Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
02-11-2010
Museum geeft Alexander de Grote hoofdrol
Museum geeft Alexander de Grote hoofdrol
AMSTERDAM (ANP) - Het Allard Pierson Museum in Amsterdam staat vanaf 17 september in het teken van Alexander de Grote. Het museum maakte donderdag bekend dat de tentoonstelling Alexanders Erfenis - Grieken in Egypte tot 20 maart volgend jaar te zien is.
Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) is een van de grootste veroveraars uit de wereldgeschiedenis. De expositie laat zien wat hij in Egypte teweeg heeft gebracht. Hij bracht door zijn veroveringen elementen uit de westerse cultuur naar het oosten en omgekeerd. De expositie toont originele voorwerpen uit de periode na de dood van de heerser. Het grootste deel is afkomstig uit de collectie van het Amsterdamse museum, maar er zijn ook bruiklenen uit het Akademisches Kunstmuseum in Bonn en het Geldmuseum in Utrecht te zien. Tegelijkertijd met de expositie in het Allard Pierson Museum is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling De onsterfelijke Alexander de Grote - De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis.
BOULDER (ANP) - Mozes heeft de Rode Zee wellicht niet gescheiden, maar een sterke oostenwind kan het water hebben teruggedreven zoals de Bijbel en de Koran beschrijven. Dat blijkt uit computersimulaties van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research NCAR en de Universiteit van Colorado in Boulder. De studie bekeek hoe wind het water beïnvloedt.
,,De simulaties komen vrij nauwkeurig overeen met de beschrijving in bijbelboek Exodus'', zei coördinator Carl Drews van NCAR dinsdag. ,,Het scheiden van zeeën kan worden verklaard door vloeistofdynamiek. De wind beweegt het water zodanig dat er een veilige passage ontstaat tussen de twee delen.''
Religieuze teksten beschrijven hoe Mozes de zee in tweeën deelde, zodat het volk van Israël veilig uit Egypte kon vluchten. De drieduizend achtervolgende soldaten van de Egyptische Farao verdronken.
De leeuwen in de dierentuin van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn door toedoen van dierenartsen aan de pil gegaan. De dieren hebben zich de laatste jaren flink voortgeplant; inmiddels zitten er maar liefst 53 exemplaren in de hokken. En zelfs de dierentuin moet bekennen dat dat teveel is. En dus worden de dieren met behulp van medicijnen afgeremd.
Doordat er zoveel leeuwen zijn, kunnen de vrouwtjes en mannetjes niet langer apart worden gezet en dat vergroot het probleem natuurlijk alleen maar. De dierenartsen grijpen dan ook naar een laatste redmiddel: de pil.
Nu is er geen pil voor leeuwen en dus zit er maar één ding op: de dames gaan aan de pil die eigenlijk voor mensen bedoeld is. Elke vijftien dagen krijgen de vrouwtjes twee pillen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat het aantal geboortes flink afneemt.
Het is een controversiële methode in een toch al controversiële dierentuin. Dierenactivisten klagen al jaren steen en been over de verzorging van de dieren in de dierentuin en zullen zich ongetwijfeld ook over deze laatste zet niet kunnen verheugen.
Integratie en minderheden zijn themas sinds de mens zich vanuit Afrika verspreidde, maar nog altijd lijken we er maar niet aan te wennen. Freelancejournalisten Janno Lanjouw en Dirk Wanrooij reizen deze zomer over de grens tussen Europa en Azië op zoek naar minderheden en hun problemen in het digitale tijdperk.
Basma Moussa heeft geen ID en geen idee wanneer ze er één zal krijgen. De 52 jaar oude professor tandheelkunde aan de Universiteit van Kairo is een gerespecteerd docent, zij het met voor Egyptische begrippen ketterse opvattingen.
Ze is vijfde generatie bahai, een geloof dat in de negentiende eeuw gesticht werd door profeet Baháullah in het huidige Iran. Zijn geloofsleer benadrukt de overeenkomsten van de grote wereldreligies en aanvaardt daardoor onder meer Jezus, Mohammed en Buddha als boodschappers van God.
