Zondag 28 september was het officieel de laatste keer dat Flikkendag doorging in het centrum van Gent. Alleszins in de opstelling zoals die door de bezoekers de laatste jaren werd ervaren.
De populaire tv-serie gaat zijn laatste jaargang in en tegelijkertijd stopt de manifestatie in de stad van Artevelde. Bij het publiek kon vastgesteld worden dat men dit betreurde. Alhoewel deze jaarlijkse publieke show van politie- en andere veiligheidsdiensten telkens quasi dezelfde formule hanteerde, waren de mensen het zo waar te nemen duidelijk nog niet beu.
Dat deze manifestatie heel wat organisatietalent en geld vereiste, is een vaststaand feit. De inzet van materieel en van personeel is niet gratis De compensatie in loon en in recuperatie door verlof, zijn naar alle waarschijnlijkheid van een belangrijke orde. Daar tegenover staat uiteraard de benefiet die o.a. de horeca hiervan kan plukken en de toch positieve benadering die het publiek kan ervaren met al die diensten die publieke dienstverlening in hun vaandel dragen. In het verleden was het trouwens tevens een unieke gelegenheid om eveneens kennis te maken met dezelfde diensten van de nabije buurlanden. Waren de Franse en Nederlandse inbreng telkenmale een vaste waarde, dan hebben ook andere landen de kans gehad hiervan te profiteren. Het is altijd interessant om even te vergelijken met wat in de naburige landen aan middelen en personeel ter beschikking staat en dit even te toetsen aan onze nationale toestand.
Alhoewel de kleinzoon van 8 jaar nog wel wat jong is om de late uitzendingen van Flikken te bekijken, is hij sedert 4 jaar een enthousiaste deelnemer aan het evenement. Ook dit jaar kon hij het niet nalaten om al tijdens de vakantiemaanden te informeren naar datum en deelname aan Flikkendag Gent. Dat we hem moesten vertellen dat het de laatste keer was, temperde zijn euforie slechts een beetje, maar hij moest en zou ook dit jaar van de partij zijn.
Even hebben we gevreesd dat we niet konden gaan. Alhoewel de trein tickets betaald en via internet geprint waren, was deelname even in het gedrang. In de loop van de week voorafgaand aan de voorgenomen reis moesten zijn papa en mama dringend naar de dokter en de radioloog omwille van hevige pijnen in de heup. Nick dat is de kleinzoon was het slachtoffer van een slijmbeursontsteking van het heupgewricht en mocht bijgevolg geen sport beoefenen en de rest van de week zo goed als zijn been onbeweeglijk houden. Ramp o ramp! Hoe hou je een kleine dynamische kerel die judo doet en de scouts bezoekt onder controle? Al bij al toch wel confronterend voor zon kerel! De dag aangekomen werd door papa een oplossing uitgedokterd die moest toelaten om toch aan de manifestatie deel te nemen. De kinderkoets werd meegenomen en waar mogelijk de kleinzoon er in gezet. Daar vertrokken de opa, de papa en de (klein)zoon dus op avontuur naar Flikkendag Gent. Drie mannen ondereen! We hebben toch wel wat bezien gehad, hoor? Een achtjarige kerel in een kinderkoets? Het viel op, je zag het aan de blikken van velen, maar op uitzondering van de mevrouw van het snoepkraam, durfde niemand een vraag stellen. Met deze weten de lezers van dit berichtje meteen waarom. Het voordeel van een blog ligt dus ook hierin!
We hebben met instemming van Nick dan ook de activiteiten wat beperkt. Een rit op de moto bij de politie, een toer met de snelle boot van de Nederlandse politie waarbij tot hilariteit van de kleine man de opa flink nat werd gespetterd en enkele ritten met de motorrijders van de douane, de ex-collegas van de gepensioneerde opa. Een flinke demonstratie van de speurhonden van de politie en het bijwonen van de winching down van de explosievenspeurhond van de Franse douane, even voorbijgaan aan de militaire jeeps, nog wat snoep en een oponthoud aan het ijskreemkarretje en het was weer tijd om de trein terug te nemen naar Londerzeel. Vandaar nog een stukje rijden om opa veilig bij oma te brengen en dan naar huis waar mama en zus al vol spanning zaten te wachten.
Wat kan er nog mooier zijn voor een achtjarige kerel en zijn gelukkige opa?




|