Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
22-12-2006
Clichés tussen moslims en westerlingen blijven heersen
Clichés tussen moslims en westerlingen blijven heersen
De manier waarop moslims en westerlingen tegen elkaar aankijken, blijft steken in clichés. Dat is het meest opvallende resultaat van de grootschalige peiling die het Pew Research Center in mei uitvoerde in dertien landen.
In Indonesië, Egypte, Turkije en Jordanië gelooft een meerderheid van de ondervraagden nog altijd niet dat Arabieren de aanslagen van 9/11 pleegden. Ook onder de Britse moslims (56 %) is dat zo. Als de twee ,,kampen'' het over iets eens zijn, dan is het over het feit dat de relaties slecht zijn.
Vooral de wederzijdse karakteriseringen zijn weinig hoopgevend. Moslims zien de westerlingen als zelfzuchtig, arrogant en gewelddadig. Niet-moslims omschrijven moslims als fanatiek, gewelddadig en arrogant.
Vooral in Spanje en Duitsland identificeren de ondervraagden moslims met fanatisme. Maar ook bij de helft van de Fransen roept 'moslim' die gedachte op.
Maar het onderzoek toont ook enkele lichtpunten. In de meeste moslimlanden neemt de steun voor terrorisme af. Het moslimterrorisme baart ook een (al dan niet ruime) meerderheid van de moslimbevolking in Pakistan, Indonesië, Jordanië en Egypte zorgen.
Het meest hoopgevende is volgens de onderzoekers dat ,,moslims in West-Europa een veel positiever beeld van christenen hebben dan de moslims die in moslimlanden wonen''. In Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje karakteriseert een meerderheid of bijna-meerderheid van de moslimgemeenschappen de westerlingen als genereus, eerlijk, tolerant en respectvol tegenover vrouwen.
In Egypte hebben archeologen een werkplaats ontdekt waar meer dan 3000 jaar geleden glas werd gemaakt. De vondst maakt duidelijk dat glas, een belangrijk statussymbool in het oude Egypte, niet alleen uit het buitenland werd geïmporteerd, maar ook zelf werd gefabriceerd. Verhit in potten De grootschalige glasmakerij werd bloodgelegd in Qantir-Piramesses aan de oostkant van de Nijldelta en dateert uit 1250 voor Christus, aldus de Britse wetenschapper Thilo Rehren van University College in Londen en zijn Duitse collega Edgar B. Pusch van het Pelizaeus Museum in Hildesheim. De archeologen hebben hun bevindingen in het magazine Science wereldkundig gemaakt.
Het duo trof talrijke sporen aan van de vroegere glasmakerij die suggereren dat het ruwe materiaal, bestaande uit kwartspoeder gemengd met carbonaat en andere stoffen, eerst werd verhit in aarden potten .
In een tweede fase werd het glas gekleurd en verhit in speciale vuurpotten om er ronde staven van te maken die naar andere werkplaatsen werden overgebracht. Daar werd het glas opnieuw verwarmd om er decoratieve objecten van te maken.
Bijzondere kleur Van de 40 aangetroffen glaswerken in Qantir, zijn 37 stuks rood gekleurd. Bijzonder, want rood glas uit deze periode is zeer zeldzaam. De meeste glazen objecten die in Egypte gevonden zijn, hebben een blauwe kleur, terwijl Mesopotamië gespecialiseerd was in wit en geel glas.
Het fabriceren van rood glas vergde veel bekwaamheid en een nauwgezette verwerking van het metaal koper. Mogelijk was deze glasmakerij daarin gespecialiseerd. "Ik vermoed dat de twee grootmachten die in die tijd glas produceerden, Mesopotamië en Egypte, op vriendschappelijke basis gekleurd glas ruilden," suggereerde Rehren tegenover de BBC.
Glas gold in het oude Egypte was een belangrijk statussymbool dat in veel kunstwerken werd verwerkt. Veel glas werd uit Mesopotamië geïmporteerd en in Egypte opnieuw bewerkt.
Het lezingen seizoen is weer begonnen. Elke zondagavond in de lecture zaal van het mummificatie museum. Aanvangstijd 19.00u en de toegang is gratis.