Schattingen van het aantal baháis in Egypte lopen uiteen van drie- tot vijfduizend, minuscuul vergeleken bij de twee andere grote religies in Egypte: de islam en het christendom. Maar de religie wordt niet als dusdanig erkend door de autoriteiten. Dit zorgt voor allerlei praktische problemen voor de kleine geloofsgemeenschap.
"Beeldschone Nefertiti had kromme neus en rimpels"
Nefertiti, koningin in het Oude Egypte, wordt al duizenden jaren geroemd om haar schoonheid, die ook in de werelberoemde buste weerspiegeld wordt. Maar volgens onderzoekers nam de kunstenaar destijds een loopje met de realiteit.
De vorsers voerden een CT-scan uit op de buste, die in 1912 werd gevonden en in Berlijn te bezichtigen is. Ze ontdekten een tweede model in de kalksteen. Dat model toont een kromme neus en rimpels rond de ogen,"het portret van een echte vrouw".
De kunstenaar werkte dus oneffenheden weg om de "koningin van de Nijl" er beter te laten uitzien.
De beroemde Egyptische koningin Cleopatra liet zich niet bijten door een Egyptische cobra, maar pleegde zelfmoord door een giftig drankje achterover te slaan. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie. Cleopatra beroofde zichzelf volgens onderzoekers van de Universiteit van Trier van het leven door een mengsel van opium en giftige planten tot zich te nemen.
Tot nu toe werd aangenomen dat de Egyptische koningin zelfmoord pleegde door zich te laten bijten door een cobra. Maar volgens historicus Christoph Schäfer is dat onwaarschijnlijk, omdat een slangenbeet zou hebben geleid tot een zeer onprettige dood. Cleopatra was beroemd vanwege haar schoonheid en wilde zich waarschijnlijk niet blootstellen aan een langzame dood die haar zou misvormen, verklaart Schäfer in de Britse krant The Daily Telegraph.
Reconstructie De Duitse wetenschappers hebben de dood van Cleopatra gereconstrueerd doormiddel van historisch literatuuronderzoek en interviews met slangenexperts. Vermoedelijk nam ze een cocktail van opium, monnikskap en gevlekte scheerling, aldus Schäfer. Dat was vroeger een bekende drank die snel tot een pijnloze dood leidde. Zelfmoord door een slangenbeet zou dagen hebben geduurd en zou vooral erg pijnlijk zijn geweest.
Laatste farao Cleopatra was de laatste farao van het oude Egypte. Ze regeerde van het jaar 69 voor Christus tot 30 voor Christus. Cleopatra pleegde vermoedelijk zelfmoord toen Caesar Augustus de macht overnam in het oude Egypte. De volledige uitkomsten van de nieuwe studie worden gepresenteerd in het televisieprogramma Abenteur Wissen op ZDF.
Na zijn vertrek als chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft Nobelprijs voor Vrede-winnaar 2005 Mohamed ElBaradei in Egypte een campagne voor verandering gelanceerd. Hij heeft nu bijna een miljoen handtekeningen om de Egyptische grondwet te veranderen, zodat er echt vrije verkiezingen kunnen worden georganiseerd in het land dat door dictator Hosni Mubarak wordt bestuurd. Maar volgens ElBaradei proberen Egyptische machthebbers hem nu zwart te maken via Facebook: alsof het een middelbare schoolvete betreft. In een fotoalbum staan dertig fotos van zijn dochter, soms met drank en in badpak. En dat is volgens conservatieve moslims respectievelijk verboden en onkuis. ElBaradei noemt het een grove schending van de privacy.
ElBaradei pleitte tijdens een iftar-maaltijd met 200 activisten voor een boycot van de verkiezingen. ,,Als de overheid niet aan onze hervormingseisen tegemoet komt, doe ik niet meer aan de verkiezingen. Als het hele volk meedoet, betekent dat volgens mij het einde van het regime.
Middle East International is terug. Het tijdschrift was een van mijn favoriete bronnen van achtergrond en analyse over het Midden-Oosten, maar stopte helaas in 2003 vanwege een gebrek aan geld. Nu maakt het blad een herstart met een nieuwe website. De verhalen zijn diepgaand en met zeer veel kennis geschreven. Het feit dat er in het eerste nummer vier verhalen staan over Jemen, zegt genoeg.
een lijstje van een aantal van favoriete websites over het Midden-Oosten.
