Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
05-01-2008
de piramide van Amenemhet I.
de piramide van Amenemhet I.
Amenemhet I was de stichter van de 12e dynastie. Zijn naam betekent: "Amon is de belangrijkste",
zijn tweede naam: "De ene die het hart van Ra tevreden stelt". Hij regeerde 31 jaar, van 1985 voor Christus tot 1956 voor Christus en stond te boek als een goede koning.
Dat kunt u ook zien aan de goedlachsheid die zijn beelden lijken uit te stralen.
Amenemhet I heeft één piramide laten bouwen, die situeert zich vlakbij de Egyptisch stad Lisht.
Alexandrie is vooral bekend om zn rijkdom aan monumenten uit de oudheid. Voor een verkenningstocht langs de beste plekjes in de stad kunt u het beste beginnen in Midan Ramla, het hartje van de stad. Op loopafstand hiervan is het Grieks-Romeins Museum gelegen. In dit museum zijn duizenden kunstvoorwerpen uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Momenteel is de hele collectie chronologisch geordend, beginnend bij zaal 6, links van de ingang. In deze ruimte vindt u twee bustes van Serapis, de god van Alexandrie. Dit beeld was bedoeld om de Griekse en Egyptische religies te verenigen.
Verder zijn in dit museum marmeren hoofden van Alexander de Grote en Julius Caesar te vinden.
Erg indrukwekkend zijn de realistische beschilderingen op een aantal sarcofagen.
Er zijn ook een aantal overblijfselen uit de Christelijke Oudheid te zien, zoals een mummie met een zwart kruis om zn nek. Het Grieks-Romeins Museum bezit ook een prachtige tuin met interessante beeldhouwwerken.
Mobiele beltonen met teksten uit de Koran zijn niet langer toegestaan in Saudi-Arabië.
Dat is een van de besluiten van een Islamitische Jurisprudentieraad. Dergelijke beltonen zijn beledigend voor het Heilige Boek.
In een van meest gezaghebbende islamitische organen van Saudi-Arabië woedde dit najaar al een hevig debat over onder meer de toelaatbaarheid van Koranteksten als beltonen van mobiele telefoons. Het gebruik van verzen uit de Koran in de moderne telecommunicatie ligt al enkele jaren onder vuur van Egyptische schriftgeleerden.
Ali Gooma, groot moefti uit Egypte heeft het gebruik van teksten uit de Koran al in 2005 verboden.
Naast de beroemde Vuurtoren van Alexandrie is de oude Bibliotheek van Alexandrie ook een van de schatten die helaas verloren is gegaan. Dit was een van de allerbelangrijkste bibliotheken die er ooit waren, omdat het de grootste collectie handschriften bevatte. Het was een centraal punt waar intellectuelen samen kwamen; dichters, kunstenaars en wetenschappers studeerde hier en kwamen er samen om over het leven na te denken. In de oude bibliotheek werd destijds vastgesteld dat de aarde om de zon moest draaien.
Zon 5 eeuwen na Christus werd het gebouw verwoest en gingen tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen letterlijk in rook op. Daarmee ging veel geschiedenis verloren. Maar dat was lang niet alles, want de oude bibliotheek van Alexandrie werd gezien als de eerste grote leerschool ter wereld. Men weet het niet zeker, maar het is mogelijk dat Julius Caesar de bibliotheek heeft verwoest tijdens zijn veroveringstocht. . In 2004 heeft een team van Poolse en Egyptische archeologen stenen van de oude bibliotheek gevonden. Pas aan het einde van de vorige eeuw kwam het plan om de beroemde bibliotheek in ere te herstellen, weliswaar in een geheel ander jasje. In 1989 werd door de staat Egypte een architectuurwedstrijd georganiseerd voor de bouw van een nieuwe kolossale bibliotheek in Alexandrie. Een klein Noors architectenbureau won verassend genoeg de prijs en verzorgde zo het ontwerp van de Bibliotheca Alexandria. De gigantische bibliotheek ziet er modern uit, maar in theorie heeft het veel weg van bouwwerken uit de Egyptische oudheid. Het gebouw lijkt op een rechtopstaande cilinder die diagonaal is doorgesneden. Via een voetgangersbrug krijgt u toegang tot de universiteit van Alexandrie. De gigantische centrale hal bestaat uit een halve cirkel met een diameter van 160 meter. Het gebouw telt dertien verdiepingen en kijkt uit over de Middellandse Zee.
Het is behalve een belangrijke bibliotheek, een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het is te hopen dat de tragische verwoesting van de oude bibliotheek geen herhaling wordt, want de Bibliotheca Alexandria bevat honderdduizenden boeken en is internationaal gezien een belangrijk cultureel centrum geworden. De bibliotheek bevat onder meer een aantal musea, vier kunstgaleries, een conferentiezaal, vijf onderzoeksinstellingen en een grote leeszaal met plaats voor honderden mensen.
