Een Reinettenjaar
Dit jaar, 2016 was een topjaar voor Reinetten en aanverwanten. Vooral de Boskopen droegen als nooit tevoren.
In een verloren hoek heb ik al 30 jaar een Court Pendu en een Karmijn de Sonnaville staan. Die droegen zo goed als nooit. Vorige winter had ik ze wel wat bijgesnoeid.
Mijn verwondering was groot toen ik laatst die kant opging om te rapen en te plukken. Aan beide bomen veel mooie, grote appelen. Nog meer aan de Court Pendu. Als er vroeger vruchten waren, waren die beduidend kleiner. Dit jaar was er een veel betere bestuiving.
Info van de
Stichting Fruit yn Fryslân
Wij kennen de Schone van Boskoop als Goudreinette, maar wisten jullie dat er voor de Boskoop ook al verschillende appels Goudreinette werden genoemd? Deze Golden Reinette (Engelse naam) is er eentje van, die in heel Europa heel veel verschillende namen kreeg, een teken dat de appel overal werd aangeplant vanwege zijn kwaliteiten. Het is een lekkere sappige appel, die lang bewaard kan blijven en ook als keukenappel geschikt is. Tegenwoordig is deze appel in Nederland erg zeldzaam.
Deze Kasseler Reinette komt uit dezelfde categorie, ondanks zijn naam was hij in west- Europa ook bekend onder de naam "Hollandse Goudreinette". Werd 250 jaar geleden al beschreven.
Ook al zo'n lekker smakende appel die erg zeldzaam is geworden.
Wist je dat er wel 250 verschillende Reinettes zijn beschreven? De naam Reinette is afgeleid van "Reine" (koningin) en verwijst vaak naar laat-rijpende, goed bewaarbare appels met een edele smaak.
FOTO’S
De vruchten liggen door elkaar. De grotere zijn Karmijn de Sonnaville. Ze zijn hoger en hebben een tikkeltje meer kleur.
Golden Reinette (Friesland)
Kasseler Reinette (Friesland)
|