In mei leggen alle vogels een ei dus als ik mijn eitje nog kwijt wil, moet ik me haasten want de maand zit er weeral bijna op!En dat eitje is eigenlijk een reuzengroot ei om trots op te zijn want het gaat over onze 4 kleinkinderen, de trots van onze zoon en schoondochter!
Zaterdag hadden ze hun jaarlijks schooloptreden en daar wil je als grootouders niet ontbreken…en we waren niet de enigen die vonden dat hun schatten het best wel goed deden en er schattig of schalks bijliepen…
Voor de kleinzoon was het zijn laatste optreden in de lagere school want in september start hij in het college… De omi en opi langs de andere zijde waren er gewoontegetrouw ook en de twee oma’s vonden dat het toch allemaal zo snel gegaan is.. Met weemoed dachten we terug aan dat eerste grootouderfeest van de kleinzoon en nu wordt hij er in sept al twaalf… Er lopen gelukkig nog drie zussen school zodat we nog voor zo’n drie jaar zoet zijn ….maar toch.. ze worden zo groot...
Grote zus Esmée was -zoals we van haar gewoon zijn - weer de elegantie zelf op de bühne .Haar dansje bracht ze zelfverzekerd met een lach en sierlijk alsof ze het elke dag doet. Met haar 10 jaar staat zij al op de onderste trede van de puberteit en is zich stilaan bewust van haar “charmes“. Onze tweeling kan je niet met elkaar vergelijken. Maura -de grootste van de twee - is wat onzekerder maar zo schattig en lief terwijl haar zus het podium opkomt en terug verlaat zonder haar zonnige lach te verliezen…Je kan het zien dat ze alle drie al een paar jaar turnlessen volgen, de bewegingen vloeien uit hun jonge lijfje…
Het verwondert jullie dan ook niet dat oma en de twee opa’s aan het filmen en foto shooten gingen, denk ik …Die beelden wil je vastleggen en blijkbaar denken de andere ouders en grootouders precies hetzelfde over hun oogappels…
Tussendoor hebben we de schoolkas wat gespijzigd door wat drankjes en ijsjes te kopen en deel te nemen aan de tombola …En de weergoden waren met ons want het bleef droog , zonnig al waaide er wel een fris windje…
Hier onze tweeling aan het dansen..
.
Grote zus in actie
Grote broer neemt gans dat gedoe met een zekere nonchalance erbij..
En zo zwaait hij zijn laatste optreden in zijn school uit...maar heeft blijbaar iemand anders in het oog dan de oma's en de opa's
‘Avonds moesten we dan naar de dochter omdat de schoonzoon een andere deur stak en dat mochten we meevieren met een etentje samen met de andere opa en de kids natuurlijk..
Neen , over het weekend hoor je mij niet klagen..vandaar dat laatste mei-eitje…
Ik om daar juist van de blog van Ani en las haar bedenking van wonen.. Ik heb al een tijdje in het snotje dat ik een zielsverwante gevonden in haar want ik zou het niet beter kunnen beschrijven. Je kan haar lezen door op haar link links van mijn blog te klikken daar vind je haar staan.
Ik zou het niet beter kunnen beschrijven Ani. Dat gevoel heb ik ook .." ce plat pays qui est le miens.." en dat gevoel krijg ik nooit in een stad. Sommigen vinden het platte land "te dicht bij mijn bed " omdat iedereen iedereen kent..daar heb ik geen last van want je bent ook hier nog steeds de baas wie je wel of niet toelaat in je wereld .. Ik voel me niet gelukkig in een massa die je opslorpt en waarin je verloren geraakt..Die drukte van de stad is niet mijn ding.. Je zal me ook nooit aan zee vinden op zondag of op feestdagen.. wegens te druk.. Ik wil ruimte, lucht, rust, het geluid van vogels, het ruisen van de bomen de geur van groen ,van den buiten... Ik geniet van de " goeiedag" van buren ,van de fietsers die voorbijkomen en even knikken... het geeft je een gevoel van ..ja van wat? Van niet zomaar opgeslorpt te zijn in de anonimiteit, in de massa ,van een nr te zijn tussen die anderen die je onverschillig voorbijgaan...
Huizen , gebouwen, mastodonten van hedendaagse woonkernen... neen ik ruil ze maar al te graag in om te genieten van mijn dorp, mijn tuin, mijn omgeving en de mensen die nog zin hebben om met iemand te praten ...Maar ja, iedereen is verschillend en maar goed ook want moest iedereen op de buiten willen wonen dan zou het ook hier weer te druk worden ..
