KWEEPEREN
Vorige week de kweeperen geplukt. Vooral voor Vranja en Rhea’s Mammout was het hoogtij. Meerdere waren al gevallen en begonnen snel te rotten. Vruchten die volledig in de schaduw hangen vertonen veel zwarte vlekjes.
Deze rassen dienen vlug verwerkt te worden.
De appelvormige kwee’s Leskovac zijn duidelijk later, groeien gezonder en bewaren langer.
De kwee Champion, die nog altijd herstellende is van de verwoesting door lodgebroken koeien is ook een gezonder groeiend ras.
In verband met de zwarte vlekjes heb ik ‘Plantenziekten’ van A.Hallemans geconsulteerd.
Diverse schimmels w.o. Septoria, Phyllosticta en Diplocarpon (Fabraea stigmatea). De meest voorkomende schimmel is Diplocarpon (Fabraea) maculatum, die behalve kwee ook peer en mispel aantast. Op de bladeren ontstaan donkerbruine, ronde vlekjes, die samenvloeien tot grote, onregelmatige vlekken. Zieke bladeren vallen af en kan overvloedig zijn. Op de kweeperen zelf ontstaan menigvuldige, donkerte, kringvormige vlekken. De schimmel overwintert op afgevallen bladeren.
In een droog, zonnig voorjaar als dit jaar zijn de schimmelaantastingen duidelijk minder. Mijn appelen zien er dan opmerkelijk beter uit wegens veel minder aantasting door schurftschimmels. Toch vormde de voorbije regenperiode een begin van regenvlekkenziekte, donkere, min of meer afwrijfbare vlekken op sommige rassen; enkel een aesthetisch probleem, verder geen invloed op de eetkwaliteit.
FOTO’S
Vranja’s en Mammouths
Idem
Idem
Idem
Laskovacs
Idem. Bemerk ook de enkele Champions
Dhampion
Idem
|