De lezingen worden gegeven door archeologen die hier in Luxor daadwerkelijk veldwerk verrichten. Je ziet ook regelmatig 'bekende' egyptologen zoals 2 weken geleden Salima Ikram en vorige week Ted Brock
Er zijn heel interessante lezingen oa over KV 55, de tombe van Sennemoet, ongedecoreerde tombes in KV, tombes in het Assasif, het afwateringsproject van Luxor- en Karnaktempels.
Moslimvrouw voelt zich niet onderdrukt Uitgebreide peiling weerlegt visie van het Westen
Moslimvrouwen voelen zich niet verdrukt en vinden niet dat ze als tweederangsburgers worden behandeld.
Wel meent een meerderheid dat ze het recht moeten krijgen om te stemmen en om buitenshuis te gaan werken. Tot die conclusie komt een uitgebreide peiling bij 8.000 vrouwen in acht moslimlanden.
Vraag een Westerse vrouw wat ze vindt over de positie van de vrouw en gegarandeerd valt vroeg of laat het woord 'onderdrukking'. Maar zo zien de vrouwen in de moslimwereld het zelf niet, blijkt uit de mondelinge enquête van het gereputeerde bureau Gallup in onder meer Marokko, Libanon, Egypte, Pakistan en Saoedi-Arabië.
De moslimvrouwen vinden om te beginnen hun positie als vrouw niet als het allerbelangrijkste. Als hen wordt gevraagd wat ze in hun maatschappij het negatiefst vinden, wijst een meerderheid op de verdeeldheid onder moslimlanden, op het gewelddadige extremisme en op de corruptie. Maar nooit vermeldden de vrouwen spontaan de hoofddoek, laat staan de boerka.
Gelijkheid tussen man en vrouw is iets dat de ondervraagde vrouwen meteen met het Westen in verband brengen. Dat is het meest uitgesproken zo in Marokko (78 procent) en in Libanon (71 procent). Een meerderheid denkt trouwens niet dat het overnemen van Westerse waarden de moslimwereld politiek en economisch vooruit zou helpen.
De vrouwen werd ook gevraagd wat ze het negatiefst vinden in het Westen. Hun antwoord: moreel verval, losbandigheid en pornografie, omdat die de waardigheid van de vrouw aantasten.
Spirituele waarden
Wat vinden ze dan het best in hun eigen maatschappij? De gehechtheid aan morele en spirituele waarden, antwoordt een overweldigende meerderheid.
Wat niet betekent dat de vrouwen niet meer rechten willen. In Libanon, Egypte en Marokko zegt minstens 95 procent van de ondervraagden dat vrouwen volledig vrij een stem moeten kunnen uitbrengen in verkiezingen. In Pakistan is nog altijd 68 procent die mening toegedaan. (DPW)
Een team van archeologen van de universiteiten van Boston en Napels hebben onlangs de oudste resten van zeewaardige schepen ter wereld en hun vrachtdozen ontdekt van het verloren land van Punt, een mytisch handelscentrum in de zuidelijke Rode Zee.
De ontdekkingen werden gedaan tijdens opgravingen in door mensen gemaakte grotten die eerder werden ontdekt door hetzelfde team nabij Wadi Gawasis aan de Egypte kust van de Rode Zee.
Ze zijn in een opmerkelijk goed conditie: unieke artefacten van cederhouten planken en dekhout, sommige met pen- gatverbindingen en koperen bevestigingen nog op hun plaats.
Het bewijst dat de oude Egyptenaren prima scheepsbouwers waren en de vondsten geven aanvullend bewijs dat zji inderdaad Punt via de zee wisten te bereiken, tevens zou nu de locatie van Punt -wat al lange tijd een punt van discussie is onder wetenschappers- gevonden kunnen worden.
Naast het scheesphout en de vrachtdozen troffen de archeologen vijf parallelle uit de rots gehouwen kamers aan, die dienst deden als opslagruimte voor scheepstuig.
"Eén van de kamers bevatte trossen scheepstouw, allemaal netjes geknopt, net zoals de zeelieden ze bijna 4000 jaar geleden achterlieten", vertelt Kathryn Bard, een professor aan de universiteit van Boston en mede-verantwoordelijk voor de opgravingen.