Palestijnse jongen met op de achtergrond een Israelische nederzetting. Foto AFP / Menahem Kahana
The Arabist
The Arabist is een blog over de Arabische wereld in het bijzonder. Sinds 2003 schrijven verschillende arabisten over Egypte, de Levant en de Maghreb. De onderwerpen lopen zeer uiteen: trends, bloggers, nieuwe boeken. Het blog gaat uiteraard veel over politiek, maar ook culturele zaken komen uitgebreid aan bod.
MEMRI
De Israëlische website MEMRI is de grootste openbare studie- en vertaaldienst in cyberspace van islamitische en Arabische tv-uitzendingen, kranten, websites en weblogs. De website is met vijf miljoen bezoekers per maand een populaire barometer voor de gemoedstoestand in de Arabische wereld. Maar pas op: MEMRI wordt geleid door een voormalige officier in de inlichtingendienst van het Israëlische volksleger en wil nog wel eens gekleurd zijn.
Informed Comment
Het weblog Informed Comment wordt bijgehouden door Juan Cole, een Amerikaanse arabist die is verbonden aan de Universiteit van Michigan. Handig voor mensen die geen Arabisch spreken: hij vertaalt veel op zijn blog. Cole is vooral gespecialiseerd in shiieten en is zeer kritisch op het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten.
Arab Media & Society
De nieuwsvoorziening in de Arabische wereld is ontzettend veranderd sinds de komst van satellietzenders zoals Al-Jazeera. Geen slaafse staatsmedia meer, maar kritische nieuwsgaring. Arab Media & Society is een goed geïnformeerde website die bericht over media en hun impact op de samenlevingen op cultuur, economie, religie en politiek in de Arabische wereld.
Waq al-Waq
Tot slot voor de liefhebber: Waq al-Waq is een zeer goed geïnformeerd blog over Jemen. Het blog wordt bijgehouden door twee Amerikaanse experts, die niet alleen Arabisch spreken maar ook in het land gewoond hebben. Ze zijn zijn het blog begonnen uit frustratie over wat er door sommige denktanks en in de mainstream media over Jemen wordt geschreven.
Witte kalkerupties steken scherp af tegen het oranjerode woestijnzand en de helderblauwe lucht. Ze dragen bijzondere namen als de paddestoel en de kameel.
Wind, regenval en zandstormen zorgden voor de prachtigste vormen.
Een sprookjesachtig landschap vol kalkrotsen, die door de natuur in allerlei buitenaardse vormen zijn geslepen. Een bezoek aan de Witte Woestijn in Egypte werkt betoverend.
Wereldwonder op links, zegt de chauffeur aan het begin van de lange rit vanuit Caïro. Boven de huizen torenen de piramides van Gizeh uit, in combinatie met de helderblauwe lucht en het felle zonlicht een indrukwekkend schouwspel. Links langs de weg loopt een spoorlijn. Af en toe staat er een vervallen wagon op. De chauffeur vertelt dat hij er nog nooit een trein op zag rijden. Ten tijden van het Oude Egyptische Rijk stuurden faraos er karavaans op uit om de onbekende westelijke woestijn in kaart te brengen. Op kamelen trokken ze door de oneindige zandvlakten, blij met elke oase die ze tegenkwamen om water te verversen en vruchten in te slaan.
Ook ik trek de komende drie dagen door de westelijke woestijn, niet per kameel maar per 4×4 Toyota. Ik zal twee oases bezoeken: Bahariya en Farafra. Bahariya ligt op ongeveer 360 kilometer van Caïro en is de eerste grote oase in de westelijke woestijn, met een oppervlakte bijna anderhalf keer zo groot als Luxemburg. Farafra, aanzienlijk kleiner, bezoek ik omdat daar de Witte Woestijn ligt; het verwachte pronkstuk van deze reis.
De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is uitgebreid met een bijzonder godenbeeldje. Het beeldje is vanaf 16 oktober 2010 te zien in de nieuwe tentoonstelling 'Egyptische Magie'. Het tweeduizend jaar oude magische figuurtje is een mengeling van dieren met een dwergenlichaam. Het heeft de kop van een ram, met veren en vleugels op de rug. Zijn geopende bek toont een rij dreigend ontblote tanden. Deze aanwinst is een waardevolle aanvulling op de Egyptische collectie van magische afbeeldingen en attributen van het museum.