Honderden Palestijnse pelgrims zijn in Egypte de grens met Gaza overgegaan. De Palestijnen keerden een week geleden terug uit Mekka van de hadj. Dat is de jaarlijkse bedevaart voor moslims.
Ze mochten van Egypte niet de grens bij Gaza over, maar werden doorverwezen naar Aouja. De grens wordt daar door Israël bewaakt, en er wordt streng gekeken of er wapens of geld voor Hamas worden gesmokkeld. Leden van Hamas onder de pelgrims vreesden te worden opgepakt.
De laatste dagen dreigden de pelgrims met rellen en een hongerstaking. Daarop besloten de Egyptenaren hen toch bij de grenspost met Gaza door te laten.
Meer problemen voor Belgen in buitenland tijdens kerstvakantie
Meer problemen voor Belgen in buitenland tijdens kerstvakantie
(Belga) De Belgen zijn tijdens de kerstvakantie vaker op vakantie vertrokken. Dat concludeert de automobilistenvereniging VAB uit haar cijfers van de eerste elf dagen van de kerstvakantie. Uit de cijfers blijkt dat het aantal medische problemen met een kwart is toegenomen en het aantal technische problemen, zoals ongevallen, met 14 procent is gestegen.
Uit gegevens blijkt volgens de VAB dat de Belgen meer gingen skiën. Toch scoorden de zonbestemmingen in de kerstvakantie het hoogst in de cijfers met problemen. Zo bleef het aantal ski-ongelukken stabiel, maar stegen de klassieke medische problemen in de zonbestemmingen met meer dan een vijfde. VAB telde 14 procent meer pannes en ongevallen met de wagen. Vooral in de landen met de belangrijkste skigebieden nam het aantal autopannes en -ongevallen toe. De VAB constateerde 32 procent meer autoproblemen in de typische skilanden. Daaruit concludeert de vereniging dat de Belgen meer gingen skiën. Het aantal ongevallen op de piste bleef wel stabiel.
Op de zonbestemmingen tekent zich een stijging af van het aantal medische dossiers in twee soorten bestemmingen: Noord-Afrikaanse en exotische landen zoals Egypte, Tunesië, Marokko en Thailand; en landen waar de goedkope dollar een rol speelt zoals de VS en de Dominicaanse Republiek.
De medische problemen zijn de klassiekers zoals: voedselvergiftiging, griep, oorontsteking, hartaandoeningen, maar ook breuken of kneuzingen na een val. (VHL)
Bij het woord piramide denk je meteen aan Egypte. De Egyptenaren zelf zijn hartstikke trots op hun grafmonumenten. Maar dat iedereen de piramide voor van alles en nog wat gebruikt, dat zijn de Egyptenaren spuugzat: ze willen geld zien. - Door Irvy Boogaard
Om een echte piramide te zien, hoef je niet naar Egypte toe. Groot, klein, van steen of plastic: je vindt de vorm in alle soorten en maten, overal ter wereld. Denk maar eens aan sleutelhangers of beeldjes in de vorm van het grafmonument. Egypte heeft daar nu schoon genoeg van. Het land wil wettelijk vastleggen dat er voortaan auteursrecht moet worden betaald voor kopieën van hun piramides. Dat betekent dat iedereen die een piramidevorming gebouw maakt, dat precies lijkt op een van de piramides uit Egypte, daarvoor moet betalen.
Geld nodig Volgens het hoofd van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden, Zahi Hawass, is de nieuwe regel nodig omdat er dringend geld moet komen om de duizenden piramides en monumenten in het land te onderhouden. De wet gaat binnenkort in en geldt voor alle landen.
De regel zal dus gevolgen hebben voor alle piramidevormige gebouwen ter wereld die exact hetzelfde zijn als de grafmonumenten in Egypte. Tekeningen of andere namaaksels zoals sleutelhangers zijn wel toegestaan.
Of de nieuwe wet ook gevolgen heeft voor de enige piramide van Nederland - de piramide van Austerlitz - is nog niet bekend. Maar dat het een lastige klus zal worden om voor alle piramidevormige kopieën geld te vragen, is in Egypte inmiddels wel bekend.
Feng shui is een 4000 jaar oude Chinese wetenschap en betekent letterlijk wind en water, de twee belangrijkste natuurkrachten die energie naar ons toe brengen. Bij feng shui wordt uitgegaan van energiebanen die door het huis stromen. Door de juiste plaatsing van meubels, planten en accessoires zou die energiestromen in evenwicht kunnen worden gebracht, wat de kwaliteit van het leven positief kan beïnvloeden.