Arabische prinses opgesloten wegens huwelijk uit liefde
Arabische prinses opgesloten wegens huwelijk uit liefde
Een prinses uit Qatar wordt al drie jaar lang door haar aartsconservatieve ouders vastgehouden. In 2002 waagde ze het om zonder toestemming van haar vader te trouwen met een gescheiden Egyptenaar. Hamda Fahd Jasem Ali Abd Allah al-Thani (26) betaalt een dure prijs voor haar liefde.
De stem op de gesmokkelde tape is rustig, maar wanhopig: ,,Ik vraag alle barmhartige mensen om mij te helpen. Ik smeek u in de naam van God om me te helpen, om me niet in de steek te laten.'' Dit is het laatste wat van prinses Hamda werd vernomen, sinds ze drie jaar geleden op klaarlichte dag werd ontvoerd in de Egyptische hoofdstad Cairo.
Prinses Hamda (nu 28) is lid van de al-Thani familie die al meer dan 150 jaar de dienst uitmaakt in Qatar. Ze behoort tot een zijtak van de regerende familie, maar mag zich nog altijd sheikha of prinses noemen. Haar noodlot wil dat haar ouders aartsconservatief zijn in een conservatieve samenleving. Haar broers kregen alle vrijheid, terwijl zij en haar zussen nauwelijks het huis uit mochten.
Geen huwbare dochters
In 2001 ontmoette Hamda Sayed Saley, een 42-jarige gescheiden Egyptenaar, in een hotel in Jeddah waar ze op vakantie was met haar moeder. Zoals zovele verliefde mensen hielden ze contact met elkaar via telefoon of email. Toen ze besloten te trouwen, wist Hamda hoe haar vader zou reageren, maar Sayed wou toch om haar hand vragen bij haar vader.Hij kreeg daartoe nooit de gelegenheid. Hij ontving simpel het bericht dat de familie geen huwbare dochters had. ,,Hamda begreep toen dat haar leven een trage dood kon worden,'' zegt Sayed, ,,Ze besloot zelf om haar land te verlaten. Ze is een zeer moedige meid.''
Vrouwen onder de 30 kunnen Qatar niet verlaten tenzij met de toestemming van hun vader of echtgenoot. Hamda leende daarom het paspoort van een Saoedische vriendin op wie ze in hoofddoek sterk geleek en vertrok in het geheim naar Cairo. Ze liet wel een brief achter waarin ze haar ouders vertelde wat ze had gedaan.
Hamda en Sayed trouwden op 5 november 2002. Niemand van haar familie was aanwezig, maar Hamda was dolgelukkig. Toen kreeg Hamda van een van haar zusters het bericht dat haar moeder ernstig ziek was. Hamda belde naar huis en deze daad van ouderliefde heeft haar wellicht de vrijheid gekost.
Geïsoleerde kamer
Omdat de ouders van Hamda aan de autoriteiten van Qatar had gezegd dat hun dochter was ontvoerd, moest de prinses haar situatie in Egypte in orde brengen. Bovendien moest ze ook naar de ambassade van Qatar voor een nieuw paspoort. Bij het buitenkomen van de ambassade sloeg het noodlot toe: Hamda werd gillend in een wagen gesleurd en verdween.
Wanhopig belde Sayed later op de dag naar de zussen van Hamda en kreeg te horen dat ze terug thuis was. Ze was ontvoerd door leden van de staatsveiligheid van Qatar. Thuis had ze de keuze gekregen tussen de gevangenis of huisarrest. Hamda koos voor de cel. Na twaalf maanden werd Hamda overgebracht naar een geïsoleerde kamer in het paleis van haar vader.
Prinses Hamda leeft nu al meer dan twee jaar in haar afgesloten kamer. De Arabische media hebben enige tijd aandacht besteed aan haar ontvoering, maar hebben nu geen belangstelling meer voor de zaak.
Amnesty International voert campagne voor haar vrijlating, maar verder is de wereld Hamda vergeten.
Schrijver Robert Bauval zette in 1995 de wereld van egyptologen op zijn kop met zijn theorie dat de drie piramides van Gizeh georiënteerd zijn op het sterrenbeeld Orion.
Nu breidt hij zijn theorie op opzienbarende wijze uit: niet slechts de piramides van Gizeh, maar
vrijwel álle monumenten van het oude Egypte weerspiegelen een kosmische orde.
