Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
Egyptische autoriteiten in Nuweiba (aan de Rode Zee) hebben donderdag een vrachtwagenchauffeur aangehouden die probeerde 107 faraonische en Islamitische oudheden van Egypte naar Jordanië te smokkelen. De oudheden waren in zijn vrachtwagen verstopt in kartonnen hulzen. Het zou onder meer gaan om 52 amuletten, 5 houten maskers, een koperen vaas en 4 metalen schilden
Dieven hebben ongeveer duizend kunstvoorwerpen gestolen bij musea en archeologische vindplaatsen in Egypte sinds een opstand tegen de inmiddels afgetreden president Hosni Mubarak het land begin dit jaar in een chaos stortte. Dat heeft de Egyptische minister voor Antiquiteiten Zahi Hawass gezegd in een interview met de Spaanse krant El Mundo dat zondag verscheen.
Hawass zei dat het niet gaat om belangrijke voorwerpen, maar dat de autoriteiten er wel alles doen aan ze terug te krijgen. Volgens de bewindsman staan alle voorwerpen geregistreerd en zal het voor dieven erg moeilijk zijn ze het land uit te smokkelen.
Veel dieven zijn al opgespoord, zei de minister. Het gaat volgens hem om ,,criminelen die zochten naar goud of mummies en die geen enkele kennis hadden van de waarde van de voorwerpen die zij stalen''.
Britse en Egyptische archeologen hebben voor het eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar een enorm complex catacomben vol hondenmummies. Ze schatten dat er in totaal acht miljoen dieren in het stelsel begraven liggen, bij de Egyptische dodenstad Saqqara.
De dieren werden ruim 2500 jaar geleden geofferd aan de god Anubis, die het gezicht van een jakhals had. Het mummificeren van de dieren gold als een plechtige daad.
Fokkerijen
Uit het onderzoek blijkt dat veel van de dieren slechts enkele uren of dagen na hun geboorte al gedood en gemummificeerd werden. De archeologen denken dan ook dat er hondenfokkerijen in het nabijgelegen Memphis moeten hebben bestaan die voor een constante toestroom zorgden.
De lichamen werden metershoog gestapeld tegen de muren van het uitgestrekte complex, dat tien meter onder het woestijnzand ligt. Enkele honden kregen een nis in het complex toebedeeld en de onderzoekers vermoeden dat dit honden waren die langere tijd in de tempel van Anubis leefden.
Vergaan
Het mummificeren van de dieren gebeurde vaak minder professioneel dan met mensen gebeurde in Egypte. Die laatsten bleven eeuwenlang goed bewaard, maar deze hondenmummies zijn vaak al compleet vergaan. In veel gangen troffen de onderzoekers daarom alleen maar een soort compost aan.
De hondencatacomben waren al bekend sinds de negentiende eeuw, maar het is voor het eerst dat er grondig onderzoek naar werd gedaan. Het mummificeren van dieren gebeurde vaker in Egypte; zo zijn er ook al veel katten, buffels en haviken gevonden.
AMSTERDAM - Egyptoloog Zahi Hawass keert terug als minister op het ministerie van Oudheden in Egypte. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen Hawass en interim-premier Essam Sharaf, zo melden diverse Arabische media na berichtgeving van staatspersbureau MENA.
Hawass verklaarde door de premier te zijn overtuigd om terug te keren als minister van Oudheden.
Hawass trad begin maart terug uit die functie omdat hij naar eigen zeggen niet kon aanzien hoe, sinds de revolutie in het land, nog steeds graftombes en musea worden geplunderd.
Hawass aanvankelijk werd na het aftreden van Mubarak op 11 februari door (de inmiddels ook afgetreden) interim-premier Ahmed Shafiq aangesteld als tijdelijk minister van Oudheden.
