Breekt het angstzweet je uit bij het idee dat je veertig dagen geen steak of hamburgers mag eten? Geen nood, dat hoeft ook helemaal niet. Maar wie af en toe vlees of vis laat staan, kan een paar euro's besparen, wat gezonder gaan leven en vooral: het klimaat een handje helpen. “We willen vooral dat wie deelneemt, zich bewust is van de impact van vlees eten op het milieu”.
Dat las ik op google naar aanleiding van de campagne die nu gelanceerd is.
Of je nu al dan niet meedoet , speelt geen rol , hoofdzaak voor mij is dat er variatie in mijn eten zit, veel groenten en afwisselend vlees of vis. Vasten zoals vroeger is nu bijna ondenkbaar omdat de maatschappij is geëvolueerd. Vroeger gingen de mensen minder vlees eten en stopten ze met snoepen. Alleen op zondag mocht het iets meer zijn. Dat is nu allemaal niet meer van toepassing. Die katholieke traditie is nogal vervaagd, als je het mij vraagt. Vroeger was dat een onderdeel van het geloof en werd het opgedrongen door de kerk.
En dan ga ik natuurlijk terug in de tijd toen we gedurende de vastenperiode op woensdag en zeker op vrijdag nooit vlees aten. Bij ons thuis was dat in ieder geval de gewoonte, dan stonden er eieren, kaas of vis op het menu en dat was ook lekker! Maar in mijn geheugen staat vasten eerder gelijk met niet snoepen , 40 dagen lang werd elk stukje snoep opzij gelegd tot paaszaterdag .. dan mocht de doos terug open om de plakkerige snoepjes en karamellen aan te vallen!!
Intussen is die traditie al lang vervlogen en zijn visschotels of eiergerechten ook vaak delicatessen…en in hoever dat nog naar vasten verwijst , weet ik niet hoor! Ja tijden kunnen veranderen hé
|