Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    18-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Broodjes met soja eiwit

    BROODJES MET SOJA EIWIT

    Ingrediënten

    • - 2els plantaardige olie
    • - 1el suiker
    • - 250ml sojamelk
    • - 250ml water
    • - 4tls bakkersgist
    • - 600g tarwemeel
    • - 150g soja-eiwit

    Werkwijze

    • - Meng het tarwemeel, soja-eiwit, droge bakkersgist en zout.
    • - Voeg hieraan toe het water en de sojamelk.
    • - Meng met de handen tot een vast en elastisch deeg wordt bekomen.
    • - Voeg extra soja-eiwit of tarwebloem toe indien het deeg te lopend is.
    • - Laat het brooddeeg 30 minuten rijzen op een warme plaats (25 à 30°C).
    • - Kneed het deeg opnieuw en vorm 12 broodjes. Plaats ze op een ingevette en bebloemde bakplaat en laat de broodjes 10 à 20 minuten rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
    • - Bak de broodjes in een voorverwarmde oven bij 180°C gedurende 30 minuten.
    • - Verwijder de soja-eiwit broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.



    18-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierkoeken

    EIERKOEKEN
    Ongeveer 1 uur

    Ingrediënten voor ca 20 stuks:

    • - 130 g bloem
    • - 4 g bakpoeder
    • - 70 g basterdsuiker
    • - 2 eieren
    • - snuifje zout

    Oven:

    200°C

    Werkwijze

    • - Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • - Klop de eieren met de suiker tot een stevig schuim.
    • - Zeef de bloem, bakpoeder en het zout op het schuim en spatel dit voorzichtig en zo kort mogelijk door het schuimmengsel (niet langer dan tot alles grotendeels is opgenomen).
    • - Leg met 2 lepels (een ijstang is ook handig) ca 8 bergjes op een ingevette bakplaat.
    • - Bak ze in ca 15 minuten gaar en lichtbruin.
    • - Af laten koelen op een taartrooster (inmiddels de volgende charge klaarmaken en bakken)



    03-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: boekweitbrood

    BOEKWEITBROOD

    Vrij van gluten, koemelk, gist

    Ingrediënten

    • - Wat olijfolie om in te vetten
    • - 200 g rijstmeel
    • - 200 g volkoren boekweitmeel
    • - 50 g quinoa of 50 g amaranth
    • - 50 g gierstvlokken of 50 g rijstvlokken
    • - 2 el wijnsteenpoeder
    • - 2 tl zout
    • - 1 tl koud geperste lijnzaadolie
    • - 4 à 5 dl koolzuurhoudend water

    Werkwijze

    • - Zet op de bodem van de oven een platte (lasagne)schaal met water (dit zorgt ervoor dat het brood straks niet te hard wordt) en verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een cakeblik in met olijfolie.
    • - Meng alle benodigdheden goed door elkaar met een mixer met deeghaken.
    • - Doe het deeg in de ingevette cakevorm en plaats onmiddellijk in het midden van de oven op een rooster.
    • - Na ca 50 minuten is het brood klaar!



    01-01-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: bagels

    BAGELS

    Vrij van koemelkeiwit, kippenei, soja, noot, pinda

    Ingrediënten

    • - 500 g bloem
    • - 10 g zout
    • - 20 g gist (of 1 zakje droge gist)
    • - 210 ml water
    • - 30 g kristalsuiker
    • - 50 g olie
    • - 10 g honing of moutstroop

