Gorinchem – Woudrichem
Met de Vereniging Oostindische Compagnie
Kamer Antwerpen 17/06
Geleid door voorzitter Paul Koop
In Gorinchem of Gorkum, zoals de stad meestal genoemd wordt komen de grote rivieren de Maas en de Waal (Rijn) en de kleinere Linge samen en vormen samen de Merwede.
Ik heb mij steeds afgevraagd hoe dat eigenlijk met die grote stromen in elkaar zit. Op Nederlands grondgebied heeft de Rijn zich gesplitst: een arm loopt over Arnhem en wordt verder de Lek die naar Rotterdam stroomt. De tweede Rijnarm stroomt over Nijmegen en wordt de Waal. In Woudrichem komt er een tak van de Maas bij en iets verder in Gorinchem de kleine Linge. Ze vormen samen de brede Merwede. Iets voorbij Gorichem zal de Merwede zich splitsen in de Beneden Merwede die tenslotte Rotterdam zal bereiken en de Nieuwe Merwede langs de oostkant van de Bieschbos. De tweede arm van de Maas (Bergse Maas) omsluit de Bieschbos aan de westkant en samen met de Nieuwe Merwede wordt dit de Amer en verder het Hollands Diep met de Moerdijkbrug op de autoweg naar Rotterdam. Rij je van Breda naar Utrecht dan rij je bij Geertruidenberg over de Bergse Maas en in Gorinchem over de nog ongesplitste Merwede.
We maakten een wandeling door Gorinchem, een historisch vestingstadje dat een rol speelde in de geschiedenis. Denk maar aan de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden (1568-1648). De watergeuzen (1572) onder aanvoerder Lumey, vermoorden 17 geestelijken en 2 lekebroeders, de martelaren van Gorkum, heiligverklaard.
Na de wandeling door het centrum, met nog enkele historische gebouwen, hadden we ons middagmaal met asperges naast de sluis van de Linge. De waterpoort van ernaast is nu heropgebouwd in de tuin van het Rijksmuseum van Amsterdam. Vorig jaar heeft men op de vroegere plaats een paar Koreaanse beelden geplaatst ter herinnering aan de schipbreuk op de Koreaanse kust in 1653 van Oostindiëvaarders. 36 van de 64 man van de Sperwer overleefden en werden gevangen gehouden. Een van hen was de Gorkumnaar Hendrick Hamel. Na 13 jaar wist hij met nog 7 anderen met een kleine boot te ontsnappen en Japan te bereiken. De Verenigde Oostindische Compagnie vroeg hem zijn belevenissen neer te schrijven. Hij beschreef tevens het land en volk van Korea en in 1668 kwam het ‘Hamel Journaal’ uit in het Nederlands, Engels, Duits en Frans en werd een groot succes. Aldus werd Korea bekend in het westen.
FOTO’S
Kerk
Poëtische tekst die herinnert aan de ontsnapping in 1621 uit slot Loevestein in een boekenkist van Hugo de Groot, humanist, schrijver-dichter, rechtsgeleerde en theoloog.
Gids Paul Koop, de man rechts
Het vroegere stadhuis, thans museum.
Oud weeshuis
De Doelen, huis van de schutterswacht
Mondingdsluis van de Linge
Koreaanse beelden
Uitleg








|