Jarenlang lag schrijver Robert Bauval zwaar onder vuur. Egyptologen verguisden zijn revolutionaire theorie dat astronomische concepten de religie en de monumentale architectuur van het oude Egypte bepaald hebben. Bauval illustreerde zijn theorie aan de hand van de drie piramides van Gizeh die volgens hem georiënteerd zijn op het sterrenbeeld Orion.
Vandaag de dag meer dan tien jaar later, geven de meeste wetenschappers toe dat de oude Eygptenaren gefascineerd moeten zijn geweest door de sterren.
Robert Bauval heeft middels echter reuzenstappen gezet met zijn verdere onderzoek en is opnieuw tot een opzienbarende conclusie gekomen: niet alleen de piramides van Gizeh maar álle monumenten van Egypte reflecteren een kosmische orde: van de tempels van Karnak en Luxor tot de bouwwerken van Elephantine en Aboe Simbel. Hij presenteert zijn nieuwe theorie in de documentaire 'Egypte ontsluierd' en zal de gevestigde egyptologen daarmee ongetwijfeld weer laten steigeren.
In de documentaire neemt Bauval ons mee op een boeiende ontdekkingstocht door het landschap van Egypte, waarbij we meer te weten komen over godsdienst, monumenten en geschiedenis. Het is een grensverleggende reis door tijd en ruimte die een volledig nieuw inzicht geeft in de Egyptische cultuur.
Archeoloog ontdekte nieuw graf in Egyptische Vallei der Koningen
KAIRO - De Britse archeoloog Nicholas Reeves zegt dat hij in de Vallei der Koningen in het Egyptische Luxor een nieuwe graftombe heeft ontdekt. Als het om een echt graf blijkt te gaan, zou het de tweede graftombe zijn na de sensationele ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922.
Nicholas Reeves wordt beschouwd als een van de meest gerenommeerde specialisten wat betreft de dodenstad van de faraos. Op zijn internetsite meldt hij dat hij aan de hand van radarstudies in het jaar 2000 al heeft ontdekt dat er zich op enkele meters van het graf van Toetanchamon een holte bevindt.
In februari van dit jaar trof de Amerikaanse Egypte-specialist Otto Schaden op de site nog een andere klein graf aan, maar geen van de zeven sarcofagen in deze tombe bevat een mummie. Reeves zegt dat zijn ploeg ook dit graf via de radarstudie waarnam. Wegens de interesse voor de onthullingen van Schaden besloot hij ook het bestaan van het andere graf te onthullen.
Reeves benadrukt in het Amerikaanse magazine Archeology dat zijn bedoeling zeker niet is om een beloning te krijgen, maar dat hij de wereld alleen maar wil wijzen op het immense potentieel van de Vallei der Koningen, ,,ondanks het zware archeologische misbruik dat de site de voorbije twee eeuwen moest ondergaan'', voegt hij er nog aan toe.
Egyptische archeologen gaan de mummie van farao Ramses II (1279-1213 BCE) onderzoeken
Egyptische archeologen gaan de mummie van farao Ramses II (1279-1213 BCE) onderzoeken om uit te zoeken of hij de farao van Egypte was ten tijde van de exodus van de joden uit Egypte. Dat meldde het persagentschap MENA .
Onlangs werd de mummie van Toetanchamon gescand, en nu is het de beurt aan Ramses II, zo citeerde MENA de secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Antiquiteiten, Zahi Hawass. "Met dit onderzoek willen we achterhalen hoe Ramses II stierf en of hij farao was ten tijde van de exodus", aldus Hawass.
De beschrijvingen in de Koran van de farao tijdens de exodus komen overeen met de regeerperiode van Ramses II tijdens de 18de Dynastie. "Farao Ramses II regeerde 67 jaar lang, een periode waarin gebeurtenissen zoals de exodus konden plaatsvinden", zo meent Hawass.