Nog een fijne zondag en kies voor de goeden hé, heb ik al een uur geleden gedaan...
Afgelopen week had ik een discussie met iemand over of we nu liever op het platteland of in de stad wilden wonen en waarom.
Sommige mensen vinden het heerlijk om in een grote stad te wonen en moeten niet denken aan de stilte op het platteland en andere mensen (zoals ik) zouden absoluut niet middenin de stad willen wonen.
Beide opties hebben natuurlijk hun voor- en nadelen en ik denk dat het ook wel meespeelt of je in de stad bent opgegroeid. Wat vinden jullie bloggers? Waar wonen jullie het liefste en waarom? En wat mis je wél op die plek waar je woont? Brand los, ik ben benieuwd
Mijn opinie?
Op het platteland is het rustig is er weinig verkeer en veel groen waardoor het er aangenaam is om te wandelen of te fietsen. Daarom zeg ik absoluut het platteland. Ik ben opgegroeid in een dorp, vind een stad leuk voor één dag, maar moet zo snel mogelijk terug naar mijn eigen plekje.
Ook nu woon ik in een dorp op 25 minuten rijden van de stad maar ook op amper 100m van een heel groot bosgebied af. Ik heb ruimte nodig om te ademen en ook wil ik de natuur om me heen . Als ik in de stad kom, stinkt het daar, ik hou niet zo van de drukte om me heen.
In het buitenland heb ik jaren ( noodgedwongen) in de binnenstad gewoond, maar daar kan ik nu niet meer aarden. Hoewel ik het heerlijk vind om een dagje naar de stad te gaan, wil ik daarna graag weer naar mijn huis toe naar in mijn heerlijk rustig dorp. Ik mis het slenteren door de vele mastadonten van winkels niet en heb niet bepaald nood aan terrasjes en bioscopen op loopafstand. Begin jaren 2013 jaar publiceerde Test-Aankoop een studie waaruit blijkt dat stedelingen meer kans lopen op kanker van de luchtwegen dan plattelandsbewoners. Oorzaak: de luchtvervuiling. Een mens zou van minder schrik krijgen als je dat hoort. Moeten we ons zorgen maken? Mmm, zeg dat wel.
Ik las " dat je in de stad minder kans hebt op Alzheimer! De reden is simpel: in de stad word je voortdurend intellectueel gestimuleerd, terwijl oudjes op het platteland soms gewoon op hun dood zitten te wachten zonder hun verstand nog te gebruiken. Die zijn al dood, maar ze weten het nog niet".
Hallo, alsof wij buitenmensen intellectueel op onze honger blijven zitten!! Ik vind het toch wel ver gezocht! Sommigen schermen toch zo graag met het labeltje "intellectueel" om hun keuze voor de stad te staven... Ach, als hen dat content maakt voor mij geen probleem.. ik voel mij hier niet gepaald " afgestompt"!!
Neen, zolang ik mag en kan, blijf ik voor " den buiten" kiezen ik ben er geboren en opgegroeid en voor mij is het " mijn habitat" .
Elk jaar sta ik met dezelfde verwondering te kijken hoe de natuur terug ontluikt in alle pracht. Dit jaar zelfs wat vroeger dan andere jaren zodat de bloemenweelde hier niet alleen mijzelf maar ook de bijen aantrekt.. Ik volgde zo’n bijtje even vandaag ….
Dit jaar blijven de aronskelken maar ontluiken..
Ook de rozen staan al in volle bloei. .
De roze pioenen zijn een festijn voor de bijen...
Van de pioenen naar de lupinen ..
Witte rozen hangen over het pad...
De rododendros doet niet onder voor zijn buren de rozen...
Ik krijg maar niet genoeg van de pracht van een rode roos....
En dat is nog maar een tipje van de sluier... en of ik geniet!
Ik zal wel niet de enige zijn die het beu aan het worden is maar voor mijn part mag het al de 25ste zijn. De constante volpropping van de brievenbus met verkiezingsfolders, ik krijg er de kriebels van. Om nog maar te zwijgen van alle keren dat de bel gaat. Als je dan de deur opendoet staan er vriendelijke mensen voor de deur, die je kent van haar noch pluimen, om te vragen of je de 25ste aan hen zal denken. Denken? Aan hen?
