Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (555)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (67)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    26-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij energiebewust?

    Het weer begint eindelijk een lentekarakter te krijgen hoewel we zullen twee dagen terug op wat voorbij is moeten teren. Nochtans mag het stilaan zonnig zijn want de stookrekeningen zullen met die “ kwakkel lente” tot nog toe, weer een stukje hoger liggen dan vorig jaar.
    Met de dure stookolie prijzen, ook die van gas en elektriciteit moeten niet onderdoen, is iedereen toch wat energiebewuster geworden.. De thermostaat gaat een graadje omlaag, er wordt al eens een jasje meer aangetrokken, ramen en venster blijven niet meer zolang openstaan.
    We weten allemaal niet waar die crisis nu gaat eindigen en hoe lang dit nog zal duren. Het enige wat we kunnen doen is met alles wat omzichtiger omspringen. Ging het te lang goed? Zijn we allemaal niet een beetje verwend om niet te zeggen erg verwend en nonchalant geworden?

    Mijn ouders en velen met hen, hebben de tweede wereldoorlog overleefd. Ze hadden zoals zovelen vier moeilijke jaren achter de rug en waren erg gelukkig dat de oorlog gedaan was en ze weer vrij uit konden praten en handelen. Ze bouwden hun huizen die geleden hadden onder de bombardementen weer op. Ze gingen terug  werken en er was vooruitgang en welvarendheid. Maar in hun achterhoofd bleven de moeilijke jaren hangen en ze sprongen zuinig om met hun bezittingen en wat ze aankochten moest stevig en degelijk zijn en lang meegaan.
    Ik ben een kind van die generatie en we werden er op gewezen om ook zo te leven , want moeilijke tijden konden ongevraagd en onverwacht terug komen. Onze kinderen en onze kleinkinderen zijn opgevoed in een consumptie maatschappij, een wegwerp maatschappij... Zij kennen overvloed. Ik erger me er soms aan maar in feite doe ik er ook aan mee ,onbewust en ongewild.
    Maar ik dwaal af ,want ik wilde vertellen over de jaren na de oorlog toen de mensen zuinig omsprongen met alles ook met energie.
    Na elke zomervakantie gingen we terug naar school maar toen de dagen korter en kouder werden en het op den duur te koud was om stil te zitten in de klas, werden de kachels aangestoken. In elk klaslokaal stond er een potkachel.



    Die kachel stond midden in de klas. 's Morgens had iemand  de kachel al opgevuld met grote brokken steenkool en aangestoken. Als we de klas binnenkwamen was het meestal al heerlijk warm in het grote lokaal met zijn hoge plafond. Als de winter zijn intrede deed en het buiten erg vroor, mochten we onze mantel, handschoenen, sjaal en muts meenemen in het klaslokaal in plaats van op de rijen kapstokken buiten het klaslokaal te hangen. Die hingen we dan aan de kapstokken in de klas en alles kon drogen tot we weer naar buiten gingen. Wanneer het regende en sneeuwde mochten we onze schoenen en botten rond de potkachel zetten .Onze kousen waren ook dikwijls nat want zo waterdicht waren onze schoenen niet en die legden we ook rond de kachel om te drogen. De geur moest je er maar bijnemen. Sommigen onder ons brachten  een paar dikke sokken mee om in de klas rond te lopen ,want dat werd dan wel toegestaan..
    Als het te warm werd in de klas dan deed de zuster met een tang het deksel van de potkachel omhoog en zette die schuin. De oranje gloed van de brandende kolen was dan zichtbaar. Zo af en toe werden  nog wat kolen uit de kolenkit op de kachel gegoten  tot de kolenkit leeg was want er werd maar 1 kit per dag gebruikt!



    Als de kachel lekker stond  te snorren dan maakte de warmte  ons wat soezerig. Het was er dan warm maar ook intiem. Zelfs de zuster leek  minder streng en het gebeurde al eens dat we allemaal op de grond rond de kachel zaten. Stoelen hadden we niet .We hadden een lessenaar met een bank er aan.


    Meestal was het dan een leesuurtje waarbij ieder kind uit een boek een paragraaf moest voorlezen. Of de zuster vertelde een verhaal waar natuurlijk een moraal aan vast zat!

    Toen het einde van de schooldag naderde, ging het deksel van de kachel helemaal open en zorgde de zuster ervoor dat de kachel bijna gedoofd was als we de klas verlieten..
    De datum waarop de kachels op school werden aangestoken was vastgesteld van hogerhand en soms zaten we al meerdere dagen met onze jas aan in een koud klaslokaal voor het zover was. Ook was er een vaste datum waarop de kachels in het voorjaar werden gedoofd . Koud of niet koud dat telde niet mee. Ook dan zaten we soms met onze jassen aan in de klas.
    Bewust bespaarden de mensen op energie omdat ze de moeilijke oorlogsjaren hadden meegemaakt en het soms moeilijk hadden om hout en kolen te vinden om hun huis te verwarmen.
    Besparen wij nu ook op energie bij de hoge energieprijzen of in de wetenschap dat  bepaalde energiebronnen niet het eeuwig leven hebben?.
    Of het veel zal helpen, weet ik niet maar ons ma zei altijd " alle kleine beetjes helpen"!!...


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (10)

    26-05-2010
    de geldbeugel zal wel dwingend zijn om tot bezuinigen of zorgzaam met energie om te gaan ! bomen groeien echt niet tot in de hemel....

    Een aangename avond toegewenst vanwege Amor Fati !

     

    Niet alles wat geteld kan worden telt,
     en niet alles wat telt kan geteld worden.