Volgens het bijbelse verhaal van de exodus uit Egypte, kon Mozes de farao na 10 goddelijke plagen overhalen om de joodse slaven in Egypte vrij te laten. Vervolgens splijtte God de Rode Zee om zijn volk te helpen ontsnappen aan de Egyptische troepen die de joden achtervolgden. God liet daarna de Egyptenaren in de zee verdrinken, zo verhaalt het boek Exodus in het Oude Testament. In de jaren tachtig onderzocht een Frans team de mummie van Ramses II al tevergeefs op sporen van verdrinking.
Egypte en Jordanië: Strand in Taba & Wereldwonder van Petra
Een deel van de Verborgen Stad in Petra, Jordanië.
Het fort van de kruisvaarders in Taba aan de Rode Zee, Egypte.
Taba is een vrij nieuwe Egyptische bestemming aan de Rode Zee, met de avontuurlijke Sinaïwoestijn op de achtergrond.
Een gedroomde plek voor een strandvakantie, om te zonnen, te duiken of te snorkelen, of je te laten verwennen in één van de luxehotels.
Maar Taba ligt ook aan de Golf van Aqaba en het vierlandenpunt van Egypte, Israël, Jordanië en Saudi-Arabië.
Per motorboot vanuit Taba Heights is het slechts anderhalf uur varen naar Aqaba in Jordanië. Daar begint een spectaculaire rit per autocar naar en in de woestijn van Wadi Rum, bekend van 'Lawrence of Arabia'. 's Avonds arriveer je in Petra (Jordanië), het hoogtepunt van deze begeleide tweedaagse trip.
's Anderendaags word je ondergedompeld in de legende van de Verborgen Stad van Petra, die voorkomt in de film 'Indiana Jones and the Last Crusade'.
Tweeduizend jaar geleden hakten de Nabateeërs in Petra tientallen huizen en tempels uit in de roderoze rotsen.
Deze prachtig bewaarde stad bleef echter tot diep in de 19de eeuw verborgen, omdat een 1,2 km lange rotskloof de toegang verdoezelde en niemand de weg naar dit wereldwonder zag liggen.
Deze combi-reis bestaat uit twee nachten Taba all inclusive in een viersterrenhotel, twee nachten Petra in half pension in een viersterrenhotel en de terugreis naar Taba voor nog eens drie nachten all inclusive.
Een enorm standbeeld van farao Ramses II is van een plein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro verplaatst naar een schonere omgeving, iets buiten de stad bij de Grote Piramides. Uitlaatgassen en andere vervuilende stoffen hebben het 83 ton zware en 3.200 jaar oude beeld aangetast.
Het in een kooi verpakte beeld werd onder begeleiding van vijftienhonderd soldaten van het Ramsesplein door twee diepladers overgebracht naar een twee kilometer van de piramides verwijderde locatie, waar ook het Grote Museum van Egypte moet komen.
De tocht, waarbij het beeld de Nijl over moest, duurde tien uur. Duizenden Egyptenaren stonden langs het traject om het spectaculaire konvooi te volgen.
Over de verplaatsing van het Ramsesbeeld is meer dan tien jaar gepraat en dan met name over de vraag waar het moest komen te staan. Het beeld, dat tot begin jaren 50 elders in Egypte stond, wordt de komende tijd gerenoveerd. Het nieuwe museum, dat nog gebouwd moet worden en naar verwachting pas over minimaal vijf jaar zal worden geopend, krijgt ook de mummie van Toetanchamon in zijn collectie.
De spectaculaire operatie werd gefilmd en live uitgezonden op de Egyptische tv. Het beeld van Ramses II, die van 1304 tot 1237 voor Christus heerste over Egypte, werd in 1882 gevonden in de grote tempel van Ptah, in Saqqarah, het oude Memphis, nabij Caïro.
In Egypte is een 2300 oude mummie onthuld die rijkelijk is versierd met kleurrijke afbeeldingen van goden en godinnen.
"We tonen vandaag misschien wel de mooiste mummie die ooit in Egypte is gevonden", zo liet Zahi Hawass, directeur van de Egyptische Raad van Antiquiteiten, vandaag optekenen.
Opvallend gekleurd De mummie werd twee maanden geleden door Egyptische archeologen ontdekt in Saqqara ten zuiden van Caïro, waar de oudste piramides te vinden zijn en talrijke heersers uit het oude Egypte begraven liggen.
In een zes meter lange onderaardse schacht troffen de archeologen een houten sarcofaag aan waarin een opvallend gekleurde mummie bleek te liggen.
