Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (555)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (67)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    25-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijftig tinten zwart
    Momenteel moet je blijkbaar de “Vijftig tinten" boeken gelezen hebben om “ in “ te zijn, al zou ik zeggen...niets gemist als je ze niet las!!

    Waarom ik er dan met de titel van mijn logje toch naar verwijs?

    Ik heb zopas een pil van een boek( 622 blz!!) uitgelezen nl Congo van David Van Reybrouck en vind het spijtig dat het nooit zo’n furore zal maken als die tinten boeken hoewel het goed zou zijn als meer mensen het lazen! Waarom?

    David van Reybrouck beschrijft de verbijsterende geschiedenis van Congo vanaf 1870- ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley - tot en met de invloed van China in de laatste 10 jaar en de recente economische crisis.
    De kern van het boek is opgebouwd uit vijftien hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk een bepaalde periode belicht. Van elke periode komen er levende getuigen aan het woord en aan de hand van hun herinneringen ontstaat een geschakeerd beeld van het leven en de mens in de geschiedenis van Congo. En neen je moet geen geschiedenis freak zijn om dat boek uit te lezen!!

    Van 1885 tot 1908 werd het land bestuurd door koning Leopold II die er een fortuin aan verdiende door de exploitatie van rubber. De kolonisatie door België in de periode 1908 tot 1960 zorgde wel voor industrialisatie en infrastructuur, maar werd ook gekenmerkt door paternalisme. (Paternalisme is het optreden van de overheid of gezaghebber tegenover het volk in een vreemd gebied (kolonie of vroegere kolonie) als een vader of voogd die het goede met het volk/ zijn kinderen voorheeft, maar hun geen invloed van belang geeft op hun eigen aangelegenheden.)Dit gezegd zijnde haha....
    De overgang naar onafhankelijkheid rond 1960 is een lang verhaal vol idealisme en gekonkel. Het land kwam terecht in chaos en na 32 jaar dictatuur onder Mobutu leidde dat tot één van de dodelijkste conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog.
    Alsof je het zelf mee beleeft, dompelt Van Reybrouck met Congo je onder in de onvoorstelbare geschiedenis van een land dat gezegend (want rijk) en gedoemd (want doelwit) zijn noodlot tegemoet is gegaan.

    Maar Congo gaat ook over een verveelde Koning die zichzelf  belangrijker of machtiger vindt dan zijn omgeving, over roekeloze besluitvormingen, over stoelendansen (landjepik), ongelofelijke ontberingen, oerwouden - en rivierhandel, geletterde slaven, inheemse ziekten, technologische ontwikkelingen en traditionele leefpraktijken, urbanisatie en het ontstaan van een levendige stadscultuur, dans en muziek, ongekende wreedheden, sadisme, rassenhaat, roofzucht, rubber en diamant, trots en erkenning, inlandse gebruiken en beschavingsoffensieven, wonderlijke genezingen en nieuwe religies… en nog zoveel meer!
    Als je verwacht dat Congo historisch 100% klopt dan word je misschien soms wat teleurgesteld. Maar voor de doorsnee lezer gaat het hem eerder om de feiten dan om de juiste of geografisch precieze details.

    De personages van zijn boek zijn indrukwekkend. Zo is er de populaire Simon Kimbangu die een eigen kerk stichtte in Bakongo nadat hij enkele visioenen had gekregen. Of de stokoude Papa Nkasi die in 1882 geboren zou zijn en  128 jaar oud was toen hij stierf. Of de charmante Jamais Kolongo van African Jazz de muziekpionier van Congo. .. .en zo kan ik verder gaan.

    De hoogtepunten van het boek zijn voor mij echter de beelden die Van Reybrouck zo sterk beschrijft. Van de typische verkleuring van de Congostroom vanuit een vliegtuigraampje tot een kindarbeider onder het stof met een t-shirt van kabouter Plop aan. Van Mobutu en Lumumba, samen op de brommer, twee nieuwe vrienden, de journalist en de bierverkoper, de één is 28, de ander 33. Lumumba zit achterop. Ze rijden door de warme lucht en praten luid om het geknetter van de uitlaat te overstemmen  later laat de ene de andere vermoorden! Van de dierlijke wreedheden van de mens als hij macht heeft tot de kracht om toch verder te gaan van de onderdrukten

