. Geen Vranja, Rea’s mammoth, Champion, Kramer.

  De vruchten zijn dit jaar wel extra vroeg rijp.  29-09-2017, 10:37 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
  28-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/9 Orval, Avioth

  15/9 Orval,  Avioth

  We rijden Luxemburg door naar de abdij van Orval die beneden in België ligt, niet ver van Virton. Met een charmante gidse gaan we op stap naar de ruiïnevan de eerste kerk. We steken een pleintje over met een 300 jarige zomereik, een van de reuzen van België. Ernaast ligt de kruidentuin.

  In 1132 stuurt Bernardus van Clervaux 7 monniken naar Orval. In 1793 wordt de abdij door de Fransen  totaal verwoest. Pas van 1926 begint de heropbouw.

  Middagmaal in de Brasserie  ‘à l’Ange Gardien’, vergezeld van oude Orvals. De regen kan ons niet deren.

  Het eerste gebouw is het restaurant.

  De voorlaatste en de laatste foto betreffen de gravin Mathilde bron(1076)

  Een forel viste haar verloren ring uit de bron. Zij riep "Dit is werkelijk een gouden dal", maar dan in het lLatijn: aurea vallis, Or-val.  28-09-2017, 22:18 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

  VERVOLG


  Op foto 6 zie je hoe de stenen rood gebakken werden bij de brand
  28-09-2017, 22:16 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avioth

  Avioth

  Als we naar Avioth rijden, net over de grens in Frankrijk, wacht ons een parel: een grote, nog originele Vroeg Gothische Basiliek voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. De regen is al een tijdje opgehouden.

  Merkwaardig is dat deze kerk (rond 1250), in een nu onogelijk klein dorpje, haar oorspronkelijke staat behouden heeft; een belevenis.  28-09-2017, 21:54 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  26-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een zeer fruitig weekend

  Een zeer fruitig weekend  23-24 sept.

  In maart was er een samenkomst op Hoebenschot te Lichtaart als start voor een Velt Werkgroep Fruit Kempen. Om interesse te wekken en dit bekend te maken plande ik 2 samenkomsten. Een in het kader van het kleinfruit (15/7). Zie verslag van Werner Pauwels http://blog.seniorennet.be/fruit2  op 24/7. Zaterdag was de dag voor het Grootfruit met een opkomst van meer dan 25 personen. We verwelkoomden o.a.de groep Fruitcultuur Noord Brabant met Toon Geerts, Marcel Rutten, Ger van Santvoort, Jan Zandbergen en zijn vinnige Jeanne. Op 22 okt hebben zij hun Fruitfeest te Liempde, halverwege Eindhoven en 's Hertogenbosch. Verder Jacques Bosschaerts, de pionier voor fruit bij ons met twee grote Fruittentoonstellingen begin de tachtigerjaren in het Arboretum te Kalmthout. In tegenstelling met op veel andere plaatsen is bij mij wel veel fruit te zien, ondanks de vorst van 19 en 20 april.  (-3,9° volgens het Weerstation Zoersel). Gezien  de kans op late vorst in nde Kempen ging mijn aandacht naar late bloeiers. Daarnaast  zagen velen haast 100% uitval door wormstekigheid. Toen we bij de volgeladen Ecolette kwamen viel mijn frank: hier geen wormstekigheid! Wat is de verklaring? Het werd een leerrijke en gezellige namiddag en genieten van het zonnige herfstweer.

  Op zondag hield de Velt werkgroep Menen-Wevelgem zijn tweejaarlijks fruitfeest in hun Poelenboomgaard naast een basisschool te Wevelgem. Van de twee initiatiefnemers schiet enkel nog Bart Vanden Hove over. De grote fruitkenner Pierre Demeulenaere, een jaargenoot van mij, overleed 2 jaar terug. Hij was een oudleerling (tuinbouwschool Roeselare) van Jan Heyman, stichter- voorzitter en erevoorzitter van Velt vzw. Spijtig zette Pierre niets op papier. Een vijftal jaar terug kwam er versterking, o.a. Dieter Dewitte is op vele markten thuis. Ze kregen een harde opleiding van Pierre vertelde Bart. Er was een stand van de Croqueurs de Pommes Nord, Pas de Calais, Belgique. Pierre  was destijds een van hun bestuursleden. Uit het verre Frederiksoord, Drente, kwamen Tammo Katuin (voorzitter) en Marianne van Lienden, van de Noordelijke Pommologische Vereniging. Tussen haakjes, ze hebben een uitstekend ledenblad Pomospost. Tammo gaf drie lezeingen over stoofperen.  Hij had ook nieuwe naamplaatjes voor fruitboomrassen bij, €7,5 & 8,5    De plaatjes worden met een laserprinter gemaakt .                           In de boomgaard hield Bart Vanden Hove de rondleidingen. Ik heb een pertinente opmerking: waarom hier geen halfstammen, een stuk gemakkelijker in onderhoud en evenzeer mooie of voor deze situatie nog mooiere bomen. De hoogstammen worden boven toch ook een stuk ingekort. Er lopen enkel kippen onder. Die hebben het nu wel moeilijker om in de bomen te gaan slapen!  Spijtig kennen de ambtenaren van de provincie enkel hoogstammen en zijn enkel deze toegelaten.                               Naast de eigen stand van de werkgroep met ook nogal wat vondelingen had ook Patrick Heyerick  zijn fruitstand met fruit uit de Vlaamse Ardennen. Ik was getroffen door de grootte van zijn vruchten. Goede grond, goede voeding. De werkgroep heeft in zijn bestuur ook een ferme druivenamateur met meer dan 100 rassen, Diego Nayaert. Verder was er de stand van het wijnmakerskoppel Dirk  Bulcaen en echtgenote die een gedeelte van hun wijnstokken ook op Poelenboomgaard hebben staan. Ik proefde hun zeer te genieten Johaniter en Solaris en ook een wijn van 2006 met bijvoeging van Aroniabessen.

  Mede dankzij het weer zat een goede opkomst te genieten van de fruitsappen, taarten en bio-biertjes Saison van Dupont of een Leireken.

  FOTO’S

  1. Ecolette

  2. Idem

  3. Paneel hoogstamboomgaard Poelenbos met hulde aan Pierre Demeulernaere

  4. Dieter Dewitte

  5. Links Jean Michel Dambrine van de Croqueurs N. P. de C. B.

  6. Wijnen van

  7.  Dirk Bulcaen en echtgenote

  8.. Patrick Heyerick

  9. Diego Nayaert

     26-09-2017, 00:00 geschreven door Daan

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2019
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!