    Werkwijze

    • - Kneed een deeg van alle ingrediënten.
    • - Verdeel dit deeg in 9 stukjes en leg ze 45 minuten onder een doek en plastic folie te rusten.
    • - Vorm ze dan als volgt: rol de deegbolletjes met de hand tot slierten, doe deze om de hand en rol de sluiting vast tegen het aanrecht. Leg ze op bakpapier en laat ze 30 minuten rijzen.
    • - Breng een pan met water aan de kook en verwarm de oven voor, zeer heet (ca 260°C). Pocheer ze in de pan met zachtjes kokend water tot de bagels gaan drijven (ca 1 minuut per kant). Schep ze uit het water en leg ze terug op het bakpapier. (Indien toegestaan en gewenst kunnen de bagels nu worden gedecoreerd met sésamzaad, maanzaad of ei voor een mooie glans; dit is echter niet nodig!)
    • - Bak de bagels in de voorverwarmde oven en haal ze eruit wanneer ze kleur beginnen te krijgen (na ongeveer 8 à 10 minuten. Hoe korter ze bakken, hoe beter het is!).
    • - Laat de bagels afkoelen op een rooster.


    29-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couronne

    COURONNE

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    • - 500 g ongebleekte patentbloem           - 1 ½ tl zout
    • - 2 tl poedersuiker                                 - 15 g verse gist
    • - 200 g yoghurt naturel                           - 1 ¾ dl water

    Werkwijze

    • - Doe de bloem in een grote kom en roer er het zout en de suiker doorheen.
    • - Brokkel de gist erover.
    • - Voeg de yoghurt en voldoende warm water toe voor een soepel deeg.
    • - Kneed het deeg 5 minuten op een licht bestoven werkblad totdat het zacht en elastisch aanvoelt.
    • - Leg het terug in de kom, dek af met doek en plastic folie en laat ca 1 u op een warme plaats rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
    • - Leg het deeg op een licht bestoven werkblad en kneed het goed door.
    • - Vorm er een platte cirkel van en maak in het midden een gat dat u met uw vuist vergroot tot het ca 12 cm breed is, terwijl de broodring zelf 20 cm in diameter is. (Maak in het midden met uw wijsvinger een kuiltje. Maak het langzaam groter door het deeg rond uw gebalde vuist te draaien die u goed met bloem hebt bestoven.)
    • - Leg het brood op een ingevette bakplaat en snijd het desgewenst 3 of 4 keer in. Vet de onderkant van een kleine ronde bakvorm in en zet die in het gat zodat de ring niet krimpt.
    • - Dek het deeg af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen totdat het anderhalf keer zo groot is.
    • - Verwarm de oven voor op 220°C.
    • - Verwijder de bakvorm, bestrooi het deeg met bloem en bak het in 20 à 25 minuten totdat het goudbruin van kleur is en hol klinkt als u erop tikt. Om te verhinderen dat het verbrandt kunt u na 15 minuten het brood bedekken met aluminiumfolie.
    • - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    26-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse broodpudding

    BRUSSELSE BROODPUDDING

    Ongeveer 3 uur 30

    Ingrediënten

    • - 1 kg oud brood
    • - 5 el bruine suiker
    • - 5 el poedersuiker
    • - 4 eieren
    • - 1 dl melk
    • - 1 tl kaneelpoeder
    • - 200 g rozijnen
    • - snuifje zout
    • - beetje boter om de vorm in te vetten

    Werkwijze

    • - Doe het brood in een grote schaal. Schenk er wat warm water overheen en laat het 2 u weken.
    • - Druk het door een zeef om alle water eruit te krijgen.
    • - Verwarm de oven voor op 160 à 180°C.
    • - Voeg de bruine suiker, de poedersuiker, de losgeklopte eieren, de melk, de kaneel, de rozijnen en het zout toe. Meng alles goed met elkaar.
    • - Beboter een brood- of cakevorm.
    • - Doe daar het deeg in.
    • - Laat het gebak in 60 à 80 minuten gaar worden.
    • - Even laten afkoelen en dan uit de vorm halen.
    • - Verder laten afkoelen op een rooster.