De uitstekend geconserveerde mummie is getooid met een gouden masker en het lichaam is geheel omhuld met kartonachtig materiaal waarop fraaie afbeeldingen zijn aangebracht. Zo zijn de onder andere de godin Maat en de vier kinderden van Horus te onderscheiden, de god met het valkenhoofd.
Welvarend De tegenover de media altijd enthousiaste Hawass benadrukte het vakmanschap van de kunstenaar die de mummie heeft versierd.
"De artiest die deze mummie meer dan 2000 jaar geleden heeft verfraaid, demonstreert de genialiteit van de oude Egyptenaren door het overweldigende kleurgebruik en de grafische weergave van het gezicht."
Aan de hand van de kleurrijke versieringen vermoedt Hawass dat het gemummificeerde lichaam zon 2300 jaar geleden een welvarend persoon was. De mummie is gevonden in de necropolis van Teti en behoort vermoedelijk tot de dertigste dynastie van de faraos.
Deskundigen zullen volgens Hawass de mummie volgende week met behulp van een CT-scan doorlichten om meer details over de identiteit te kunnen achterhalen. Daarna krijgt de mummie een plek in een Saqqara museum.
Egypte wil gouden mummiemasker terug van museum VS
Egypte wil gouden mummiemasker terug van museum VS
CAIRO - Egypte wil dat een museum in de Amerikaanse staat Missouri het gouden mummiemasker van de farao Ka-Nefer-Nefer teruggeeft. Het masker werd ontdekt door een Egyptoloog die onlangs een bezoek bracht aan het Art Museum in Saint Louis.
De Hoge Raad voor Oudheden van Egypte heeft justitie gevraagd de zaak aanhangig te maken bij de Amerikaanse autoriteiten. Het masker hoort eigenlijk thuis in de opslag van het Egyptisch Museum in Caïro.
De secretaris-generaal van de raad zei dat het masker in 1952 was ontdekt door een Egyptische archeoloog en dat het in 1959 was opgeslagen in een ruimte van het museum in Caïro. Hoe het daaruit is verdwenen, is niet duidelijk.
Het Art Museum kocht het masker in 1998 voor een half miljoen dollar van een antiekhandel van twee Libanese broers.
ALEXANDRIE (ANP/RTR/AFP) - Twee broers uit een criminele clan in Opper-Egypte zijn opgehangen in Alexandrië.
De twee waren ter dood veroordeeld wegens onder meer moord en verkrachting.
Izzat en Hamdi Hanafi werden in maart 2004 aangehouden tijdens een enorme operatie waarbij 6000 politieagenten en tweehonderd gepantserde voertuigen betrokken waren. Ze hielden toen in Nakhila, 350 kilometer ten zuiden van Caïro, tientallen mensen als gijzelaar vast.
Het treinverkeer tussen de hoofdstad en het zuiden van het land lag stil tijdens de operatie die enkele dagen duurde en waarbij een dode viel.
Izzat Hanafi was eerder al tot meer dan honderd jaar cel veroordeeld wegens moord en drugsdelicten.
Egypte kent de doodstraf wegens moord, verkrachting en enkele 'terroristische misdaden', maar die wordt relatief weinig voltrokken.
Amnesty International stelde dat in de jaren negentig 213 mensen zijn geëxecuteerd in Egypte, een land van 75 miljoen inwoners.(ANP)
[Bron: Reuters 2006] De Egyptische autoriteiten hebben toestemming gegeven voor een onderwater onderzoek naar wat een Romeinse stad lijkt te zijn.
De stad ligt op de bodem van de Middellandse Zee. Dat hebben Egyptische topambtenaren bekend gemaakt.
Zahi Hawass heeft in een verklaring gezegd dat het opgravingsteam zo'n 35 km ten oosten van het Suezkanaal aan Egypte's noordkust de ruïnes van een Romeinse stad hebben ontdekt. De archeologen zagen de restanten gebouwen, badruimtes, een Romeins fort, oude munten, bronzen vazen en stukken aardewerk. En alles kon worden gedateerd als Romeins. De Romeinse periode in Egypte duurde van 30 BCE tot 337 CE.
