NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Zoeken in blog

Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....

Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...

Foto

Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.

Foto

Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.

Foto

Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.

Foto
Foto

Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.

Fotografe : thuis

Foto

Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken

Foto
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE

Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
08-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siervaren door Happyman,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Happyman,

 

Mooi idee voor een foto met R&S, de ritmische tekening van de plant en de achtergrond met een structuurpatroon. De belichting lijkt een beetje onnatuurlijk en dit kan je bijwerken door de kleurzweem aan te passen, door je foto een beetje anders uit te snijden krijg je extra mogelijkheden om creatief uit de hoek te komen. In elk geval een geslaagde foto Happyman!

Vonny

08-03-2008 om 01:05 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lattenwerk in het park door J@ques,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo J@ques,

 

Er zit een mooie S-beweging in de foto met de loper op een sterk punt en het lattenwerk dat zorgt voor een interessant ritme en de nodige structuur. Probeer in dergelijke foto’s minder afleidende elementen in beeld te brengen (omgeving) welke niet onmiddellijk een meerwaarde geven aan de foto of schik dit beter zodat er meer harmonie in de foto is, dit bereik je door bvb een ander camera standpunt in te nemen. Goed gedaan J@ques!

Vonny

08-03-2008 om 01:02 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkgebouw door Franki,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Franki,

 

In de foto ziet men ritme en structuur maar dan louter als een opsomming van beschikbare elementen. Het is de bedoeling om daar iets creatief mee te doen zodat R&S in een zinvolle compositie gebracht worden. Neem even de tijd om het blog voor R&S grondig door te lezen en doe daar een beetje nuttige inspiratie op die je kan helpen om betere foto’s te maken voor deze lessen!

Vonny

08-03-2008 om 00:59 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur door Mieke1,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Mieke,

 

Een geslaagde foto van dit winterveld met stoppels en bomen, er is voldoende R&S aanwezig om het boeiend te houden. De bomen zijn hier de aantrekkingspool, dan is het beter om als inleiding vanaf links te kiezen voor de bomen en zo naar rechts de beweging van de bomen rond het stoppelveld te volgen. Goed gedaan Mieke!

Vonny

08-03-2008 om 00:57 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinneweb door Jijippeke,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Jijippeke,

 

Wat een mooie foto boordevol R&S, hier is weinig aan toe te voegen behalve enkele nuttige tips: spiegel de foto om een beter visueel effect te krijgen, vermijd hoeken die niet zuiver zijn, (klonen) en licht enkele delen een beetje op om nog meer klaarheid en detaillering in de foto te krijgen . Proficiat Happyman!

Vonny

08-03-2008 om 00:54 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staketsel door Mira,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Mira,

 

Een goede foto met ritme en structuur in het staketsel dat de helft van het formaat bestrijkt, de voorgrond is minder interessant omdat daar weinig duidelijke detaillering te zien is in de structuur en de begroeiing van de golfbreker.(mogelijk is daar veel verloren gegaan bij het verkleinen of is de scherpte niet optimaal?) De belichting is ook niet optimaal waardor de kleuren eerder dof overkomen. Door eventueel nog iets dichter bij het staketsel te komen en door de knieën te gaan zou het mogelijk zijn een meer spectaculaire foto als resultaat te hebben met daarbij meer zichtbare details van de voorgrond (dichtbij) wat het geheel boeiender zou maken. Goed gezien Mira!

Vonny

08-03-2008 om 00:53 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natte greppel door Bettina,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Bettina,

 

Een foto met R&S in een centrale compositie, het idee is goed maar de uitvoering misschien een beetje eentonig. Je hebt fragmenten van boomstammen, struiken, water en gras, daarmee is het niet eenvoudig om een boeiende foto te maken tenzij je daarmee en interessante ritmische compositie tot stand kunt brengen en dat is hier niet echt mogelijk! Verder proberen Bettina, het lukt niet altijd even goed, vooral als je met verschillende genres experimenteert!

Vonny

08-03-2008 om 00:46 geschreven door Marsje


06-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluis door Primera,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Primera,

 

Deze foto is heel goed in beeld gebracht met veel zin voor R&S in de leuning en het raderwerk van de sluis. In het bijgevoegde voorbeeld staat bovenaan een gespiegelde versie van je foto, het is natuurlijker om naar de foto te kijken van links naar rechts met daarbij een goede dieptewerking. Het toevoegen van een beetje meer contrast verhoogt het dramatische effect, zeer goed gedaan!

Vonny

06-03-2008 om 00:42 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwsel in Nieuwpoort door Turkey,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Turkey,


Een interessante foto boordevol R&S in de vormen en materialen die gebruikt werden voor deze constructie, daarbij staat de persoon op een sterk punt wat schaal geeft aan het geheel, goed in beeld gebracht hoor! Wat kan je nu nog doen om de kracht die de foto zo al uitstraalt nog te versterken, bvb een uitsnede maken waarbij je bij het essentiële blijft. Doordat je het gebouw, in de breedte niet volledig in beeld bracht kan je evenzeer de lucht er af snijden omdat het oog daar teveel naartoe getrokken wordt, nu kijk je echt naar het gebouw en de vele details, het dak staat nu ook niet meer pal in het midden van het formaat maar op 2/3 en dat oogt evenwichtiger. Knap hoor!

