Fruit 2
Inhoud blog
  • Rouwregister Daniël
  • overlijden Daniël
  • laatste blog van vake: De oorsprong der appelen

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn meer dan 50 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren. Doch de wereld is groter dan de tuin. Daar is eveneens veel te zien en te beleven.





    29-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VELT, De Pionier

    Een geschiedenis van de biologische landbouw in Vlaanderen aan de hand van de absolute pionier: de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren van 1973 tot 1995

     

    Dries De Wilde

    Masterproef voorgelegd voor het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis  Universiteit Gent

    Academiejaar 2015-2016

    Gisteren bezorgde Dries mij zijn thesis. Hij schetst de Velt in het kader van de ontwikkeling van de Bioteelt. Een hele opdracht, als eerste die zich waagt op dit terrein. Hij behaalde 15/20. Proficiat! Daarbovenop mag hij een artikel schrijven in de wetenschappelijke tijdschriften Brood en Rozen en in de Journal for the history of environment and society. Velt zijn bekendheid zal hierdoor sterk toenemen in de wetenschappelijke wereld.

     

    Als stichtende en enige landelijke secretaris was de beschreven periode voor mij een boeiende tijd in mijn levensloop. Als beheerder van Velt tot 2002 heb ik veel meegemaakt, ten goede en ten kwade. Dat is het leven in een vereniging. Ik zou het niet hebben willen missen.

     

     





    29-09-2016, 21:12 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    28-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gembloux

    Gembloux  zo. 25/09

    In 1979 is prof Populer begonnen met de aanplant.

    Het was een hele tijd geleden dat ik Gembloux kon bezoeken en de mogelijkheid doet zich met jaren onderbreking voor.

    Voor de geleide wandeling in de voormiddag waren er twee grote groepen

    Onze groep had Marc Lateur zelf als gids.

    Eerst bezochten we de agroforestrie weide met hoogstambomen op 20 m afstand van elkaar. Marc laat zoveel mogelijk natuurlijke vertakking toe. De afscherming tegen vee is zodanig dat de koeien onderaan nog het gras tot bijna tegen de stam kunnen eten.

    Op een volgend perceel konden we de natuurlijke groei en vruchtbaarheid van de RGF rassen bekijken. Ik onthoud dat Marc de smaakkwaliteit van de Cwastresse appel onderlijnde. Hij maakte ons ook attent op een nieuwe schimmelaantasting:iets rozige vlekjes op de schil. Ze deden mij denken aan de stippen op de vruchten van de Limlight appelen in de blog van enkele dagen geleden. Een iets later stadium of waren het toch beschadigingen door wantsen? Om dit perceel te onderhouden lopen hier Engelse Shropshire schapen. Die knabbelen niet aan het hout, hoogstens eten ze wat bladeren weg.

    Tussen haakjes in Gembloux houdt men het bij de natuurlijke teelt. Aldus kan men beter de kwaliteiten en de gevoeligheden van de diverse rassen beoordelen. Er wordt dus niet behandeld noch klassiek of zoals in de bioteelt.

    Het perenperceel ligt dan weer dichter bij het hoofdgebouw. Poire Gros is een interessante bakpeer. Comtesse de Paris heeft wat schurft. Doyené de Comice is geen peer voor de natuurlijke teelt wegens de takschurft. Ook Beurré Hardy is er gevoelig voor. Bec d’Oie zou een interessante peer zijn.

    We gingen ook even het perceel druiven bekijken. Dit jaar was minder dan vorig jaar. Ik zag één Amerikaans ras, echter zonder vruchten. Men zou het ras Reliance eens moeten testen, roze bessen, lekker, later wat Foxysmaak.

    Op een ander perceel toonde Marc de Golden Delicious: zonder bladeren en vruchten. Een ander voorbeeld was de Rubinola: rode vruchten, echter zeer weinig bladeren: de vroegere schurftresistentie is er doorbroken. Gelukkig is dit nog niet het geval met mijn Rubinola.

    In het gebouw was er een zeer fijne stand. Buiten was er een tent met eigen zaailingen ondere nummer, zeer attractief; haast allemaal appelen met een rode vruchtschil.

    De enter van dienst was iemand van Virton. We leerden van hem een verbeterde chipbudding. Niet alleen onderaan maakt hij een kleine insnede maar ook bovenaan, zodat het oog daar ook beter vergroeit. De naam : geule de brochel: bek van een snoek.

    Ook vernam ik nog dat de Malus silvestris uit de Vlaamse en Waalse bossen allemaal verzameld zijn en aangeplant te Graine (onder Virton).

    FOTO’S

    Marc Lateur

    Hoogstam in de Weide

    Idem

    In de kinderwagen en al verlekkerd op een appel

    Cwastresse Double

    Nieuwe schimmelziekte op een Pépin d’or de Bovelingen

    Idem

    De pomme poire, een appelvormige peer.

    Rubinola, haast bladerloos door de afgevallen schurftbladeren.Voordien was Rubinola een resistente vrucht. Aan de boom zijn nog enkele schurftbladeren te herkennen.



















    28-09-2016, 20:18 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Nestkast voor de steenuil met verlengde buis om de boommarter weg te houden.

    Marc bij een nieuwe proef om met de behulp van de lamp erboven de nachtelijke fruitmotten weg te vangen. Men zoekt naar een lijmstof om enkel deze vlindertjes weg te vangen.

    Affiche

    Idem

    Idem (plus de 1100 poires Belges)

    Reinette de Waleffe, een van de laatste RGF rassen.

