1.01.2016 BFV ziet vraag en aanbod biofruit geleidelijk groeien
De boodschap ‘bio zit in de lift’ hoeft niet altijd van BioForum Vlaanderen te komen. In het driemaandelijks tijdschrift BFVision meldt de Belgische Fruitveiling dat de vraag naar biologisch fruit nog stijgt. Dit biedt naar verluidt mogelijkheden om zonder schaalvergroting een leefbaar bedrijf uit te bouwen. Een forse, ongecontroleerde uitbreiding acht de veiling niet wenselijk omdat het evenwicht tussen vraag en aanbod broos is. Bij BFV is het aanbod zeer geleidelijk gegroeid. In 1999 besloten vijf hardfruittelers uit het Hageland hun bedrijf naar bio om te schakelen. Momenteel zijn ze met acht, wordt er 105 hectare biologische appels en peren voor BFV geteeld en zijn er opnieuw twee bedrijven die de stap zetten.
Bijna alle Belgische warenhuizen verkopen biologisch fruit van de Belgische Fruitveiling. De vraag blijft langzaam maar zeker toenemen. Spectaculair is deze stijging niet zodat een forse uitbreiding van het aanbod de markt kan verstoren, “temeer omdat de uitvoer van bio-appels vanuit België beperkt is”, schrijft BFV in zijn ledenblad.
Meer groeimogelijkheden zijn er op de markt voor industriefruit. De vraag naar biologische appels voor verwerking zit al jaren in de lift. Steeds meer verwerkers starten met productielijnen voor bio of voor babyvoeding met biofruit als grondstof. Momenteel bevoorraden zij zich ook vanuit het buitenland. BFV zoekt uit hoe hier in de productie op ingespeeld kan worden.
Ook de vraag naar biologisch geteelde peren zit in de lift dankzij de mogelijkheden voor export. Nu reeds is meer dan de helft van de biologische conference-peren bestemd voor uitvoer. De bestemmingen zijn Nederland, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Spanje. “De vraag is zeker dit jaar groter dan het aanbod, waardoor we reeds eind januari uitverkocht zullen zijn”, aldus BFV.
Ondanks het groeipotentieel waarschuwt de veiling voor euforie. De teelt van bioperen is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn problemen, zoals wantsenschade, waarvoor er nog geen pasklare oplossing is. In de biologische fruitteelt kunnen immers geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet worden. De opvolging van ziekten en plagen vraagt meer opvolging en vakmanschap, de onkruidbestrijding moet mechanisch gebeuren en het dunnen van de vruchten manueel. Financieel is er de uitdaging om de periode van omschakelen te overbruggen. De eerste drie jaren kan de oogst nog niet als bio verkocht worden.
Bron: BFVision
|