Vonny

 

06-03-2008 om 00:30 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaanse sculptuur door Pirre Album,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Pirre,

 

Je foto heeft beslist iets te bieden voor R&S maar je laat de ogen van de kijker erg ronddwalen op zoek naar de kern van je foto. De ordening van de olifanten biedt hier geen harmonische voorstelling, er zijn ook teveel storende elementen aanwezig, beter is het op zoek te gaan naar een origineler invalshoek en bvb ook eens door de knieën te gaan en een laag standpunt in te nemen. Vertrekkend van je foto heb ik een uitsnede gemaakt waarin al een zekere beweging zit die ons via het achtersteven van de olifant waarin veel structuur te bespeuren valt ritmisch leidt naar de andere olifant waarvan het hoofd op een ander sterk punt staat. Het geheel is opgelicht waardoor meer detaillering zichtbaar wordt, afleidende elementen zijn nu weg waardoor de foto boeiender geworden is. Een goede poging, nu nog beter afwerken!

Vonny

 

06-03-2008 om 00:29 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïsstoppelveld door Seppe van Brussel
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Seppe,

 

Zoals de titel zegt gaat het hier voornamelijk over het maïsstoppelveld met zijn mooie kleuren en veel R&S in het lijnenspel. Je laat ons hier echter een klein stukje veld zien, twee onvolledige huizen en een grote massa bomen en lucht waardoor er geen evenwicht terug te vinden is. Bij dergelijke foto’s is het veel interessanter een veld in beeld te brengen met een golvend landschap of als achtergrond bvb een boeiende lucht met wolken waardoor een contrasterend keurenpalet kan ontstaan tussen enerzijds de goudgele kleuren van de maïsstoppels en anderzijds de wolkenhemel maar dat is maar één van de betere mogelijkheden. Blijven proberen Seppe

Vonny

06-03-2008 om 00:28 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vormen in het zand door Primera,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Primera,

 

Ik begrijp heel goed wat je hier in beeld wou brengen, de mooie tekeningen in het zand vormen een uitdaging voor de lessen R&S maar zijn niet eenvoudig te realiseren. Eerst is er de correcte belichting waarbij je rekening moet houden dat je lichtmeter het zand interpreteert als zijnde 18% grijs en waarbij je EV belichtingscorrecties moet aanbrengen anders zitten je contrasten vast in een grijze massa waarbij weinig variatie aan tinten te bespeuren valt. Verder moet men op zoek gaan naar een bepaalde tekening in het zand waardoor het oog door de foto geleid wordt en gaat rusten op een sterk punt (attractiepunt) in de foto waardoor die speciaal wordt. Zoals voorgesteld bereikt de foto zijn doel niet omdat er veel is en weinig tegelijkertijd, blijven proberen Primera!

Vonny

 

06-03-2008 om 00:26 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energie doorTrucker,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Trucker,

 

Een stemmige foto met een mooie belichting, het idee om deze windmolens zo in beeld te brengen is erg geslaagd en geladen met ritme, wel spijtig dat de wiek van de eerste windmolen afgesneden is. Door een andere uitsnede van je foto te maken en daarbij een beetje kunst en vliegwerk was het mogelijk om de foto meer allure te geven en de meest storende elementen die voor onnodige afleiding zorgen uit de weg te ruimen waardoor meer evenwicht in de foto bereikt werd. Het mag nooit de bedoeling zijn om foto’s te nemen waaraan je achteraf veel moet werken met een fotobewerkingsprogramma, hier doe ik dit om je aan te tonen waarop je beter moet leren letten bij het nemen van een foto, probeer al de onnodige zaken zoveel mogelijk te vermijden. Goed gezien hoor!

Vonny

06-03-2008 om 00:25 geschreven door Marsje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bomen door Bobi,
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo Bobi,

 

Dat heb je mooi gezien die laan met een wandelweg en verharde weg tussen de bomen met daarbij de lijn die gevormd wordt door de gevelde bomen, daarnaast heeft de foto en goede dieptewerking. R&S is volop aanwezig in deze foto maar er zijn toch enkele details die de kijker afleiden en de aandacht wegnemen van het rustige gevoel dat de foto uitstraalt en eindigt bij de wandelaars in de verte. Om dit te bereiken heb ik je foto gespiegeld en dat geeft een natuurlijke inleiding van linksonder naar rechtsboven, de bank en de rode stip zijn wegekloond, het geheel van de foto werd opgelicht met het accent op de wandelaars. Hierdoor krijgt je foto meer uitstraling en afwerking door bij het essentiële te blijven het is natuurlijk altijd beter om zo weinig mogelijk te knoeien aan een foto maar verbetering is een noodzakelijk kwaad wil men een foto overhouden met een zekere fotografische charme, niet iedereen houdt van puur natuur met al zijn storende elementen, het is een keuze die de fotograaf zelf moet maken. Goed gedaan hoor!

Vonny

06-03-2008 om 00:24 geschreven door Marsje
Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Blog als favoriet !

E-mail mij

Opmerkingen of bijkomende vragen kan je steeds doormailen.


Foto

Archief per week
 • 07/01-13/01 2019
 • 03/12-09/12 2018
 • 25/09-01/10 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 16/11-22/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 20/11-26/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 27/02-05/03 2006
 • 20/02-26/02 2006
 • 13/02-19/02 2006
 • 06/02-12/02 2006
 • 30/01-05/02 2006
 • 23/01-29/01 2006
 • 16/01-22/01 2006
 • 09/01-15/01 2006
 • 02/01-08/01 2006
 • 12/12-18/12 2005
 • 05/12-11/12 2005
 • 28/11-04/12 2005
 • 21/11-27/11 2005
 • 14/11-20/11 2005
 • 07/11-13/11 2005
 • 31/10-06/11 2005
 • 24/10-30/10 2005
 • 17/10-23/10 2005
 • 03/10-09/10 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 22/08-28/08 2005
 • 15/08-21/08 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 25/07-31/07 2005
 • 18/07-24/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 06/06-12/06 2005
 • 30/05-05/06 2005


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!