Afweren van kwade krachten en machten
Het kalkstenen beeldje is 16 centimeter hoog. Het is gemaakt rond het begin van onze jaartelling, in de nadagen van de Egyptische cultuur. Het kwam in die tijd vaak voor dat het uiterlijk van godenfiguren was samengesteld uit de kenmerken van verschillende dieren en wezens.
De oude Egyptenaren riepen deze zogenaamde pantheïstische goden aan om kwade krachten en machten af te weren. Dat verklaart ook waarom deze goden vaak met messen en zwaarden gewapend waren. Met hun vervaarlijke dierenkoppen moesten ze tegenstanders afschrikken. Er bestaan enkele van dit soort godenbeeldjes die zijn gemaakt van brons of faience, maar beeldjes van kalksteen, zoals dit exemplaar, zijn zeldzaam.
Het beeldje kon worden verworven dankzij een bijdrage van de Stichting Zakenvrienden Rijksmuseum van Oudheden.
Uit een chemische analyse van de botten van een aantal oude Nubiërs blijkt dat zij regelmatig tetracycline nuttigden. Dit antibioticum bevond zich waarschijnlijk in hun bier. De vondst bewijst dat antibiotica dat officieel pas in 1928 werd uitgevonden tweeduizend jaar geleden al op relatief grote schaal en met succes werd vervaardigd.
Wij hebben de neiging om medicijnen die ziektes genezen te associëren met de moderne geneeskunde, vertelt onderzoeker George Armelagos. Maar het wordt steeds duidelijker dat deze prehistorische populatie empirisch bewijs gebruikte om behandelingen te ontwikkelen. Ik twijfel er niet aan dat ze wisten wat ze deden.
Opzet Al in 1980 toonde Armelagos aan dat de Nubiërs antibiotica in hun botten hadden. Maar pas recent kwam hij met een beetje hulp van collega Mark Nelson tot de ontdekking dat dit meer regel dan uitzondering was. De productie van het antibioticum bleek absoluut geen toeval, maar opzet.
Verzadigd Nelson onttrok de tetracycline aan de botten en verbaasde zich over de enorme hoeveelheden. De botten van deze oude mensen waren verzadigd met tetracycline, vertelt hij. Dat toont aan dat zij het al lange tijd innamen. Ik ben ervan overtuigd dat ze de wetenschap van gisting onder de knie hadden en het medicijn heel bewust vervaardigden.
Jongetje De onderzoekers bestudeerden botten uit het jaar 350 tot 550. Enkele botten behoorden toe aan een vierjarig jongetje. Zelfs zijn schedel en scheenbeen zaten vol met tetracycline. Dat wijst erop dat de Nubiërs het jongetje met het antibioticum hebben proberen te genezen. Ze wisten wat het medicijn kon doen en dienden het bewust toe.
Voorloper En daarmee liepen ze flink voor op deze moderne tijd. Wetenschappers ontdekten tetacycline pas in 1948. Niet alleen de Nubiërs, maar ook de Egyptenaren en Jordaniërs behandelden ziektes met bier. De kans is groot dat ook deze oude volkeren de gisting van antibiotica begrepen.
Goud Tetracycline wordt gemaakt door bacteriën: streptomyces. Wanneer deze bacteriën in bier opduiken, geeft dat een bijzonder effect. Streptomyces produceert een goudkleurige kolonie van bacteriën en wanneer het op bier dreef, moet dat best indrukwekkend zijn geweest voor deze oude mensen die goud vereerden.
Uit nader onderzoek moet blijken in welke doseringen de Nubiërs het antibioticum toedienden.
Social Topography and Sociology of the Non-royal Tombs at Abusir South at the End of the Old Kingdom
In de lezing krijgen we een overzicht van het veldwerk dat Tsjechische archeologen sinds 1991 te Zuid Aboesir uitvoeren. Zuid Aboesir was tijdens de zesde dynastie een belangrijke niet-koninklijke begraafplaats. De necropool vertoont veel overeenkomsten met gelijktijdige grafvelden in het naburige Saqqara zoals het zgn. Teti Pyramid Cemetery of Tabbet el-Guech in Zuid Saqqara. In elk van deze necropolen stellen we vast dat de grafeigenaars vaak het slacht-offer werden van damnatio memoriae, een praktijk waarbij de naam van de overledene verwijderd of zelfs het volledige graf ontmanteld werd. Dit fenomeen kan in verband gebracht worden met de com-plotten tegen farao Pepi I en diens uiteindelijke overwinning op zijn tegenstanders.