Nog voor je de tijd hebt om hen vriendelijk wandelen te sturen, duwen zij je ook nog een foto van zichzelf in je handen, in de hoop dat je zo heel goed zal onthouden wie ze zijn. Godzijdank is de papierophaling gratis. Verkiezingen, al goed en wel maar ik ben dat gedoe voor het zover is stinkende beu. Courage...nog 3 dagen en dan is het voorbij. Dan gaan al die vriendelijke, onbekende mensen ons geen vragen meer stellen. Dan gaan ze ons voorbijlopen alsof we lucht zijn, zal er zelfs geen knikje ter herkenning meer afkunnen. Alles zal dan weer zijn gewoon gangetje gaan, niemand die nog hoeft te doen alsof. Zij die op de lijsten staan moeten niet meer veinzen dat iedereen hen nauw aan het hart ligt. Zij die niet op de lijsten staan hoeven niet meer te doen alsof ze het een eer vonden om tien keer op een dag de deur open en dicht te doen voor de stemmenjagers. We zijn er bijna! We zijn er bijna! Maar nog niet helemaal.....
Echte vrienden heb je maar heel weinig. Daar deel je lief en leed mee. Vriendschappen komen en houden op een gegeven moment op. Dat is een realistisch proces. Hoeveel is iemand je waard? Het is maar de vraag wat je onder een vriend verstaat.
Vriendschap is een ruim begrip dat tegenwoordig minder lijkt te betekenen dan het ooit was. Maar dat hoeft helemaal niet zo te gaan, vriendschap is belangrijk, vriendschap creëert een unieke relatie tussen mensen want echte vrienden doen veel voor mekaar. Men zegt niet voor niets, in de nood kent men zijn vrienden. Het is leuk om vrienden te hebben en te weten dat er altijd iemand is waar je terecht kan. Met een vriend kan je praten over alles, met een vriend kan je sporten, met een vriend kan je uitgaan, met een vriend heb je een band. Sommige vrienden heb je voor het leven, anderen komen en gaan. Zoals alles in het leven kom je dit alleen in de praktijk te weten.
Veel mensen zijn elkaars vrienden zolang ze iets van elkaar willen of krijgen. Als dat voldoende is, kun je de "vriendschap" laten voortduren al weet je dat er eens een einde aan komt. Trouwens echte vrienden bestaan wel maar zijn heel schaars.
Afstand kan soms funest zijn ondanks de goede voornemens. Het hangt natuurlijk ook af van de manier waarop je het bekijkt. Mensen komen en mensen gaan...ze komen je leven binnen en gaan er ook weer uit, bijna als personnages in een favoriet boek. Als je het boek uiteindelijk sluit, hebben de personnages hun verhaal verteld en begint nu een ander boek compleet met nieuwe personnages en avonturen. Dan merk je dat je je op de nieuwe concentreert niet op die uit het verleden. Klinkt dat nogal een beetje zwaar? Als je dat wil .. ja. Ik word een beetje " ouder " hé!
Deze keer was het eenvoudig want enkele bezoekers vonden de oplossing van de rebus. Voor zij die het nog niet helemaal doorhebben.. Er stond -8 in G dus samengevoegd is dat minachting! Proficiat voor de vinders!!
En nu wat anders. Het was hier in het weekend weer behoorlijk druk want zes liepen er hier weer rond en ieder op zich is enig en uniek! De nieuwe e-bikes van oma en opa waren het van het.. er werd geracet op de gazon en in de straat dat het niet gewoon was...Geen problemen voor die gasten om daarmee te rijden ze hebben de kneepjes rap onder de knie. Intussen stonden hun snaveltjes niet stil en ik zie hun kennis groeien. Er sijpelt hier en daar al eens wat binnen zoals " dat flauwvallen een soort van slapen is. Of een nieuw woord zoals verbrandingsoven bijvoorbeeld." Ja onze gesprekken zijn altijd heel " breeeeed" ..
Ik vond het heerlijk om met de kleinkinderen te" argumenteren" want geloof me ze weten soms meer over wat er rondom hen gebeurt dan je vermoedt. Het is dan aan ons om het juiste wereldbeeld in de juiste richting te duwen willen we de jongeren gevoelig maken voor de groeiende problematiek.