Het schijnt dat ook in de oude tijden van Egypte, men de steden bouwde op de energiebanen van de aarde. De straten liepen gelijk aan de positieve lijnen.
Daarom is in feng shui de positie van de voordeur van de woning zo belangrijk. Deze moet positieve energie, richting uw huis leiden. De achterdeur en ramen moeten daar niet recht tegenover zitten, want anders is deze energie zo weer kwijt.
Hoewel de legendarische vuurtoren van Alexandrie en het intellectuele middelpunt van de oude wereld: de Bibliotheca Alexandria zijn verdwenen, zijn er nog genoeg schatten uit de oudheid te bewonderen op uw verkenningstocht door deze grote kuststad.
De oude bibliotheek is inmiddels in ere hersteld en is veel meer dan alleen een prachtig gebouw. In het hartje van de stad bezoekt u het Grieks-Romeins Museum dat vertelt over het indrukwekkende verleden van deze stad.
Naast de beroemde Zuil van Pompeius kunt u duiken in de diepte van de griezelige Kom al-Sjoegafa-catacomben.
zo dacht men over het Westen .... (ik ben er al enkele malen geweest als toerist en heb er niets van gemerkt - blijkbaar moet je dat kunnen kunnen afleiden uit andere contacten- andré)
,,Bij jullie in het Westen is het normaal dat een broer en zus het met elkaar doen hè.'' ,,Hoe kom je daar nu bij?'' ,,Dat is gewoon zo. Iemand die ik ken, is in Europa geweest en die heeft het zelf gezien. '' NRC-correspondent Joris Luyendijk kijkt niet meer op van zulke gesprekken in Kairo. Het Westen? Dat is een poel van onzedelijkheid. Het Westen? Daar worden de media gecontroleerd door joden en daarom steunt het Westen Israël. Het Westen? Dat heeft ons ooit gekoloniseerd en nu proberen ze ons weer kapot te maken door ons te besmetten met hun racisme en pornografie.
Gesluierde vrouwen in een bus passeren het aanplakbiljet die een Egyptische film aankondigt waarin een gewone Egyptische familie te maken krijgt met een tienerdochter die zwanger blijkt. De film kreeg veel kritiek in Egypte. (Foto: AP)
Joris Luyendijk verruilt zijn standplaats Kairo voor Beiroet, hoofdstad van Libanon. Ter afsluiting van zijn verblijf in Egypte beschrijft hij hoe het toegaat in het land dat ooit onder de farao's eeuwenlang heerste over het Midden-Oosten. Toen was het de moeder van de wereld. Nu verpaupert het in sneltreinvaart.
Anders dan de toeristen die Egypte bezoeken heeft Joris Luyendijk veel contact gehad met de gewone' Egyptenaar. In het openbaar vervoer, in het koffiehuis, in de sloppenwijken of op de universitaire campus, overal hoor je hetzelfde. ,,Wist jij dat het Egyptische kind het intelligentste ter wereld is? Dat is wetenschappelijk bewezen.'' ,,Maar waarom is het hier dan zo'n puinhoop?'' ,,Door het slechte onderwijs komt onze intelligentie niet tot ontwikkeling. Dat is de schuld van het Westen.''
Egypte heeft 65 miljoen inwoners. Die wonen op een grondgebied dat nauwelijks groter is dan Nederland. Want Egypte is weliswaar een groot land, maar er kan eigenlijk alleen geleefd worden in de vruchtbare gebieden rond de Nijl, de rest is woestijn. Enkele miljoenen Egyptenaren leven in luxe, maar de meesten zijn straatarm: 26 miljoen Egyptenaren moeten rondkomen van één dollar of minder per dag. Veertig procent van de bevolking is analfabeet.
De armoede van Egypte is een verklaring voor alle complottheorieën waar Egyptenaren zo graag in geloven. Als het slecht gaat geef je nu eenmaal liever een ander de schuld dan jezelf.
En complottheorieën zijn er te over. Lady Di bijvoorbeeld is vermoord door de Amerikaanse CIA, omdat ze wilde trouwen met de Egyptenaar Dodi Fayed. Het Westen wenste geen moslim in de Britse koninklijk huis, dus ...
En: Drink je Pepsi? Dan steun je de zionisten, want Pepsi betekent Pay every penny to save Israël'.
Drink je Coca-Cola? Dan ben je een vijand van de islam, want het logo van Coca-Cola zegt in spiegelbeeld: Er is geen Mohammed'.
Een andere verklaring voor de haat van Egyptenaren tegen het Westen en Israël is het misverstand. Westerse tv-series, met name soaps, zijn in elk Nijldorpje te zien. Ze worden gretig bekeken. De conclusie van de kijker: zo gaat het dus in het Westen. En die beeldvorming wordt nog versterkt door het toerisme. Westerse vrouwelijke toeristen in bikini lopen er schaamtelozer bij dan hoeren in Egypte.
