NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
06-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everdina met winkelcentrum
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Menig modern winkelcentrum laat voldoende mogelijkheden zien voor een fraai lijnenspel. Daarom lijkt een opname als deze gemakkelijk,maar dat is het allerminst. Je moet namelijk wel op dat ene precieze plekje staan dat een aantrekkelijke combinatie geeft van allerlei aanwezige lijnen. Je bent daar wat mij betreft helemaal in geslaagd. Het is je zelfs gelukt om de mensen weg te houden uit het beeld, hetgeen de foto mooier maakt, maar door de winkeliers vermoedelijk niet op prijs gesteld werd  ;-)   Een goed gebruik van diafragma en een sluitertijd, hetgeen gelukkig niet geleid heeft tot een onscherp beeld. Er is slechts één element in de foto dat mij minder kan bekoren. Dat is de klok die de mooie lijn van de balustrade verbreekt. Helaas is daar niets aan te doen.  Alles bijeen dus een heel goed gecomponeerde foto waar ik met plezier naar kan kijken. Wat mij betreft mag je vol vertrouwen beginnen aan de reeks dieptewerking onder leiding van Cijbra. Gefeliciteerd!
Dushi

06-03-2010 om 16:35 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikenaar met boten

Ook bij deze inzending  wordt gezwoegd om met een redelijke foto te komen, maar als je zelf al aangeeft dat je niet helemaal tevreden bent, neem dan rustig de tijd om verder te zoeken. Soms zie je het niet, soms heb je geen inspiratie.  Iedere fotograaf krijgt hier mee te maken.
In een rijtje eenzelfde boten zit uiteraard een ritme en de boten zelf hebben voldoende struktuur.  En zoals gevraagd heb je goed gezocht naar meerdere losstaande objecten. Dat is een heel goed begin. Maar als de compo niet goed wil lukken, moeten we creatiever worden, juist omdat we niet over water kunnen lopen. Daarom ben ik nog eens gaan stoeien met de foto. Sommige elementen, zoals bijv. de paaltjes, vond ik minder aardig in het beeld. Wat het voorstelt, is minder belangrijk. Zoek naar een aantrekkelijk spel van lijnen en vlakken. Ik zeg niet dat het zo moet, maar ik wil laten zien dat je net zo lang door moet zoeken, ook achteraf, tot je meer tevreden bent. Graag een volgende inzending waar je zelf een beetje trots op bent. En ik zou het niet vragen als ik eerder niet gezien had dat je tot meer in staat bent.
Dushi

06-03-2010 om 16:30 geschreven door Marsje


05-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardeense jager met bloemknop

Dat het niet gemakkelijk is, geloof ik graag. Laatst kregen we voor de lokale fotoclub een opdracht om drie foto’s te gaan maken bij de zoutpannen. Iedereen hevig teleurgesteld, want als er ergens niets te zien is, dan zijn het wel zoutpannen. Een grote vlakte zonder enige boom of struik. En toch komen er na veel zwoegen en zweten veel mooie foto’s uit. Dat is fotografie: zwoegen en zweten om er iets moois van te maken. Dat vraagt heel veel kijken, heel veel geduld en een buitenproportionele prullenbak. Straf geef ik niet en de enige punten die ik geef, zijn leerpunten.
Ik  merk hier vaak een grote onzekerheid over de ingezonden foto. Dit is ook weer niet nodig, want er zitten heel veel grijsgradaties tussen een briljante foto en een foto die nergens op lijkt.
En nu de bloemknop. Precies omdat je zelf aangeeft dat het ritme met name zit in de knop en daarnaast struktuur in de bladeren, heb ik geprobeerd dát wat meer accent te geven. Meer accent door de foto te croppen en meer accent door de toon een tikje minder flets te maken, want de foto was een beetje onderbelicht. Ik doe het overdreven, want dan is het verschil duidelijker. Wat ik niet kon veranderen is het blaadje net achter de bloemknop. Ik zou liever het camerastandpunt ietsje meer naar links hebben gezien. Dan was de knop losgekomen van het blad erachter.  Het is dus een foto met veel goede elementen, maar eenmaal meer ervaring opgedaan hebbend, ga je vanzelf nog meer letten op de details.
Dushi

