Proefcentrum Pamel
Vorige maandag 6/06 hield het biologische Proefcentrum van Pamel zijn proefveldrondgang.
Binnen stonden er bakjes met 20 biologische aardbeirassen. De aanwezigen moesten deze waarderen naar uiterlijk met een 1, een 2 of een 3 als ’t minst aantrekkelijk.
Er hing een onweer boven het Pajottenland met Pamel aan de rand, zodat de regen niet teveel stoorde. En in de plastiektunnels stonden we droog.
In de eerste serre staan de twintig rassen aangeplant. De evaluatie gebeurt op basis van opbrengst, vruchtsortering, vruchtgewicht, brix (suikergehalte) en hardheid.
In een tweede tunnel heeft men op 4 verschillende data geplant. Men tracht de optimale datum voor een bepaald ras te vinden. Later planten zorgt in de regel voor het vroeger in productie komen, meer klasse 1, doch minder productie per plant.
In een volgende tunnel zoekt men naar de beste plantafstand (40, 33, 25 en 20cm)
Tenslotte is er de tunnel met verschillende bemestingstijden en hoeveelheden.
Bij de frambozen gaat het over de bestrijding van de taxuskever. Onder de vangplankjes mag je de kever niet dooddrukken want dit schrikt andere af. Dus afvoeren en elders vernietigen. Er worden vallen getoond en men heeft het over de primula, sleutelbloem als signaalplant. Die worden het eerst aangevallen.
Terug binnen volgt de uitgebreide beoordeling van 5 rassen met potentieel.
De twintig rassen zijn nu benoemd en kunnen verder gekeurd en geproefd worden.
Bij mij vielen de rassen Rumba, Dely, Candiss en Sibilla het meest in de smaak. Yves Hendrickx, de directeur van het Centrum merkte op dat Rumba en Dely niet voldeden voor de beroepsteelt, Candiss, een ras uit Californië wel, alhoewel het er in de lente maar zwak bijstaat. Sander, de jongste onderzoeker, had het voor Sibilla.
Bij de receptie zag ik PUUR, een licht, nieuw, trappistenbier van La Trappe: 4,7 alc.
FOTO'S
Bekoorlijke vruchten
Idem
Rumba
Idem
Dely
Candiss
Sibilla
Idem
Puur, het nieuwe bier, 4,7 alc van de Trappisten van La Trappe
08-06-2016, 22:07 geschreven door Daan
|