Het opgravingsteam heeft ook vier bruggen gevonden die bij het overspoelde kasteel hebben gehoord. Dit kasteel is al in 1910 ontdekt. In de verklaring wordt ook gewag gemaakt van bewijs dat erop wijst dat een deel van de vindplaats niet is overspoeld door de zee. Het gebied staat bekend als de oostgrens van Romeins Egypte.
Gefrustreerd vanwege de slechte kwaliteit van vele websites over het oude Egypte, besloot een professor aan de universiteit van Californië (VS) een online encyclopedie te maken die geheel en al gewijd is aan Egyptologie.
Wilhelmina Wendrich, professor Egyptische archeologie, zag hoe haar belangrijkste bron voor het project, een zevendelige Duitse encyclopedie, meer en meer uit de tijd raakte omdat het een enorm werk is op een encyclopedie te 'updaten'.
Ondertussen deden haar studenten aan de UCLA een onderzoek naar stukken op het internet en werden misleidt. "Het web heeft enorme hoeveelheden geweldige informatie en enorme hoeveelheden vreselijke informatie", zei Wendrich afgelopen week in een telefonisch interview met Reuters.
De UCLA Encyclopedia of Egyptology zal in 2008 online gaan en zal continue worden bijgewerkt als er nieuwe feiten aan het licht komen of als er nieuwe ontdekkingen worden gedaan, vertelde Wendrich.
De online-encyclopedie komt er in twee vormen: in PDF (gratis voor iedereen) en een versie met betere zoekfuncties en meer plaatjes, zal alleen toegankelijk zijn als je abonnee bent. Wendrich: "Ik doe dit omdat ik denk dat het hoognodig is!"
Mensen die vanuit Egypte de website bezoeken kunnen altijd gratis beide versies bekijken.
Wendrich hoopt dat op den duur de hele encyclopdie ook in het Arabisch wordt vertaald.
"Ik denk echt dat het heel erg belangrijk is dat iedereen zich realiseert dat al dit materiaal waar we mee werken uit Egypte komt. En de mensen in Egypte spreken Arabisch: zij hebben meer dan wie ook recht op de encyclopedie te kunnen raadplegen. "Ik ben eigenlijk best verbaasd dat nog niet eerder iemand op het idee gekomen is". aldus Wendrich
Politie Egypte pakt kopstuk Moslim Broederschap op
14.12.06
Politie Egypte pakt kopstuk Moslim Broederschap op
CAIRO - De Egyptische politie heeft een kopstuk van de oppositiegroepering Moslim Broederschap gearresteerd. Zij heeft ook tientallen studenten die de oppositiebeweging steunen aangehouden. Dat hebben vertegenwoordigers van de Moslim Broederschap en de politie laten weten.
Het gearresteerde kopstuk is de 55-jarige Khairat el-Shatir, de rechterhand van de leider van de organisatie, Mohammed Mahdi Akef. De reden voor de actie tegen de Moslim Broederschap is niet bekendgemaakt.
Volgens Egyptische media hield de reeks arrestaties verband met een mars die studenten zondag hielden. De studenten gingen toen gekleed in zwarte uniformen de straat op. Media berichtten dat de Moslim Broederschap bezig was met het oprichten van een militie. De organisatie heeft dat ontkend.
De Broederschap is de grootste oppositiepartij in Egypte.
De regering van president Hosni Mubarak geeft de groepering weinig bewegingsvrijheid, omdat ze te militant zou zijn.
Volgens de Amerikaanse topcommandant voor het Midden-Oosten is een Derde Wereldoorlog onvermijdelijk als de wereld geen manier vindt om de opkomst van het islamitische extremisme in te dammen.
Generaal John Abizaid opperde die stelling gisternavond tijdens een lezing op de Harvard-universiteit in het Amerikaanse Cambridge.
Abizaid vergeleek de groei van militante ideologieën, zoals de macht achter het terreurnetwerk al-Qaida, met de opkomst van het fascisme in de jaren twintig en dertig in Europa. Die ontwikkeling leidde tot de Tweede Wereldoorlog.