05-03-2010 om 20:04 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spyrit met station

Zal ik dan maar beginnen met een beetje minder begrip? Nee hoor, maar het valt wel op dat je opnieuw een opname hebt met een trap in de hoofdrol. Probeer zoveel mogelijk variatie aan te brengen in je inzendingen. Ik wil niet teveel opdrachten geven, want creativiteit moet uit jezelf komen.
Dan nu de foto. Zonder meer vol ritmische elementen, alsook lijnen die een goede struktuur geven.  Het is jammer dat je niet wat meer uitleg gegeven hebt bij de foto, want bij een opname als deze, is een goede belichting niet zo gemakkelijk. Dat heb je goed gedaan. Ik vind lijnen die een klein beetje scheef staan toch wat storend. Daarom heb ik me de vrijheid veroorloofd tot wat fotografisch trek- en duwwerk. Gelukkig heb je niet je naam in de foto gezet. De lijst eromheen past goed bij de foto, maar voor het rechtzetten doe ik het liever zonder. Ik heb geprobeerd de fraaie dieptewerking met het uiteinde van de trap op een sterk punt te behouden. Probeer voor de volgende keer eens niet iets van een gebouw in beeld te nemen. Wat wel? Dat mag je zelf bedenken.
Dushi

05-03-2010 om 13:29 geschreven door Marsje


04-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drumtje met kooi
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een foto vol positieve elementen. Een kooi met latjes en spijlen heeft van zichzelf al een zekere struktuur en voldoende ritmische herhalingen. Maar de foto is meer dan dat. De kooi is goed geplaatst in het vlak, gekanteld voor een mooier lijnenspel, en een achtergrond die niet saai is, maar meer dan voldoende rust en contrast geeft met het hoofdonderwerp. Slechts de balken links  trekken enige aandacht naar zich toe, maar blijven gelukkig van ondergeschikt belang. Het was inderdaad de bedoeling om meerdere voorwerpen te combineren. Dat is er niet zo sterk uitgekomen, maar de kooi is zo geprononeerd, dat het toch een geslaagde opname is geworden. De technische instellingen zijn goed, want bij een brandpuntsafstand van 21 mm geeft een diafragma van f/5 voldoende scherptediepte. Na deze fraaie inzending mag je nogmaals op zoek gaan naar een combinatie van meerdere objecten. Je bent zonder meer op de goede weg.
Dushi

04-03-2010 om 19:49 geschreven door Marsje


03-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rovenlem met gestructureerd glas
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Opnieuw geef je een heel gedetailleerde uitleg. En opnieuw kom je met een mooie foto. Het laat zien dat heel bewust bezig zijn met een foto, vóór de knop van de camera wordt ingedrukt, uitermate belangrijk is. En dat het even belangrijk is om bij dit soort opnames te zoeken naar het ideale diafragma, de meest geschikte sluitertijd en de optimale instelling van de ISO-waarde
Wat ik van de foto vind binnen het kader van deze lessen? Een prachtig ritmische herhaling van vlakken, kleuren en lijnen. Wat de witten en zwarten betreft op,het uiterste randje. Een minder contrastrijke afbeelding zou niet bij voorbaat  slechter geweest zijn. De enige aarzeling die ik heb, is de compositie met het min of meer rechthoekige vlak in de rechterbovenhoek. Verder niets dan lof. Wat de derde inzending gaat worden, weet ik niet, maar ik ben nu al heel benieuwd.
Dushi

03-03-2010 om 15:11 geschreven door Marsje


02-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everdina met parkeergarage
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ritme volop en een overduidelijke struktuur. Je zou bijna denken dat het net zo een geweldig mooie opname was als de vorige keer. Maar dat zou al te mooi zijn. Feitelijk heb ik slechts twee aanbevelingen bij deze opname. Allereeerst oogt de foto op mijn scherm niet gestoken scherp. Kan het zijn dat het gekozen diafragma van f/4.0 daar mede debet aan is?
De tweede opmerking betreft de eyecatcher. Mooie gaatjes, mooie lijnen, maar waar is dat ene element dat het “spannend” maakt? Het is zeker een goede foto voro deze serie lessen, amar ik denk dat je nóg beter kunt. Laat nog maar eens (opnieuw) zien.
Dushi