Leuven: dinsdag 19 oktober 2010 Gent: donderdag 21 oktober 2010 Opgelet: Deze lezing is in het Engels.
November Chris Arijs
De god Seth
Iedereen die iets kent van de Egyptische religie zal ooit al wel van de god Seth gehoord hebben. Meer nog dan andere goden is hij een heel dubieuze figuur. Regelmatig verschijnt hij samen met Horus als de twee goden die Egypte, de beide landen, vertegenwoordigen of aan de zijde van de zonnegod Re bij diens nachtelijke tocht door de onderwereld. Aan de andere kant kent iedereen Seth als de boos-wicht die de goede god Osiris heeft vermoord. In deze lezing gaan we in op de figuur van deze god en zijn aanwezigheid in de Nijlvallei en de oasen
. Leuven: dinsdag 9 november 2010Gent: donderdag 25 november 2010 Opgelet: In Gent zal deze lezing uitzonderlijk in Auditorium V doorgaan.
December: Athena Van der Perre
De steengroeven van Echnaton:
eerste resultaten van het onderzoek in Dayr Abu Hinnis Dayr Abu Hinnis ligt een vijftal kilometer ten noorden van Dayr al-Barsja. De site staat vandaag vooral bekend als Koptisch bedevaartsoord. Verspreid over drie wadi's liggen echter honderden steengroeven, rijk aan inscripties uit de Amarna periode. In het voorjaar van 2010 werd de exploitatie van deze groeven in het Nieuwe Rijk voor het eerst nauwkeurig onderzocht. De duizenden inscripties gaven intussen al een deel van hun geheimen prijs, maar roepen minstens evenveel nieuwe vragen op. Deze lezing brengt een overzicht van de eerste resultaten van dit onderzoek en gaat dieper in op de relatie met Amarna, de betekenis van de inscripties en de moder-ne factoren die het gebied bedreigen.
Leuven: dinsdag 7 december 2010 Gent: donderdag 16 december 2010 De lezingen in Gent vindt plaats in de auditoria economie, auditorium VIII (behalve de novemberlezing, waarvoor we uitzonderlijk moeten uitwijken naar auditorium V), aan het Sint-Pietersplein
(het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg); in Leuven traditiegetrouw in het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven). De lezingen starten telkens om 20 uur.
HAARLEM (ANP) Tweehonderd jaar geleden bezocht Napoleon Bonaparte het Teylers Museum in Haarlem.
Naar aanleiding van deze bijzondere visite is volgend jaar vanaf 22 januari een tentoonstelling over Napoleons veldtocht in Egypte te zien.
Dat maakte het museum donderdag bekend. Napoleon trok in 1798 met 40.000 manschappen Egypte in om het te veroveren, wat mislukte. Voor de meer dan 160 kunstenaars en wetenschappers die deelnamen aan de missie ging een nieuwe wereld open. Hun ontdekkingen werden vastgelegd in het boek Description de lEgypte, dat in 23 delen vanaf 1809 uitkwam. Het museum bezit de enige complete eerste druk van het 23-delige boek, dat centraal staat in deze expositie. De tentoonstelling laat ook zien welk beeld Europa tot die tijd van Egypte had.
Touroperators Thomas Cook en Neckermann noteren de afgelopen weken een stijging van meer dan 10 procent van het aantal vragen en boekingen voor wintervakanties, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook touroperator Jetair bevestigt de groeiende vraag naar wintervakanties. Zonzekerheid blijkt een belangrijke troef.
Bij touroperator Thomas Cook is er reeds een stijging van meer dan 10 procent te noteren. Dit bij reizen naar alle aangeboden bestemmingen. 'Er is het pure beach-verhaal, maar ook bij de culturele reizen is er een groei', aldus woordvoerder Koen van den Bosch.