Dat probeerde ik ook te doen met een paar van de kleinkinderen want hun zachte , sponzige geest sprokkelt zo fragmentarisch alle elementen bijeen en hopelijk leren ze er iets uit!
Op de vraag waarom ik kartonnen bordjes gebruikte voor de snakjes ipv plastieken was het moment om iets te vertellen over de plasticverminder actie waarmee ik bezig ben. De jongste (6 1/2) luisterde ook aandachtig. Maar de informatie hangt daar in haar hoofdje zonder een duidelijk wereldbeeld om dat allemaal aan vast te hangen. Het zweeft. De kans dat het dan snel wegzweeft is reëel.
Ik legde hen uit de mensen niet moeten denken dat zij op dezelfde manier kunnen blijven leven en tegelijkertijd de wereld kunnen redden door een paar kleine aanpassingen te doen. Ik probeerde hen te vertellen dat er fundamentele wijzigingen moeten komen omdat de wereld er niet goed uitziet. De oudsten begrepen het al beter dan onze spruit, ze hadden ook wel iets te vertellen terwijl de jongste alweer naar het klimrek en de schommel keek.( ja het weer was gelukkig beter) En toch was er iets blijven hangen want even later spreekt ze me opeens streng toe. Dat auto’s ook niet goed zijn voor de wereld. Dat ik beter met de fiets zou gaan. Dat het van Z naar K een behoorlijke afstand is, vindt zij geen goed argument. Ik kan het haar niet kwalijk nemen. Afrika ligt immers ook maar een centimeter of drie van België in de atlas…Maar met mijn nieuwe fiets gaat het toch stukken sneller..
Ik weet niet precies hoe het nu op school verloopt maar ik herinner me wel dat " in mijnen tijd" verzen en gedichten schering en inslag waren. Ik kan ze niet tellen de korte en lange, de grappige en triestige, de bombastische en speelse gedichten die ik zowel in de lagere school als in het middelbaar te leren kreeg. Voordragen was één van mijn " passies" daardoor hangen de meeste gedichten nog relatief fris in mijn geheugen maar het gedicht dat ik zomaar tussen andere nota's vond laat een grote wazige plek na.. Enkel flarden herinnerde ik me nog al weet ik dat we het met veel " pathos" voorgedragen hebben. " O, Natoken" waar is de tijd.
Misschien zegt het gedicht jullie iets? Het was redelijk zware kost voor een 14 jarige als ik er nu op terugkijk....
DINSKA BRONSKA Karel van den Oever
Uit een oud dorp, - kameelbruin als de steppe - uit Plocka,
Over ongeveer 2 weken mogen we weer eens mee bepalen welke goede burgervaders (en moeders) aan het roer van ons vaak stuurloze schip mogen staan. Maar maakt het allemaal nog iets uit?
De afgelopen 4 jaar is duidelijk geworden dat het niet zo eenvoudig is welke partij het ook voor het zeggen heeft, er gebeurt zo weinig, de crisis is nog niet echt bedwongen , de gewone burger wordt verder uitgeperst en politici lopen meer ruzie te maken dan dat ze oplossingen aanbrengen. Moesten ze dit alles nu gratis doen dan had ik er niet zo wakker van gelegen… Maar om nu met belastings-centen betaald te worden om met je luie reet in een eikenhouten stoel, dure broodjes krabsla en spawater naar binnen buffelend, een beetje ruzie te zitten maken, dat is toch te grof voor woorden! Als je zo’n werknemer onder je hebt, dan grijp je die toch bij z’n nekvel, schreeuw je in z’n oor dat als ie dit nog één keer doet hij lekker z’n spulletjes kan pakken!
Toch komen onze regeringen er telkens weer makkelijk vanaf. En heb je de campagnes al gevolgd? Er wordt even over het programma gesproken en verder gaat het in het aanvallen en afbreken van andere partijen...ik ben die discussies nu al beu en het circus moet nog beginnen. Het is weer zover dat de kandidaten weer het straatbeeld kleuren en de kiesstrijd is volop bezig. Kiezen we voor een partij of kiezen we voor een persoon?
Neen ’t is niet gemakkelijk en ik zal weer met met wreed veel vragen in dat stemkot staan! Bij al onze politieke partijen heb ik het “net niet” gevoel, ofwel hebben ze een overtuigend kopstuk en valt het programma tegen, ofwel valt het programma mee maar word ik bij het zien van hun kopstuk heel verdrietig. Met de afgelopen 4 jaar in het achterhoofd wandel je toch nooit overtuigt het stemhokje in ? Jij wel?