02-03-2010 om 02:46 geschreven door Marsje


01-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roxanne met tuinbank

Als je handleiding zeer beduimeld is (chapeau, want dat heb je deze stukgelezen!), zou ik snel overgaan naar de digitale versie. Dat heeft bovendien als voordeel dat je veel gemakkelijker iets kunt opzoeken. Gewoon het trefwoord intikken op de computer en de juiste bladzijde wordt vanzelf opgezocht en getoond.
Je bent goed bezig geweest: lage ISO, gebruik van statief en een ongewoon (dus vaak aantrekkelijk) standpunt.  Ook ben ik blij met je uitleg, want daaruit wordt minstens duidelijk dat je uitermate ijverig bent zonder slaafs de aanwizingen te volgen. Ik kan dat zeer waarderen.
De muur is ook voor mij bijzaak. De bank is origineel in beeld gebracht, al had ik geopteerd voor een nog lager standpunt en ietsje meer naar rechts. Ook vind ik de foto een tikje aan de blauwe kant. Blijf zoeken naar verrassingen in de fotografie. Zie bijvoorbeeld de ietwat andere uitsnede compo die ik gekozen heb uit je foto.
Hiermee is het tijd om afscheid te namen van een bijzonder ijverige en leergierige leerling die het ongetwijfeld ook goed zal doen bij de volgende reeks: de dieptewerking van meesteres Cijbra. Zonder meer gefeliciteerd met je prestaties in deze reeks!
Dushi

01-03-2010 om 03:56 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drumtje met planken
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Uit je heel korte toelichting zou een slecht verstaander kunnen opmaken dat er wat minder animo aanwezig was. Een normaal verschijnsel overigens voor iedere serieuze fotograaf die van ieder shot een knaller wil maken. Helaas is dat niet zo gemakkelijk. Wat je laat zien, zijn een aantal planken. Een zeker ritme is aanwezig, maar de foto kan me weinig boeien. Dat komt mede door de compositie die iets mist dat de aandacht trekt. Bovendien heb ik kennelijk de opdracht niet duidelijk genoeg geformuleerd: “meerdere voorwerpen die echt los van elkaar staan”. Hier is sprake van een duidelijke eenheid: vermoedelijk een houten trap. Zou je het nog eens willen proberen? Het is niet noodzakelijk dat je binnen een dag of wat met een volgende inzending komt. Liever heb ik dat je echt de tijd neemt om goed rond te kijken en dan mij uit te leggen waarom dit een bijzonder goede opname is voor deze serie die bij tijd en wijle mensen ingewild hoofdbrekens bezorgt.
Dushi

01-03-2010 om 03:51 geschreven door Marsje
Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
 • 07/01-13/01 2019
 • 03/12-09/12 2018
 • 25/09-01/10 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 16/11-22/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 20/11-26/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 27/02-05/03 2006
 • 20/02-26/02 2006
 • 13/02-19/02 2006
 • 06/02-12/02 2006
 • 30/01-05/02 2006
 • 23/01-29/01 2006
 • 16/01-22/01 2006
 • 09/01-15/01 2006
 • 02/01-08/01 2006
 • 12/12-18/12 2005
 • 05/12-11/12 2005
 • 28/11-04/12 2005
 • 21/11-27/11 2005
 • 14/11-20/11 2005
 • 07/11-13/11 2005
 • 31/10-06/11 2005
 • 24/10-30/10 2005
 • 17/10-23/10 2005
 • 03/10-09/10 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 22/08-28/08 2005
 • 15/08-21/08 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 25/07-31/07 2005
 • 18/07-24/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 06/06-12/06 2005
 • 30/05-05/06 2005


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!