Volgens Neckermann, dat deel uitmaakt van de Thomas Cook groep, is er een grote vraag naar Egypte als reisbestemming. In dat land gaat de interesse uit naar de Rode Zee, met in de eerste plaats kuststeden als Hurghada, Sharm el Sheikh en Marsa Alam. Cultuur en geschiedenis zijn een tweede reden voor een Egyptevakantie volgens de reisorganisatie.
Ten slotte bevestigt ook Jetair de stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van 2009. Dat komt volgens de touroperator in de eerste plaats door de tendens van vroegboekingen. Daarnaast werden in augustus een kwart meer wintervakanties geboekt. Het tegenvallende zomerweer wordt hiervoor als reden opgegeven.
AMSTERDAM - De reiziger is zelf schuldig als zijn koffer zoek raakt. Stond nota bene in de krant. Beter kun je helemaal niet op reis gaan en zeker niet met een koffer, want dan kan zo'n koffer ook niet zoek raken. Logisch toch? Ik ben benieuwd hoe u hier over denkt.
Het slachtoffer heeft het weer gedaan!, is tegenwoordig mode.
'Verdwenen koffer eigen schuld', kopte de krant. Is het dan niet meer zo dat je in goed vertrouwen bij de incheckbalie je koffer afgeeft aan de luchtvaartmaatschappij? Die belooft je die koffer bij aankomst toch weer terug te geven? Daar was toch voor betaald?
Natuurlijk moet je verstandig zijn en een adreslabel aan die koffer hangen. Ofschoon de politie daar ook weer tegen waarschuwt, want je hebt doortrapte criminelen die adressen met hun mobieltje fotograferen, in de wetenschap dat daar de komende weken waarschijnlijk niemand thuis is.
Wat moet je dan?
Opeens moet ik denken aan de jaren dat ik correspondent was van deze krant in het Midden-Oosten en ik in Caïro woonde.
Van de krant mocht ik daar niet zelf autorijden. De Egyptische autoriteiten redeneerden namelijk: bij een aanrijding draagt altijd de buitenlander alle schuld, want was die niet naar Egypte gekomen, dan was het hele ongeluk niet gebeurd!
Geen speld tussen te krijgen.
Vaak nog denk ik terug aan mijn chauffeur Mahmoud en de motorkap van zijn zwart-witte Peugeot 405, waarop we in de woestijn onderweg menig eitje hebben gebakken.
David Gering van Charleroi Airport, volgens wie zeker 30 procent van alle reizigers zelf oorzaak is van verloren bagage doordat er geen adreslabel aan hing, vergeet dat de luchtvaartmaatschappijen alleen bagage accepteren van met naam en toenaam bekende passagiers.
Die gegevens zijn verwerkt in het label dat de maatschappij aan de koffer hangt. Als dát zoek raakt, is dat dus hun schuld, of die van Gering! Geef die incheckzus een schaartje, zodat ze eventuele oude labels kan afknippen!
Schiphol is het maar wat graag met Gering eens. Ik totaal niet! De oorzaak ligt op die vliegvelden, aan de afhandeling. Het kan in redelijkheid toch niet de reiziger verweten worden dat het mogelijk is om met de koffer van een ander aan de haal te gaan bij zo'n ongecontroleerde bagageband.
(Novum/AP) - Egyptische archeologen hebben het bovenste gedeelte van een dubbel beeld van een machtige farao die bijna 3400 jaar geleden aan de macht was blootgelegd. Dat heeft Egyptische ministerie van cultuur zaterdag bekendgemaakt.
Het kalkstenen beeld van Amenhotep II werd blootgelegd in Kom el-Hittan, de plek van de dodentempel van de farao in de zuidelijke stad Luxor. De tempel is een van de grootste op de westelijke oever van de Nijl in Luxor.
Amenhotep II was de grootvader van de bekende jonge farao Tutankhamun, die in veertiende eeuw voor het begin van onze jaartelling heerste over een gebied van Nubia in het zuiden tot Syrië in het noorden.
De tempel was grotendeels verwoest, wellicht door overstromingen, en er is weinig over van de muren. De archeologen hebben desalniettemin een schat aan kunstvoorwerpen kunnen blootleggen, waaronder twee beelden van Amenhotep van zwart graniet die in 2009 werden gevonden.