De Nijl, 6695 km lang, is de langste rivier van de wereld. Het is de belangrijkste rivier in Egypte, dat wel 'het geschenk van de Nijl' wordt genoemd. De Nijl ontspringt als Blauwe Nijl in Ethiopië in het Tanameer en als Witte Nijl in het Victoriameer. Het meer bevindt zich tussen de drie landen Oeganda, Kenia en Tanzania. De Witte Nijl stroomt vervolgens vanuit hier via Soedan, waar de beide takken bij de hoofdstad Khartoem samenkomen.
Fotojournalist Ronald de Hommel over 'Disputed Waters' in Egypte
Fotojournalist Ronald de Hommel over 'Disputed Waters' in Egypte
Disputed Waters is een multimediaproject waarin aandacht wordt besteed aan grensgebieden waar conflicten bestaan over gebruik van rivierwater Egypte gebruikt nu nog ongeveer 80% van al het Nijlwater, maar buurlanden zijn het daar niet mee eens. Gevreesd wordt dat Egypte op den duur grote watertekorten zal krijgen. Fotojournalist Ronald de Hommel is verbonden aan Disputed Waters, een project dat rivierwaterconflicten wereldwijd in kaart brengt. Hij is net teruggekeerd uit Egypte
De Toetanchamonexpositie, momenteel de grootste reizende tentoonstelling ter wereld, arriveert op de Brusselse Heizel.
Herman Ricour
BRUSSEL - De Toetanchamonexpositie, momenteel de grootste reizende tentoonstelling ter wereld, is op de Brusselse Heizel gearriveerd. Zeven dagen per week, elf uur per dag wordt er momenteel gewerkt om de 7,3miljoen euro kostende tentoonstelling van exacte replica's op te bouwen. Een voorsmaakje van hét cultuurevenement van het voorjaar. JoDeRuyck
Toetanchamon is met voorsprong 's werelds beroemdste Egyptische farao en de superster arriveerde dan ook met een indrukwekkend gevolg. Liefst zeventien vrachtwagens waren er nodig om bijna 1.200 objecten van Manchester naar Heizelpaleis 2 te verhuizen. Manchester was de vorige pleisterplaats van de expositie en Brussel is de elfde halte van de grote Toetanchamonshow, die wereldwijd al miljoenen bezoekers trok. De tentoonstelling reist overigens in drie versies de wereld rond. De topstukken, zoals het dodenmasker, zijn er telkens bij, maar het totale aantal objecten varieert. Brussel ontvangt de meest complete opstelling, goed voor 4.000 m{+2}.
Replica's
Dat de tentoonstelling in drievoud kan lopen, is natuurlijk te verklaren door het feit dat er geen originele stukken worden getoond, maar exacte replica's, die in Egypte zelf zijn vervaardigd. Dat verloopt onder wetenschappelijk toezicht, waarbij geen ruimte is voor foutjes. Zo werd het dodenmasker twee keer teruggestuurd voor het resultaat 100 procent accuraat werd bevonden. Egyptologen, die nagenoeg unaniem achter het tonen van replica's staan, zeggen dat ze de kopie amper van het origineel kunnen onderscheiden.
Met witte handschoenen
Onder meer het dodenmasker en de gouden sarcofaag werden gisteren met de grootste omzichtigheid uit de speciaal daarvoor gemaakte kisten getild en opgesteld. Elke behandeling gebeurt met witte handschoenen, want ook deze namaak is kostbaar: alle objecten zijn bekleed met echt goud. Een prijs plakken op de voorwerpen afzonderlijk doen de organisatoren liever niet, maar wat u vanaf 20 april in Brussel te zien krijgt, kost samen 4,8 miljoen euro. Daar komt nog 2,5 miljoen bovenop voor de huur van de ruimte, het transport, het personeel en uiteraard de verzekering. Tot dusver hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan, maar een werkman verklapte ons dat er bij elke verhuis wel enkele objecten stukgaan. Die worden ter plekke gerestaureerd door een dame die bij de bouwers van de stukken in Egypte is opgeleid.
