NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
14-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardeense jager met gebouw
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Na zo een vorige uitstekende foto is het niet verwonderlijk dat je niet opnieuw met een dergelijke positieve uitschieter komt. Dat lukt maar weinigen en die hebben deze lessen ook niet nodig. Probeer wat variatie aan te brengen, want je komt wederom met een gevel van een gebouw. De reden waarom niet alleen jij twijfelt, maar ik ook, is niet omdat er geen ritme in de foto zou zitten. Het is meer omdat de verschillende ritmes, bijvoorbeeld de ramen en het hek, allerlei kanten opgaan en niet een goed samenhangende struktuur vertonen. Als je had gezocht naar meer detail, was het resultaat mogelijk beter geweest. Less is more blijft van toepassing.
Zoek voor de volgende keer eens naar een mooi ritmische herhaling, maar zonder iets van een gebouw een beeld te brengen.
Dushi

14-02-2010 om 20:44 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anneke met hekwerk
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Omdat je een lang hek schuin in beeld wilde brengen, moest je inderdaad kiezen voor een meer dichtgeknepen diafragma. Dat is een goede keuze geweest. Maar je ziet direct ook het nadeel: de achtergrond komt nu heel nadrukkelijk scherp in beeld en werk storend op het ritme van het hek. Links op de voorgrond zie ik ook nog een ritmische herhaling van sneeuwplekken. Het is jammer dat je deze niet nadrukkelijker hebt meegenomen in de foto.
Voor de volgende keer graag iets waarbij er niet ergens een (deel van een) gebouw in beeld komt.
Dushi

14-02-2010 om 04:03 geschreven door Marsje


11-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miara met spoorbrug

Een foto die uitstekend past in deze reeks. Een mooi samenspel  van palen, inclusief de groene algenranden, lang golvende lijnen en contrastrijke dwarsbalken. Het zijn slechts de details die nog wat aangebracht kunnen worden. Om te beginnen met een vraag: het lijkt of je een symmetrische foto hebt willen insturen, maar heet is net niet helemaal symmettrisch. Dat is het beste te zien aan de dunne zwarte lijn die in het midden vertikaal loopt. Die lijn had dan precies vertikaal moeten zijn. En net als bij een horizon: heel bewust stevig schuin is niet erg, maar net niet recht wordt ervaren als storend. Je had een stapje meer naar rechts moeten doen. Ik kan die lijn wel corrigeren, maar niet zonder scheve palen te krijgen, dus daar schieten we niets mee op.  Kijk zelf maar naar de kleine verschillen tussen jouw foto en mijn geringe bewerking. Wat ritme en struktuur betreft dus een heel goede inzending, maar als je ook op details gaat letten, ben je weer een stapje verder. Probeer voor een volgende inzending iets te zoeken in de natuur. Dus geen objecten van steen, staal of ander materiaal.
Dushi

11-02-2010 om 19:39 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeromme met Gasthuisberg

Een goede keuze om een gebouw te nemen met strakke lijnen. Daar liggen de ritmische elementen vaak voor het oprapen. Desalniettemin is dat nog geen enkele garantie voor een goede foto.  Met deze inzending zit je zonder meer op het goede pad. Ik heb slechts wat cosmetische aanpassingen gedaan. De bomen die boven de rand uitstaken trekken redelijk wat aandacht. Daarom heb ik de kettingzaag ter hand genomen, al krijg ik nu alle natuurliefhebbers over me heen. Ook de foto rechts nog een tikje meer recht gezet, de stevige horizontale lijn iets meer uit het midden gehaald en doortekening van de grijzige steunbalken op de achtergrond licht aangepast.  Ik heb alle vertrouwen in een volgende, ongetwijfeld geheel andere, inzending.
Dushi