In West Vlaanderen is het vandaag de dag om alle mama's in de bloemetjes te zetten. Hier in het Antwerpse vieren sommigen de mama's in aug . Maar een Antwerpenaar zou geen Antwerpenaar zijn om niet van beide te profiteren dus daardoor staan de mama's hier twee keer in het middelpunt. :
Ik heb werkelijk geen idee waarover ik wil schrijven en toch doe ik het want ik heb gewoon zin om de toetsen van mijn klavier aan te raken. En je weet hoe dat gaat, van het één komt het ander.
Ja, soms doe ik dingen waar mijn hoofd niets van snapt, dat denkt dan bij zichzelf:
“ O God… waar is Natoken nu weer mee bezig…en waarom?”
Maar mijn buikgevoel vertelt mij echter: “ Doe maar leuk verder...”
Wat jullie echter niet zien is dat ik tussen die vorige regels al een hele tijd voor mij uitgestaard heb, kijkend door het raam naar de regen en niet wetend wat hier nu verder op volgt… Niet dat de regen mij uitnodigde om erdoor te lopen.
Er was een tijd dat ik dat wel graag deed, lekker “ ingeduffeld” met een waterdichte ponco aan en rubber laarzen want dat geeft de beste bescherming als je bij regen het bos ingaat.
Als het regent, blijven de meeste mensen thuis. Slechts weinigen weten dat wandelen in de regen echter bijzonder goed is voor de gezondheid en vooral rustgevend is. Net als bij een nachtwandeling ziet de natuur er dan anders uit en zie je dieren die je bij mooi weer nooit zou hebben waargenomen. Niet alleen de regenworm kruipt bij slecht weer uit de grond, ook andere dieren wagen zich uit hun holen en gaan pas goed leven als het regent. Planten schieten de grond uit en het gras glinstert als zilver.
En na de regen is het dan genieten van de geurige lucht die uit de natte weiden en akkers opstijgt. Wie met open ogen door bos en de natuur wandelt, zal weer leren kijken en zich verwonderen. De natuur is vol wonderen en geheimen. We behoeven ze slechts te ontdekken.
Hallo.. Houston to Natoken…
Jaja mannekes ik ben terug… .ik weet nog altijd niet waarover ik wilde schrijven al staat mijn blad nu wel vol.. Daar houd ik het dan best maar bij zeker?
Vandaag zou ons ma 94 j geworden zijn . Ik mis haar nog steeds en dat stemt me wat weemoedig vandaar...
Soms denk ik… Als ik aan het einde van de weg zal zijn dan zal ik nog even willen omkijken en aarzelen vooraleer ik de hoogste top bestijg, dan zal ik weer heel even dat kind zijn dat iets heel moois verwacht. En als dan het morgenlicht tussen de bomen valt, en de onwetendheid van de verwachting
te groot is voor mijn mensenhart, dan zal ik nog even omkijken naar wat voorbij is, niet zonder schroom, maar met het gevoel dat het leven een boeiend gevecht was waarvoor ik dankbaar mag zijn. Waarom maakt die gedachte mij dan zo triest?
Voor diegenen die bezorgd waren.. het gaat al beter met mijn oog. We gingen zaterdag naar de spoed en zo kreeg ik rap de nodige verzorging .. ik kan wel nog niet te lang achter een scherm zitten want dat turen is niet optimaal dus houd ik het bij de oplossing van de rebus.
Roze deed een goede poging maar deze keer was de oplossing niet juist Fjak@ sloeg de nagel op de kop met achterbaks..Toch bedankt aan beiden om het te proberen
Even uitleggen:
achter b aks ( ander woord voor bijl) = Achterbaks
Vandaag begint de maand mei ook bloeimaand of Mariamaand genoemd en is de vijfde maand in het jaar van de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen.
Mei valt op het noordelijk halfrond geheel in de lente en op het zuidelijk halfrond geheel in de herfst.
In de Keltische traditie is 1 mei het begin van de zomer, dat wordt gevierd met het Beltane-feest.
De Romeinen vierden diverse voorjaarsfeesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea ('de Goede Godin'), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd. Zij was de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Het Griekse woord μαια (maia) betekende oorspronkelijk 'moeder' en later 'vroedvrouw' (μαιεια-maieia).