     

    Het is niet erg om verkeerd te worden begrepen: het kan oorzaak zijn dat men zichzelf beter gaat begrijpen



     

    oberhofen.jpg

    26-05-2010 om 23:07 geschreven door Amor Fati


    Allemaal
    dezelfde herinneringen. En wij , als brave dorpskinderen moesten dan elke morgen naar de mis, ook in de winter en mochten natuurlijk niet geëten hebben. Dus dan naar school en daar werd een aluminium "tuit" met koffie in op de stoof gezet om op te warmen en warm drinken te hebben bij ons boterhammekes. Dat ding werd knoerheet natuurlijk en dan kon je het niet meer vasthouden! Herinneringen, ja......
    Lieve groet.
    Michelly

    26-05-2010 om 22:52 geschreven door Michelly


    Kom je een lieve groet brengen lieve dame
    Nancy ik zie ze ook nog staan die donde kacheltjes in midden van de klas
    Image and video hosting by TinyPic
    Er zijn twee mensen nodig
    om de waarheid te spreken;
    één om te spreken en de
     ander om te luisteren

    26-05-2010 om 18:57 geschreven door Nikki


    stoof
    onze generatie heeft ze allemaal gekend hé, Natoken. Wij hebben nooit op de grond naast de stoof moeten-of mogen-zitten in de klas, maar ik herinner mij wel dat er een zinken emmer  water op die stoof werd gezet, waarin de dikke Inza-melkflesjes even  au bain marie werden opgewarmd (tenminste voor de kindjes die voor melk hadden betaald). Ik was dol op melk, maar vond die lekkerder als ze fris was, ipv dat lauwe...liefs. 

    26-05-2010 om 11:50 geschreven door paz


    en of ik het me herinner ....
    al ging ik niet bij nonnen , wij hadden ook zo'n kachel op school en ik woonde 2 km van de school af !, dus 4 keer per dag die km 's afleggen tevoet , voor een klein kind in de winter , 't was niet zó prettig , in de zomer wel ! maar 't was altijd " haasten " om op tijd terug te zijn !!
    akkoord natoken , nu zijn ze TE veel gewend ! maar dat ligt ook aan ons of niet ??

    26-05-2010 om 11:13 geschreven door ani


    Dag Natoken
    Ik ben dus in A'dam opgegroeid. Op de lagere school hadden wij al gaskachels. Als er buiten sneeuw lag, deden wij ook laarzen uit en trokken wij  meegebrachte pantoffeltjes aan. Thuis hadden wij nog wel een kolenkachel, Als mijn vader 's avonds thuiskwam van het werk nam hij een zakje kolen die beneden opgeslagen lagen in de fietsenbox naar boven. Ik kan mij niet herinneren het als kind koud gehad te hebben. Kinderen hebben het meestal ook niet koud. Door de Isolatie op de muren en het dak, de 3 dubbele beglazing van de ramen is het hier vaak buiten beter dan binnen. Verleden week mijn rekening gekregen van Electrabel 354 bijbetalen kassa!! Vroeger had ik het niet koud, tegenwoordig wel dus.

    EEn fijne dag vandaag,
    lieve groetjes uit Henegouwen

    van
    Loewiesa
    sffbc6.jpg

    26-05-2010 om 07:58 geschreven door Loewiesa


    Lieve midweekgroetjes van Gita....

    Met lieve groetjes en een dikke knuf
    wens ik jou een fijne woensdag.

    Klik hier voor meer gratis plaatjes

    26-05-2010 om 07:00 geschreven door Gita


    Midweek groetje
    Het was reuze gezellig die kachels in de klas

    maar laten me wel terug denken

    hoe we net voor de vakantie denneappeltjes moesten gaan rapen

    van de zusters met de grootste klassennaar Postel 

    en met de fiets en het fietspad was nog zand amaai dat was erg !!!

    zaterdag hebben we de jaarlijkse reunie van ons klasje en iedere keer komen  

    die denneappeltjes ter spraken ...maar ook de rest van het kolenhok

    De roosjes bloeien hier al wel maar het zijn heel vroege

    men arondskelken zijn foetsie

    Ik wens je van harte een supermooie woensdag

    Wanneer is een Belg dood en wanneer is een Hollander dood?"

    "Een Belg is dood als hij zijn zak frieten laat vallen

    en een Hollander is dood als hij die zak niet opraapt."

    Image and video hosting by TinyPic

    warme groetjes en knufffffff van ikke voor jou

    26-05-2010 om 06:02 geschreven door Jeske


    midweekgroetjes.
    aadsc03639knop.jpg


    Vrienden zijn net als boeken, je
    gebruikt ze niet altijd, maar je weet
    ze te vinden als je ze nodig hebt.
    Veel liefs van Freddy, Patty en een
    dikke knuffel van onze drie kapoentjes

    26-05-2010 om 04:15 geschreven door patty en freddy


    Hallo

    Interessant om lezen...mooie schoolbank





    Met lieve groetjes en een knuffel
    wens ik je een fijne woensdag



    26-05-2010 om 01:05 geschreven door Athea









    Laatste commentaren
  • ja , ik heb er staan , maar durf ze nog niet LATEN buiten zetten , kan nog vriezen (ani)
        op
  • Dag Nancy (Roosje)
        op
  • . . . (Chris)
        op
  • Dag Nancy (Tiny en Ans)
        op
  • Gezellige woensdag (Jan en Elena )
        op
  • Heel jammr voor al die fruitbloesems! (Martin)
        op
  • Aangename midweek wens ik jou lieve Nancy.... (Rebecca)
        op
  • Dag Natoken,, (Ingrid.)
        op
  • Hallo lieve Natoken fijne avond gewenst xxx (Lenie)
        op Yes..
  • Groetjes van mij (annie)
        op Yes..
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!