    Congo
    , kan je op twee manieren lezen.
    Enerzijds als een reconstructie van de periode 1885-2010 in Congo, geschreven door een belezen historicus.
    Anderzijds als een reisverhaal van een auteur, die zijn persoonlijke interpretatie niet achterwege laat. Deze spanning in het boek is constant aanwezig, interessant, maar ook verraderlijk.
    Als je het boek leest als de reconstructie van de Congolese geschiedenis, dan hoop je dat Van Reybrouck niet naïef en onprofessioneel was en zijn bronnen wel goed controleerde.
    Als je het boek leest als een reisverhaal dan word je als lezer meegezogen door de enormiteit van het Afrikaanse continent.
    Soms is het onduidelijk hoe je het boek moet lezen: als een totaalgeschiedenis of als een reisverhaal?
    Voor mij gaat Van Reybrouck op wandel door de Congolese geschiedenis en als lezer krijg je het verslag van zijn ontdekkingsreis. Hij legt zijn oor te luisteren bij de Congolezen en vraagt hen wat zij denken/weten over hun geschiedenis.

    Ik was vooral geïnteresseerd naar het verhaal Congo omdat we zelf 8 jaar in Afrika gewoond hebben, een prachtig continent waar we voor een stukje toch de complexiteit van de levensfilosofie /houding van een zwarte ervaren hebben…
    De beschrijving van Congo, een zwakke staat met een rijke bodem maar nog rijkere inheemse eigenheid, een land dat opnieuw afglijdt naar een staat van chaos en wanbeheer…dat heeft me tot denken gebracht
    want…...of het nu grijze of zwarte tinten zijn...na het lezen van beide blijf je achter met een wat onbehaaglijk gevoel dat de mens - op het feit na dat hij op 2  " poten" loopt en met " rede" ZOU begaafd zijn - vaak maar heel weinig verschilt van een dier....


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (28)

    27-03-2013
    Lieve groetjes




    27-03-2013 om 20:20 geschreven door yolanda


    Lieve groetjes

    27-03-2013 om 20:20 geschreven door yolanda


    straks moet je nog de paaseieren in de watten leggen Natoken of ze bevriezen

    Een aangename namiddag toegewenst vanwege Amor Fati !

    Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket van zijn leven


    Image and video hosting by TinyPic

    27-03-2013 om 16:41 geschreven door Amorfati


    Fijne Woensdag gewenst vriendin
    Image and video hosting by TinyPic
    De wereld is geen lach
    dus geniet ervan en pluk de dag
     Nikki

    27-03-2013 om 15:35 geschreven door Nikki


    Goedemorgen Natoken.Hier schijnt het zonneke reeds in volle glorie .Het wordt terug een mooie koude dag vandaag.
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag woensdag 27 maart en we terug bijna in het midden van deze koude werkweek.Vandaag krijgen we terug een graadje bij zodat we met 6 graden genoegen zullen moeten nemen maar gelukkig houdt het zonneke ons een groot deel van de dag gezelschap.Ik wens Jullie een fijne en héél zonnige midweek toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    27-03-2013 om 10:46 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Groetjes uit wetteren ,
    2woensdagnov22mirreke7i.gif

    Maak er een fijne dag van,groetjes Rudy

    27-03-2013 om 10:07 geschreven door rud


    26-03-2013
    Lieve groetjes



    .


    .

    26-03-2013 om 21:46 geschreven door Erwin


    Lieve groetjes

    26-03-2013 om 21:46 geschreven door Erwin


    Lieve groetjes dikke knuffel vriendin
    Hier was ik dan even treug om alles te lezen Natoken
    Image and video hosting by TinyPic
    Steeds wanneer je een kalenderblad afscheurt,
     moet je kunnen denken:
     Dat was een waardevol stukje tijd
    Liefs Nikki

    26-03-2013 om 15:37 geschreven door Nikki


    Groeten van Fjak@
    Dag Natoken, sorry dat ik niet eerder langs kwam maar ben wat ziekjes en jawel draaierig maar mijn verkoudheid begint te beteren.
    Congo heeft me altijd geboeid, eerst al Leopold ll en ja onze blanken namen de zwartjes echt voor knechten waar ze geen enkel respect voor hadden. Tot de jaren 60 waren er daar veel Belgen die er rijk zijn geworden, ik zie ze nog toekomen bij ons thuis was het een herberg, en hun gestoef ben ik nooit vergeten.
    En wat er daarna gebeurd is en nu nog is onmenselijk. Gelukkig hebben die zwartjes een dik vel wat in hun ten goede komt ze werken wel niet graag en genieten van het zonnetje de mannen dus de vrouwen moeten wel alles kunnen en kids baren,kan hun man geen barst schelen, ze hebben toch verschillende vrouwen ook he.
    Enfin je heb dus een dik boek zo vlug mogelijk uitgelezen wat normaal is als het onderwerp je interesseert.
    Frisse zoen en likjes van Pucky die voelt zich goed met dat sneeuwweer.