Meer dan 1.600 jaar oud en met de hand geschreven. En toch staat de eerste christelijke bijbel sinds kort online op codexsinaiticus.org. Zon 800 van de in totaal 1.460 paginas, mét vertaling. Helaas is de pagina momenteel overbelast.
Fragmenten van het document, dat geschreven was op perkament, zijn uitgewerkt door bibliotheken in Engeland, Duitsland en Egypte.
In 1844 en 1859 vond de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf tijdens twee bezoeken aan het klooster van St. Catharina op de berg Sinaï het oudste bekende manuscript van het complete Nieuwe Testament. En belangrijker nog: Tischendorf wist de monniken zover te krijgen dat hij deze vierde-eeuwse Codex Sinaïticus mocht meenemen (de belofte dat hij hem weer terug zou brengen heeft hij echter gebroken). Aan deze locatie dankt de oude bijbel haar naam.
Het klooster van St. Catharina. Foto: wikipedia.org
De bijbel had 1.500 jaar onaangeroerd in het klooster gelegen. De woestijnlucht was ideaal voor het bewaren van de bijbel waardoor het de lange periode kon overleven, zo wordt gezegd.
De originele afmeting van de bijbel is volgens Scot McKendrick van de British Library 40 bij 35 centimeter. De British Library kwam enige tijd geleden met het voorstel de bijbel in zijn geheel op internet te plaatsen zodat onderzoekers de bijbel dan eenvoudig online kunnen bestuderen.
Google Earth ontdekt krater van meteoriet in woestijn
Google Earth ontdekt krater van meteoriet in woestijn
Screenshot via Google
In de woestijn van Egypte is een krater van een meteoriet ontdekt die voordien onbekend was. De Kamil-krater is 16 meter diep en 45 meter breed. Het blijkt bovendien één van de best bewaarde sites ter wereld.
De impact van de meteoriet zou destijds een vuurbal veroorzaakt hebben die meer dan 1.000 kilometer verder zichtbaar was. Volgens wetenschappers is de impact nog redelijk recent - mogelijk minder dan een paar duizend jaar oud. Het is dus heel waarschijnlijk dat de eerste mensen de inslag meegemaakt hebben.
De krater ligt op de grens tussen Egypte, Soedan en Libië en werd in 2008 door Vincenzo De Michele ontdekt. Hij stootte op de krater toen die plots op zijn computerscherm verscheen. Hij contacteerde Dr. Mario Di Martino van het INAF (National Institute for Astrophysics). Samen organiseerden ze eerder dit jaar een expeditie naar de krater. De hele organisatie duurde meer dan een jaar. Veertig mensen reden drie dagen lang in temperaturen van 40 graden naar de site.
Uit tests blijkt dat de krater in opmerkelijk goede staat is. Met de hulp van archeologisch onderzoek kan de datum van de inslag misschien worden vastgesteld. Voor ESA, het Europese ruimteagentschap, zijn de gegevens bovendien van groot belang om het risico van kleine asteroïden in de buurt van de Aarde te berekenen. (gb)
Voor velen van ons opende National Geographic de wereld en nu kunt u deze zelf gaan ontdekken in het gezelschap van gelijkgestemde reizigers. Dankzij het netwerk van National Geographic worden deuren geopend die voor anderen gesloten blijven. Elke reis wordt begeleid door een expert (een archeoloog, natuurbeschermer, fotograaf of wetenschapper), die zijn/haar kennis graag met ons deelt en de bestemming tot leven brengt.
Voor de avontuurlijke reiziger hebben National Geographic en Thika Travel hun expertise gebundeld om u een gevarieerd aanbod van exclusieve en bijzondere reizen te bieden. De authentieke beleving loopt parallel met onze inzet om de impact op de natuur en haar bewoners te minimaliseren. Respect voor de cultuur en het erfgoed van onze gastheren is even vanzelfsprekend als de maximale ondersteuning van de lokale economieën. Op deze wijze kan uw reis een cruciale bijdrage leveren aan een duurzaam behoud van natuur en cultuur.
Egypte, rotskunst, religie en Ra Egypte: het land van Ra, graftombes, tempels en Faraos. Toegang tot bijzondere opgravingen, exclusieve opening van de tombe van Nefartari.
Bezoek ook de bekende culturele hoogtepunten en vaar over de Nijl. » Meer informatie.