De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. Het Latijnse woord maior (= 'groter') is aan maia verwant, zo ook het woord maiestas (= 'aanzien', 'pracht', 'het hoog in aanzien zijn', 'verheven zijn').
In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria, de "Moeder van God".
6 spreekwoorden en uitdrukkingen bevatten `mei` :
- de mei van het leven (=de bloeitijd van het leven)
- de meitak op een werk zetten (=het werk afmaken)
- een natte mei geeft boter in de wei (=weerspreuk)
- in mei leggen alle vogels een ei (=weerspreuk - aanduiding dat in mei het broedseizoen begint)
- meisjes die bloemen vragen, mag je kussen zonder te vragen. (=een aanmoediging om meisjes met bloemen te kussen)
- regen in mei, dan is april voorbij. (=de natuur kiest vanzelf de goede volgorde.)
Weerspreuken ivm mei
- In mei een warme regen, betekent vruchtenzegen
- Onweer in mei, maakt de boeren blij.
- Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.
- Mei koel en te nat, brengt koren in het vat.
- Avonddauw en zon in mei, is hooi met karren op de wei.
- Is het weer in Mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi.
- Een natte mei geeft boter in de wei.
- Mei niet te koud en niet te nat, vult de schuur en ook het vat.
- Een bijenzwerm in mei,is een goed teken voor de wei.
- Mei tot jubelmaand verkoren, heeft toch rijm achter de oren.
- Het onweer in de schone mei, doet het koren bloeien op de hei.
en zo kan ik nog lang verder gaan.. maar zo te zien moet de meimaand wat regen krijgen... we zullen zien!
Maar voor jou trouwe bezoeker dit geluksbrengertje :
Vele jaren geleden toen ik nog kind was stond de meimaand gelijk aan meikevermaand. We gingen in het weggetje naast onze thuis aan de beukenhaag schudden en vonden onmiddellijk enkele prachtexemplaren op de grond. Wij deden ze in lucifersdoosjes en lieten ze, tot ongenoegen van ons ma, soms los in huis. Die grote kevers met twee langwerpige bruine schilden - die tevens als vleugels dienen - en achter de kop een zwart schouderpantsertje zijn al zoveel jaren uit mijn gezichtsveld verdwenen. Nooit meer zag ik er nog éen tot gisterenmorgen toen ik zo'n groot insect voor mijn voordeur vond. Ik kon hem gewoon oprapen en hij kroop rustig over mijn hand. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om zomaar een ander soort kever op te nemen, maar die kever uit mijn kinderjaren .. daar vind ik niets engs of vies aan integendeel .. hij is pure nostalgie!
Na zoveel jaren weer eens een meikever! Hoe kan dit opeens? Herstel van de natuur? Of puur toeval? Ik heb hem in de beukenhaag van de buren neergezet en hoop voor hem op nog een lang leven.
Waarom heet een gedroogde druif rozijn en blijft een gedroogde vijg vijg?
Die vraag glipte zomaar in Klaproosje haar reactie op mijn uitleg over " vijgen na Pasen" … en natuurlijk ging ik op zoek.. Maar een antwoord vond ik niet maar misschien dat ….
Talen zijn afspraken. Wat in het Nederlands zo is, is in andere talen mogelijk anders. De eskimo's (of noem je ze beter Inuit) hebben vijf of zes of meer woorden voor alle schakeringen van wit, terwijl ze maar één woord hebben om zowel groen als blauw aan te duiden.
Ik stel dus voor dat je een gedroogde druif gewoon een rozijn noemt, of verkeis je toch een gedroogde druif? Er zijn ongetwijfeld talen waarin een gedroogde vijg een andere benaming heeft.Dus who cares?
Maar misschien toch een goede tip …noem een kat een kat, da's altijd handig voor je gesprekspartners.
Maar dat vond ik wel..
Waarom heet een gedroogde druif bij ons rozijn?
In de zeventiende eeuw werden ze ingevoerd vanuit Spanje, door Frankrijk, en waarschijnlijk kregen ze de naam mee van het land waarlangs ze geïmporteerd werden (het Frans voor druif = raisin; rozijn = raisin sec). Dus rozijn en niet gedroogde druif.Duidelijk?
Waarom heet een gedroogde pitloze druif trouwens krent?
Omdat die in onze streken voor de eerste maal binnenkwam vanuit Corinthe in Griekenland. En krent in het Frans? Raisin de Corinthe...