11-02-2010 om 19:21 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikenaar met ganzenbord
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Uitstekend om met een origineel idee te komen. Zo ontstaan soms de meest boeiende foto’s. Ik heb even gekeken naar de instellingen van de camera en dat is helemaal in orde. Tot zover alleen maar goed nieuws. Wees gerust, het slechte nieuws komt niet, slechts een enkele aanwijzing. Met het standpunt dat je nu ingenomen hebt, gaat erg veel aandacht uit naar de achtergrond, het speelbord zelf.  Als je meer op ooghoogte van de verplaatsbare ganzen was gaan staan met de camera, dan was het ritme van de eenduidige vormen met verschillende kleuren veel pregnanter in beeld gekomen. In feite heb je niet zozeer Ritme & Struktuur als centraal thema genomen van deze foto, maar eerder Het Ganzenbord, alhoewel er ook een zeker ritme in het bord zelf te ontdekken valt. Een eendimensionaal ritme echter is meestal wat minder boeiend.  Graag zie ik een volgende inzending tegemoet met een even grote creativiteit.
Dushi

11-02-2010 om 13:49 geschreven door Marsje


10-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drumtje met gekloofd hout
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze inzending is een grote stap voorwaarts. De hele foto zit vol met ronde stammetjes en in de grotere stukken daarvan is zelfs nog een eigen structuur te zien. Opnieuw heb je gekozen voor een opname uit vogelperspectief, maar dat is hier ook vrijwel de enige mogelijkheid. Dat is dus goed gedaan. Voor een volgende foto zou ik je willen vragen te kiezen voor een ander standpunt dan het vogelperspectief. Mogelijk ook een foto die ietsje minder druk is dan deze. Dus proberen te beperken tot wat minder elementen dan de tientallen die in deze foto het beeld vormen. Maar de weg naar omhoog is goed ingeslagen. In de keuze van het onderwerp geef ik je alle vrijheid.
Dushi

10-02-2010 om 02:00 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardeense jager met modern gebouw
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Welkom bij de club van zwoegende fotografen op zoek naar een herhaling van fraaien lijnen en vormen. De uitleg die ik van mensen vraag is feitelijk heel simpel: waarom heb je dit uitgekozen, waarom vanuit dit standpunt, en waarom heb je de camera op deze wijze ingesteld? Ik neem tenminste aan dat mensen eerst goed rondkijken en dan pas een knop indrukken.  
Over de ingestuurde foto kan ik feitelijk heel kort zijn: een geweldig mooie opname die in alle opzichten voldoet aan wat hier verwacht mag worden.  Compositie, lijnenspel, belichting: alles is in orde. Na al deze mooie woorden durf ik best nog even een minimaal smetje aan te geven. Kijk maar eens in de linkerbovenhoek, want daar heb je iets over het hoofd gezien. Graag de volgende keer weer zo een uitstekende inzending.
Dushi

10-02-2010 om 01:55 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roxanne met tuinmanshuis
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Uit je goede toelichting merk ik dat je heel zorgvuldig bezig bent geweest met deze opname. Alhoewel ik de situatie niet ken, kan ik je redenering goed volgen. De inderdaad wat krap in het beeld staand huis, heb je wel keurig recht neergezet. Daklijn en ramen vertonen een goed ritme en gelukkig was er nog wat sneeuw, waardoor de donkere gaten in de begroeiing beter zichtbaar zijn geworden. Een winters zonnetje zorgt ervoor dat het geen sombere foto is geworden. Alles bijeen een goed begin van deze serie. Kijk de komende dagen om je heen en probeer voortdurend op zoek te gaan naar ritmische herhalingen van lijnen en vlakken. Je gaat er steeds meer oog voor krijgen en komt dan ongetwijfeld met een heel mooie tweede inzending.
Dushi

