Het ontbreken van de krant noodzaakte het luisteren naar de berichtgeving op de radio en deze was op zijn minst gezegd chaotisch.
Nauwelijks was de zogezegde redding van Fortis door de regering vermeden, als daar het nakende faillissement van Dexia al werd rondgestrooid. Berichten die naderhand weer werden tegengesproken.
Nauwelijks was de redding van Fortis aangekondigd door de financiële injectie van de regeringen van België, Nederland en Luxemburg, als vernomen werd dat Nederland de ABN-AMRO bank had overgenomen. De Nederlandse activiteiten werden terug in het moederhuis binnengehaald met juich-alom kreten van de Nederlandse minister van financiën. De berichtgeving was euforisch en iedereen had er blijkbaar bij gewonnen! Dat ons land hierbij ongeveer een derde van het geïnvesteerde bedrag in rook zag opgaan, bleek geen hinderpaal.
Hiermee was de ellende nog niet voorbij, want onmiddellijk volgde het nieuws dat de Belgische Fortis-tak opgekocht werd door de Franse BNP Parisbas. Ho maar
stond in de vroegere benaming van deze Franse bank niet eveneens Banque des Pays-Bas? Naar mijn weten vertaal je dit door Neder-land. Een opmerkelijk gegeven toch wel, want hiermee blijken mij de belangen van Nederland nog een beetje omvangrijker geworden te zijn. Of ben ik hier verkeerd?
Zelfs indien dit niet het geval zou zijn, betekent het toch weer dat Belgische belangen overgaan in vreemde handen; of ze nu Nederlands of Frans zijn. Zou een of andere econoom of universitaire studie eens een inventaris kunnen/willen maken van wat eigenlijk nog in ons landje verankerd is? Ik denk dat dit een zeer interessante oefening zou zijn waarvan het resultaat naar mijn bescheiden mening rampzalig zou kunnen zijn.
Veel regelgeving komt nu al uit Europa, maar de financiële belangen regeren de wereld en als die dan ook nog in vreemde handen terechtkomen, kan het niet anders dan dat we mettertijd overgeleverd worden aan de willekeur van buitenlandse financiers. De Belgische wetgevers hetzij in een federale of regionale vorm zullen dan herleid worden tot politieagenten die het verkeer mogen regelen naar de wetten van anderen. Een plezant vooruitzicht ziet er wel wat anders uit!
Ondertussen dreigt een gelijkaardig scenario zich te voltrekken rond Dexia. Met gillende sirere, blauwe lampen en een speciale politie-escorte werden de eerste minister en zijn vice premier, de minister van financiën, naar de luchthaven gereden om er het vliegtuig te nemen naar Parijs. Een onderhoud met de Franse president Sarkozy stond op het programma omdat - ook in Dexia er Franse belangen in het spel waren. Yves Leterme wist na hun vergadering niets anders te zeggen dan dat de spaarders zich geen zorgen hoefden te maken om hun geld. Wat een verzekering!
Het plaatje is dus nog niet kompleet en de afhandeling van de verdere stappen en gevolgen is nog altijd koffiedik kijken. Moet het gezegd dat Agatha Christie betere scripts had?
Het verhaal vervolgt nog zeker in de volgende dagen, maar zeker is wel dat de bancaire horizon er in de nabije toekomst toch helemaal anders zal uitzien. Waar het zal eindigen? Had ik maar een kristallen bol, ik zou het U zeggen. Veel goeds zal er voor de modale mens zeker niet uit voortkomen, maar de haute finance zal er waarschijnlijk zijn slaap niet voor laten en geen hap minder eten noch slok minder drinken.
|