Goddelijke kronen - Hoofddeksels van het pantheon -
Goddelijke kronen - Hoofddeksels van het pantheon - Bjorn Koopmans
Datum: woe. 20-04-2011 Tijd: 19.30 - ca. 20.45 uur Plaats: Leiden, Lipsius Gebouw Zaal: 227 Toegang: 8,-- voor donateurs Huis van Horus 10,-- voor niet-donateurs Aanmelden: gewenst via info@huisvanhorus.nl of 06-52008364
De goden van het oude Egypte beschikten over een uitgebreide collectie kronen, bestaande uit veren, pluimen, cobras, hoorns, planten, standaarden en zonneschijven. Toch had men geen moeite om (onderdelen van) het hoofddeksel van een andere god te lenen om zodoende eigenschappen van die god over te nemen . Ook de koning pikte hier graag een graantje van mee en liet zich vaak afbeelden met godenkronen. Het gevolg is dat goddelijke kronen steeds complexer worden. Maar waar komen al deze hoofddeksels eigenlijk vandaan? En wat was hun betekenis? Hebben deze kronen wel echt bestaan? Kunnen we patronen ontdekken in het samenstellen van hoofddeksels? Allemaal vragen die tijdens deze lezing aan bod zullen komen.
Bjorn Koopmans is vicevoorzitter van Het Huis van Horus en houdt zich al vele jaren intensief bezig met de Egyptologie. U kent hem wellicht van het maandelijkse Egyptologisch Nieuws in de nieuwsbrief en het Egyptologisch Nieuwsoverzicht van Ta-Mery.
Foto: Zuidelijke binnenkapel Dodentempel Ramses II, Abydos. Bjorn Koopmans
Architect Jean-Pierre Houdin gelooft dat de beroemdste piramide van Egypte twee voorkamers herbergt waarin meubels zijn te vinden. Deze meubels zouden zijn bestemd voor gebruik in het hiernamaals door farao Chufu. Dat meldt Discovery News.
Ik ben ervan overtuigd dat er twee voorkamers in de piramide zijn, verklaart Houdin.
De grootmoeder van Toetanchamon die bekend stond om haar schoonheid, had waarschijnlijk een zogenaamde platte wrat tussen haar ogen.
De vermoedelijke huidaandoening van Tiye was onschadelijk, maar volgens wetenschappers duidelijk te zien in haar gezicht.
Dat meldt Discovery News op basis van een bevinding van de Spaanse onderzoeker Mercedes Gonzalez van het Institutio de Estudios Científicos en Momias in Madrid.
De mummie van Tiye bevindt zich in het Egyptisch Museum in Caïro. De ontdekking van de wrat kwam toevallig tot stand op basis van een foto.
Het Egyptisch Museum stuurde me een foto in hoge resolutie van het gezicht van de mummy, verklaart Gonzalez. De kleine vergroeiing op het voorhoofd viel me meteen op. De onregelmatigheid vertoont sterke overeenkomsten met een platte wrat, een zogenaamde verruca plana.
Wratten zijn nog niet eerder aangetroffen op de gezichten van mummies uit het Oude Egypte. Tot nu toe heb ik bij andere mummies nog niets vergelijkbaars kunnen ontdekken, aldus Gonzalez.
De ontwikkeling van het Nederlands toerisme naar Egypte stemt hoopvol.
De ontwikkeling van het Nederlands toerisme naar Egypte stemt hoopvol.
Dat concludeert het Egyptisch Verkeersbureau uit de zojuist bekend gemaakte eerste cijfers over 2011. In januari bezochten bijna 23.000 Nederlandse toeristen het land, bijna 21 procent meer dan in januari vorig jaar. Cijfers van de 'revolutiemaand' februari zijn nog niet bekend.
Het merendeel van de januari bezoekers, circa driekwart, bracht de vakantie door in de Rode Zee regio. Egypte is het jaar dus met goede resultaten begonnen.
Stijgende lijn Het Egyptisch Verkeersbureau is tevreden met de eerste resultaten van 2011. Toerisme is voor Egypte één van de belangrijkste inkomstenbronnen. De toeristische groei die het land de laatste jaren doormaakt, lijkt door te zetten en dat is van groot belang. De toeristische sector is goed voor ruim elf procent van het bruto nationaal product van Egypte aldus directeur Mohamed Salama van het Egyptische Verkeersbureau (links op de foto).