Honderden jaren geleden sloot Cleopatra een weddenschap af met Marcus Antonius. De ingrediënten? Geld, een parel, azijn en sluwheid. Cleopatra won de weddenschap en wetenschappers denken nu eindelijk te weten hoe ze het m flikte.
Cleopatra wedde met Marcus Antonius dat zij tien miljoen sestertiën aan het diner kon spenderen. Hij geloofde haar niet. Maar Cleopatra beloofde het de volgende dag te laten zien. De dag erop gingen ze samen dineren. De eerste gang was heel gewoontjes en relatief goedkoop. Marcus Antonius lachte er dan ook om. Maar toen kwam de tweede gang: een kopje sterke azijn. Cleopatra haalde de parel van één van haar zeer dure oorbellen af en gooide deze erin. De parel loste onmiddellijk op en Cleopatra dronk het kopje leeg. Daarmee won ze in enkele slokken de weddenschap.
Vergezocht Wetenschappers betwijfelden eeuwenlang of deze legende wel klopte. Het is namelijk onmogelijk dat een parel zo snel in azijn oplost. Maar volgens onderzoeker Prudence Jones maakt dat de legende niet direct onwaar. Ik geef oude verhalen liever het voordeel van de twijfel en neem niet aan dat zon vergezocht verhaal direct fictie is.
Kunde
In het blad Classical World doet Jones uit de doeken hoe het er volgens hem aan toe is gegaan. Hij stelt voorop dat Cleopatra wist wat ze deed. Ze wist hoe ze met medicijnen en giffen moest werken, dus het is aannemelijk dat ze ook van chemische processen kaas had gegeten. Ik denk dat ze in de oude wereld redelijk veel verstand hadden van praktische chemie. Zo is het bekend dat de oude Romeinen gebruik maakten van meststoffen en giffen maakten om parasieten tegen te gaan.
Kan dat? De Egyptenaren en Romeinen zouden als het kan dus geweten hebben hoe ze een parel moesten oplossen. Grote vraag was echter: kan het wel? Vele chemici beweren al jaren van niet, maar Jones besloot de proef op de som te nemen. Hij vulde een kopje met azijn en gooide de parel erin. Er ontstond een reactie, maar deze verliep langzaam. Het kostte maar liefst 24 tot 36 uur om een parel op te lossen. Volgens de legende hebben Cleopatra en Marcus Antonius zolang niet gewacht.
Tien minuten Daarom besloot Jones verder te kijken. Hij kookte de azijn eerst. Dat versnelde het proces aanzienlijk. Ook het verpulveren van de parel zorgde ervoor dat het een stuk sneller ging. Door zowel gekookte azijn en een verpulverde parel te gebruiken, duurt het proces helemaal kort. Zon tien minuten later is de parel verdwenen.
Snel
Het kan dus. Maar daarmee is de legende nog niet waar. Cleopatra verpulverde haar parel niet, maar gooide deze in zijn geheel in de azijn. Hoe kan deze dan zo snel oplossen? Chemici hebben wel een idee: misschien heeft Cleopatra de parel voor het diner eerst al een tijdje in de azijn gelegd. Of ligt het aan de geschiedschrijver die het verhaal optekende? De meest aannemelijke verklaring voor de verschillen tussen het experiment en de legende die door Plinius wordt beschreven is dat het verhaal de gebeurtenissen comprimeert, meent Jones. Zo ontstaat een dramatisch effect. Dat zou betekenen dat Cleopatra in tegenstelling tot wat Plinius beweert langer heeft gewacht om de cocktail te nuttigen. Of dat Cleopatra de cocktail opdronk toen de parel nog niet helemaal was opgelost. En dan is er ook nog een andere, veel eenvoudigere mogelijkheid die met het oog op Cleopatras iintelligentie niet mag worden uitgesloten: ze kan Marcus Antonius en vele chemici na hem beduveld hebben.
Jones ontdekte tijdens zijn experimenten dat een hogere concentratie azijn het oplossingsproces vertraagt. En dat zou verklaren waarom zoveel andere chemici beweren dat het onmogelijk is om een parel in azijn op te lossen: ze gebruiken een te hoge concentratie. Er is ook een zekere hoeveelheid water nodig om de chemische reactie die Cleopatra dus zeker kon bewerkstelligen, op te roepen.