Volgens Abizaid moeten extremisten worden gestopt omdat zij anders in staat worden gesteld een voordeel te behalen. Zij kunnen dan vanuit een veilig toevluchtsoord opereren en massavernietigingswapens ontwikkelen, aldus de topgeneraal. (anp/hln)
Het is niet de voorstelling zoals zij was bedoeld. Deel één van het vijfluik 'Pax Islamica' moest over Mohammed gaan. Maar de profeet uitbeelden is al eeuwenlang een taboe. Sabri Saad El Hamus en tekstschrijver Jeroen van den Berg lossen dit in
Zoeken naar Mohammed ludiek en creatief op.
Je knipt en plakt het ene cliché aan het andere, verwijt Sabri tekstschrijver Van den Berg (gespeeld door Jaap ten Holt) op het podium. Ze hebben een discussie over het stuk. Hoe gaan we dat neerzetten is de vraag.
Tot dan toe was het de versie van Van den Berg.
Hij legt de nadruk op de verschillen tussen de Arabische en de westerse wereld. En inderdaad, het ene uitvergrote cliché wordt aan het andere geregen.
Sabri heeft iets anders voor ogen.
De mens achter de profeet: Volgens mij was hij een lieve man, een milde man. Mohammed hield van vrouwen en parfum, van het goede leven. Mo was een man en mens, en daar deed hij niet ingewikkeld over. Zoals Van den Berg zoekt naar het conflict, zo zoekt Sabri naar wederzijds begrip.
In dit eerste deel van 'Pax Islamica' speelt de Egyptische Sabri Saad El Hamus zichzelf.
Het gaat over leven in Egypte en aankomen in Nederland met een compleet verkeerd beeld. Het gaat ook over bevooroordeelde, maar nieuwsgierige autochtonen. En het gaat vooral over angst. Angst voor elkaar. Die wordt door spanningselementen in het verhaal goed overgebracht. Het podium is zowel de zolderkamer van een Arabische intellectueel als een café. In deze entourage wordt afgetast en de confrontatie gezocht.
Van den Berg is de gefrustreerde tekstschrijver die het maar niet lukt grip te krijgen op het stuk. Zijn gesprekken met Sabri over het thema monden voortdurend uit in heftige discussies. Hij ziet religie bij voorbaat als een intolerant fenomeen.
Sabri neemt hem zijn onbegrip kwalijk: Je kan in mijn hoofd kijken maar dat doe je niet. Veelbetekenend verorbert Sabri een ei dat hij bestempelt als Van den Bergs wereld: En nu zit jij in mijn wereld. Treffend roept Van den Bergh later Je hebt me toegelaten in je wereld, je kunt me er niet in laten ronddwalen.
Minder moeizaam maar intrigerend verloopt Sabris ontmoeting met de Nederlandse Fanny (Manoushka Kraal).
Als Volkskrantjournalist Aïsja probeert Fanny zijn wereld binnen te dringen. Hier speelt expliciet ook het sekseverschil een rol. Het cultuuroverstijgende verleidingsspel begint.
De vernederlandste Sabri heeft duidelijk een voorsprong op Van den Berg en Fanny. Hij kan putten uit twee culturen.
De Nederlanders moeten het doen met een beperkter visie. Afgezien van een luxueus reisje Egypte hebben zij weinig om zich op te baseren. Een stille wenk van Sabri Saad El Hamus?
Gedurende drie jaar maakt Sabri vijf voorstellingen onder de naam Pax Islamica, die gebaseerd zijn op de vijf zuilen van de islam.
Hij onderzoekt hiermee zijn religiositeit in de Nederlandse context. Daarnaast wil hij meer begrip kweken voor die andere cultuur.
Zoeken naar Mohammed staat voor de eerste zuil, de geloofsbelijdenis. Deze zuil, Shahada, gebiedt dat iedere moslim Allah eerbiedigt als zijn enige god en Mohammed als zijn enige profeet. Het probleem is echter het taboe dat rust op de uitbeelding van Mohammed. Om dit te omzeilen bedacht Sabri een toneelstuk in een toneelstuk.
Het werd uiteindelijk een herkenbare voorstelling over confrontatie en toenadering tussen twee culturen. Dit thema is brandend actueel en zal het voorlopig ook blijven. Van een zoektocht naar Allahs profeet is nauwelijks sprake. Maar de verbeelding van het zoeken naar de juiste vorm is zeker geslaagd.