Luyendijk vergelijkt de beeldvorming in Egypte over het Westen met die van Europeanen over moslims en hij ziet overeenkomsten. Sommige westerlingen hebben een uitgesproken, vaak negatieve, mening over moslims. Hun kennis over de islam gaat niet verder dan wat anekdotes en wat nieuwsberichten. Alle informatie die ze krijgen interpreteren ze slechts op één manier. Net zoals dat in Egypte gebeurt.
Egypte is een dictatuur, maar van het milde' type. Er zijn geen democratische verkiezingen, vakbonden hebben geen enkele macht, de politieke oppositie wordt onderdrukt en moslimfundamentalisten worden in afschuwelijke gevangenissen opgeborgen. Daar staat tegenover dat de controle van de media aanzienlijk minder is dan in politiestaten als Libië, Syrië en Irak. De Egyptenaar kan buitenlandse zenders ontvangen - satellietschotels zijn zo goedkoop dat zelfs de sloppenwijken er vol mee staan. En ook de Arabische afdeling van BBC Worldsservice is storingvrij te beluisteren.
Maar hoeveel andere' informatie ook beschikbaar is, het lijkt wel of alle neuzen in Egypte in dezelfde richting wijzen. Jodenhaat, Westerlingenhaat, achtervolgingswaanzin en een extreem nationalisme, ze gaan erin als koek.
De armoede en het onbegrip kunnen dat slechts ten dele verklaren. President Mubarak en zijn regering hebben belang bij een massale haat tegen Israël en het Westen. Haat verenigt mensen en het sluit de rijen. In Egypte is een vestingmentaliteit ontstaan van wij tegenover de boze wereld'. De media bevorderen dat beeld en de Egyptenaar zegt: Mubarak is niet perfect en misschien wel een corrupte boef, maar zonder Mubarak wordt het allemaal nog veel erger.
Dan krijgt het Westen ons helemaal in zijn wurgende handen.
Gelukkig Nieuw Jaar! Gezondheid en Voorspoed AAN IEDERE BLOGGER & ZIJN/HAAR FAMILIE
Nieuwjaar in Europa
Historie
Eeuwenlang vierde men nieuwjaar niet op 1 januari, maar op 23 (Babyloniërs) of 25 maart (Romeinen). Daar kwam pas een eind aan in 153 voor Christus.
Toen stelde de senaat in Rome dat nieuwjaar op de eerste januari moest beginnen. Nieuwjaar was, onder druk van andere feesten, steeds verder verschoven en spoorde niet langer met het begin van het zonnejaar.
In de eeuw daarna verwaterde het gebruik, totdat Julius Caesar in 46 v. Chr. ingreep en 1 januari weer als de eerste dag van het jaar vaststelde.
Hij verbond nieuwjaar met een feest ter ere van de god Janus, heer van alle begin en bewaker van de poorten naar de hemel en de aarde.
Men beeldde hem af met twee gezichten. Het eerste keek terug naar het oude jaar (verleden), het andere blikte naar het nieuwe (toekomst). Het Janusfeest werd aanvankelijk sober gevierd, met het maken van goede voornemens en het geven van geschenken. In Frankrijk is dat nog steeds gebruikelijk.
Later ontstond het idee dat men zich tijdens de jaarwisseling moest zuiveren van alle kwade krachten uit de achterliggende periode. Daarom gingen veel Romeinen zich bij het Janusfeest en de geleidelijk ermee verbonden saturnalia (een soort carnaval) te buiten aan wilde feesten vol seks en alcohol.
Dit bracht christenen in hun begintijd ertoe andere data tot start van het nieuwe jaar te nemen.
Het Janusfeest bleek echter zo populair dat de kerk in de eerste helft van de vierde eeuw 'om' ging en 1 januari erkende als start van het jaar. Maar in plaats van te feesten, dienden christenen die dag te bidden en te vasten. De Concilies van Tours (567) en Toledo (633) schreven voor de eerste drie dagen van het jaar boetediensten en vastenoefeningen voor.
Op oudjaar vieren de katholieken het feest van Sint Silvester, paus ten tijde van Constantijn I. 's Avonds, en soms ook 's nachts, wordt er een kerkdienst gehouden. In protestantse kring gaat men op oudejaarsavond ook naar de kerk, om er degenen te gedenken die het afgelopen jaar zijn overleden, maar dat gebruik lijkt wat weg te ebben.
Traditie
In Europa, was Nieuwjaar vaak een tijd voor bijgeloof en 'het vertellen van de toekomst'. In sommige delen van Zwitserland en Oostenrijk vieren de mensen 'Sint Sylvester's avond'.
