Brugge en Omstreken
27/8 met Okra Zoersel
Marc, die we leerden kennen op de vorige uitstap naar de Eifel was weer chauffeur en Willem Verhoeven van de Stille Kempen gids. Marc zal de bus door menige nauwe plaatsen loodsen.
Ontbijtkoek en 1 koffie op De Ster te Beveren. Daar we te vroeg waren kregen we eerst een extra ritje door het Zoete Waasland. Willem vertelde over het Sigmaplan om de Schelde te bedwingen. Met de zware Noorderstorm met dijkbreuken van 1 februari 1953 liep de streek onder water. In 1570 was er al de Allerheiligenvloed geweest.
Daarna naar West-Vlaanderen en een korte wandeling in Damme. Zie de foto’s. Even tot in de haven van Zeebrugge. Nevel verhinderde het zicht op Blankenberge. Middagmaal te Lissewege. Naast de kerk staat het standbeeld van Willem van Saeftinghe, lekenbroeder van de toenmalige abdij Ter Doest. Die Willem vocht in de Gulden Sporenslag van 1302, sloeg met zijn goedendag de franse aanvoerder, Robert II van Artesië van zijn paard en doodde hem met zijn zwaard. Verder naar Ter Doest met als enig resterend gebouw van de vroegere cisterciënzerabdij (stichting 1106), de enorme Tiendenschuur: 50,5 m lang, 23,75m breed en 30,75 m hoog. Het hout van het gebinte werd gekapt tussen 1370 en 1385. Op het grasveld buiten staan een aantal kunstwerken van de Beeldenroute van Lissewege; enkele jaren geleden al bezocht met Art Fan van de Zoerselse kunstenaar Charles Pauwels, in januari overleden. Hij wordt herdacht in het laatste Zoerselmagazine. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal beelden van Irénée Duriez, dorpsgenoot van Ichtegem, mijn geboortegemeente, terug te zien.
Willem had gezorgd dat wij met de bus mochten uitstappen achter de Hallen met het Belfort. Gewone bussen mogen Brugge niet binnen. Willem gidste de moedigen, die de 32° trotseerden naar de Burcht met het stadhuis, de vismarkt en naar de O.L.Vrouwe kerk, gedeeltelijk toegankelijk. Voor het andere gedeelte met o.a. het praalgraf van Maria van Bourgondië en de madonna met kind van Michelangelo, het enige beeld van hem buiten Italië, dien je te betalen. Het beeld werd gekocht door de brugse koopman Jan van Moeskroen en in 1514 aan de kerk geschonken. Met zijn vieren gingen we nog een eindje verder een kijkje nemen in het Begijnhof. We passeerden de brouwerij ‘De halve Maan’ wier Straffe Hendrik ik zeer kon waarderen.
Op de terugweg nog een koffietafel in ‘De Schuur’ te Bazel.
FOTO’S
1. Stadhuis van Damme
2. Jacob van Maerlant, ca 1235 – ca 1300. Vestigde zich in Damme. Was onze voornaamste Middeleeuwse dichter en schrijver in de volkstaal, het Middelnederlands. “Ende omdat ik Vlaminc ben”.
3. De bekende molen van Damme
4. De Damse vaart richting Sluis.
5. Straffe Hendrik van de Brugse brouwerij ‘De Halve Maan’
6. We parkeren aan het restaurant naast het middeleeuws vaartje.
7. Gewelf schuur Ter Doest
8. Zijgevel
9. Beeld van Irénée Duriez van Ichtegem
|