    23-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodvlecht

    BROODVLECHT

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    • - 500 g tarwebloem
    • - 1 zakje droge gist of 14 g verse gist
    • - 50 g suiker
    • - 1 zakje vanillesuiker
    • - 150 g rozijnen
    • - zout
    • - 2 eieren
    • - 1 eiwit
    • - 25 cl lauwe slagroom

    Werkwijze

    • - Van al de ingrediënten een deeg maken, met de mixer eerst even op de laagste, dan op de hoogste stand in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg kneden. Is het te kleverig voegt u wat meer bloem toe. Het moet goed zacht blijven.
    • - Het deeg op een warme plaats 30 minuten laten rijzen.
    • - Opnieuw met de mixer op de hoogste stand doorkneden.
    • - 150 g rozijnen even met de mixer op de middelste stand erdoor kneden en uit 2/3 van het deeg 3 ca 40 cm lange rollen vormen, deze vlechten en op een ingevet bakblik leggen. Met een deegroller in de lengte een gleuf drukken.
    • - 1 eierdooier met 1 cl melk loskloppen. De gleuf ermee bestrijken en van de rest van het deeg 3 lange rollen vormen van ca 35 cm. Deze vlechten en boven op de grote vlecht leggen. Eveneens met de losgeklopte eierdooier bestrijken. De vlecht op een warme plaats laten staan tot hij goed gerezen is (30 minuten).
    • - De oven voorverwarmen op 175 à 200°C.
    • - Het bakblik in de oven schuiven en in ca 35 minuten afbakken.
    • - Laten afkoelen op een rooster.



    20-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding

    BROODPUDDING

    Ongeveer 1 uur 30

    Ingrediënten

    • - 225 g droog en oud wit brood
    • - 225 g droog en oud bruin brood
    • - 1 ei
    • - 570 ml melk
    • - 125 g suiker
    • - 1 tl kaneelpoeder
    • - 75 g margarine of boter
    • - rozijntjes naar smaak

    Werkwijze

    • - Verwijder de korsten van het brood.
    • - Laat het broodkruim in de melk weken.
    • - De oven voorverwarmen op 180°C.
    • - Plet het brood.
    • - Voeg er de 100 g suiker, rozijnen, het ei en boter met kaneel aan toe.
    • - Alles goed mengen.
    • - Giet in een cakevorm en strooi er nog 25 g suiker bovenop.
    • - Nog 75 minuten laten opwarmen.
    • - Laat de vorm eerst goed afkoelen en dan pas omdraaien.



    17-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met tomaten en basilicum

    BROOD MET TOMATEN EN BASILICUM

    Ongeveer 3 uur


    Ingrediënten

    (voor 12 kleine broodjes)

    • - 550 g patisseriebloem
    • - 2 kl zout
    • - 50 ml olijfolie
    • - 30 g verse gist
    • - 30 cl water
    • - 100 g rijpe tomaten
    • - 2 el gedroogde basilicum

    Werkwijze

    • - Meng in een kom 500 g meel met het zout.
    • - Maak een putje en stort daar de gist en het lauwe water in.
    • - Doe er de olie bij en begin met uw vingers alles goed te mengen.
    • - Bestrooi een werkblad met meel en kneed 5 minuten tot u een soepel deeg bekomt.
    • - Bedek met doek en plastic folie en laat 1 u rijzen.
    • - Meng het gedroogde basilicum en de tomaten onder het deeg. De geschilde tomaten snijd u in kleine stukjes. Het deeg zal plakkerig worden. Voeg daarom lepel per lepel meel toe.
    • - Kneed zorgzaam tot de tomaten goed vermengd zijn met het deeg.
    • - Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 85 g. Bol de stukjes op en leg ze op een bakblik dat u met bakpapier hebt bedekt.
    • - Afdekken met doek en plastic folie en 1 u laten rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Strooi ’n weinig bloem over de broodjes en maak enkele inkervingen naar eigen smaak.
    • - Bak in ca 20 minuten de broodjes af.
    • - Laat ze afkoelen op een rooster.






    14-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!