    Cwastresse Double

    Eigen zaailing onder nummer

    Idem

     



















    28-09-2016, 20:05 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    27-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grand Champion

     

    Grand Champion

     

    Vandaag de Grand Champion peren geplukt.

    Mijn boom werd geplant in 1963. De onderstam ken ik niet. Ik schat de hoogte +/- 4,5m. Hij groeit opvallend gezond. De vruchtbaarheid is niet zeer groot, maar hij staat ook wat afgezonderd ver van andere peren. Ik vind het een zeer gezonde en zeer lekkere peer. Evenwel is deze peer blijkbaar zeer zeldzaam aangeplant. Zij verdient veel beter.

    Gegevens uit de literatuur:
    A russet sport of Gorham which originated in the W.F. Shannon orchard in Hood River, Oregon, in 1936. Fruit resembles Gorham in size, and form. Skin very smooth, deep gold in color, overspread with uniform 'cinnamon' russet. Attractive. Very resistant to friction and pressure bruising. Flesh white, fine, juicy, buttery, but somewhat firmer than Gorham in texture. Sweet, rich, vinous flavor, rates among the best in dessert quality. Appears to keep a little longer than Gorham. Tree identical with that of Gorham in vigor, form productivity, and blight  (bacterievuur) susceptibility. Grand Champion appears outstanding among comparatively new pear varieties. -- H. Hartman 1959.
    Grand Champion (PI 541197).-Originated in Hood River, Oregon, by W.F. Shannon. Introduced in 1943. Plant patent 585; 18 May 1943; assigned to Stark Brothers Nurseries & Orchards Co., Louisiana, Missouri. A russet sport of Gorham discovered in 1936. Fruit: skin overspread with attractive golden russet, does not show bruises; flesh white, juicy, flavor spicy; dessert quality good; keeping quality good, storing well until late December; ripens about 2 weeks after Bartlett. Tree: blooms late; identical to Gorham. Late blooming, precocious, heavy bearing, susceptible to fire blight. -- Brooks and Olmo Register of Fruit and Nut Varieties, 1950.

    Joan Morgan ‘Book of Pears’ :

    Grand Champion blijkt een bruine mutatie van Gorham ( 1910 Geneva , New York state) in de staat Oregon VS. ‘more handsome, covered in fine golden russet, often appearing richer eating quality.’

    FOTO’S









    27-09-2016, 22:19 geschreven door Daan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    26-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jardin du Luxembourg

     

    NBS  Zomertoer 2016

    Een stukje Loire tussen Tours en Orleans

    23 – 28 augustus

    Vandaag staat de Jardin du Luxembourg op het programma, eerst de fruittuin en daarna de verkenning van het park.

    De huidige fruittuin vindt zijn oorsprong in de fruitcollectie van het vroegere klooster der Karthuizers. Die hadden veel baat toen een boomkweker zich bij hen in 1640 aansloot. Hij legt een boomkwekerij aan. Zo werden in 1712   14 000 fruitbomen geteeld. Met de Franse revolutie wordt het klooster opgeheven. Gelukkig krijgt de Jardin des Plantes van elke variëteit 2 bomen toegewezen. In 1802 beslist Chaptal, minister van Binnenlandse Zaken er terug een kwekerij aan te leggen. Vanaf  1809 worden er gratis openbare cursussen fruitteelt gegeven door tuiniers van het park. Jules-Alexandre Hardy doet dit van 1816 tot 1859. Van hem komt de Beurré Hardy.

    Vandaag telt de boomgaard meer dan 600 variëteiten appel en peer. In het totaal staan er net geen 1000 rassen. Men kweekt er in leivormen: enkelvoudige en dubbele U’s tot espaliers en dubbele palmetten en zelfs in een bootvorm.

    Dra was Johan Baecke van Balen, specialist ter zake, in druk gesprek gewikkeld met de hoofd-tuinier gids! Misschien wordt hij aangeworven als buitenlandse expert?

    Alle fruit is zorgvuldig in zakjes ingepakt tegen mogelijke beschadigingen. Het komt op tafel in de Senaat die gevestigd is in een gebouw verder in de tuin. Ook op grote tentoonstellingen zijn ze met een prachtige fruitstand aanwezig.

    Ik had de indruk dat de bomen te lijden hadden onder bodemmoeheid na al die jaren op dezelfde plaats. Betere compostverzorging en het gebruik van gesteentemelen als basalt – en lavameel zouden wellicht verbetering kunnen brengen?

    Met gids maken we daarna een wandeling door het grote park. We komen voorbij de bijenhal, merkwaardige bomen, bloemengroepen en hier en daar een beeld, o.a. een kopie van het Vrijheidsstandbeeld van New York van Bartoldi. We lopen zoveel mogelijk in de beschaduwde dreven, want het is warm. Voor de orangerie staan oude appelsienbomen en aanverwante in grote bakken. De toegang tot de senaat is afgesloten en bewaakt.

    Het is nog een flink eind rijden naar het hotel Kyriad Tours Sud.

    FOTO’S

    Inleiding

    Kaki met vruchten (Plaqueminier  Dyospiros kaki, variëteit Costata, rijp eind november)

    Verte Longue Panachée

    Johan Baecke

    Bijenstand   Vanaf 1856 stond er een bijenhal in het park

    Het vrijheidsstandbeeld van New York. Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1900 schonk de beeldhouwer August Bartholdi dit beeld dat in 1906 een plaats kreeg in de Jardin du Luxembourg.

    Senaatsgebouw

    Het Pantheongebouw in de verte.

    Afscheid



















    26-09-2016, 00:00 geschreven door Daan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!