In 314 voor Christus was er een paus genaamd Sint Sylvester, en mensen geloofden dat hij een verschrikkelijk zeemonster had gevangen. Sindsdien wordt in delen van Oostenrijk en Zwitserland dit verhaal herdacht door de avond voor het nieuwe jaar verkleed te gaan in fantastische kostuums, en ze noemen zich dan: 'Sylvesterklauses'
In Griekenland, is Nieuwjaarsdag ook het feest van Sint Basil. Sint Basil is beroemd vanwege zijn vriendelijkheid. Griekse kinderen zetten hun schoenen bij de kachel op nieuwjaarsdag en hopen dat Sint Basil hun schoenen zal vullen met kado's.
In Schotland vullen ze in sommige dorpen vaten met teer en steken die aan en laten ze door de straten rollen. Op deze manier wordt het oude jaar opgebrand en mag het nieuwe jaar beginnen.
De Schotten geloven dat de eerste persoon die je huis binnenkomt in het nieuwe jaar je ofwel geluk of geen geluk brengt. Het meeste geluk zal een bezoeker met donker haar brengen die ook nog iets meebrengt. Dit gebruik wordt 'first-footing' genoemd.
Het nummer, 'Auld Lang Syne' wordt gezongen als de klok 12 uur slaat tijdens de jaarwisseling. Dit gebruik komt in veel landen over de hele wereld voor.
Tijdens de jaarwisseling worden er veel feesten gegeven die tot laat in de nacht duren. Het is een gebruik geworden dat iedereen een groet uitbrengt om 12 uur middernacht en dat de eerste minuten van het nieuwe jaar worden doorgebracht met familie en/of vrienden. Mensen dansen, zingen en brengen een toost uit op het nieuwe jaar.
Na deze viering is het tijd om voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Dit is een lijst over hoe je zal gaan leven in het komende jaar. Deze traditie gaat terug naar de vroege Babylonische tijd.
Tegenwoordig is een populair voornemen: 'aan de lijn gaan doen om zo gewicht te verliezen' en 'stoppen met roken'. Vroeger was het bekendste voornemen: 'het teruggeven van geleende goederen' en dan met name die goederen die met de landbouw te maken hadden.
Eten & Drinken
Vrijwel alle volksgebruiken rond oud en nieuw zijn van ver voor het christendom. Het nieuwjaar wensen en het maken van goede voornemens zijn al genoemd.
Maar ook de rotjes, de vuurpijlen en de kerstboomverbrandingen hebben een lange geschiedenis. Ze herinneren aan het lawaai dat de Germanen maakten en de vuren die ze aanlegden om de wintergeesten te verdrijven. Het nuttigen van oliebollen en appelflappen is eveneens van zeer oude oorsprong en verwijst naar de heidense offerbroden.
En ook de appelbeignet heeft een mytische oorsprong. Onder andere de Franken geloofden dat alles wat de vorm van een ring had geluk met zich meebracht. Om dit te onderstrepen at men aan het eind van het jaar ringvormige lekkernijen.
Nieuwjaar is het feest van de toekomst. Voor je ligt een heel leeg jaar dat je in je fantasie kunt vullen met de mooiste plannen. Volgens de christelijke kalender is één januari nu de eerste dag van het nieuwe jaar.
Dat is niet altijd zo geweest. Andere begindata waren bijvoorbeeld 25 december, 1 maart, 25 maart en 1 september. Het is maar wat je afspreekt. Toch voelen de meeste mensen dat ze op 1 januari met iets heel nieuws, spannends, moois beginnen. Het is de allereerste dag om goede voornemens uit te voeren: niet meer roken, minder eten, meer sporten en een beetje aardiger zijn voor elkaar.
Op nieuwjaarsdag gaan veel mensen bij elkaar op nieuwjaarsvisite. De straten zien rood van het afgestoken vuurwerk. Op de tv klinkt het nieuwjaarsconcert en bij de koffie worden koude oliebollen van gisteren geserveerd. Je wenst elkaar veel geluk en iedereen stuurt iedereen een kaart. De postbodes beginnen het jaar dus met stress.
In sommige andere landen en bij volken met een andere kalender is het op een andere datum nieuwjaar. Chinezen bijvoorbeeld vieren hun nieuwjaarsdag later in januari of in februari. Joodse mensen vieren het in september of oktober.
Omdat een islamitisch jaar elf dagen korter duurt dan een christelijk jaar valt het nieuwjaar van de moslims steeds op een ander tijdstip. In het Midden-Oosten beginnen moslims hun nieuwjaarsdag met kijken naar het verschijnen van de maansikkel. Egyptische meisjes krijgen snoepjes in de vorm van een meisje; jongens krijgen snoepjes die een jongen op een paard voorstellen.