Uitdaging Nu staan we voor de uitdaging deze stijgende lijn voort te zetten. In 2010 verwelkomde Egypte bijna 300.000 Nederlandse gasten. Dat was een verdubbeling ten opzicht van het aantal gasten in 2006.
Toekomst oogt positief Cijfers van de revolutiemaand februari zijn nog niet bekend. De recente ontwikkelingen hebben ongetwijfeld invloed op de bezoekcijfers, maar door het snelle en adequate inspelen van de Nederlandse reiswereld op de situatie, trekt het toerisme naar Egypte snel weer aan. Persoonlijk ben ik erg tevreden over de reactie van de Nederlandse markt en de loyaliteit van de toeristen. Beiden laten zien het vertrouwen in Egypte niet te zijn verloren. Ik ben er van overtuigd dat we snel weer op het oude niveau zitten aldus Salama.
Investeren Salama zet voor 2020 nog steeds in op 800.0000 Nederlandse gasten. Om deze doelstelling te halen, gaan investeringen onverminderd door. Vooral aan de Rode Zee kust, waar 100.000 vier- en vijfsterren hotelkamers worden gerealiseerd. Hierbij wordt met name voor de Nederlandse markt rond Marsa Alam groei verwacht. Daarnaast wordt de infrastructuur verbeterd en neemt de capaciteit van de luchthavens toe. Marsa Alam krijgt zelfs een nieuwe internationale luchthaven en de luchthaven van Hurghada wordt binnen twee jaar in capaciteit uitgebreid, zo zegt Salama.
De beurs van Egypte is na twee maanden sluiting weer open en ging meteen flink onderuit. Cornelis Vlooswijk van het Robeco Afrika Fonds verwacht echter dat het ergste leed is geleden en gaat voorzichtig weer op zoek naar beleggingskansen.
Politieke turbulentie trok de Egyptische aandelenkoersen begin dit jaar zo hard omlaag een terugval van 17% in twee dagen dat eind januari besloten werd tot een adempauze. Het werden twee maanden, waarin beheerder Vlooswijk op zijn handen moest zitten, in afwachting van wat er ging gebeuren. Niet zonder spanning, want Egyptische beleggingen zijn goed voor 18% van zijn Afrika-portefeuille. De eerste openingsdag 23 maart was het meteen raak met een bijna 9% lagere index, maar de tweede handelsdag haalde Vlooswijk alweer enigszins opgelucht adem
. Het verlies werd beperkt tot een kleine 4%, en een aantal aandelen wist zelfs de weg omhoog te vinden. Vooral de telecomsector presteerde heel behoorlijk. Het grootste telecombedrijf heeft flinke belangen buiten Egypte en de binnenlandse activiteiten zijn ook niet erg risicovol. Andere marktsegmenten die er positief uitsprongen, waren cementbedrijven en enkele voedingsbedrijven.
Meer last van de politieke omwenteling hebben de vastgoedbedrijven en banken. Vastgoedbedrijven hebben met Mubarak afspraken gemaakt over grondaankopen tegen lage prijzen. Die zouden wel eens teruggedraaid kunnen worden. En banken hebben een 100% blootstelling aan de binnenlandse economie. Nogal wat leningen in hun portefeuilles zijn gelieerd aan het oude regime, en er is angst voor faillissementen.
Pijn is ingeprijsd Het Robeco Afrika Fonds is de dans niet ontsprongen, maar heeft het verlies enigszins kunnen temperen door relatief veel beleggingen in kleinere aandelen. Die presteerden over de hele linie wat beter. Vorige jaren profiteerde het fonds nog van mooie koerssprongen. In euros omgerekend won de Egyptische beurs vorig jaar 17% en in 2009 zelfs 32%. Met een terugval van 36% dit jaar, is het ergste volgens Vlooswijk nu wel achter de rug. Zijn er elders geluiden dat de koersen met nog tientallen procenten omlaag kunnen, volgens de beheerder is de pijn nu wel voldoende ingeprijsd. Vlooswijk: Het is onzeker hoe de machtswisseling uitpakt. Egypte is een gunstig gelegen en goedkope productielocatie voor bedrijven die actief zijn in het Midden-Oosten.