10-02-2010 om 01:50 geschreven door Marsje


08-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everdina met kassen

Allereerst hoop ik dat het nu beter gaat met je arm, want gezondheid is voor ons senioren belangrijker dan ooit.  Je hebt goed gezien dat in de kassen een fraai ritmische herhaling van lijnen zit. En ik vind het zo mooi dat ik de foto iets meer gecropt heb om juist die kassen nog beter in beeld te brengen. De blauwe zweem over de sneeuw had je zelf al opgemerkt. Dat heeft overigens minder te maken met het tijdstip (het bekende blauwe uurtje), maar meer met een weerspiegeling van de blauwe lucht. Desalniettemin geen reden om het zo te laten. Daarom heb ik de sneeuw ‘gewassen’ zodat het weer wat witer oogt. Ook in de lucht heb ik een kleine aanpassing aangebracht om de aandacht nog meer te leiden naar de kassen. Het eindresultaat is een mooie foto met voldoende ritme. Kijk goed om je heen naar terugkerende lijnen en vlakken. Er zijn er genoeg te vinden, maar je moet het leren “zien” en dat vraagt enige oefening en geduld. Ik ben benieuwd wat het gaat worden na het herstel van je arm.
Dushi

08-02-2010 om 23:41 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ardeense jager met modern gebouw
Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom bij de club van zwoegende fotografen op zoek naar een herhaling van fraaien lijnen en vormen. De uitleg die ik van mensen vraag is feitelijk heel simpel: waarom heb je dit uitgekozen, waarom vanuit dit standpunt, en waarom heb je de camera op deze wijze ingesteld? Ik neem tenminste aan dat mensen eerst goed rondkijken en dan pas een knop indrukken.  
Over de ingestuurde foto kan ik feitelijk heel kort zijn: een geweldig mooie opname die in alle opzichten voldoet aan wat hier verwacht mag worden.  Compositie, lijnenspel, belichting: alles is in orde. Na al deze mooie woorden durf ik best nog even een minimaal smetje aan te geven. Kijk maar eens in de linkerbovenhoek, want daar heb je iets over het hoofd gezien. Graag de volgende keer weer zo een uitstekende inzending.
Dushi

08-02-2010 om 18:24 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeromme met tunnel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het siert je Jeromme dat je nog meer van de foto hebt willen maken. Wie de lat niet hoog legt, komt niet verder in kwaliteit. Maar soms lukt het gewoon(nog)  niet om in een foto uit te drukken wat je in je hoofd hebt. De buizenconstructie die je nu laat zien, vertoont zonder meer een goede ritmische herhaling van booglijnen. Dus voor deze lessenserie een geslaagde keuze. Zeker met de groothoek waarmee je gewerkt hebt (11mm) verdient het aanbeveling eens helemaal rond de constructie te lopen om te zien of je een verrassend standpunt tegenkomt.  Ook een lager standpunt kan soms tot opmerkelijke resultaten leiden. De bogen tekenen zich scherper tegen de lucht af in plaats van de donkere achtergrond waar je nu mee te maken hebt. Nadeel is dan wel dat het lijnenspel in de akker zich minder aftekent. Hoe dan ook, juist met een groothoek is het “spelen” met standpunten bijna een must. Ondanks het miezerige weer heb je toch gekozen voor een kleine onderbelichting. Dat leek me niet nodig.  Geen “magere” inzending, maar een geslaagde. Wie weet komt er ook nog een keer een “topper”.  Laat maar zien wat je kunt.
Dushi

08-02-2010 om 13:37 geschreven door Marsje
Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
 • 07/01-13/01 2019
 • 03/12-09/12 2018
 • 25/09-01/10 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 16/11-22/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 20/11-26/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 27/02-05/03 2006
 • 20/02-26/02 2006
 • 13/02-19/02 2006
 • 06/02-12/02 2006
 • 30/01-05/02 2006
 • 23/01-29/01 2006
 • 16/01-22/01 2006
 • 09/01-15/01 2006
 • 02/01-08/01 2006
 • 12/12-18/12 2005
 • 05/12-11/12 2005
 • 28/11-04/12 2005
 • 21/11-27/11 2005
 • 14/11-20/11 2005
 • 07/11-13/11 2005
 • 31/10-06/11 2005
 • 24/10-30/10 2005
 • 17/10-23/10 2005
 • 03/10-09/10 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 22/08-28/08 2005
 • 15/08-21/08 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 25/07-31/07 2005
 • 18/07-24/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 06/06-12/06 2005
 • 30/05-05/06 2005


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!