Het belangrijkste nieuwjaars-evenement in het oude Egypte schijnt het
Feest van Opet te zijn geweest.
Opet werd beschouwd als de moeder van Osiris in een afwijkende doctrine waar ze de vorm van een nijlpaard bezat.
Het Opet festival werd gevierd op 17 juli tijdens het begin van de jaarlijkse Nijloverstroming.
Het feest dat 19 dagen duurde, was voor de oude Egyptenaren het equivalent van onze nieuwjaarsviering. Tijdens deze 19 dagen reisde de god Amon van Karnak naar Luxor in een zonnenboot om in het huwelijk te treden met de godin Moet.
De tempel werd Ipet Resyt genoemd, wat de "zuidelijke harem van Amon" betekent. Beide goden reisden in hun zonnenboten op de Nijl, elkaar tegemoet.
Dat feest vond plaats in de eerste maand van het nieuwe jaar, omdat dan de Nijl overstroomd was
en het volk als gevolg hiervan niet kon werken.
In het huidige Afrika is nieuwjaar een landelijke feestdag.
Hoewel men van tevoren weet wanneer het nieuwe jaar begint, blijft men het gebruik om te wachten op de nieuwe maan in ere houden. De nieuwe maan moet namelijk gezien zijn voor het nieuwe jaar officieel kan worden uitgeroepen . De nieuwe maan wordt waargenomen vanuit de Muhammed Ali moskee op de top van de heuvel in Cairo.
Het bericht wordt dan doorgegeven aan de religieuze leider van Egypte, die Grand Mufti wordt genoemd en hij roept vervolgens het nieuwe jaar uit.
De mannen die buiten de moskee staan te wachten wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar door 'Kol sana we enta tayeb' te zeggen en gaan dan naar huis om het nieuws aan hun families te vertellen.
Op oudejaarsdag kleedt iedereen zich in speciale kleding. Zelfs de meisjes mogen een helder gekleurde jurk dragen, terwijl hen normaal alleen wordt toegestaan zich in zwart te kleden.
Voor de volwassenen is nieuwjaar een dag om vrienden te bezoeken. In sommige dorpen gaat de vader of het hoofd van de familie gaat van huis tot huis om iedere familie een gelukkig nieuwjaar te wensen en mensen op te halen om mee te gaan om uiteindelijk bij het huis van de burgemeester te eindigen.
Gefrituurde vis, in zijn geheel of in moten, is een traditioneel en nog steeds heel geliefd gerecht in Egypte.
De heerlijke rode mul staat hoog aangeschreven, maar is vrij duur; u kunt hem in dit recept vervangen door witvis met stevig vlees.
Over het algemeen gesproken is vis al erg lekker met een partje citroen, maar de Egyptische keuken kent ook allerlei heerlijke vissauzen.
In deze saus zorgen hazelnoten voor een interessante structuur, terwijl de pijnboompitten hem een heel bijzondere smaak geven.
Als u de vis met alleen zout en citroen serveert, moet de vis gaar zijn. Bak de vis die in de saus wordt nagestoofd alleen rondom goudbruin.
ca. 1 kg witvis
bloem om te bestuiven
schone olie om te frituren
2 eetlepels olijfolie
2 uien, in dunne ringen
120 g hazelnoten, grof gehakt
50 g pijnboompitten
250 g tomaten, in schijfjes
3 eetlepels fijngesneden peterselie
zeezout
versgemalen zwarte peper
Maak de vis zorgvuldig schoon.
Snijd grote vissen in dikke moten en laat kleine visjes heel.
Dep de stukken zorgvuldig droog en wentel ze door de bloem.
Verhit intussen de frituurolie tot hij heet is (180°C) en laat de stukken vis er voorzichtig in glijden.
Frituur niet te veel stukken vis tegelijk, daardoor daalt de temperatuur van de olie te veel en wordt de vis papperig.
Frituur de stukken 5 - 10 minuten, tot ze knapperig en lichtbruin zijn. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze zonder meer met zout, peper en partjes citroen, of maak de saus als hieronder aangegeven.
Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een diepe pan en fruit hierin de uien gaar en lichtbruin. Voeg de hazelnoten en pijnboompitten toe en bak ze nog enkele minuten.
Voeg de schijfjes tomaat toe en bak ze gaar.
Overgiet de tomaten krap met water, schep er peterselie, zout en peper naar smaak door en laat alles nog enkele minuten zachtjes sudderen.
Leg de stukken vis voorzichtig in de pan, schep er wat saus over en laat ze nog 15 minuten sudderen; of verdeel de stukken vis in een ovenschaal, schep de saus erover en zet ze 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Serveer de vis warm met rijst of nieuwe aardappeltjes.