Inmiddels staat toerisme op een laag pitje en zijn de investeringen teruggevallen. Voorlopig dus weinig goed nieuws voor beleggers. Maar de aandelen zijn al zo hard onderuit gegaan dat hun waarderingen volgens Vlooswijk de onzekere situatie weerspiegelen.
Koopjes Sommige aandelen zijn zelfs te hard afgestraft, vindt Vlooswijk. Je ziet op dit moment beleggers die blind verkopen, dat schept weer kansen. Niet dat de beheerder nu grootscheeps gaat inslaan; hij speurt naar interessante koopjes, maar er zullen ook aandelen zijn die hij op een nog redelijk koersniveau van de hand doet.
Op de rest van de portefeuille van het Afrika-fonds hebben de problemen in Egypte en het Midden-Oosten hooguit een indirect effect. Wij hebben er niet zoveel last van gehad, maar veel particulieren hebben geld teruggetrokken uit Afrika-fondsen. Beheerders moesten daarom wat beleggingen verzilveren. Aangezien zij niet in Egypte konden verkopen, ontstond enige verkoopdruk op de beurzen van Nigeria en Kenia. Het belangrijkste beleggingsland voor Vlooswijk is Zuid-Afrika, en dat laat de onrust elders van zich afglijden, met een democratisch gekozen bewind en een economie die stevig profiteert van de hoge grondstoffenprijzen.
------------------------------------------------------------------------------------- Deze informatie is met zorg samengesteld door Robeco Institutional Asset Management B.V. (hierna Robeco) en is uitsluitend bedoeld om de lezer te voorzien van informatie over de specifieke capaciteiten van Robeco, maar is geen aanbeveling om bepaalde effecten of beleggingsproducten te kopen of te verkopen. De inhoud is gebaseerd op betrouw baar geachte informatiebronnen. Historische rendementen worden alleen ter illustratie gegeven en zijn als zodanig geen weergave van de verwachtingen van Robeco voor de toekomst. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Robeco Institutional Asset Management B.V. (Handelsregister nummer 24123167) is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.
U zou het nu niet meer zeggen, maar ooit stond in het hart van de Egyptische Sahara een enorme plas water. Dat blijkt uit ruimtefotos waarop de lijnen van het oude meer nog goed te zien zijn.
Het meer zou zon 250.000 jaar geleden zijn ontstaan en op het hoogtepunt zon 350 kilometer breed zijn geweest. 80.000 jaar geleden droogde het meer op en bleef een zanderige woestijn over.
In die woestijn regeerde de wind en daardoor was al snel niets meer van de lijnen van het meer te zien. Maar de ruimtefotos die met behulp van een radar werden gemaakt, legden het oude meer moeiteloos bloot.
Nijl Het meer lag enkele honderden kilometers ten westen van de Nijl. En dat is belangrijke informatie voor geologen en archeologen. Zij krijgen zo een beter beeld van de wereld waarin de eerste Homo sapiens leefden. Je realiseert je dat hier vele hele grote meren waren, merkt onderzoeker Ted Maxwell op.
Regen Het meer zou ontstaan zijn toen de Nijl overliep. In die tijd viel er in dit gebied veel meer regen dan vandaag de dag het geval was. Daardoor kon een meer ontstaan dat honderden kilometers breed was.
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers in de tegenwoordig gortdroge delen van Afrika op oude meren stuiten. Tijdens eerdere studies vond men ook al gefossiliseerde vissen in de woestijn. Later bleek dat mega-meren in Tsjaad, Libië en Soedan meer regel dan uitzondering waren.
