Brood in vorm van een pet Ongeveer 3u15
Voorbereiding: 25 min. Pauze: 2u20 min. Afbakken: 30 min.
Ingrediënten
Voor het rijzen van de gist
- 18 gr verse gist of droge gist
- 80 gr lauw water
- 20 gr meel type 65 (wit biomeel)
Na het rijzen van de gist
- 400 gr meel T65
- 90 gr boekweitmeel
- 60 gr ei
- 40 gr olijfolie
- 9 gr zout
- 23 gr honing
- 135 gr lauw water
Om de handen in te smeren
- 10 gr olie
Voor de versiering
- 5 gr papaverzaadjes
Werkwijze
- Voor het gistmengsel: Doe de gist, het water en het meel in een kom.
- Meng met een spatel en laat afgedekt 15 inuten staan op een warme plaats.
- Wanneer de gist klaar is ziet u verschillende luchtbellen.
- Meng nu het overige meel T65, het boekweitmeel, het ei en de olie onder het gistmengsel.
- Voeg het zout en de honing toe.
- Meng 2 minuten.
- Begin met het water eronder te mengen. Misschien hebt u niet al het water nodig. Het deeg mag alleen niet meer plakken aan uw vingers.
- Kneed goed door gedurende 10 minuten. Indien nodig wat water toevoegen.
- Opbollen en onder doek en plastic folie 1u30 laten rijzen op een warme tochtvrije plaats.
- Bereid uw handen voor: met n weinig olie wrijftr u uw handen in langs beide zijden.
- Weeg ¼ van het deeg af voor de klep, 20 gr voor de kleine bol van de hoed.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Strooi wat meel op uw werkblad en met een keukenrol verlengt u het deeg voor de klep tot een ovale vorm met een dikte van ca 3 cm.
- Geef dan aan uw deeg een licht afgeronde vorm.
- Met wat water smeert u de boord van de klep in.
- Neem de grote bol en maak hem plat.
- Neem de boorden van het deeg en duw ze dan samen. Draai om op uw werkblad.
- U moet zo goed mogelijk een ronde vorm behouden. Regelmatig plat drukken en leg het deeg op de klep om uw pet te vormen.
- Maak met 3 vingers een gat in het midden van de pet.
- De 20 gr met uw handen plat drukken. Een bol maken.
- Gans de pompon insmeren met water.
- Rol hem in de papaverzaadjes.
- Bevochtig de plaats waar de pompon gaat komen en plaats hem voorzichtig erop.
- Laat 30 minuten rijzen onde doek en plastic folie op ««n warme plaats.
- Het laatste kwartier van de rijstijd verwarmt u de oven voor op 240°C.
- In ca 30 minuten afbakken.
- Laat op een rooster afkoelen.
|