Op 28 augustus van het jaar 30 voor Chr. zoekt Octavianus, nu onder de naam Augustus ("grootgeworden"), haar op in haar paleis.
Augustus belooft haar van alles om hem maar met zich mee te laten gaan. Cleopatra heeft hem door, in werkelijkheid wil hij haar achter zijn strijdwagen binden en haar als een ordinaire slavin door de straten van Rome laten sleuren, terwijl zij door de menigte wordt nagejouwd.
Vervolgens zal zij gevangen worden gezet en wordt Egypte een provincie van Rome. Een paar dagen later blijkt al dat Augustus een gewetenloze schurk is, haar zoon en opvolger Caesarion wordt door zijn soldaten vermoord.
Toen Cleopatra dit nieuws vernam besloot ze een eind aan haar leven te maken. Ze laat een dienstmeisje haar een mand met vijgen brengen. In deze mand zit een slang, een adder, verstopt.
Als Cleopatra weer alleen is, steekt ze haar hand in de mand. Ze wordt gebeten en sterft door het slangengif op haar gouden bed, met naast zich haar stervende dienstmeiden Iras en Charmion.
Ook gaat het verhaal dat de drie vrouwen zichzelf hebben vergiftigd met een naald gedoopt in vergif dat in een sieraad was verstopt. Cleopatra was toen 39 jaar oud.
Haar lichaam wordt naast dat van Antonius bijgezet in een graf dat nooit is teruggevonden.
Met de dood van Cleopatra komt er voor goed een einde aan het tijdperk van de grote farao's van Egypte.
Egypte wordt nu echt een provincie van Rome, hoewel Octavianus zich zelf wel de nieuwe Egyptische farao noemt.
De verschillende kinderen van Cleopatra verdwijnen onder raadselachtige omstandigheden. Verder wordt de schat van Cleopatra (gouden en zilveren sieraden, juwelen, zilveren serviesgoed) omgesmolten en naar Rome gezonden.
De bevolking moet veel bezit afstaan en zware belastingen betalen, dit alles ter meerdere glorie van Rome.
CAIRO - Ongeveer 2000 Palestijnse pelgrims zijn na een bezoek aan Mekka op de terugweg gestrand voor de Egyptische kust. De reizigers verblijven op twee boten bij de haven van Nuweiba in de Rode Zee, aldus de BBC zaterdag op zijn website.
Egypte wil dat de Palestijnen terugreizen naar de Gazastrook via Aouja, een grensovergang die onder controle staat van Israël. De pelgrims willen zelf via Rafah reizen, de enige grensovergang die niet onder Israëlisch gezag staat.
Onder de passagiers zouden zich enkele hooggeplaatste leden van de militante Palestijnse beweging Hamas bevinden. Israël denkt dat sommigen van hen geld naar Gaza proberen te smokkelen. Hamas vreest dat Israël de pelgrims zal arresteren als ze via Aouja reizen.
De Gazastrook is in handen van Hamas. Circa 1,5 miljoen mensen wonen daar in grote armoede. De Israëlische regering heeft de kuststrook bijna volledig van de buitenwereld afgesloten.
Hamas-leden beschuldigen Egypte ervan te buigen voor de Israëlische druk. We zijn ons bewust van de Amerikaanse en Israëlische druk op Egypte, en wij sporen Egypte aan hier geen gehoor aan te geven, aldus een Hamas-functionaris.
De pelgrims zitten inmiddels twee dagen vast op de veerboten, zonder medicijnen. Ze hebben deelgenomen aan de islamitische hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Saudi-Arabië.
Begin december mochten circa 2000 Palestijnse pelgrims de Gazastrook verlaten via Rafah. Maar de Egyptische autoriteiten spraken met de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak af de reizigers op de terugweg niet meer via die grensovergang te laten passeren.
ZOLDER - Limburg heeft er een wereldkampioene bij. De 28-jarige Kim Dittrich die opgroeide in Zolder won de titel 'Bellydancer of the world'.
Kim Dittrich, met artiestennaam Khalida, behaalde tijdens het wereldkampioenschap in het Duitse Duisburg de top van de buikdansers. De 28-jarige groeide op in Zolder, woont momenteel in Duitsland en werkt in Nederland. 'Er dansten die dag 263 deelnemers uit de hele wereld. De concurrentie was groot en een eerste plaats had ik dan ook niet verwacht', verklaart Khalida. Maar in de hoofdcategorie Solo Klassiek Orientaals/Raks Sharki werd ze toch eerste.
'We moesten een choreografie op eigen muziek tonen en daarna improviseren op live drum muziek. De jury, bestaande uit beroemde danssterren, vertelde me achteraf dat ik vooral positief opviel door uitstraling, techniek en improvisatie.'