    26-03-2013 om 15:27 geschreven door Fjak@


    Goedemiddag Natoken.Het is héél zonnig doch héél koud.
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag dinsdag 26 maart.We naderen langzaam maar zeker het Paasfeest en wie weet messchien ook de langverwachte lente.Vandaag blijft het koud want de temperatuur blijft tond de 4 graden steken.Er is een grote troost dat we de ganse dag een heerlijke zonneschijn zullen krijgen.Ik wens Jullie een fijne en héél zonnige dinsdag toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    26-03-2013 om 13:25 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Gij zult niet stelen...de overheid duldt geen concurrentie Natoken .... en mijn PC heeft ook weer zijn kuren ( en Congo ja,, dat soort mensen moeten dan een democratie leiden..... en sommige hebben nog die trekjes

    Een aangename dag toegewenst vanwege Amor Fati !

    Reizen is naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond


    26-03-2013 om 11:58 geschreven door Amorfati


    Omake
    Dinsdag alweer
    tweede dag van de week
    ingeklemd tussen de eerste
    en t midden van de week...
    Lief van je hoor dat je het zonneke wou meebrengen
    maar te laat...hier schijnt ze ook al
    maar het is die wind die uit een verkeerd gat komt
    en het ijzig koud maakt !
    MAAR het zou warmer worden van weekend
    vergeet de eitjes niet ..een likje verf te geven


    Image and video hosting by TinyPic

    Geniet van de dingen die je doet,
    liefs & knufff.van ikke voor jou
    van uit het koude Retie
    < body>

    26-03-2013 om 07:16 geschreven door Jeske


    .

    26-03-2013 om 07:11 geschreven door Jeske


    Hallo, Gita was hier.....
    Funpagina.eu

    Photobucket

    26-03-2013 om 05:42 geschreven door gita


    ,
    ,

    26-03-2013 om 05:42 geschreven door gita


    fijne dinsdag
    z53m.gif

    Een zachte blik, een blij gelaat,
    een vriendelijk woord, een goede daad.
    Al lijkt het weinig wat je schenkt,
    je geeft soms veel meer dan je denkt.
    Veel liefs van Freddy en Patty en een dikke
     knuffel van onze vier lieve rakkers.

    26-03-2013 om 03:23 geschreven door Patty en Freddy


    25-03-2013
    Lieve groetjes



    .


    .

    25-03-2013 om 21:28 geschreven door Erwin


    Lieve groetjes

    25-03-2013 om 21:28 geschreven door Erwin


    toerisme
    Heerlijk he Natoken, voor mij ook geen vijftig tinten maar vooral toerismelectuur.  Ben reispartner tegen het lijf gelopen, de Elzas is geboekt (zelf met de wagen), medio Mei.  Schotland is ook geboekt, begeleide tiendaagse reis, verder zijn we Ijsland aan het uitzoeken, reizen heerlijk toch, de spaarcenten worden aangepakt, schandalig wat we moeten afgeven waar we zo hard voor gewerkt hebben.  We geven diene cirkusdirecteur met zijn strikske niet nog meer de kans om ons alles af te pakken. 
    Groetjes uit berekoud Hasselt waar ne mens depressief aan het worden is.

    25-03-2013 om 17:21 geschreven door christiane


    Fijne nieuwe week gewenst lieve vriendin
    Hier kom ik zeker deze avond om alles even rustig te lezen Natoken
    Image and video hosting by TinyPic
    Blijf niet hangen in het verleden
    droom niet van de toekomst
     maar concentreer je geest
    op het huidige moment
     Nikki

    25-03-2013 om 16:20 geschreven door Nikki


    mijn liefste maandaggroetekes

    ovlnaigzm.jpg Groetjes van mij

    25-03-2013 om 13:19 geschreven door Alda Bosmans


    Gosh
    Gosh Natoken, ik heb je logje van de eerste tot de laatste letter gelezen. Ik heb er zeker veel door bijgeleerd... En die Van Reybroeck weet daar nog meer over ?..Amaai... Veel groetjes !!! Doeiiiiiiiiiiii
    Folion

