Volkskundemuseum Augustijns Wuustwezel
Met Landelijke Gilde Halle-St. Antonius (21/3)
Dankzij deze vereniging maakte ik de vorige keer kennis met het enige museum elektriciteit te Pulderbos (op de vorige blog http://blog.seniorennet.be/fruit klik in de rechter marge op 8/12-14/12 of vul bij zoeken links Pulderbos in)
Ik kende voordien geen van beide.
De Augustijns waren vroeger wagenmakers. Jan (°1931) besefte dat de stiel achterhaald werd door de technische vooruitgang. Daarom schakelde hij in 1954 over op schrijnwerkerij en werd de stichter van de keukens en aanverwante Augustijns, een bloeiend bedrijf met 70 werknmers met zijn zoon Jef aan het hoofd.
Hijzelf ligt aan de basis van het volkskundemuseum en is onze enthoesiaste gids. De basis vormde het eigen materiaal van vroeger.
Dit sprak mij aan want mijn grootvader was de smid van het gehucht De Reiger te Ichtegem. Naast hem woonde zijn broer en deze was de wagenmaker. Beiden stierven met 3 weken verschil in 1898. Mijn vader als oudste van 4 was toen pas 9 jaar oud. De weduwe van mijn grootnonkel trok met haar 8 kinderen (7 dochters en 1 zoon) naar Ontario in Canada. Alle contact ging verloren tot mijn dochter Veerle in Vancouver een mailtje kreeg van Chhristine Willaeys uit London, Ontario: ‘Zijn wij familie’ ? Jan toonde ons hoe vroeger de wielen gemaakt werden: in de dom waardoor de as stak kwamen de spaken van het wiel. Rond dit wiel kwam de ijzeren band. We zien de toestellen waarmee deze bewerkt en geplooid werd.
Voordien had hij al de aandacht gevestigd op een autentieke vrachtwagen met vervoerstoelating.
De machtige woonwagen, precies pikslinternieuw, was ooit de wagen waarin Jean-Marie Pfaff tijdens zijn kinderjaren woonde!
Er is heel veel te zien.
FOTO’S
1. Volkskundemuseum
2. Augustijns
3. Jan Augustijns
4. Wij luisteren
5. Hoek met volksdevotie
6. Wagen
7. Keuringsplaat voor de wagen
8. Melkkar naar en van de melkerij
9. Hoek met zitruimte. Let op de ronde tafels met plaat in het midden. Die zag Jan in China. Daar komen veel schotels op de plaat die men draait om zich te bedienen.
|