Het meer zou op hoogtijdagen zo'n 247 meter diep zijn geweest. Bij relatieve droogte liep alleen het rechtse deel van het meer vol. Foto: T.A. Maxwell et al/Geology 2010
Amerika wil dat museum Egyptisch dodenmasker teruggeeft
Amerika wil dat museum Egyptisch dodenmasker teruggeeft
Een kunstmuseum in het Amerikaanse St Louis moet een Egyptisch dodenmasker terugschenken aan Egypte. Dat heeft de Amerikaanse overheid opgedragen te doen.
Het museum kreeg het stuk in 1998 in handen; het betaalde toen een half miljoen dollar ervoor. Volgens Egypte is het 3.200 jaar oude masker, dat dateert uit de 19de Dynastie en tot edelvrouw Ka-Nefer-Nefer toebehoort, echter gestolen.
Het museum stelt echter dat er geen afdoende bewijs is dat het dodenmasker gestolen is. De regering zegt hier wél zeker van te zijn nadat het traject dat het item aflegde sinds de ontdekking ervan, in 1952, werd gereconstrueerd.
Richard Callahan, advocaat van de VS, noemt het dispuut "jammerlijk" en is ervan overtuigd dat het voor de rechtbank zal opgelost moeten worden.
De Belgische douane is dezer dagen extra waakzaam bij het toezicht op de invoer uit Egypte, zowel wat het handelsverkeer als de bagage van reizigers betreft. Door de instabiele toestand in Egypte bestaat immers de vrees dat kunstwerken en antiquiteiten uit het Noord-Afrikaanse land illegaal in Europa worden ingevoerd.
Uit het Egyptisch Museum in Caïro werden verscheidene kostbare stukken gestolen tijdens de protestbetogingen op het nabijgelegen Tahrirplein. Ook op archeologische sites zouden diefstallen gepleegd zijn.
Actie Colosseum De Belgische douane zal de eventuele ontdekking van verdachte goederen signaleren aan de politieautoriteiten, waarmee ze nauw samenwerkt. Ook onderhoudt de douane contacten met de Gemeenschappen, die bevoegd zijn voor cultuurgoederen, aldus woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën. De Belgische douane neemt binnenkort overigens deel aan de internationale actie Colosseum, een gezamenlijke douaneoperatie onder leiding van Italië die tegen illegale handel in cultuurgoederen en antiquiteiten gericht is, zo gaf de woordvoerder nog mee. (belga/tma)
DEN HAAG - De Nederlandse douane is extra alert op mogelijk illegaal uitgevoerd erfgoed uit Egypte.
Dat schrijft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, mede namens staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur, dinsdag aan de Tweede Kamer.
De bewindslieden kwamen met hun brief na vragen van Tweede Kamerlid Frans Timmermans (PvdA). Hij is bang voor kunstsmokkel en plundering van kunstschatten door de recente onrust in Egypte. Hij pleit daarom voor extra controles en Rosenthal is het met hem eens.
Haven
''Een van de door Nederland gehanteerde instrumenten in het tegengaan van illegale handel in kunstgoederen is het controleren van reizigers die de EU via Nederland binnenkomen'', schrijft de minister. ''Dit gebeurt voornamelijk op Schiphol en in de haven van Rotterdam.''
Verdrag
Rosenthal refereert aan het Unesco-verdrag van 1970 ''inzake onrechtmatige invoer, uitvoer of eigendomsoverdracht van cultuurgoederen''. Op basis daarvan kan een cultuurgoed in beslag worden genomen als wordt vermoed dat het is ontvreemd en illegaal is uitgevoerd.
''Op basis van nieuwsberichten en alarmeringen van internationale erfgoedorganisaties als Unesco heeft de erfgoedinspectie, onderdeel van het ministerie van OCW, de douane geïnformeerd opdat zij extra alert moet zijn op mogelijk illegaal uitgevoerd erfgoed uit Egypte'', staat in de brief.
Plunderingen
De Egyptische minister van Oudheden, de archeoloog Zahi Hawass, kondigde afgelopen weekeinde zijn aftreden aan. Hij kon naar eigen zeggen niet langer aanzien hoe sinds de omwenteling in het Noord-Afrikaanse land graftombes en musea worden geplunderd.