    Photobucket

    25-03-2013 om 11:43 geschreven door folion


    congo
    ik las het een paar jaar geleden en was ook diep onder de indruk. Vooral dan van het lijden én de veerkracht van dat volk, waarvan wij ondanks alles zeer weinig weten. Ik vond dat Van Reybroeck met heel veel respect en begrip voor zowel blank als zwart en zeer genuanceerd  heeft geschreven. Ik bleef wel met een gevoel van boosheid én machteloosheid achter na het lezen, want hoe kan het daar ooit beter gaan? Mochten er ongewild -want ik denk dat DVR heel oprecht is- feitelijke fouten in het boek zitten, zelfs dan nog zou iedereen dit moeten lezen. dikke kus

    25-03-2013 om 10:44 geschreven door paz


    je weet : ik lees alles wat je schrijft !
    dus ga ik misschien eens kijken voor dat boek ...
    en die grijze tinten dat heb ik niet meer vandoen
    verder ... tegen dat je thuis bent zal ik zorgen dat ze er is : de zon , ik heb GEEN relatie met hierboven , maar .... reken op de medewerking van .. de weervrouw
    genieten hoor !en veel groeten
    vertel eeens hoe is het nu met die draaierigheid ??
    Image and video hosting by TinyPic

    25-03-2013 om 10:12 geschreven door ani


    Goedemorgen Natoken.Ik wens Je een goede start van deze nieuwe Goede Week toe.
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag maandag 25 maart,het feest van Onze-Lieve-Vrouw boodschap met normaliter de terugkeer van de eerste zwaluwen,doch door het aanhoudende koude weer zullen ze wellicht warmere oorden opzoeken.We starten terug een nieuwe week en deze keer is het de Goede Week die het Paasfeest voorafgaat,tevens is het ook de laatste volle week van deze maand.Het wordt alle dagen een ietsjepietsje warmer zodat we in het weekend de 10 graden kunnen halen en de weerprofeten voorspellen voor paasmaandag een uitschieter van 17 graden.Ik wens Jullie een fijne en aangename maandag en een goed begin van deze nieuwe week toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    25-03-2013 om 08:52 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Piepelou omake ..ja 2 poten ... en van tijd zijn er die nog niet aan die met 4 poten kunnen ruiken!

    Niet gelezen die tinten ...en ik ga er niet aan beginnen
    ik hou het bij mijn atrum tuinplanten enycclopedie
    het wit is in retie weg ...maar nog niet de ijzige koude !
    Daar heb je hem weer die maandag
     weer vroeg opstaan
    het leven begint weer
    iedereen weer de toer op
    de ene naar hier
    den andere naar daar
     we gaan ons niet laten doen
    we nemen de maandag zoals het moet
    Gewoon bij de blogmatekes effe binnen lopen
    om de groetjes te brengen
    en goede start van het weekje te wensen...
    en het weertje kan alleen maar beter worden


     

    Image and video hosting by TinyPic

    Ik wens jouw van harte een fijne maandag
     geniet ervan
    Veel liefs & knuffie Jeske

    25-03-2013 om 07:22 geschreven door Jeske


    fijne maandag en een goede start van de nieuwe week
    1a4ca7b617de4bc49de4959.jpg


    ik kan niet rijmen
    ik kan niet dichten
    ik kan aleen maar
    mijn vriendschap naar jou toe richten.
    Lieve groetjes van Freddy en Patty
     en een dikke knuffel van onze vier kapoentjes.

    25-03-2013 om 02:34 geschreven door Patty en Freddy









    Laatste commentaren
  • Groetjes van mij (annie)
        op Yes..
  • Dag Natoken;; (Ingrid.)
        op Yes..
  • zondagsgroetje Natoken (mariska)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Goedemorgen (Dirk)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Zonnige zondagsgroetjes voor al mijn blogvrienden !!! (Jos Vande Ghinste)
        op Fijn weekend iedereen!
  • geniet van een mooie zondag ! (meeuw)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Fijn weekend iedereen!
  • Jan en Elena wensen u een prettig weekend (Jan en Elena )
        op Fijn weekend iedereen!
  • allee je doet dus aan sport in je zetel , zou ik ook moeten doen , want buiten is er teveel wind voor het oudje --- (ani)
        op Fijn weekend iedereen!
  • fijn weekend (Bernward DF6JL)
        op Fijn weekend iedereen!
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!