De Zolderse is nog maar vijf jaar bezig, ze werd geïnspireerd door het buikdansje van zangeres Shakira. In slechts vijf jaar tijd behaalde ze de wereldtop.
'Ik zou deze titel 'Bellydancer of the world' graag willen inzetten om het buikdansen in Europa te promoten als een volwaardige dansvorm en hoop dat het buikdansen nu nog meer populariteit zal winnen, ook in België.' (kvh)
In het Egypte van de farao's heeft dans altijd een voorname plaats ingenomen. Eerst alleen begeleid met handgeklap, komen er later steeds meer ritme-instrumenten aan te pas. De betekenis van dans is in hoofdzaak religieus.
Geen eredienst gaat voorbij, of er is muziek en dans in overvloed. Afbeeldingen uit die tijd, vaak in oude tempels en graftombes, bevestigen dat.
Het oud-Egyptische woord hbj staat oorspronkelijk voor de rituele dans ter ere van de hemelgodin Hathor (letterlijk: 'het oog van Horus of Oudjat'), later godin van liefde en vreugde, van muziek en dans. Bij die rituelen keren steeds vaker thema's terug als geboorte, dood en wedergeboorte. Vele dansfiguren hebben dan ook een magische betekenis: ze moeten de overledene beschermen tegen het kwade. Een mooie illustratie is een reliëf in de graftombe van Nianchknoem en Chnoemhotep in Sakkara, daterend van de Vijfde Dynastie. Danseressen houden hun handen boven het hoofd, waarmee ze 'het oog van Horus' uitbeelden.
Hathor is niet de enige godheid in het oude Egypte die zich met dans laat verwennen. Herodotus beschrijft in de vijfde eeuw voor Christus een optocht Nijlafwaarts, naar het festival van Bubastis, dat plaatsvindt ter ere van Bastet, de kat-godin:
Sommige vrouwen maken lawaai met hun crotalen [kleine cymbaaltjes], andere spelen de hele weg op hun auloi [dubbele hobo], en de rest van de mannen en vrouwen zingen en klappen in de handen. Op weg naar Bubastis stoppen zij bij elk dorp, leggen hun boot aan en beginnen te dansen op de muziek.
Stilaan komt dans los van zijn religieuze betekenis. Rijke en voorname mensen laten steeds vaker hun feesten opluisteren door danseresjes, begeleid door (vrouwelijke) muzikanten in linnen jurken.
Elke koningsharem heeft zijn danseressen, hbjt genoemd. Die staan lager aangeschreven dan de muzikanten, al noemt de farao hen 'vreugdeschenksters' (shmh-jb). Ze dansen naakt, met uitzondering van een heupgordel van houten kralen, waarin pitten rammelen tijdens het dansen. Hun dans bestaat uit acrobatische figuren en pirouettes, sierlijke handbewegingen en wiegende heupen, gekruid met handgeklap, kleppers en crotalen. Een Egyptisch reliëf toont een vrouw die met haar lichaam de 'brug' maakt, wat meer dan waarschijnlijk een religieus geladen dansfiguur is. Misschien houdt ze immers verband met Noet, de godin van de kosmos, die uitgebeeld wordt als een brug over de aarde. Vast staat in ieder geval dat hbj niet alleen 'dans' betekent, maar ook de naam is van de gymnastische oefening 'de brug', die nu nog altijd voorkomt in Indische dans.
Aan de voet van de piramides ontmoeten Zwart-Afrika, Azië en Europa elkaar. Egypte alleen bevat meer cultuurschatten en monumenten dan de rest van het Afrikaanse continent. Deze rijkdom heeft het land bijna uitsluitend te danken aan zijn farao-verleden.
Door het hoge culturele peil van het oude Egypte reikt zijn invloed ver buiten zijn grenzen, in alle windstreken. Egypte en Ethiopië hadden meermaals kontakt met elkaar en het zijn ook de 2 enigste afrikaanse landen die bouwwerken zoals obelisken met elkaar gemeen hebben. Op cultureel gebied hebben ze nog andere zaken gemeen. Zo komt de voorloper van de ney voor op Faraonische afbeeldingen en wordt diezelfde fluit nog altijd bespeeld in bepaalde afgelegen gebieden van Ethiopië. Bepaalde Faraonische harpen vindt je nog terug in Oeganda en Kenia.
Omgekeerd werken ook andere invloeden voortdurend in op het land, denken we maar aan de islam en de vroegere invloed van het oud-Romeinse rijk. Niet minder bepalend in de culturele ontwikkeling van Egypte is Afrika, dat via de Nijl in contact staat met het noorden. Invloeden van Nubische rijken langs de Nijl zijn even duidelijk merkbaar in de muziek van Egypte als de Afrikaanse bekkenbewegingen deel uitmaken van zijn dans