Na het opstappen van president Hosni Mubarak in Egypte ziet het ernaar uit dat de rust langzaam wederkeert. Toeristische trekpleisters als Luxor openden hun deuren een paar weken geleden weer voor toeristen.
Reisadvies Ook het reisadvies voor Egypte is aangepast. Reizen naar badplaatsen aan de Rode Zee, de Golf van Aquaba en de Golf van Suez, Luxor en Aswan kunnen gelukkig weer doorgang vinden. Niet-essentiële vluchten naar steden zoals Caïro, Alexandrië en Suez worden echter nog steeds afgeraden. In deze steden geldt dan ook een avondklok.
Nu het toerisme weer langzaam op gang kan komen, is het handig om op een rij te zetten waarom Egypte nou ook al weer zo'n prachtige bestemming is. Hieronder vind je vijf bestemmingen die nog altijd de moeite waard zijn.
Egyptisch museum in Caïro Tijdens de bezetting van het Tahirplein in Caïro zijn er achttien topstukken uit het Egyptisch Museum ontvreemd. Onder de verliezen vallen een vergulden beeld van de farao Toetanchamon en een kalkstenen beeld van de farao Achnaton. Daarnaast zijn er een zeventigtal kunstvoorwerpen beschadigd. Ondanks deze verliezen blijft het museum absoluut de moeite waard om te bezoeken. Onder de topstukken bevinden zich onder meer negen mummies, waaronder die van koningin Hatsjepsoet en het gouden dodenmasker van Toetanchamon.
Aswan Een echte bezienswaardigheid in Aswan is de Onvoltooide Obelisk. Als deze obelisk ooit was afgemaakt, zou het de grootste uit één stuk gehouwen obelisk zijn aller tijden. Helaas is hij door omstandigheden nooit afgemaakt. Voor archeologen vormde deze obelisk een bron van informatie over hoe de oude Egyptenaren obelisken uit stenen hakten. Het eiland Elephantine midden in de Nijl is één kilometer lang en vijfhonderd meter breed. Op het eiland zijn twee Nubische dorpen, resten van een antieke stad en een museum in een oude villa. Dichtbij Aswan zijn de Nasserdam en het Nassermeer een bezoek waard.
Tempels van Philae Philae is een eiland in de Nijl vlakbij Aswan, gewijd aan de godin Isis. Op dit eiland vond Isis het hart van haar man Osiris, die in stukken was gehakt door zijn broer Seth. De Prolemaeën bouwden hier om deze reden een tempel ter ere van Isis. Vanwege de bouw van een dam bij Aswan, waardoor het Nassermeer zou ontstaan, kwam Philae grotendeels onder water te staan. Omdat hierdoor alle gebouwen verloren dreigden te gaan zijn ze in de jaren '70 uit elkaar gehaald en op het eiland Agilkia weer opgebouwd. Abu Simbel Op 260 kilomter ten zuiden van Aswan ligt Abu Simbel. Ook de tempels van Abu Simbel zijn vanwege de aanleg van het Nassermeer van hun oorspronkelijke plaats gehaald en 65 meter hoger weer opgebouwd. De Grote tempel en Hathortempel uit de tijd van Ramses II zijn door deze farao gebouwd als teken van zijn macht en liefde voor zijn vrouw Nefertari. St. Catharinaklooster Het St. Catharinaklooster in de zuidelijke Sinaï woestijn is gelegen aan de voet van de Mozesberg, de plaats waar volgens de Bijbel Mozes de brandende braambos en de Tien Geboden ontving. Vanuit dit klooster, dat behoort tot de Grieks Orthodoxe Kerk, kun je wandelen naar de top van de berg om daar de zonsopgang te bewonderen. In het klooster zelf zijn vele kunstschatten aanwezig en een grote voorraad aan manuscripten.
Bart Van Dooren, Complotten in het Oude Rijk. Werd farao Teti vermoord?
