Schildehof
Wandeling met de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging 20/9
De ‘zotte’ baron Van de Werve stierf in 1924 zonder directe erfgenamen. De vele gronden gingen naar een immobiliën maatschappij. De gemeente kocht het kasteel en het rondom gelegen domein (42 Ha). In 1954 verkocht de gemeente het kasteel voor 400.000BF ter afbraak.
De Orangerie stond te verkommeren. Schilder Leon Lommaert wist begin de jaren 1970 enkele mensen warm te maken om het dak te herstellen en zo te behoeden voor verder verval. Jeugdige natuurliefhebbers poogden in de vroegere tuin een tuintje aan te leggen op een door Japanse knoop overwoekerde plaats; onbegonnen werk.
Nadat de ‘Vrienden van de Biologische Land - en Tuinbouw Voorkempen’ in 1973 gesticht was, rijpte bij de heer Leon Lommaert en voorzitter Jos Ratinckx de idee voor de Dodoenstuin. Vele vrijwilligers hielpen de vroegere kasteeltuin, die haast een bos was geworden, opslagvrij te maken. De worsteling tegen de Japanse knoop zou nog jaren doorgaan. Het jaar daarop kon de ‘Vereniging Ecologische Land en Tuinbouw vzw Antwerpen-Voorkempen’ de Dodoenstuin inhuldigen met een monument voor Rembert Dodoens van de hand van kunstenaar Antoon Luyckx °1922.
De rest van het domein is nu natuur-wandelgebied. Bij de aanleg van de Antwerpse Waterwerken werd een gedeelte langs het Schijn opgehoogd met het uitgegraven zand. De kleine Plevier kwam er einde der 60 tigerjaren op het zand broeden. De eieren werden gewoon in een kuiltje in het zand gelegd, zo goed als geen nestmateriaal. In die jaren gebruikte de gemeente een andere plaats als stortplaats.
Voor het onderhoud van het domein gebruikte men eerst ezels, doch die verstoorden de vogels. Ook Gallowaykoeien zijn in het voorjaar niet bruikbaar omdat ze in het riet de nesten van de kleine karrekiet vertrappelen. New Forest Ponny’s zijn nu het alternatief.
Er was nog een andere groep op pad onder leiding van Karl Hellemans. Ze stonden net bij een drietal jonge, geschubde inkzwammen. Ik kon mijn ervaring vertellen. Na het consumeren van jonge inktzwammen dronken we de volgende dag een gewone pils.
Ik voelde mijn hart hervig kloppen, en ik moest Aleide bijstaan want zij verloor even het bewustzijn. Onze gids waagde zich niet in het natste gedeelte van De Pont.
Na de wandeling gingen we nog een kijkje nemen in de huidige Dodoenstuin. De voornaamste aanwinst dit jaar is de aanleg van de Longman. De idee komt uit de Kew Gardens van Londen. Medicinale kruiden en planten worden geplant op de plaats waar ze in het lichaam werkzaam zijn. Nu is alles hoog opgeschoten en zijn enkel gedeelten te herkennen (foto’s).
Ik verwijs naar de blog ‘Een healing Giant’ van 3/6/2015 Bekijk vooral de video’s. Klik op de link
https://www.youtube.com/watch?v=uImfDDJTxSI
Enkele vrijwilligers hebben er een eigen tuin, de ene al beter onderhouden dan de andere.
Op de achtergrond zie je de Orangerie met ernaast de boswachterswoning
Ook een foto v/h Dodoensmonument
|