Bij Manetho kunnen we lezen dat farao Teti vermoord werd door zijn lijfwachten. Echte bewijzen uit die periode zelf hebben we daar niet voor, maar er lijkt wel allerlei vreemds aan de hand in de graven uit die regeerperiode: graven die van eigenaar veranderen, namen die worden uitgekapt.
En waarom is de mastaba van vizier Mereroeka zo opvallend groot en mooi? En waarom duiken na de vijfde dynastie waarin de zonnecultus zo belangrijk was plots koningen op die niet genoemd zijn naar de zonnegod? Allemaal puzzelstukjes waarmee een mooie hypothese kan worden opgebouwd, maar of er ook iets van klopt?
Gent: donderdag 24/3
Leuven: dinsdag 29/3
De lezing in Gent vindt plaats in de auditoria economie, auditorium VIII, aan het Sint-Pietersplein (het auditorium is te bereiken via de Sint-Pietersnieuwstraat en dan het eerste straatje rechts, de Hoveniersberg); in Leuven traditiegetrouw in het Monseigneur Sencie Instituut (Erasmusplein 2, achter de centrale bibliotheek van de KULeuven). De lezingen starten telkens om 20 uur.
Naar jaarlijkse gewoonte is het aal hens aandek in de hoofdbib tijdens jeugdboekenweek. Zij maken er zelfs bijna een jeugdboekenmaand van. Het thema dit jaar is de geheimen van het Oude Egypte. Heel wat mysteries worden dan ontsluierd zoals: Waarom werden er piramides gebouwd? Hoe werd een piramide gebouwd? Hoe maakten de Egyptenaren een mummie?
Elk jaar zakt een groot aantal klassen afnaar de bibliotheek om kennis te maken met het thema. De tentoonstelling is ook tijdens de openingsuren te bekijken en dat *van maandag 14 maart tot en met vrijdag 8 april.
Thorben en Noortje van Mariaberg vonden de verhalen van het Oude Egypte zo'tof eng' dat ze op woensdagmiddag met de broertjes Guus en Berrend terug kwamen.
Honderduit vertelden ze de verhalen van de verschillende goden met rare hoofden, de hiërogliefen, ... Maar het aller spannendste was de sarcofaag met een 'echte mummie' er in. *
zaterdag 19 maart 2011 00:00 VAASSEN - Op donderdagavond 31 maart wordt bij KuVa in Vaassen een lezing gegeven over oud-Egyptische kunst. Spreekster is de enthousiaste Cathelijne Devens die dit jaar haar studie Egyptologie in Leiden hoopt af te ronden. Het grootste verschil tussen Westerse en Egyptische kunst is volgens haar het ontbreken van perspectief. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat perspectief eigenlijk niet meer is dan een optische illusie,die de werkelijkheid vervormt. De Egyptenaren waren er sterk op gericht om de toeschouwer te laten zien wat er daadwerkelijk was. Tijdens de lezing laat Cathelijne Devens u aan de hand van beelden kennismaken met de verschillende ontwikkelingen binnen de Egyptische kunst. Bij de zogenoemde Amarna-kunst zal zij iets langer stilstaan, omdat deze lijkt af te wijken van de de gangbare kunst uit de Egyptische oudheid.
Aan het eind van de lezing heeft u een goed beeld van de belangrijkste kenmerken van de Egyptische kunst in het Oude Rijk, het Midden Rijk en het Nieuwe Rijk. Ook over andere aspecten van de oud-Egyptische cultuur kunnen vragen gesteld worden. Cathelijne is binnen de Egyptologie gespecialiseerd in erotiek en seksualiteit waarover zij veel parate kennis heeft. In verband met het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden te reserveren.
Aanvang lezing om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur geopend voor een kop koffie/thee, die bij de prijs van 5.- is inbegrepen.
Adres: Museum Vaassen Historie,Dorpsstraat 73 (eerste verdieping)in Vaassen. Reservering vanaf 2 weken voor de lezing bij KuVa in Museum Vaassen Historie of per email bij Hans van der Wateren: sieraden@atelier-de-enk.nl Voor meer informatie over KuVa zie: www.ku-va.nl